Denemarken

Denemarken wordt al vele duizenden jaren bewoond al was dit in het begin voornamelijk door rondtrekkende jagers. Het zijn echter de Vikingen die zich hier rond het begin van de jaartelling permanent vestigen. Het zou echter nog enkele eeuwen duren voordat de rest van Europa kennis zou maken met dit volk. In de negende eeuw groeien de Vikingen uit tot een grootmacht die grote delen van Noord-Europa en het huidige Groenland veroverden. Veel van deze Vikingen hebben zich tevens gevestigd op de Britse eilanden en delen van Frankrijk.
In de vijftiende eeuw werd de Unie van Kalmar gesticht dit zorgde ervoor dat de koninkrijken Denemarken, Noorwegen en Zweden bestuurd werden onder een monarch. Dit bleef zo tot halverwege de zestiende eeuw totdat de Koninkrijk Denemarken en Noorwegen werd gesticht. Naast Denemarken en Noorwegen vielen ook de landen Groenland, IJsland, de Faeröer eilanden en het eiland Saaremaa onder dit koninkrijk.
In 1814 tijdens de Vrede van Kiel werd Denemarken gedwongen om Noorwegen af te staan aan Zweden maar mocht het de overzeese gebieden behouden. De gebieden Groenland en de Faeröer eilanden zijn nog steeds onderdeel van het koninkrijk Denemarken maar heb wel een autonome status. IJsland heeft pas in 1944 volledige onafhankelijkheid gekregen. Denemarken is één van de grondleggers van de Europese Unie, maar voert niet de euro.
Denemarken is een prachtig groen land dat nog niet verpest is onnodige vervuiling. Hierdoor krijg je als toerist zijnde hier een aangenaam vakantie gevoel. De mensen zijn er gereserveerd maar uitermate vriendelijk en gastvrij.
Wie voor het eerst het land bezoekt moet niet schrikken van de prijzen in de supermarkten, cafés en restaurants want die liggen hier een stuk hoger dan dat wij gewend zijn. Dit komt hoofdzakelijk door het hogere Btw-tarief.

Gemiddelde beoordeling van Denemarken

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Denemarken.


Denemarken informatie en tips

  • legoland-2Legoland

    Het is wellicht het bekendste speelgoed van Denemarken. Bijna iedereen heeft er in zijn jonge jaren wel mee gespeeld. Er is zelfs een volwassen groep liefhebbers. Ik heb het natuurlijk over Lego. In Denemarken, de bakermat van dit speelgoed, is er een heus pretpark om en met het speelgoed gebouwd.

    Lees meer

  • Hans Christian Andersen

    Eenzaam zit ze in de haven van Kopenhagen, wachtend op haar prins die nooit meer zal komen. Het is misschien wel het bekendste beeld van Kopenhagen en de bedenker van het verhaal is wellicht een van de bekendste Denen van de wereld. De kleine zeemeermin en haar bedenker Hans Cristian Andersen.

    Lees meer

Bezienswaardigheden

De hoofdstad Kopenhagen is de drukst bezochte stad in Denemarken. Dit is ook niet gek als je kijkt wat de stad allemaal te bieden heeft. De Amalienborg, de kleine zeemeermin, het attractiepark Tivoli en de oude zeemansbuurt Nyhavn behoren tot de bekendste attracties van de stad. Een bijzondere plek in de stad is de wijk Christiania, de inwoners van deze alternatieve wijk hebben de wijk uitgeroepen tot vrijstad. Hierdoor gelden er hier andere regels en is gemotoriseerd verkeer verboden. Net buiten Kopenhagen ligt het oudste nog bestaande attractiepark ter wereld. Dyrehavsbakken bestaat al sinds 1583.
Bij de stad Roskilde wordt ieder jaar één van de grootste festivals van Europa gehouden. Het Roskilde Festival trekt ieder jaar ongeveer 100.000 bezoekers. In Roskilde vindt je tevens het H.C. Andersen Museum en het Vikingschipmuseum. Op het schiereiland Jutland ligt bij de plaats Billund, Legoland Billund. Dit is het eerste attractiepark ter wereld dat geheel aan deze kleine steentjes is geweid, later volgden in totaal nog zeven parken verspreidt over de hele wereld.
Op het eiland Møn liggen de kliffen van Møns Klints, die op heldere dagen te zien zijn vanuit Zweden. De stad Ribe is de oudste stad van Scandinavië, hier zijn nog veel plekken die herinneren aan de Vikingen zoals het Vikingmuseum en het oude Vikingdorp net buiten de stad.

UNESCO

Denemarken heeft in totaal vier inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Hiervan ligt er slechts één op het Deense vaste land. Dat zijn de grafheuvels, runenstenen en kerk van Jelling die sinds 1994 op de lijst staan. Twee inschrijvingen liggen op het eiland Seeland. Hier werden in 1995 de Kathedraal van Roskilde en in 2000 het kasteel van Kronborg toegevoegd. De vierde inschrijving ligt in het autonome land binnen het koninkrijk Denemarken, Groenland. Hier werd in 2004 de 40 kilometer lange en 7 kilometer brede IJsfjord van Ilulissat aan de lijst toegevoegd.

Klimaat

Weersverwachting Denemarken

vandaag
14° / 8°
morgen
16° / 11°
15 jun
16° / 14°
16 jun
18° / 13°
17 jun
18° / 14°

Denemarken heeft net als Nederland een gematigd maritiem klimaat dat onder invloed staat van de zee. De invloed van de zee op het klimaat hier, is hier echter wel iets kleiner dan in Nederland. Hierdoor komen er hier eerder temperatuursextremen voor. In het zuidelijke deel van het land liggen de gemiddelde temperaturen hier ongeveer gelijk aan die bij ons het noordelijke deel van het land is echter wel iets kouder. De gemiddelde neerslag ligt hier met 500 millimeter op jaarbasis ongeveer twintig procent lager dan bij ons. Het zuidelijk deel van het schiereiland Jutland is de natste plek van het land en hier liggen de gemiddelde neerslagcijfers bij een keer zo hoog als in de rest van het land. In de noordelijke en oostelijke delen van het land zijn lange periodes met vorst en/of nachtvorst zeker geen uitzondering. Doordat Denemarken vrij vlak heeft de wind hier vrij spel en waait het in Denemarken behoorlijk veel en hard. Voor de autonome gebieden Faeröer en Groenland gelden echter hele andere klimaatgegevens. Zo heerste er in het grootste gedeelte van Groenland een ijsklimaat en langs de kusten een Toendraklimaat en is het land voor een groot deel bedekt met permafrost.

Bekijk ook: Klimaatinfo Denemarken

Geografie

Denemarken is het meest zuidelijk gelegen Scandinavisch land. Het land bestaat voor het grootste gedeelte uit het schiereiland Jutland en verder uit 405 grote en kleine eilanden die samen ook wel de Deense archipel worden genoemd. De grootste van deze eilanden zijn Seeland, Funen, Lolland, Falster, Langeland, Als, Møn, Bornholm en Amager. Seeland is het grootste eiland van het land en hier ligt tevens de hoofdstad Kopenhagen op. Een klein deel van Kopenhagen ligt op het kleinere eiland Amager, wat hierdoor gelijk het dichtbevolkte eiland van het Denemarken is. De meeste eilanden van het land worden met elkaar verbonden door middel van bruggen. Op deze manier is het land tevens verbonden met Zweden. Denemarken heeft maar één landgrens en dat is met Duitsland. In het noordelijke deel van e Atlantische Oceaan ligt de eilandengroep Faeröer die een autonoom land vormen binnen het koninkrijk Denemarken. Faeröer bestaat uit achttien eilanden waarvan er slechts één onbewoond is. Bijna de helft van alle inwoners van het land wonen in de hoofdstad Tórshavn op het eiland Streymoy. Groenland is het grootste eiland ter wereld en is het hele jaar bedekt onder een bijna 1600 meter dikke ijslaag. Er wonen maar weinig mensen op dit immense eiland, de hoofdstad van het land is de plats Nuuk. Het hoogste punt van Denemarken is met slechts 172 meter Jutlandse heuvelrug het hoogste punt op Faeröer is de berg Slættaratindur met 882 meter. Het hoogste punt van het Koninkrijk Denemarken vindt men echter in Groenland de berg Gunnbjørns is hier met 3700 het hoogste punt. De grootste steden van Denemarken zijn Kopenhagen, Aarhus, Odense, Aalborg, Esbjerg, Randers, Kolding, Horsens, Vejle en Roskilde.

Reisadvies

Erg gelden geen bijzondere reisadviezen voor Denemarken en voor een bezoek aan het land zijn er geen vaccinaties nodig. Wel is verstandig om een tekentang mee te nemen, zeker als je van plan ben om langere tijd in de natuur door te brengen. Anders dan in Nederland kent Denemarken geen gedoog bewijs voor softdrugs. Op het bezitten of verhandelen hiervan staan zware celstraffen. Verder is het verstandig om als toerist zijnde niet te koop te lopen met dure apparatuur of juwelen.

Reisdocumenten

Denemarken is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen.

Infotabel

Hoofdstad Kopenhagen
Telefoon (landcode) 45
Internetdomein .dk
Taal/talen (officieel) Deens
Taal/talen (spreektaal) Deens, Engels en Duits
Religie(s) Lutheranisme
Tijdzone(s) Denemarken UTC+1, Faeröer UTC +, Groenland UTC -4, -3 en -1
Tijdsverschil zomer In Denemarken loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Denemarken loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta Deense kroon

Links

Over Denemarken is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Denemarken:

beste reistijd voor Denemarken
bezienswaardigheden Denemarken
Denemarken informatie
Denemarken reisinformatie
steden in Denemarken
de mooiste dorpjes van Denemarken
zonvakantie Denemarken

Foto's van Denemarken

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Denemarken

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid