Midden-Amerika

midden-amerikaMidden Amerika is het deel van Amerika dat tussen de Verenigde Staten van Amerika en Colombia lig, aangevuld met de Caribische Eilanden. Binnen de site landenwijzer behoren alleen de in Centraal-Amerika gelegen landen (alle landen op de landbrug tussen Noord- en Zuid-Amerika tot het onderdeel Midden-Amerika. De Caribische Eilanden vormen binnen Landenwijzer een eigen regio. Midden-Amerika is een gebied dat jarenlang door Europeanen gekoloniseerd was. Als gevolg hiervan is Spaanse de hoofdtaal en het Rooms-Katholieke geloof de belangrijkste religie. Landbouw, toerisme, handel en logistiek (Panama) vormen officieel de belangrijkste bronnen van inkomsten in Midden-Amerika. In Mexico wordt er ook veel geproduceerd, met name voor de Amerikaanse markt. Officieus levert de drugshandel misschien nog wel meer op dan alle andere bronnen van inkomsten.

Midden-Amerika kent een aantal natuurlijke bedreigingen, waardoor serieuze economische groei binnen een aantal landen lastig is. Aardbevingen, orkanen, overstromingen en vulkaanuitbarstingen kunnen het dagelijks leven in landen als El Salvador, Guatemala, Belize en Mexico flink ontwrichten.

Landen in Midden-Amerika

Costa Rica

Costa Rica

Costa Rica ligt in het zuidelijke deel van Midden-Amerika grenzend in het zuiden aan Panama en in het noorden aan Nicaragua. Costa Rica grenst in het westen aan de Caribische zee en in het oosten aan de Stille Oceaan. Costa Rica betekent letterlijk rijke kust. De economie van Costa Rica is voornamelijk afhankelijk van de agrarische sector. Er wordt hier onder andere cacao, bananen, suiker en koffie geteeld. Met name de bananenindustrie in Costa Rica is erg groot. Daarnaast is de toeristenindustrie een steeds belangrijker worden inkomstenbron van het land. Het zijn met name Amerikaanse en Canadese toeristen die Costa Rica als winterzonbestemming boeken.

Lees alles over Costa Rica

Mexico

Mexico

Mexico is een groot land in het zuiden van Noord-Amerika in Midden-Amerika. De officiële benaming van het land is de Verenigde Mexicaanse Staten. In totaal bestaat Mexico uit eenendertig staten en de hoofdstad Mexico-stad. Mexico is het grootste Spaanssprekende land ter wereld . In het land wonen meer dan 110 miljoen mensen waarvan er bijna 20 miljoen in het grootstedelijk gebied van de hoofdstad. Hiermee staat Mexico-stad al jaren in de top vijf van grootste agglomeraties ter wereld.

Lees alles over Mexico

Panama

Panama

De Republiek Panama ligt in het zuidelijke deel van Midden-Amerika. het grenst aan Colombia en Costa Rica en aan zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Het land is voornamelijk bekend om het kanaal wat deze twee zeeën aan elkaar verbindt , het Panamakanaal.
Panama is nog een redelijk onbekende vakantiebestemming maar is de laatste jaren wel steeds populairder aan het worden. Dit heeft in eerste instantie te maken met de schoonheid van het land en in tweede instantie met de Vrije handelszone die er in Panama ligt.

Lees alles over Panama