Portugal

Portugal in een land in het zuidwesten van Europa dat ontstaan is na de Reconquista op het Iberisch schiereiland. Het land wordt al duizenden jaren bewoond maar het waren de Feniciërs die de eerste nederzettingen in het huidige Portugal bouwden. Hierna waren het de Grieken, de Carthagers, de Romeinen en weer later de Germanen die hier nederzettingen bouwden. In de 8ste eeuw vielen Islamitische moren het Iberisch schiereiland binnen, het zou tot de 11de eeuw duren voordat deze verdreven werden. In het begin van de 12de eeuw riep Portugal zijn onafhankelijkheid uit. Hierna volgden vele eeuwen van voorspoed.

In de 15de en 16de groeide het land uit tot één van de grootste zeevaartnaties ter wereld. Enkele beroemde zeevaarders uit deze periode waren Hendrik de Zeevaarder, Bartolomeu Dias, Vasco da Gama en Pedro Álvares Cabral. Tijdens deze periode werden de huidige landen Brazilië, Frans-Guyana, Mozambique, Angola, Guinee-Bissau, Kaapverdië, Sao Tomé en Principe, Oost-Timor en Macau aan het Portugese rijk toegevoegd. Daarnaast werden er nog vele tientallen dorpen, steden en gebieden langs de Afrikaanse en Aziatische kust toegevoegd als Portugese kolonie. De bekendste hiervan is waarschijnlijk de kuststreek Goa in India. Ook de huidige autonome regio’s binnen Portugal Madeira en de Azoren werden in deze periode toegevoegd. De meeste van deze landen hebben in 1975 hun onafhankelijkheid teruggekregen.

Tegenwoordig is Portugal één van de armste landen in Europa, maar is het wel een erg ontwikkeld land met een aantal uitstekende universiteiten. De bekendste en de grootste universiteit van het land is met 22.000 studenten is de Universiteit van Coimbra. De toeristen industrie is tegenwoordig één van de belangrijkste inkomens bronnen van het land. De meeste toeristen trekken hier naar de kustgebieden van de Algarve om van een heerlijke zonvakantie in Portugal te genieten. Opvallend is ook de vrij grote hoeveelheid golfvakanties die aan de Algarve gevierd worden. De grootste steden van het land, zoals Porto en Lissabon zijn erg in trek als stedentrip.

Gemiddelde beoordeling van Portugal

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Portugal.


Portugal informatie en tips

 • Port

  Eén van de bekendste exportproducten van Portugal is de versterkte wijnsoort Port. In Europa mag alleen de versterkte wijn uit Portugal deze naam dragen. In de stad Porto zijn er meerdere Porthuizen te vinden waar je een rondleiding door de Portkelders kunt krijgen. Tijdens deze rondleiding kun je dan de plaatselijke specialiteiten uiteraard zelf proeven.

  Lees meer

 • Vasco da Gama

  Tegenwoordig doet men grote moeite om diplomatieke betrekkingen zo vreedzaam en begripvol mogelijk te maken. Respect, begrip, verdraagzaamheid zijn gevleugelde worden in de wereld van buitenlandse betrekkingen.Hoe anders was dit in de 15e eeuw toen de Europeanen zich nog oppermachtig voelde, ver verheven boven alle volken, uitverkoren door god zelf.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen die voor een langere periode naar Portugal toekomen, verblijven in de Algarve. Het heeft echter veel meer te bieden dan alleen maar de stranden van deze kuststreek. Wie in Portugal een auto huurt, die kan de mooie plekken ontdekken die voor de massa vaak verborgen blijven. Denk aan pittoreske dorpjes, archeologische vindplaatsen en stukken onbedorven natuur.

Bekende steden zoals Lissabon, Porto en Guimarães hebben bijvoorbeeld prachtige historische centrum. Daarnaast zijn het moderne Europese steden die aan zijn te bevelen als stedentrip. Net buiten Lissabon ligt de stad Sintra waar nog prachtige voorbeelden van de Moorse cultuur te vinden zijn. Hoog boven Sintra staat op een heuvel het prachtige Palácio da Pena. Dit kasteel is in diverse stijlen gebouwd en krijgt hierdoor een wat kokette uitstraling, vooral de grote diversiteit aan torens op het kasteel zorgt voor een bijzondere aanblik.
Bij een bezoek aan de stad Porto mag men zeker niet vergeten om een bezoek te brengen aan een porthuis. De meeste van deze porthuizen vind men in de wijk Ribeira. Na een korte rondleiding door de portkelder kan men hier de verschillende soorten port proeven. In Lissabon staat de in Manuelstijl gebouwde toren van Belém in de wijk Belém. Deze toren is in de 16de eeuw gebouwd om de ontdekkingsreizen van Vasco da Gama te herdenken. In de Algarve vindt men het strand Praia da Marinha dat gezien wordt als het mooiste strand van Portugal. Het is vooral de prachtige rotsformatie die dit strand uniek maakt.

De eilandengroepen Madeira en de Azoren zijn al bezienswaardigheden op zich. Madeira is erg populair bij wandelaars. De Azoren zijn tegenwoordig een populaire walvisspotplaats.

UNESCO

In totaal heeft Portugal 14 inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO waarvan er één gedeeltelijk in Spanje ligt. Twee van deze inschrijvingen liggen op de eilandengroep de Azoren. Op de Azoren staat sinds 1983 staat het Stadscentrum van Angra do Heroísmo op de lijst en in 2004 is het landschap van de wijncultuur op het eiland Pico eraan toegevoegd. In Portugal zijn als eerste in 1983 het Hiëronymietenklooster en toren van Belém in Lissabon, het klooster van Batalha en het Convent van Christus in Tomar op de lijst gezet. In de jaren hierna kwamen hier het historisch centrum van Évora, het klooster van Alcobaça, het cultuurlandschap van Sintra, het historisch centrum van Porto, de Laurisilva van Madeira, de wijnstreek Alto Douro en het historisch centrum van Guimarães bij. In 2012 werd de Grensgarnizoenstad Elvas en haar versterkingswerken toegevoegd. De vindplaatsen van prehistorische rotskunst in de Côavallei en Siega Verde ligt gedeeltelijk in Portugal en gedeeltelijk in Spanje.

Klimaat

Weersverwachting Portugal

vandaag
22° / 14°
morgen
21° / 11°
26 mei
21° / 14°
27 mei
20° / 13°
28 mei
24° / 13°

Het overgrote deel van Portugal heeft een warm zeeklimaat dit geldt tevens voor Madeira en de Azoren. Het zuidelijkste deel van Portugal heft echter een warm mediterraan klimaat. Hier liggen de gemiddelde temperaturen net iets hoger dan in de meer noordelijke delen van het land. Het zijn vooral de zomermaanden die hier wat warmer zijn dit hoofdzakelijk door het warme zeewater wat in de Middellandse zee te vinden is. De andere delen van Portugal zijn ook alles behalve koud te noemen met gemiddelde temperaturen die net iets 30 graden Celsius liggen in de zomermaanden. De winters zijn er een stuk koeler met gemiddelde temperaturen rond de 15 graden Celsius overdag. Hiermee is het zeker niet koud, maar is het te koud om als winterzon bestemming te dienen. Langdurige periodes met vorst en of nachtvorst komen hier zo goed als nooit voor. De meeste neerslag valt er hier in de winterperiode. Het zuidelijke deel van Portugal dat beter bekend staat als de Algarve is bijzonder droog in de zomerperiode. Hierdoor kunnen er hier grote bosbranden voorkomen.
De gemiddelde temperaturen op de Azoren liggen in de zomermaanden net iets lager en in de winterperiode net iets hoger. De gemiddelde neerslag ligt hier echter wel een stuk hoger.
Op Madeira ligt de gemiddelde dagtemperatuur in de zomerperiode maar net boven de 20 graden Celsius wat het een stuk koeler maakt dan vaste land van Portugal. De neerslagcijfers liggen hier tevens een stuk hoger maar dit geldt niet voor alle delen van het eiland. Zo is het aan de lijzijde van de Pico Ruivo stukken droger dan aan de loefzijde van deze berg.

Kijk ook op: Klimaatinfo Portugal

Geografie

Portugal ligt in het zuidwestelijkste deel van Europa op het Iberisch schiereiland en heeft als enige buurland Spanje. Naast buurland Spanje deelt Portugal het Iberisch schiereiland met de de ministaat Andorra, het Britse territorium Gibraltar en een heel klein deel van Frankrijk. Bij Portugal hoort ook de autonome archipel de Azoren en de autonome eilandengroep Madeira. Het land grenst hoofdzakelijk aan de Atlantische Oceaan. Portugal wordt doormidden gesneden door de rivier de Taag die in Spanje ontspringt en bij de hoofdstad Lissabon in de Atlantische Oceaan stroomt. Andere grote rivieren in Portugal zijn de Douro, de Minho en de Guadiana die allemaal in Spanje ontspringen en uiteindelijk via Portugal naar de Atlantische Oceaan stromen. Het hoogst punt van het land is met 2351 de berg Ponta do Pico die het eiland Pico van de Azoren vormt. De hoogste berg van het Portugese vasteland is met 1993 de berg Torre in het Serra Da Estrela gebergte. Het hoogste punt van Madeira is met 1862 meter de berg Pico Ruivo. Vroeger was het land opgedeeld in 11 provincies tegenwoordig is het verdeeld in 18 districten en 2 autonome regio’s.

Reisadvies

Er geldt voor Portugal de status “waakzaamheid betrachten”. Dit geldt voornamelijk voor de Algarve en de grotere steden van het land, omdat hier regelmatig toeristen beroofd worden op straat of in hun vakantiewoning. U kunt zichzelf hier tegen wapenen door niet te opzichtig met uw kostbaarheden over staat te lopen en uw spullen achter te laten in een kluis. Er zijn geen vaccinaties nodig om het land te bezoeken wel is het verstandig als men veel tijd in de natuur gaat doorbrengen om een tekentang mee te nemen.

Reisdocumenten

Sinds 1992 maakt Portugal deel uit van de Schengenlanden en sinds 1995 kunnen inwoners van de andere Schengenlanden vrij reizen van en naar Portugal. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren, dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan.

Infotabel

Hoofdstad Lissabon
Telefoon (landcode) 351
Internetdomein .pt
Taal/talen (officieel) Portugees en Mirandees
Taal/talen (spreektaal) Portugees en in mindere mate Mirandees
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC
Tijdsverschil zomer In Portugal en op Madeira is het 1 uur vroeger dan in Nederland, op de Azoren is het 2 uur vroeger
Tijdsverschil winter In Portugal en op Madeira is het 1 uur vroeger dan in Nederland, op de Azoren is het 2 uur vroeger
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Portugal is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Portugal:

bijzondere plaatsen in Portugal
Lissabon voor beginners
mooiste dorpjes van Portugal
Portugal voor beginners
Portugal tips en informatie

Portugal informatie
Wikipedia

Foto's van Portugal

Beoordelingen

  Alentejo I    13 februari 2014 om 16:04

  […] Promotion Office: “Alentejo ligt tussen de Algarve en Lissabon en is een verborgen schat in Portugal.  Onze grootste ambitie voor de BeNeLux markt is om de naamsbekendheid van Alentejo te vergroten […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Portugal

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid