Finland

finlandFinland ligt in het noorden van Europa en heeft landsgrenzen met Zweden, Noorwegen en Rusland. Het wordt van Estland gescheiden door middel van de Finse Golf. Finland behoort tot Scandinavië en is één van de landen in Europa waar men met de euro kan betalen. De eerste bewoning van het land vond ongeveer 10.000 jaar geleden plaats. Vanaf de dertiende eeuw na Christus gaat het land deel uitmaken van Zweden en het zou onderdeel van Zweden blijven tot het begin van de negentiende eeuw toen Rusland het land binnenviel. Op deze manier werd de tsaar van Rusland Groothertog van Finland. In 1917 brak er in het land de Februarirevolutie uit en verklaarde het land zich onafhankelijk. Dit werd pas een jaar later erkend door Rusland. Al snel de onafhankelijkheid brak er een burgeroorlog uit die veel levens zou kosten. In 1918 werd de eerste koning van Finland gekroond die enkele maanden nadien alweer aftrad en sindsdien is Finland een republiek. Ondanks het feit dat Finland tijdens de Tweede Wereldoorlog meerdere malen door Rusland is aangevallen heeft het altijd zijn onafhankelijk weten te bewaren. Wel staat het land tot op de dag van vandaag onder invloed van Rusland. Mede hierdoor is Finland nog steeds geen lid van de NAVO.  De meeste inwoners van het land zijn werkzaam in de dienstensector. De belangrijkste handelsproducten van het land zijn metaal, hout en papier. Daarnaast staat Finland bekend om zijn schitterende designartikelen.

Gemiddelde beoordeling van Finland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Finland.


Finland informatie en tips

 • saunaDe Finse Sauna

  De sauna is waarschijnlijk het bekendste export product van Finland. In de hele wereld zijn er tegenwoordig deze van oorsprong Finse hete luchtbaden. DE eerste sauna’s werden hier gemaakt in hutten onder de grond. Pas veel later ontstonden de nu zo bekende blokhutten.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

Het overgrote deel van de toeristen die naar Finland reizen komen naar het land toe om te genieten van de schitterende natuur. Daarnaast is de hoofdstad Helsinki een populaire toeristische bestemming in Finland. Helsinki behoord dan ook gelijk tot de mooiste bezienswaardigheden van het land. In de stad zijn onder meer de Lutherse Domkerk, de Oespenski Kathedraal en het museum voor moderne kunst Kaisma te vinden. Eén van de mooiste plekken in de stad is het senaatplein of Senaatintori. In het zuidoosten van het land bij het stadje Savolinna ligt de burcht van Olavinlinna. Dit schitterende kasteel uit de vijftiende is het meest bezochte kasteel van het land. In het kasteel wordt er ieder jaar een groot operette festival gehouden. Finland is net als de andere Scandinavische landen beroemd om zijn sauna’s. Eén van de mooiste en grootste sauna’s van het land vind je in de buurt van de stad Kuopio. De Jätkänkämppä sauna. De enige noordelijk gelegen stad in Finland, Oulu ook wel bekend als de hoofdstad van het noorden. Staat bekend om zijn bruisende nachtleven. Het schijnt na Helsinki de beste plek in Finland te zijn om jezelf in het nachtleven te begeven. Dit zal voornamelijk komen door het feit dat er een universiteit in de stad te vinden is. De autonome eilandengroep Åland zijn tevens een populaire bestemming binnen Finland. De eilanden staan bekend om hun schitterende natuur en hun intense rust. In totaal bestaat deze archipel uit 6.500 eilanden. In de noordelijk gelegen stad Rovaniemi woont de Kerstman. Het huis van de Kerstman en het nabij gelegen park is het gehele jaar te bezoeken. De populairste toeristische bestemmingen binnen Finland zijn Helsinki, Rovaniemi, Turku, Levi en Tampere.

UNESCO

In totaal heeft Finland zeven inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Hiervan moet het er één delen met buurland Zweden en één met nog negen andere landen. Het gaat om zes cultureel- en één natuurerfgoed. Als eerste werd in 1991 het houten centrum van de stad Rauma toegevoegd gelijk gevold door het fort Suomenlinna. Enkele jaren later werd de Oude kerk van Petäjävesi toegevoegd. In 1996 volgde de Hout- en kartonmolen van Verla. In 1999 werd het  Grafveld van Sammallahdenmäki in Lappi toegevoegd. Dit grafmonument is gebouwd in de bronstijd. In 2000 werd de Hoge Kust en Kvarkenarchipel van Finland toegevoegd de eilanden die hier toebehoren liggen voor een deel in Zweden. In 2005 werd de Boog van Struve aan de lijst toegevoegd. Deze boog loopt door tien landen. Hij start in Hammerfest en loopt tot de zwarte zee. Deze boog is in de negentiende eeuw aangelegd om de vorm van de aarde te bepalen.

Klimaat

Weersverwachting Finland

vandaag
21° / 17°
morgen
19° / 16°
20 jul
21° / 16°
21 jul
22° / 16°
22 jul
25° / 17°

In Finland heerst het continentale klimaat. In het zuidelijke deel van het land komen warme aangename zomermaanden voor met temperaturen die gemiddeld rond de twintig graden Celsius liggen. De winters zijn er koud. In de winterperiode zal het kwik zo goed als nooit boven het vriespunt uitkomen. De zomerperiode is in dit deel van Finland het natst. In de winterperiode zal hier de neerslag uitsluitend uit sneeuw bestaan. In de hoogzomermaanden gaat de zon hier nooit onder. In het meer noordelijke deel van Finland duurt de zomerperiode aanzienlijk korter en liggen de gemiddelde temperaturen in deze periode enkele graden Celsius lager. De winterperiode duurt er lang en er zijn maanden waar de temperatuur niet boeven de min tien graden Celsius uitkomt. In deze periode is het hier dan ook maar enkele uren per dag ligt. De nazomermaanden zijn hier de natste van het jaar. De meeste van de neerslag in het noordelijke deel van Finland bestaat uit sneeuw en ijzel. Ondanks het feit dat Finland op dezelfde breedtegraad ligt als Rusland en Canada ligt de gemiddelde temperatuur hier een stuk hoger dan je zou verwachten. Dit komt onder andere door het ontbreken van bergen die de warmere lucht uit het zuiden kunnen tegenhouden. Dit neemt niet weg dat het met name in het noorden van het land ijzig koud kan worden. Temperaturen van min twintig graden Celsius zijn hier zeker geen uitzondering. Wil je in de winter naar Finland gaan, dan is de maand maart de beste reistijd voor Finland. Voor een zomervakantie kies je het beste voor de maanden juni, juli of augustus. Het is dan overwegend heerlijk weer in Finland.

Bekijk ook: Klimaatinfo Finland

Geografie

Finland ligt in het Noorden van Europa en behoord tot de Scandinavische landen. Het wordt van Estland gescheiden door de Golf van Finland en voor het grootste deel van Zweden door de Botnische zee en het grenst in het zuiden nog aan de Oostzee. Geologisch gezien kun je het land opdelen in drie delen. Een laagliggende kuststrook die tussen de dertig en de honderddertig kilometer landinwaarts loopt. Enkele van de grootste steden van het land zoals Helsinki, Kotka, Turku en Pori liggen in dit deel van Finland. Het is hiermee gelijk één van de dichtstbevolkte delen van het land. Meer naar het binnenland gaat het landschap hier langzaam over in de Finse Merenvlakte. Dit immense gebied bestaat uit meer dan 60.000 meren en beslaat meer dan 100.000 vierkante meter. Het landschap bestaat hier voornamelijk uit naaldboombossen. Echte grote steden zijn er in dit deel van Finland niet te vinden. In de Finse Merenvlakte ligt het grootste meer van Finland het Saimaameer. Tevens zijn hier de twee andere belangrijkste meren van Finland te vinden het Inarimeer en het Päijännemeer. Ten noorden van de Finse Merenvlakte ligt Lapland dat naast een deel van Finland ook delen van Zweden, Noorwegen en Rusland beslaat. In Lapland is het Scandinavisch hoogland te vinden waar de berg Halti ligt. Dit is met 1328 meter het hoogste punt van Finland. De drie belangrijkste rivieren van Finland zijn de Tornionjoki, de Kemijoki en de Oulujoki. Naast de Hoofdstad Helsinki zijn de steden Oulu, Lahti, Kuopio en Jyväskylä de grootste en belangrijkste binnen Finland.

Reisadvies

Voor een reis naar Finland gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Finland behoort al jaren samen met de andere Scandinavische landen tot de veiligste landen ter wereld. Zware criminaliteit komt hier zo goed als niet voor en zijn geen gebieden die als onveilig gezien kunnen worden. Het is dan wel een erg veilig land maar in de hoofdstad Helsinki of in één van de andere steden van het land kunnen er zakkenrollers of gauwdieven voorkomen let daarom altijd goed op je eigendommen met name in het openbaar vervoer. Voor een bezoek aan Finland zijn geen speciale inenten nodig.

Reisdocumenten

Finland is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen.

Infotabel

Hoofdstad Helsinki
Telefoon (landcode) 358
Internetdomein .fi
Taal/talen (officieel) Fins en Zweeds
Taal/talen (spreektaal) Fins, Zweeds en Samisch
Religie(s) Protestants
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer In Finland is het 1 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Finland is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling ja
Valuta euro

Links

Over Finland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Finland:

bijzondere plaatsen in Finland
Finland informatie
Finland toerisme
goedkoop naar Finland
Helsinki voor beginners

Foto's van Finland

Beoordelingen

  Rebecca I    6 februari 2017 om 11:34

  Een paar woorden. Ongelooflijk prachtig, gewoon perfect

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Finland

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid