Ghana

De republiek Ghana ligt aan Freedom and Justice Arch in Accra in Ghanade westkust van Afrika met als buurlanden Togo, Burkina Faso en Ivoorkust. Het is één van de weinige landen aan de westkust van Afrika waar het al jaren redelijk stabiel is en daardoor ook een stuk veiliger dan de meeste landen in dit deel van Afrika. Ondanks dit en het feit dat Ghana rijk is aan natuurlijke grondstoffen en een groot deel van het land bestaat uit vruchtbare landbouwgrond leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens.
De naam Ghana stamt af van het Ghanese Rijk dat ongeveer hier te vinden was van de achtste tot de elfde eeuw na Christus. Na de val van dit rijk splitste het land zich op in meerdere staten die later verenigd werden onder de Ashanti-conferentie. De Europeanen zetten voor het eerst aan het einde van de vijftiende eeuw voet aan wal in Ghana. In deze periode kreeg de kust van Ghana en zijn buurlanden de bijnaam Goudkust. De Nederlanders bouwden aan het einde van de zestiende eeuw hier hun eerste handelsposten. Deze bleven in hun bezit tot het einde van de negentiende eeuw. Hierna hadden de handelsposten hun waarde verloren door de afschaffing van de slavernij. Van het begin van de twintigste eeuw kwam het huidige Ghana onder Brits bewind te staan. Het gebied werd een Britse kolonie onder de naam Britse Goudkust.
In 1957 verloor het land zijn koloniale status en werd het land omgedoopt tot Ghana. Ghana was hiermee het eerste gekoloniseerde land in Afrika dat zijn onafhankelijkheid terug kreeg. Dit leidde met name in de jaren zeventig voor een aantal snel opvolgende militaire regimes en burgerregeringen. Dit alles leidde uiteindelijk tot de democratie die Ghana nu is.
Ondanks het feit dat Ghana een redelijk veilig vakantieland is gaan maar weinig toeristen naar dit Afrikaanse land toe. Dit komt met name door de onrust die er in de omliggende landen zoals Ivoorkust en Liberia en Sierra Leone heerst. Dit heeft een afschrikwekkend effect op reizigers.

Gemiddelde beoordeling van Ghana

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Ghana.


Bezienswaardigheden

Er zijn in Ghana maar weinig bijzondere bezienswaardigheden te vinden. Wel beschikt het land over vele kilometers aan prachtige zandstranden. Aan deze zandstranden of in de buurt ervan zijn van de vijftiende tot de achttiende eeuw meerdere forten gebouw door Europese overheersers die deze voornamelijk gebruikten voor de slavenhandel. De mooiste stranden van Ghana zijn te vinden bij de plaatsen Busua en Dixove. Daarnaast zijn de resten van de Ashanti-culttur de moeite waard om te bezoeken. In de heuvels in de buurt van de hoofdstad Accra zijn er meerdere mooie nationale parken te vinden. In deze parken zijn meerdere prachtige watervallen te vinden. De bekendste bezienswaardigheid van het land is waarschijnlijk het Voltameer met de daarbij behorende Akosomobodam. Dit is qua oppervlakte het grootste meer ter wereld qua volume moet het drie andere meren voor laten gaan. Het bijzondere van dit meer is dat het tot stand is gekomen door mensenhanden.
In het noordelijke deel van Ghana is het mogelijk om safari’s te maken. Er leven hier onder andere olifanten, antilopen, bavianen en chimpansees. In de kustgebieden komen meerdere soorten zeeschildpadden voor die hun eieren op de stranden van Ghana leggen. De bekendste nationale parken van Ghana zijn Bobrir Forest Reserve, Kakuam National Park, Mole National Park en Lake Bosumtwi. Een bijzondere vermelding verdient het dorp Nzulezo. Dit dorp ligt in het zoetwatermeer Amansuri en is volledig gebouwd op palen. Dit dorp kan alleen bereikt worden door een uur durende kanotocht door het moerasland van Amansuri.

UNESCO

Er zijn in Ghana twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Het gaat hierbij om de Forten en kastelen, Volta, Groot-Accra en de centrale en westelijke regio’s. Deze inschrijving bestaat uit een aantal Europese kastelen, forten en handelsposten die vanaf de vijftiende tot de achttiende eeuw aan de kust van Ghana gebouwd werden. Het gaat hierbij in totaal om elf gebouwen waarvan er een groot aantal door de Nederlanders werd gebouwd. Van veel van deze forten is niet veel meer over dan een ruïne. Deze forten werden hoofdzakelijk gebruikt voor de slavenhandel.
De tweede inschrijving zijn de traditionele Ashanti-gebouwen. Deze etnische groep leeft in het zuiden van Ghana in de regio Ashanti. Hier zijn de traditionele Ashanti-gebouwen te vinden. Deze gebouwen zijn het laatste materiële overblijfsel van de Ashanti beschaving die tot de achttiende eeuw een grote rol speelde in dit deel van Afrika.

Klimaat

Weersverwachting Ghana

vandaag
31° / 27°
morgen
32° / 27°
26 mei
30° / 26°
27 mei
31° / 27°
28 mei
31° / 27°

Er komen in Ghana twee klimaatsoorten voor het tropisch klimaat en het steppeklimaat. Het overgrote deel van Ghana heeft een tropisch savanneklimaat. In het zuidwestelijke kustgebied komt ook het tropisch moessonklimaat. Hier ligt de gemiddelde jaarlijkse neerslag een stuk hoger dan in de andere delen van Ghana. Het noordelijke deel van Ghana en dan met name in de kustregio met Burkina Faso komt het warme steppeklimaat. De gemiddelde temperaturen liggen hier een stuk hoger dan in de andere delen van het land. De gemiddelde neerslagcijfers liggen in dit deel van Ghana een stuk lager dan in de rest van het land.
De gemiddelde jaarlijkse dagtemperatuur in Ghana ligt rond de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal de gemiddelde temperatuur ongeveer zes tot zeven graden lager liggen. Het noorden van het land is iets warmer dan het zuidelijke deel van het land.
Het noordelijke deel van Ghana heeft één regenperiode die een stuk minder hevig is als de twee regenperiodes die in het zuidelijke deel voorkomen. De regenperiode in het noorden duurt van mei tot het einde van September. De regenperiodes in het zuiden duren van april tot juli en van begin september tot eind oktober. Juni is over het algemeen de natste maand van het jaar in de kustregio.

Bekijk ook: Klimaatinfo Ghana

Geografie

Ghana ligt aan de westkust van Afrika en heeft landsgrenzen met Burkina Faso, Ivoorkust en Togo. In het zuiden grenst het land aan de Golf van Guinea die onderdeel uitmaakt van de Atlantische Oceaan. Het landschap van Ghana bestaat hoofdzakelijk uit een laagvlakte met in het centrale deel een plateau. In de buurt van de hoofdstad Accra lopen twee uitlopers van een twee heuvelruggen. Deze heuvelruggen bezitten de rijkste landbouwgrond van het land. Er wordt hier hoofdzakelijk cacao verbouwd. Ten noorden hiervan bestaat het Ghana hoofdzakelijk uit Savanne. Dit is het armste en minst toegankelijk deel van Ghana. De hoogste berg van het land is in de buurt met de grens met Togo te vinden. De Afadjato is 880 meter hoog in de buurt van deze berg zijn twee prachtige watervallen te vinden, de Tagbo Falls en de Wli Falls.
In Ghana is het grootste waterbekken in oppervlakte ter wereld te vinden, het Voltameer. Het meer heeft een totale oppervlakte van meer dan 8.500 vierkante kilometer. Het meer is ontstaan na de bouw van de Akosombodam ook wel bekend als de Voltadam. Deze dam werd gebouwd om als waterkracht centrale te gaan dienen voor de aluminiumindustrie. Voor de aanleg van de  dam en het meer moesten bijna 100.000 Ghanezen verhuizen. Het meer wordt hoofdzakelijk gevoed door de Rivieren de Witte Volta en de Oti. Vanuit het meer gaat het water via de rivier de Volta richting de Golf van Guinea.
De hoofdstad van het land, Acrra, is gelijk de grootste en belangrijkste stad van het land. Andere steden van betekenis in Ghana zijn de havenstad Tema, Kumasi, Sekoni-Takoradi, ho, Sunyani, Cape Coast en Tamale. Het merendeel van deze steden is in het zuidelijke deel van het land te vinden.

Reisadvies

Het reisadvies voor Ghana staat al geruime tijd op waakzaamheid betrachten. Dit heeft met name te maken met de zware criminaliteit die hier voorkomt. Hierbij zijn met regelmaat westerse toeristen  betrokken. Daarnaast zijn er binnen het land enkele etnische verschillen over het leiderschap van het land. Dit leidt met name in het noordelijke deel van het land tot onrusten. Deze onrusten gaan vaak gepaard met geweld.
Als je als Europeaan het land bezoekt dan is het verstandig om na zonsondergang niet te reizen en als u onverhoopt toch moet reizen doe dit dan met een lokale gids. Er komen met name op de “Tema Highway” bijzonder veel overvallen voor. Deze overvallen gaan vaak gepaard met veel geweld en seksueel vergrijpen. De staat van de wegen in Ghana is bijzonder slecht en zijn daarnaast slecht of niet verlicht.

Reisdocumenten

Om Ghana te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de datum van vertrek uit Ghana nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je een visum aanvragen bij de Ghanese  Ambassade in Den Haag. Om dit visum te kunnen aanvragen moet je naast een paspoort in het bezit zijn van vier pasfoto’s, een vier aanvraagformulier dat is ondertekend, een bankgarantie, een uitnodiging, een inentingsbewijs tegen gele koorts en een online betaling van de aanvraag. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retour of doorreisticket. Het aanvragen van een visum zal normaal vier tot vijf dagen in beslag nemen maar dit kan ook langer zijn. Een visum voor Ghana heeft normaliter een geldigheid van drie maanden
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je naar Ghana reist daarnaast moet je in het bezit zijn van een cholerastempel. Dit alleen als je over land Ghana binnenkomt. Daarnaast is het verstandig on inentingen te nemen tegen hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose. In Ghana komt Malaria voor neem dus Malariapillen mee, slaap onder een klamboe en zorg voor voldoende DEET.

Infotabel

Hoofdstad Accra
Telefoon (landcode) 233
Internetdomein .gh
Taal/talen (officieel) Engels
Taal/talen (spreektaal) Engels en verschillende inheemse talen die allen behoren tot de Niger-Congotalen
Religie(s) Islam, Christendom en natuurgodsdiensten
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer in Ghana loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter in Ghana is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Naira

Links

Over Ghana is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Ghana:

Ghana informatie
wikipedia
winterzon Ghana

Beoordelingen

  hoi I    12 april 2022 om 14:52

  geniale site

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Ghana

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid