Oostenrijk

Oostenrijk of eigenlijk de Republiek oostenrijk2Oostenrijk ligt in het centrale deel van Europa. Het is één van de weinige landen in Europa die geen enkele vorm van kustlijn hebben. Oostenrijk in zijn huidige vorm is ontstaan na de Tweede wereldoorlog maar de geschiedenis van Oostenrijk gaat veel verdere terug dan dat. Al ten tijde van de Romeinen werden er grote delen van het huidige Oostenrijk permanent bewoond. Maar van de naam Oostenrijk is pas sprake in de vijftiende eeuw. Indertijd was het hertogdom Oostenrijk één van de belangrijkste hertogdommen van het Heilige Roomse Rijk en vormde het hertogdom Oostenrijk de kern van de latere Habsburgse monarchie. Indertijd bestond het Hertogdom Oostenrijk uit twee delen. Het deel boven de Enns en het deel onder de Enns. Het was in deze periode dat Oostenrijk uitgroeide tot één van de machtigste hertogdommen van Europa. Zo goed als iedere keizer van het Heilige Roomse Rijk kwam uit Oostenrijk en later werden zij ook koning van Hongarije en Bohemen. Oostenrijk werd een grootmacht. Later trouwde Maria van Bourgondië met Maximiliaan van Oostenrijk waardoor ook de Nederlanden in Oostenrijkse handen kwamen. Dit bleef zo tot de dood van Karel de vijfde waarna de Nederlanden in Spaanse handen kwam. In het begin van de achttiende eeuw kwam een deel ven de Nederlanden echter weer in Oostenrijkse handen waarna ze Oostenrijkse Nederlanden genoemd werden.
Vanaf het begin van de negentiende eeuw met de komst van de keizer Frans de Tweede ontstaat het keizerrijk Oostenrijk. Dit keizerrijk bestond uit het huidige Oostenrijk, delen van Kroatië, Duitsland, Hongarije, Roemenië, Polen, Slowakije, Italië en andere omliggende landen. Dit keizerrijk was vanaf het begin gedoemd om te mislukken. Er werden behoorlijk wat oorlogen gevoerd en er vonden enkele revoluties plaats. Het was tevens één van de belangrijkste redenen voor de Eerste Wereldoorlog. De moordaanslag op Frans-Ferdinand van Oostenrijk kan gezien worden als het de druppel die de emmer deed overlopen. In deze periode werd er niet meer gesproken over het Keizerrijk Oostenrijk maar over Oostenrijk-Hongarije. Na de Eerste Wereldoorlog zou deze dubbelmonarchie verdwijnen en plaatsmaken voor de Eerste Republiek. Nog voor de Tweede Wereldoorlog begonnen was sloot Oostenrijk zich via een Anschluss zich bij Duitsland. Na de oorlog heeft Oostenrijk tot 1955 onder leiding gestaan van de geallieerden en verdeeld in vier zones. Na deze periode werd de Tweede Republiek opgericht en sindsdien is er in Oostenrijk sprake van een stabiel politiek klimaat. Sindsdien behoort Oostenrijk tot één van de rijkste en welvarendste landen van Europa.
Het toerisme is nog steeds één van de belangrijkste inkomensbronnen van het land. In de wintermaanden wordt het westelijke deel van Oostenrijk één van Europa ‘s populairste skigebieden en in de zomermaanden is het oostelijk deel van Oostenrijk een populaire vakantiebestemming voor de meer actievere vakantievierder.

Gemiddelde beoordeling van Oostenrijk

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Oostenrijk.


Oostenrijk informatie en tips

 •  

   

  met-de-auto-naar-oostenrijkMet de auto naar Oostenrijk

  Als je van plan bent om met de auto op vakantie naar Oostenrijk te gaan dan zijn er wel een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Dat je auto technisch gezien in goede conditie moet zijn is natuurlijk een vanzelfsprekendheid. Daarnaast zijn er nog een aantal dingen die je aandacht nodig (kunnen) hebben als je een autovakantie naar Oostenrijk wilt maken:

  Lees meer

Bezienswaardigheden

Er zijn in Oostenrijk behoorlijk wat bijzondere bezienswaardigheden te vinden. De mooiste vind je waarschijnlijk in de hoofdstad Wenen. In deze stad kom je onder andere Schloss Schönbrunne, de Stephansdom, het Hofburg Paleis, de Weense Staatsopera en het MuseumsQuartier tegen. Al deze bezienswaardigheden mag je eigenlijk niet overslaan als je op bezoekt bent in Wenen. Ook in de rest van Oostenrijk zijn er meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het historische centrum van Salzburg, het benedictijnenklooster St. Paul, de vesting Kufsteiner, Slot Esterhazy en de Stift Melk. Liefhebbers van de film “The Sound of Music” mogen een bezoek aan het huis van de familie von Trap zeker niet overslaan. Al deze prachtige bezienswaardigheden hebben te maken met de lange, boeiende maar roerige geschiedenis van Oostenrijk.

In het land zijn er echter ook nog meer dan genoeg bezienswaardigheden te vinden van een natuurlijke oorsprong. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Krimmlet Wasserfälle. Dit is met 380 meter de hoogste waterval van Europa. De waterval is te vinden in park Hohe Tauren. Dat op zichzelf al het bezoeken waard is. Een andere noemenswaardige natuurlijk bezienswaardigheid zijn de ijsgrotten van Werfen. In totaal is er ongeveer veertig kilometer aan ijsgrotten te vinden. Natuurlijk behorende Alpen ook tot de meest bezochte en bijzonderste bezienswaardigheden van het land. In de wintermaanden zijn dit een geliefde wintersportbestemming en in de zomermaanden voor wandelaars, fietsers en andere outdoor activiteiten.

Als je met het vliegtuig naar Oostenrijk gereisd bent, dan kun je met de trein of auto het land verder gaan ontdekken. Een auto huren in Oostenrijk kan tegen redelijke prijzen, mits je deze op tijd gereserveerd hebt.

UNESCO

In 2016 had Oostenrijk in totaal negen inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De eerste inschrijvingen vonden plaats in 1996. Het ging hierbij om het historische centrum van de stad Salzburg en het paleis en de tuinen van Schönsbrunn in Wenen. Dit paleis en de bijbehorende tuinen zijn één van de drukst bezochte toeristische bezienswaardigheden in Oostenrijk. Een jaar later werd het cultuurlandschap Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut aan de lijst toegevoegd. Andere inschrijving in Oostenrijk zijn de Semmeringspoorlijn, Het historische centrum van de stad Graz en slot Eggenberg, het Cultuurlandschap van Wachau en het historische centrum van Wenen. Verder zijn er nog twee inschrijvingen die Oostenrijk met andere landen moet delen. Het gaat hierbij om het cultuurlandschap Fertö/Neusiedlermeer wat gedeeltelijk in Hongarije ligt en de prehistorische paalwoningen in de Alpen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Slovenië en Zwitserland. Opvallend is dat ondanks de vele bijzondere geografische kenmerken van Oostenrijke en de fantastische natuur in het land dat er enkel culturele en geen natuurlijke inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.

Klimaat

Weersverwachting Oostenrijk

vandaag
29° / 20°
morgen
29° / 22°
24 jul
24° / 21°
25 jul
24° / 18°
26 jul
27° / 17°

In 2016 had Oostenrijk in totaal negen inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De eerste inschrijvingen vonden plaats in 1996. Het ging hierbij om het historische centrum van de stad Salzburg en het paleis en de tuinen van Schönsbrunn in Wenen. Dit paleis en de bijbehorende tuinen zijn één van de drukst bezochte toeristische bezienswaardigheden in Oostenrijk. Een jaar later werd het cultuurlandschap Hallstatt-Dachstein/Salzkammergut aan de lijst toegevoegd. Andere inschrijving in Oostenrijk zijn de Semmeringspoorlijn, Het historische centrum van de stad Graz en slot Eggenberg, het Cultuurlandschap van Wachau en het historische centrum van Wenen. Verder zijn er nog twee inschrijvingen die Oostenrijk met andere landen moet delen. Het gaat hierbij om het cultuurlandschap Fertö/Neusiedlermeer wat gedeeltelijk in Hongarije ligt en de prehistorische paalwoningen in de Alpen in Oostenrijk, Duitsland, Frankrijk, Italië, Slovenië en Zwitserland. Opvallend is dat ondanks de vele bijzondere geografische kenmerken van Oostenrijk en de fantastische natuur in het land dat er enkel culturele en geen natuurlijke inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.

Bekijk ook: Klimaatinfo Oostenrijk

Geografie

Oostenrijk is te vinden in het centrale deel van Europa en heeft geen kustlijn. Wel heeft Oostenrijk met acht andere landen landsgrenzen. Dit zijn: Duitsland, Italië, Hongarije, Tsjechië, Slovenië, Zwitserland, Slowakije en Liechtenstein. Het grootste deel van Oostenrijk bestaat uit bergachtig gebied. Dit bergachtige gebied wordt bijna exclusief gevormd door de Alpen. De hoogste berg van Oostenrijk is de Großglockner met 3.797 meter op de voet gevolgd door de Wildspitze met 3.768 meter. Andere noemenswaardige bergen in Oostenrijk zijn de Weikugel, de Großvenediger, de Hintere Schwärze en de Similaun. Het gehele westelijke deel van Oostenrijk wordt gevormd door de Alpen. Het Oostelijke deel van Oostenrijk is een behoorlijk stuk vlakker. Het is hier nog wel heuvelachtig maar mede door de Donau die door het gebied stroomt is het er een stuk minder ruig. In dit deel van Oostenrijk is het laagste punt van het land te vinden. Dit is met 114 meter boven de zeespiegel Hedwighof.
De grootste en belangrijkste stad van Oostenrijk is de hoofdstad Wenen. Andere bekende en populaire steden in Oostenrijk zijn Graz, Linz, Salzburg, Innsbruck en Klagenfurt. Tot de populairste toeristische bestemmingen behoren naast de grote steden, Kirchberg, Zell am See, Sankt Anton am Arlberg, Flachau, Sölden, Saalbach en Mayrhofen.
De belangrijkste rivier die door Oostenrijk stroomt is de Donau. Andere grote en belangrijke rivieren in Oostenrijk zijn de Elbe en de Rijn. De grootste en leukste meren van Oostenrijk zijn het Achenmeer, de Attersee, de Fuschisee, het Bodenmeer, het Neusiedlermeer, de Weissensee en het Afrizetermeer.

Reisadvies

Momenteel gelden er geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Oostenrijk. Het is verstandig om een tekentang mee te nemen, zeker als je van plan ben om langere tijd in de natuur door te brengen. Anders dan in Nederland kent Oostenrijk geen gedoog bewijs voor softdrugs. Op het bezitten of verhandelen hiervan staan zware celstraffen. Verder is het verstandig om als toerist zijnde niet te koop te lopen met dure apparatuur of juwelen. In de grotere steden en in de buurt van toeristische attracties heb je een verhoogde kans om overvallen te worden of het slachtoffer van zakkenrollers.

Reisdocumenten

Oostenrijk is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen komen kunnen een standaard visum aanvragen. Deze is drie maanden geldig en geldt voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Sinds 2012 is dit ook het geval voor kinderen onder de twaalf.

Infotabel

Hoofdstad Wenen
Telefoon (landcode) 43
Internetdomein .at
Taal/talen (officieel) Duits
Taal/talen (spreektaal) Duits, Kroatisch, Hongaars en Sloveens
Religie(s) katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Oostenrijk loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Oostenrijk loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over de Oostenrijk is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over de Oostenrijk:

Oostenrijk voor beginners
alles over Oostenrijk

alles over Oostenrijk
beste reistijd zonvakantie
bezienswaardigheden top 10
bijzondere plaatsen in Oostenrijk
de mooiste dorpjes van Oostenrijk

Beoordelingen

  Peer I    10 november 2018 om 15:32

  Een mooi land met mooie natuur en goed voor wintersport

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Oostenrijk

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid