Brazilië

Brazilië of zoals je officieel moet braziliezeggen de Federale Republiek Brazilië ligt in het centraal oostelijke deel van Zuid-Amerika en beslaat bijna de helft van dit continent. Het land wordt al vele tienduizenden jaren bewoond maar tot de komst van de Portugezen in Brazilië is over de geschiedenis van het land niet heel veel bekend. Wel is bekend dat verspreidt over het land verschillende Indianen stammen woonden die redelijk ontwikkeld waren. In het jaar 1500 wordt Brazilië door een Portugese edelman opgeëist voor Portugal. Het zou echter nog tientallen jaren duren voordat de eerste stad hier gesticht zou worden. Salvador da Bahia en Sõa Poalo waren de eerste plaatsen die hier gesticht werden. In de zeventiende eeuw waren grote stukken van de kust in bezit van de toenmalige Nederlandse Republiek. Deze bezittingen werden echter verkocht en zo kwam Brazilië weer geheel in Portugese handen. De Portugezen gebruikten het land voornamelijk voor de teelt van suikerriet. Voor deze teelt werd veelvuldig gebruik gemaakt van Afrikaanse slaven. In 1822 riep Dom Pedro de eerste de onafhankelijkheid van Brazilië uit. Deze onafhankelijkheidsverklaring werd drie jaar later door de Portugezen erkend. De laatste honderdvijftig jaar zijn er verschillende staatvormen geweest in het land. Zo is Brazilië een koninkrijk, een republiek, een dictatuur, een militaire dictatuur en een democratie geweest. Sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is er hier sprake van een democratie. Dit zorgt voor de nodige stabiele rust in het land.
Brazilië is al jarenlang één van de populairste toeristische bestemmingen in Zuid-Amerika. Dit is niet zo gek als je beseft wat het land allemaal te bieden heeft. Van prachtige grote steden met bijzondere architectuur tot uitgestrekte oerwouden en van prachtige stranden tot het onbegaanbare Amazonegebied je komt het hier allemaal tegen.

Gemiddelde beoordeling van Brazilië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Brazilië.


Bezienswaardigheden

Verspreidt door het hele land zijn er vele duizenden bezienswaardigheden te vinden. Toch zijn er een aantal voornamelijk culturele aspecten waardoor Brazilië in heel de wereld bekend staat. Dit is het carnaval dat hier jaarlijks uitbundig gevierd wordt en de volkssport nummer één het voetbal. Tijdens de carnavals periode komen er vele miljoenen mensen naar Brazilië en met name naar Rio de Janeiro toe om dit schitterende schouwspel met eigen ogen te aanschouwen. Het carnaval wordt hier heel anders gevierd dan dat wij gewend zijn. Grote optochten met schaars geklede dames en heren die al dansend door de straten trekken is het bekende beeld van het Braziliaanse carnaval. Het Braziliaanse voetbalelftal staat bekend als de Goddelijke kanaries en hebben al vijf maal het WK voetbal gewonnen. De verschillende voetbalstadions in het land zijn zeker een bezoekje waard.
Natuurlijk zijn er genoeg andere bezienswaardigheden in Brazilië te vinden. Wat dacht je van het Copacobanastrand of het standbeeld van Christus de Verlosser in Rio de Janeiro. Andre bekende bezienswaardigheden in het land zijn de watervallen van Iguaçu, de suikerbroodberg, de kathedraal van Rio de Janeiro, de kathedraal van Brasilia, het Nationaal park Lençóis Maranhenses. het Ipanemastrand en het Amazonetheater. Door heel het land zijn nog tekenen en overblijfselen te vinden van de Portugese overheersing in Brazilië. Deze duidelijk westerse gebouwen zorgen voor een vreemd contrast in de Zuid-Amerikaanse land.

UNESCO

In 2010 stonden er achttien inschrijvingen uit Brazilië op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om elf culturele en zeven natuurlijke inschrijvingen. Als eerste werd in 1980 het historische centrum van Ouro Preto toegevoegd. Dit vanwege de bijzondere barokke architectuur van deze in 1698 gestichte stad. Later volgende nog de historische centrums van Olinada, Salvador de Bahia, Sõa Luís, Diamantina, Goiás en het São Franciscoplein in de stad São Cristóvão. Verschillende Jezuïetenmissies verspreidt door het land werden in 1983 toegevoegd. De bekendste inschrijvingen in Brazilië zijn echter de verschillende natuurgebieden en natuurreservaten. De Unesco heeft het Nationaal park Iguaçu, het Nationaal park Serra da Capivara, de Atlantische Woudreservaten, de Zuidoostelijke Woudreservaten, Pantanal, het Centrale Amazonegebied en de gebieden van de Cerrado een beschermde status gegeven. Ook de Atlantische eilanden Fernando de Noronha en Atol das Rocas genieten van deze beschermde status. Ook de hoofdstad Brasilia is door zijn bijzondere architectuur opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Klimaat

Weersverwachting Brazilië

vandaag
25° / 15°
morgen
26° / 12°
20 jul
25° / 12°
21 jul
26° / 12°
22 jul
25° / 11°

Omdat Brazilië een enorm uitgestrekt land is komen er een groot aantal verschillende klimaatsoorten voor in het land. De meeste van deze vallen onder één van de tropische klimaatsoorten. Zo komt er in het Amazonegebied en in een aantal gebieden in de directe omgeving van de Amazone het tropisch regenwoudklimaat voor. In dit gebied valt het gehele jaar extreem veel neerslag en ligt de gemiddelde dagtemperatuur het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. In de meer inlands gelegen delen van het Amazone gebied komt het tropisch moessonklimaat voor. Deze klimaatsoort verschilt nier erg veel van het tropisch regenwoudklimaat alleen komt er bij het tropisch moessonklimaat er een relatief drogere periode voor. Het centrale deel van Brazilië heeft een tropisch Savanne of een savanneklimaat. Bij deze klimaatsoorten ligt de gemiddelde neerslag een stuk lager dan bij de andere tropische klimaatsoorten. Het oostelijke deel van het land kent een steppeklimaat met weinig neerslag en lagere temperaturen. Het zuidelijke kustgelegen deel heeft een warm maritiem klimaat. Met name de nachten kunnen hier een stuk kouder zijn met temperaturen onder de tien graden Celsius. Op enkele zuidelijk gelegen delen en de hoger gelegen delen van Brazilië na is de temperatuur het gehele jaar erg aangenaam. De gemiddelde dagtemperatuur komt op de meeste plaatsen niet onder de vijfentwintig graden Celsius uit. De hogere temperaturen in combinatie met de vele neerslag zorgen er echter wel voor dat er een hoge luchtvochtigheid is in Brazilië. Hierdoor kan het klam en benauwd aanvoelen. Dit met name in de binnenlanden. De meerskustgelegen delen van Brazilië staan meer onder de invloed van de Atlantische Zee waardoor het er minder snel benauwd aanvoelt.

Bekijk ook: klimaatinfo Brazilië

Geografie

Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en beslaat bijna de helft van het continent. Daarnaast is Brazilië het grootste land van het zuidelijke halfrond en behoort het tot de vier grootste landen ter wereld. Brazilië heeft landsgrenzen met Frans-Guyana, Suriname, Guyana, Venezuela, Colombia, Peru, Bolivia, Paraguay, Argentinië en Uruguay. In het oosten grenst het land aan de Atlantische Oceaan. Geografisch gezien kan het land in vier stukken verdeeld worden. De tropische kuststrook in het oosten van het land. Oorspronkelijk was dit deel van Brazilië bedekt door regenwoud maar hiervan is nog slechts een deel bewaard gebleven. Dit regenwoud staat bekend als het Atlantische woud en staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het Hoogland van Brazilië beslaat het noordelijke deel van het land en bestaat voornamelijk uit tropisch regenwoud en loopt in het zuiden uit in beboste savanne. Het Braziliaanse hoogland strekt zich uit richting de buurlanden Uruguay, Paraguay en Argentinië. In dit deel van het land zijn een aantal de hoogste bergtoppen en de grootste bergketens van Brazilië te vinden. Het hoogste punt in dit gebied is de Pico da Bandeira met 2892 meter die deel uitmaakt van het Serra do Caparaó. De Pico da Neblina is met 2994 meter de hoogste berg van Brazilië. Deze berg ligt niet ver van de grens met Venezuela in het hoogland van Guyana. Het noordoosten van Brazilië bestaat uit Sertão een droog woestijnachtig gebied. Dit gebied is ontstaan door de intensieve suikerrietteelt die hier plaatsvond. Als laatste is er het Amazonebekken in het noorden en westen van het land. Dit gebied bestaat hoofdzakelijk uit het bedreigde Amazoneregenwoud. Dit is het grootste regenwoud ter wereld. De rivier de Amazone stroomt door dit gebied heen. Dit is volgens sommige de grootste rivier ter wereld. Andere beweren dat dit de Nijl is. De Amazone is in ieder geval de rivier die het meeste water vervoerd. De hoofdstad van Brazilië is sinds de jaren zestig de stad Brasilia. Dit is een ontworpen stad. In deze stad wonen ongeveer twee miljoen mensen. Dit is zeker niet de grootste stad van het land dat is namelijk São Paulo met meer dan elf miljoen inwoners. Andere grote steden in het land zijn Rio de Janeiro, Salvador, Fortaleza en Belo Horizonte en dit zijn nog alleen maar de steden met meer dan twee miljoen inwoners.

Reisadvies

Het reisadvies voor Brazilië staat al geruime tijd op “extra waakzaamheid betrachten”. Dit heeft vooral te maken met de vele protesten en demonstraties die er in de verschillende steden gehouden worden. Daarnaast wordt er nadrukkelijk gevraagd om niet na zonsondergang door het land te reizen. Dit in verband met gijzelingen en overvallen. Als u na zonsondergang in een publieke ruimte verblijft dan wordt u aangeraden extra voorzichtig te zijn. In de grotere steden zoals São Paulo, Rio de Janeiro, Fortaleza, Recife, Salvador de Bahia komen met regelmaat gewapende overvallen en straatroven voor. Je kunt dit niet voorkomen maar door je sieraden niet te opvallend te dragen en niet te koop te lopen met allerlei elektronica maak je jezelf een minder aantrekkelijk voor de criminelen. Stadsbussen en ander openbaar vervoer kan in Brazilië maar het beste gemeden worden. De favela’s kun je als toerist zijnde maar het beste mijden of je moet hieraan een bezoek brengen met een gids. Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Brazilië maar inentingen tegen DTP, Tyfus, Gammaglobuline en Gele Koorts worden aangeraden.

Reisdocumenten

Alle reizigers naar Brazilië dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat op de datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig om Brazilië te bezoeken. Wil je echter langer dan negentig dagen in het land verblijven dan dien je een visum aan te vragen bij de Braziliaanse ambassade in Nederland.
In het vliegtuig krijg je een “immigration permit” die je volledig ingevuld bij de douane moet afgeven. Hiervan krijg je een kopie die je bij het verlaten van het land weer moet inleveren bij de douane.

Infotabel

Hoofdstad Brasilia
Telefoon (landcode) 55
Internetdomein .br
Taal/talen (officieel) Portugees
Taal/talen (spreektaal) Portugees
Religie(s) katholiek
Tijdzone(s) UTC-2, UTC-3, UTC-4
Tijdsverschil zomer In Brazilië is het 4, 5 of 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Brazilië is het 3, 4 of 5 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling ja maar deze loopt anders dan in Nederland waardoor het tijdsverschil soms groter of kleiner is. Sommige grote steden in de provincie Matto Grosso hebben geen zomer en wintertijd
Valuta Real

Links

Over Brazilië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Brazilië:

Brazilië startpagina
wikitravel
wikipedia

Beoordelingen

  […] de wedstrijd Nederland-Mexico live wil kijken in Brazilië die zal veel moeite hebben om nog aan losse kaarten + een vlucht te komen. Alle kaarten die de KNVB […]

  […] afgelopen week zijn tientallen en misschien zelfs honderden Oranjefans beroofd in Brazilië. Diefstal is vooral in armere landen aan de orde van de dag. Iets waar je als in hun ogen rijke […]

  peter menso I    20 maart 2014 om 17:08

  zeker de moeite waard!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Alaaf I    5 februari 2014 om 09:59

  […] de Bahia In een top vijf mag Brazilië natuurlijk niet ontbreken. Salvador de Bahia is ongetwijfeld de hoofdstad van dit land wanneer het […]

  […] Dat kan zelfs met vertrek vanuit Amsterdam. Zo vaart de Marco Polo op 6 januari 2015 richting Brazilië. Behalve het Amazonegebied en Brazilië worden ook prachtige bestemmingen zoals Madeira, de Azoren […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Brazilië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid