Bolivia

Bolivia is een republiek in het Bolivia - Eduardo Avaroa National Parkcentraal westelijke deel van Zuid-Amerika. Het huidige Boliva is pas laat ontstaan. Dit had voornamelijk te maken met Spaanse kolonisatie in de zestiende eeuw. De verschillende indianen stammen die in Bolivia leefden werden echter nooit onderworpen aan de Spanjaarden maar werden gedoogd in het gebied. Dit bleef zo tot het begin van de negentiende eeuw. In deze periode woede de Boliviaanse onafhankelijkheidsoorlog die uiteindelijk tot de Republiek Bolivia. In dezed periode hoorde er ook nog een kuststrook bij Bolivia maar dit stuk land verloor Bolivia tijdens de Salpeteroorlog aan buurland Chili. Ook Peru raakte toen een deel van zijn grondgebied kwijt. Opvallend is dat ondanks het feit dat het land niet over kustlijn beschikt er toch een marine in Bolivia is. Deze tak van het leger is werkzaam op het Titicacameer waar het de grens met Peru bewaakt. Tijdens de Chocaoorlog met Paraguay verloor Bolivia wederom een deel van zijn grondgebied. Tijdens deze oorlog verloren veel Bolivianen onnodig de dood. In 1952 vond er een grote revolutie plaats in het land. Na deze revolutie kwamen de mijnen in handen van de overheid en werd het land herverdeeld. Deze militaire overheid heeft tot de jaren tachtig van de vorige eeuw stand gehouden. Tegenwoordig wordt het land weer geregeerd door een burgerregering waarvoor vrije verkiezingen gehouden worden. Gênant detail is dat de bekende vrijheidsstrijder Che Guevara hier in 1967 door de militaire overheid werd opgepakt en later vermoord. Bolivia is al vele jaren één van de armste landen in Zuid-Amerika, meer dan de helft van alle inwoners van Bolivia leven onder de armoede grens. De belangrijkste inkomensbronnen zijn de landbouw, de bosbouw en de mijnbouw. Toch is dit bij elkaar nog niet de helft van de totale export van het land. De andere helft wordt namelijk gevormd door de illegale handel in coca. De regering probeert hier al jaren een eind te maken maar weet ook dat een groot deel van de bevolking hiervan afhankelijk is.
Bolivia is niet het eerste land waar je aan denk als je een bezoek wilt brengen aan Zuid-Amerika. Toch heeft het land bijzonder veel te bieden. Met name het gebied rond de Andes is erg mooi. Met de prachtige zoutvlakte van Salar de Uyuni en het Titicacameer. Maar ook andere delen van het land zijn zeker de moeite waard voor een bezoek.

Gemiddelde beoordeling van Bolivia

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Bolivia.


Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheden in Bolivia hebben meestal een natuurlijk oorsprong. Zo zijn bijvoorbeeld het Titicacameer en de zoutvlakte Salar de Uyuni erg populair bij de toeristen. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat het Titicacameer één van de hoogste meren ter wereld is en Salar de Uyuni de grootste zoutvlakte ter wereld. Deze twee zijn in de meeste rondreizen door Bolivia ingesloten. Daarnaast zijn er in Bolivia meerdere nationale parken te vinden. Het Nationaal park Noel Kempff Mercado is van de drie absoluut de mooiste maar ook het Nationaal park Amboró, het Toro Toro nationaal park en het Nationaal park Madidi zijn zeker de moeite waard. doordat een groot deel van het land uit een hoogvlakte bestaat is Bolivia erg populair bij bergbeklimmers, voor trektochten en bij mountainbikers. Het gebied staat bekend om zijn schitterende downhill parcours. De grotere oude steden in Bolivia staan voornamelijk bekend om hun prachtige koloniale architectuur met name de hoofdstad Sucre is hier een goed voorbeeld van. Ook in kleinere plaatsen en dorpen kom je tegen van de koloniale geschiedenis van Bolivia. Er zijn Bolivia ook nog tekenen te vinden van oudere inheemse culturen zoals de Maya’s , de Inca’s en de Tiwanakucultuur. Met name bij de oude stad Tiwanaku is nog goed zichtbaar hoe de mensen hier leefden.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Bolivia

UNESCO

Sinds 2000 staan er zes inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco die zich in Bolivia bevinden. Als eerste werd de stad Potosí aan de lijst toegevoegd. Deze stad werd in de zestiende eeuw gesticht na de ontdekking van ijzererts in de omliggende bergen. De stad ligt op meer dan vierduizend meter hoogte en beweerd de hoogste stad ter wereld te zijn. De stad staat bekend om zijn koloniale architectuur. Later werden de Jezuïetenmissies van de Chiquitos toegevoegd. Deze inschrijving bestaat uit missieposten in zes verschillende dorpen. Het historische centrum van de hoofdstad Sucre werd in 1991 aan de lijst toegevoegd. Later volgde Fuerte de Samaipata bijgeschreven. Dit veertig hectare grote gebied werd gebruikt voor een belangrijk onderdeel van de Maya en Inca-astronomie. Het Nationaal park Noel Kempff Mercado is de enige natuurlijke inschrijvijng in Bolivia. In 200 werd voorlopig de laatste aan de lijst toegevoegd. Het gaat hierbij om Tiwanaka een voormalige stad in de bergen van Bolivia niet ver van het Titicacameer.

Klimaat

Weersverwachting Bolivia

vandaag
23° / 3°
morgen
23° / 3°
15 jun
21° / 3°
16 jun
19° / 6°
17 jun
19° / 8°

Doordat Bolivia anders dan de meeste landen in Zuid-Amerika niet direct aan een oceaan ligt heeft Bolivia een ander klimaat dan de meeste landen in dit continent. Het westen en zuidwesten van Bolivia kent een combinatie van verschillende woestijn en steppeklimaten terwijl in de hoger gelegen delen van het land het hooggebergteklimaat voorkomt. De temperaturen in dit deel van Bolivia liggen een stuk lager dan in de andere delen van het land. In dit deel komt met regelmaat temperaturen onder het vriespunt voor en is sneeuw zeker niet onbekend. In het oostelijke deel van de hoogvlakte van Bolivia komt een mix voor van verschillende klimaten. Het warme zeeklimaat, het warme Chinaklimaat en het gematigde steppeklimaat zijn hier de meest voorkomende klimaatsoorten. Het is wel zo dat de gemiddelde temperatuur bij al deze klimaatsoorten aan de hoge kant is. Maar net te laag om een tropische klimaatsoort te zijn. In het Boliviaanse laagland komt een mix van verschillende tropische klimaten voor. De hoeveelheid neerslag per regio zal hier bepalen welke tropische klimaatsoort hier van toepassing is. De zomerperiode, die het tegenoverstelde is als bij ons, is normaal gesproeken de natste periode van het jaar. Er kan hier in één maand net zoveel regen vallen als er bij ons in één jaar. De weersomstandigheden in Bolivia zijn erg afhankelijk van welke periode in het jaar je het land bezoek maar ook de extreme hoogteverschillen in het land hebben een grote invloed op het klimaat van Bolivia.

Bekijk ook: klimaatinfo Bolivia

Geografie

Bolivia ligt in het centraal-westelijke deel van Zuid-Amerika en is samen met Paraguay één van de twee landen in dit continent die niet aan de zee grenzen. Bolivia heeft landsgrenzen met Brazilië, Paraguay, Argentinië, Chili en Peru. De grens tussen Bolivia en Peru wordt gedeeltelijk gevormd door de Titicacameer. In het westelijke deel van Bolivia ligt het Andesgebergte, verder bestaat het land voor het grootste deel uit het Hoogland van Bolivia. Dit deel staat ook wel bekend als Altiplano. Het oostelijke deel van Bolivia bestaat voor het grootste deel uit laagland. In dit deel van Bolivia begint het Amazoneregenwoud. De hoogste berg van Bolivia is de Nevado Sajama met 6542 meter. Deze berg ligt in het westelijke deel van het in het Andesgebergte niet ver met de grens met Peru. Andere hoge bergen in Bolivia zijn de Illimani, Illampa en de Parinacota die voor een deel in Peru ligt. In Bolivia zijn meerdere grote meren te vinden. Hiervan is het Titicacameer het bekendste. Dit voornamelijk omdat het Titicacameer het hoogste commercieel bevaarbare meer ter wereld is. In het meer liggen meerdere eiland waarvan er veertig worden bewoond. Andere bekende meren in Bolivia zijn het Poopomeer, Qullpaqucha en Parququcha. Er stromen door Bolivia enkele grote rivieren. De grootste en bekendste hiervan zijn Mamore die in het Amazone gebied stroomt, de Pilcomayo in het zuidelijke deel van Bolivia en de Beni die ontspringt in het Andesgebergte. Veel van deze rivieren voegen zich uiteindelijk samen met de Amazone om vervolgens de Atlantische Oceaan in te stromen. De grootste stad van Bolivia is niet zoals je zou verwachten de hoofdstad Sucre maar de stad Santa Cruz de la Sierra. Dit is de enige stad in Bolivia waar meer dan één miljoen mensen wonen. Andere grote steden in het land zijn La Paz, Cochabamba, El Alto en Oruro.

Reisadvies

Het reisadvies voor Bolivia staat al geruime tijd op “waakzaamheid betrachten”. Dit heeft vooral te maken met de vele manifestaties en demonstraties die er in de verschillende steden gehouden worden. Bij deze protesten worden met regelmaat blokkades opgeworpen waardoor het dagelijkse leven wordt verstoord. Als toerist zijnde is het verstandig om het laatste nieuws in de gaten te houden als je door het land heen reist zodat je confrontaties tijdens deze protsten kan vermijden. Het openbaar vervoer in Bolivia staat bekend als zeer gevaarlijk. Het gebruik hiervan wordt dan ook ontraden. Tijdens de regenperiode kunnen er in de lager gelegen delen van het land overstromingen voorkomen. Tevens is er in deze periode een verhoogd risico op landverschuivingen. Verder dien je er rekening mee te houden dat veel van de toeristische accommodaties in een afgelegen delen van het land liggen. Deze zijn vaak slecht bereikbaar voor hulpdiensten. Het kan soms dagen duren voordat er medische hulp ter plekke is. In enkele grote steden in Bolivia komen zogenaamde express-kipnappings voor. Personen worden voor een korte periode ontvoerd waarna zij of hun reisgenoten gedwongen worden om zo veel mogelijk geld op te nemen.

Reisdocumenten

Alle reizigers naar  Bolivia dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat op de datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig om Bolivia te bezoeken. Wil je echter langer dan negentig dagen in het land verblijven dan dien je een visum aan te vragen bij de Boliviaanse ambassade in Nederland. Dit geld voor alle reizigers dus ook voor kinderen onder de twaalf. Daarnaast is het verstandig om een digitale kopie van je paspoort mee te nemen voor het geval dat er iets met je paspoort gebeurt.

Infotabel

Hoofdstad Sucre
Telefoon (landcode) 591
Internetdomein .bo
Taal/talen (officieel) Spaans, Aymara en Quechua
Taal/talen (spreektaal) Spaans, Aymara, Quechua en 24 inheemse talen
Religie(s) katholiek
Tijdzone(s) UTC-4
Tijdsverschil zomer In Bolivia is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Bolivia is het 5 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta boliviano

Links

Over Bolivia is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Bolivia:

Bolivia informatie
Bolivia informatie
Bolivia top 10 bezienswaardigheden

Beoordelingen

  ilsa I    30 juni 2014 om 10:24

  leuk!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Bolivia

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid