Nepal of zoals we officieel moeten zeggen de Federale Democratische Republiek Nepal ligt in het zuiden van Azië en ligt tussen China en India ingeklemd. Het Chinese deel van de grens wordt gevormd door het bezette Tibet dat sinds 1950 een provincie van China vormt. De Kathmandu vallei wordt ongeveer vanaf de derde eeuw voor Christus bewoond. Het waren waarschijnlijk monniken uit Tibet die zich hier vestigden en het Boeddhisme met zich meenamen. Pas in de dertiende eeuw na Christus vestigden er ook Hindoes in de vallei. Deze waren op de vlucht voor de opkomende Islam in Noord-India. In de eeuwen hierna heeft het huidige Nepal onderdeel uitgemaakt van de Malla-dynastie. In de achttiende eeuw ging het land deel uitmaken van het prinsdom Gurka. Waarmee het indirect onder de invloed van China kwam te staan. In het begin van de negentiende eeuw werd er een oorlog met het Verenigd Koninkrijk uitgevochten. Nepal verloor deze maar zou nooit tot een Britse kolonie gemaakt worden. Het land zou tot 2007 een koninkrijk blijven waarbij de koning een alleen heerschappij nastreefde. Hieraan kwam pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw gedeeltelijk een einde aan. In 2001 richtte de toenmalige kroonprins van Nepal nog een waar bloedbad aan waarbij tien leden, inclusief de koning en koningin, van het koninklijk huis vermoorde. Om vervolgens zichzelf van het leven te beroven. Nepal is bij reizigers vooral bekend om zijn schitterende hooggebergte. Voor veel bergbeklimmers heeft het land een ongelofelijke aantrekkingskracht. De Mount Everest is dan ook de hoogste berg ter wereld. Veel van de klimmers die een poging hebben gewaagt om de top te halen die moeten voortijdig omkeren. In totaal hebben ongeveer 5.000 mensen de top gehaald. In Nepal is in de vierde eeuw voor Christus de spiritueel leider Gautama Boeddha geboren.
Gemiddelde beoordeling van Nepal
cultuur | wintersport | ||
vakantiegevoel | winkelen | ||
eten & drinken | uitgaansleven | ||
infrastructuur | natuur | ||
stranden | prijspeil | ||
winterzon | veiligheid |
De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Nepal.
Nepal informatie en tips
-
Binnenlandse vluchten in Nepal
Wie een binnenlandse vlucht neemt in Nepal zal in veel gevallen over een sterke maag moeten beschikken en geen vliegangst hebben. De vliegtuigen die hiervoor gebruikt worden zijn relatief klein en kunnen ongeveer tussen de 8 en de 30 passagiers en bagage meenemen. Tijdens de vlucht wordt je getrakteerd op de mooiste uitzichten van Nepal mits je natuurlijk het geluk heb dat het helder weer is.
-
Lijkverbrandingen
Sta er in Nepal niet van te kijken als je gewoon op straat getuige zal zijn van een crematie. In de buurt van Hindoeïstische tempels is het namelijk de gewoonte om overledenen aan de rivieroever te verbranden.
Bezienswaardigheden
De Mount Everest is zonder twijfel de belangrijkste bezienswaardigheid van Nepal. Ieder jaar komen vele tienduizenden toeristen om de berg van afstand te beschouwen. Daarnaast wordt de berg nog gemiddeld door enkele honderden bergbeklimmers bedwongen. Daarnaast is de Kathmandu vallei met daarin de drie koningssteden Patan, Kathmandu en Bhaktapur een bijzondere bezienswaardigheid in Nepal. In deze vallei zijn vele duizenden religieuze gebouwen en heiligdommen te vinden. Naast de koningssteden zijn de dorpjes Bungamati, Panauti, Newari de Thimi en Nagerkot zeker het bezoeken waard. Eén van de bekendste plaatsen in de hoofdstad Kathmandu is het Durbar plein. In de stad is tevens één van de grootste stoepa’s ter wereld te vinden, de Bouddhanath. Deze stoep ligt in de wijk Bouddha waar zich, na de annexatie van Tibet door China, veel boeddhistische monniken zich hebben gevestigd. Niet ver hiervandaan ligt het Pashupatinath tempelcomplex één van de belangrijkste hindoeïstische tempels van Nepal. De hoofdstad Kathmandu is de populairste toeristische bestemming binnen Nepal maar ook de plaatsen Pokhara, Nagarkot en Lumbini zijn populair bij de toeristen. Daarnaast trek het Chitwan nationaal park ook veel toeristen op jaarbasis.
UNESCO
Nepal heeft vier inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Als eerste werd het nationale park van Sagarmatha in 1979 toegevoegd. Dit park ligt in het oostelijke deel van Nepal en beslaat grote delen van het Himalaya-gebergte waaronder een deel van de Mount Everest. In het park komt de zeldzame sneeuwluipaard voor. In dat zelfde jaar werd de Kathmandu vallei aan de lijst toegevoegd. In deze vallei liggen meerdere grote steden waaronder de hoofdstad Kathmandu. In de Kathmandu vallei zijn meerdere belangrijke religieuze bouwwerken te vinden. Later werd het Royal Chitwan National Park toegevoegd dit voornamelijk om de bedreigde diersoorten zoals de Indische neushoorn en de Bengaalse tijger die er voorkomen. in 1997 kwam de geboorteplaats van Gautama Boeddha op de lijst. De stad Lumbini is tegenwoordig één van de vier belangrijkste pelgrimsplaatsen van het Boeddhisme.
Klimaat
Weersverwachting Nepal
Er komen in Nepal meerdere klimaatsoorten voor. In de hoogste delen van de Himalaya komt het hooggebergte klimaat voor. Deze klimaatsoort heeft veel overeenkomsten met het toendraklimaat maar onderscheidt door de grote hoogte waar het klimaat te vinden is. De temperatuur ligt er het gehele jaar onder de nul graden Celsius. De grond is hierdoor altijd bevroren, dit fenomeen staat ook wel bekend als permafrost. De iets lager gelegen delen van het land kent het subarctisch klimaat en weer lager komen verschillende soorten landklimaat voor. Onder de 1200 meter komen er meerdere tropische klimaten voor. Op de meeste plaatsen spreek je hier over het tropische moesson klimaat. Dit moessonperiode duurt hier van juni tot en met september maar ook in de maanden hiervoor en erna kunnen er stevige regenbuien voorkomen. In de hoger gelegen delen van het land zal de neerslag uitsluitend uit sneeuw bestaan. De loefzijde van de bergen ontvangt veel meer neerslag dan de lijzijde van het gebergte. Door de grote hoeveelheden neerslag die er in Nepal kan vallen kunnen er in de moessonperiode overstromingen en landverschuivingen voorkomen.
Bekijk ook: Klimaatinfo Nepal
Geografie
In Nepal komt een grote verscheidenheid aan verschillende landschappen voor. Het meest in het oog springende deel vind je in het oosten van het land niet ver bij de grens met China en Tibet vandaan. Hier ligt namelijk het Himalaya gebergte met hierin de Mount Everest. Dit is met 8848 meter de hoogste berg te wereld. In dit deel van Nepal zijn nog enkele van de hoogste bergen ter wereld te vinden, de Kangchenjunga die 8.586 meter hoog is , de Lhotse met 8.516 hoogtemeters, de 8.167 meter hoge Dhaulagiri en de Annapurna Himal die 8.091 meter hoog is. Al deze bergen zijn hoger dan 8.000 meter en hebben hierdoor toppen die in de zonde des doods liggen. In totaal liggen er in Nepal acht van de veertien bergen ter wereld boven de 8.000 meter. Maar Nepal is meer dan alleen maar de Himalaya. In het centrum van het land zijn de lagere bergen te vinden. Dit heuvellandschap onderscheidt zich door de vele vruchtbare valleien die er te vinden zijn. De Kathmandu vallei is de grootste vallei die er te vinden is. In deze vallei ligt de hoofdstad Kathmandu en de twee andere koningssteden Bhakatpur en Patan. Aan de rand van de vallei ligt de schitterende bergdorp Nagerkot. Als laatste is er nog het Nepalese laagland. Dit laagland strekt zich uit langs de grens met India en heeft een tropisch karakter. In dit deel van het Nepal zijn onder andere het Royal Chitwan National Park en het Bardiva park te vinden. De belangrijkste rivieren van het land zijn de Ghaghara, de Bagmati, de Kali en de Koshi. Kathmandu is de grootste stad van het land, Pokhara,Lalitpur en Biratnagar hebben allemaal meer dan 200.000 inwoners.
Reisadvies
Het reisadvies voor Nepal staat al enige jaren op waakzaamheid betrachten. Dit geld met name voor het gebied langs de grens met India, het heuvelgebied in het oosten en de autonome staat Tharuhat in het westen van het land. Verder zijn er in Nepal nog een aantal regio’s die een eigen autonome staat eisen. In deze gebieden komen met regelmaat protesten voor waarbij de doorgaande weg wordt geblokkeerd. Er wordt geadviseerd om in de zogenaamde trekkingsgebieden niet alleen te reizen. Er worden hier met regelmaat tenten overvallen waarbij veel geweld wordt gebruikt. Nepal ligt in een aardbeving gevoelig gebied. In 20111 vond hier nog een zware aardbeving plaats waarbij meerdere doden vielen. In de moesson periode die duurt van juni tot en met september kunnen er door de zware regenval overstromingen en aardverschuivingen voorkomen.
Er zijn geen verplichte vaccinaties voor Nepal behalve als je uit een gele koorts gebied komt. Er worden echter wel inentingen aanbevolen tegen buiktyfus en hepatitis A.
Reisdocumenten
Voor een reis naar Nepal dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op moment van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig. Ook personen onder de twaalf jaar dienen in het bezit te zijn van een eigen reisdocument. Verder dien je in het bezit te zijn van een visum deze kan je van te voren aan te vragen bij de Nepalese ambassade in Amsterdam. Er zijn voor een bezoek aan Nepal visums voor verschillende tijdsperiodes te verkrijgen. De kortste is geldig voor vijftien dagen en de langste voor negentig dagen. Als in de bergen van Nepal wil gaan wandelen moet je tevens in het bezit zijn van een trekking permit, deze zijn veelal te verkrijgen bij de plaatselijke instanties.
Vlieg je via India? Vergeet dan geen visum voor India aan te vragen. Wie op ‘Visum India’ googelt die kan uit een groot aantal visumbureaus kiezen. Er zitten wel wat verschillen in service en prijzen. Bij VisumBuitenland.nl heb je een 24/7 Nederlandse klantenservice en kun je behalve met creditcard of PayPal ook met iDEAL of Bancontact betalen.
Infotabel
Hoofdstad | Kathmandu |
Telefoon (landcode) | 977 |
Internetdomein | .np |
Taal/talen (officieel) | Nepalees |
Taal/talen (spreektaal) | Nepalees, Maithili, Bhojpuri, Tharu, Tamang en meer dan honderd lokale talen en dialecten |
Religie(s) | Hindoeïsme, Boeddhisme en Islam |
Tijdzone(s) | UTC+5:45 |
Tijdsverschil zomer | In Nepal is het 3 uur en 3 kwartier vroeger dan in Nederland |
Tijdsverschil winter | In Nepal is het 4 uur en 3 kwartier vroeger dan in Nederland |
Zomertijdregeling | nee |
Valuta | Nepalese Roepie |
Links
Over Nepal is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Nepal:
Nepal informatie
winterzon in Nepal
Nepal toerisme
Slecht
[…] In het zuiden van Nepal vind je ‘Chitwan National Park’. Hier ben je echt in de tropen. In dit gedeelte is het dan ook […]