Malta

Malta is een klein land in het zuiden van Europa in de Middellandse Zee. Het land is onderdeel van de Europese Unie en is één van de euro landen. Het land wordt al sinds de prehistorie bewoond, de eerste mensen hebben zich hier naar waarschijnlijkheid al in 5000 voor Christus gesetteld. De vele tempelcomplexen op het eiland herinneren hier nog aan. Het waren de Feniërs en de Grieken die hier de eerste permanente nederzettingen bouwden. In ongeveer 400 voor Christus wordt het eiland veroverd door de stad Carthago en weer later door de Romeinen die hier meer dan 600 jaar de macht zullen hebben. Later komt het eiland onder bewind van de Byzantijnen, Arabieren, Normandiers en Sicilië te staan. Het is ook nog onderdeel geweest van het koninkrijk Aragon en veroverd door de troepen van Napoleon om uiteindelijk een Britse kolonie te worden. Kortom Malta heeft een roerig verleden dat zijn sporen heeft achtergelaten op de eilanden. Er zijn hier nog veel sporen van het Britse koloniale verleden te vinden zo rijdt men hier links en spreek zo goed als iedereen Engels. Sinds 21 september 1964 is Malta een zelfstandig land. Het land staat op plaats 10 van de dichtbevolkte landen ter wereld met bijna 1.300 inwoners per vierkante kilometer. Dit is bijna driemaal zoveel als Nederland. De meeste toeristen komen naar het eilanden toe om te genieten van de zon, de zee en de prachtige historische plaatsen die er hier te vinden zijn.

Gemiddelde beoordeling van Malta

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Malta.


Malta informatie en tips

  • Orde van Malta

    De hospitaalridders, orde van Malta of te wel de Soevereine Militaire Hospitaal Orde van Sint Jan van Jeruzalem, van Rhodos en Malta vinden nog steeds in Malta hun thuis. Deze al 900 jaar oude ridderorde is en van de oudste nog bestaande ridderordes in de wereld.

    Lees meer

  • Malta veiliger maar niet leuker

    Sinds 2011 zijn de oude gele stadbussen die sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw het stadsbeeld van Malta bepalen van de straat gehaald en vervangen door nieuwe veilige met airco uitgeruste autobussen. Hiermee is één van de karakteristieke vervoersmiddelen van het land verloren gegaan.

    Lees meer

Bezienswaardigheden

De hoofdstad Valletta mag je zeker niet missen je kunt hier makkelijk een dag door de oude straten en stegen van de stad wandelen. De stad is gebouwd in het zogenoemde schaakbordpatroon, hierdoor is verdwalen zo goed als onmogelijk. In de stad bevinden enkele prachtige bouwwerken zoals de Sint-Janscokathedraal en het Grootmeesterpaleis. In de stad is ook het museum der schone kunsten te vinden. Voor degene die er geen in heeft om de lange wandeling rond de oude stad te maken kan hiervoor een rijtuig gebruiken. Op meerdere plekken in Malta zijn er prehistorische tempels te vinden sommige van deze zijn gedeelte ondergronds gebouwd. De voormalige hoofdstad van het eiland Mdina met zijn prachtige kathedraal. Het prachtige vissersdorp Marsaxlokk met zijn vele visrestaurants.
De Blue Lagoon op het eiland Comino mag je zeker niet missen, je kunt het eiland bereiken door een van de veerboten te nemen vanuit Malta of Gozo. Nadeel is dat het hier in de zomermaanden erg druk kan zijn en dat het soms moeilijk is om een plaatsje aan het water te bemachtigen.
De zandstranden op Malta zijn schaars maar zeker de moeite waard vooral het prachtig gelegen Ghajn Tuffieha Bay.
In het noordwestelijke deel van het eiland ligt Popeye Village dat gebouwd is als filmset voor de Popeye film in 1980.

UNESCO

Malta heeft drie inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco die alle drie in 1980 zijn toegevoegd. De drie inschrijvingen zijn. Het ondergronds tempelcomplex Ħal Saflieni Hypogeum bij het dorp Paola. De stad Valetta met zijn bekende bouwwerken zoals het Fort Sint-Elmo, het Grootmeesterpaleis, de Herberg van Castilïe, de Sint-Janskathedraal en de Grand Harbour. Als laatste de Megalithische tempels van Malta, dit is een verzameling van prehistorische tempels die op meerdere plekken op Malta te vinden zijn. De belangrijkste tempelcomplexen van het land zijn op de UNESCO lijst opgenomen. Dit zijn de tempels Ġgantija, Ta’ Ħaġrat, Ta’ Skorba, Ħaġar Qim, Mnajdra en Tarxien.

Klimaat

Weersverwachting Malta

vandaag
36° / 25°
morgen
36° / 26°
20 jul
34° / 26°
21 jul
34° / 25°
22 jul
34° / 26°

Malta heeft een warm mediterraan klimaat dat onder de invloed staat van de Middellandse zee. Deze invloed zorgt ervoor dat de temperaturen hier nog enigszins getemperd worden in de zomermaanden. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de 30 graden Celsius Op de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier richting de 40 graden Celsius stijgen. Dit kan ook gebeuren als de Sirocco wind droge warme lucht vanuit de Sahara naar het eiland toe blaast. De temperatuur kan hierdoor onaangenaam stijgen, dit natuurverschijnsel kan soms dagen achter elkaar het teisteren. Er valt niet veel neerslag op Malta, hierdoor is land alles behalve groen te noemen, de meeste neerslag valt er in de winter periode. Echte lange regenperiodes komen hier zelden tot nooit voor. In de zomermaanden is de watertemperatuur hier erg aangenaam met een gemiddelde temperatuur van 25 graden Celsius. In de winterperiode ligt deze temperatuur 10 graden Celsius lager. In de zomermaanden schijnt hier 12 uur per dag de zon.

kijk ook op: klimaatinfo Malta

Geografie

Het land Malta is een eilandengroep in de Middellandse die uit drie hoofdeilanden en enkele kleinere eilandjes bestaat. Het eiland Malta is het grootste en belangrijkste eiland van het land. Verder bestaat het land uit de bewoonde eilanden Gozo en Comino al wonen op die laatste maar vijf mensen. Het vroegere eiland Manoel Island dat met een brug aan het hoofdeiland verbonden is en de onbewoonde eilanden Cominotto, Filfla, Fungus Rock en de Saint Paul’s Islands. Op Malta zijn er geen rivieren of meren te vinden. Hierdoor heeft het weinig tot geen natuurlijke bronnen voor drinkwater. Hiervoor wordt dan ook meestal ontzilt zeewater gebruikt. Het eiland is in zijn geheel erg rotsachtige, het hoogste punt van het eiland Malta is 305 meter hoog en vind je in het oostelijke deel van het eiland Malta. De eilanden Gozo en Comino lijken qua landschap erg op het hoofdeiland Malta er is alleen minder bebouwing te vinden. Comino staat bekend om zijn prachtige blauwe baai en schitterende onderwater grotten. De grootste en bekendste steden en dorpen van het land zijn Valletta, Sliema, Sint Julians, Qormi, Birkirkara, Msida, Naxxar, Mdina, Rabat en Marsascala op het eiland Malta en de plaatsen Victoria, Ghasri, Mgarr, Marsalforn en Xlendi op Gozo.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere reisadviezen voor Malta. De status bij het ministerie van buitenlandse zaken staat al jaren op “geen bijzondere veiligheidrisico’s”en voor een bezoek aan het land hoeft men ook geen bijzondere vaccinaties te nemen. Gemiddeld genomen is Malta veiliger dan Nederland, de criminaliteitscijfers liggen er in ieder geval een stuk lager. Dit wil echter niet zeggen dat de je niet op je kostbaarheden moet letten en donkere achteraf steegjes kun je ook hier het beste mijden. Malta ligt een stuk dichter bij evenaar dan Nederland hierdoor heb je een hogere factor zonnebrand nodig als dat je gewend bent.

Reisdocumenten

Malta behoort tot de schengenlanden wat inhoud dat inwoners van andere landen die dit akkoord hebben getekend rij mogen reizen naar Malta. Wel dient men in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Ook kinderen dienen in het bezit te zijn van een eigen identiteitsbewijs. Het bezitten of verhandelen van soft en hard drugs is hier streng verboden. Hierop staan zware straffen.

Infotabel

Hoofdstad Valleta
Telefoon (landcode) 356
Internetdomein .mt
Taal/talen (officieel) Maltees en Engels
Taal/talen (spreektaal) Maltees en Engels
Religie(s) katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer op Malta is het even laat als in Nederland
Tijdsverschil winter op Malta is het even laat als in Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Malta is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Malta:

alles over Malta
reisinformatie Malta

Malta Informatie
wikipedia 

Foto's van Malta

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Malta

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid