Saint-Martin

Moet je je voorstellen dat je je op frankrijk-saint-martineen tropisch strand bevindt dat op zo’n zevenduizend kilometer afstand van Frankrijk ligt, maar dat je eigenlijk in Frankrijk en zelfs in de Europese Unie bent. Dat is het geval als je je vakantie viert op het noordelijke deel van het Caribische eiland Sint Maarten. Toen de Fransen in de zeventiende eeuw op het eiland Sint Maarten neerstreken hebben ze met de Nederlanders een verdrag afgesloten waarin de verdeling van het eiland afgesproken werd. Deze uit 1648 stammende afspraak geldt nog steeds. Waar het Nederlandse deel van Sint Maarten inmiddels een zelfstandig land is binnen het Koninkrijk der Nederlanden, daar is Saint-Martin (zoals het Franse deel heet) een overzeese gemeenschap van Frankrijk.

Dat je je in Frankrijk bevindt merk je aan verschillende zaken. Zo rijden er auto’s rond met Franse kentekenplaten en wordt er uiteraard Frans gesproken. De veiligheid wordt bewaakt door de gendarmerie die net als gendarmerie op het vasteland van Frankrijk in blauwe gendarmerie-auto’s rijdt. Het is in Saint-Martin doodgewoon om bij de patissier Frans stokbrood of croissants te halen en in Saint-Martin betaal je net als bij ons met de euro.

Als je overigens vanuit Frankrijk naar Saint-Martin wilt vliegen dan kan dat niet. Het vliegveld van Saint-Martin is alleen geschikt voor het laten opstijgen en landen van kleine vliegtuigen. Air France vliegt daarom vanuit Parijs naar Princess Juliana International Airport dat in het land Sint Maarten gelegen is. Je vliegt dus eerst naar een land buiten de Europese Unie (met alle bijbehorende douane- en documenteneisen) om vervolgens zonder enige grenscontrole vanaf het vliegveld naar Saint-Martin te reizen.

 

Keer terug naar de pagina over Frankrijk