België

Het Koninkrijk België ligt in het noordwesten van Europa en heeft als buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. België is opgedeeld in drie gewesten het Vlaams, Waals en de Brussels Gewest. Daarnaast wordt het land verdeeld is drie gemeenschappen het Franse, het Vlaamse en de Duitstalige gemeenschap. De Franse gemeenschap staat ook wel bekend als Wallonië en de Vlaamse gemeenschap als Vlaanderen. Elk van deze gemeenschappen hebben een eigen hoofdstad en een eigen parlement die allemaal weer vallen onder het federaal parlement. Dit zorgt allemaal voor een grote verdeeldheid binnen België en eens in de zoveel jaren probeert een deel zich weer af te scheiden of roep onafhankelijkheid uit. Mede door deze verdeeldheid duurde de formatie in 2010 514 dagen, wat een wereldrecord is.
Ondanks dat het land niet erg groot is hebben er toch een aantal van de grootste veldslagen ter wereld hier plaatsgevonden. Zo werd Napoleon hier bij Waterloo verslagen, vielen er bij de slag om Ieper meer dan 500.000 doden en werd er tijdens de tweede wereldoorlog zwaar gevochten in de Ardennen tijdens het Ardennenoffensief.
België heeft zich na de Belgische revolutie in 1830 afgescheiden van de Nederlanden en werd hierna een eigen Koninkrijk. Het was prins Leopold van Saksen-Coburg en Gotha die in 1831 de eerste koning van het land werd. Doordat België lange tijd onderdeel was geweest van de Nederlanden had het land geen eigen koloniën. Uiteindelijk kreeg het land de koloniën Congo, Rwanda en Burundi. Congo was voordat het werd overgedragen aan de België staat van 1885 tot 1908 privé eigendom van Koning Leopold II. Hij heeft in dit land miljoenen doden op zijn geweten met als gênant detail dat hij het land nooit bezocht heeft.

Gemiddelde beoordeling van België

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met België.


België informatie en tips

 • KongoDe Kongo-Vrijstaat

  Een van de bijzondere verhalen uit de Belgische geschiedenis is die van de Kongo vrijstaat. Deze voormalige kolonie van België is ooit ontstaan als persoonlijk eigendom van koning Leopold II. De gruwelijkheden die in korte tijd in deze kroonkolonie werden begaan worden vaak opgesomd in rijtjes naast Stalin, Hitler en Mao Zedong. Hoewel Leopold er zelf nooit kwam, is zijn nalatenschap een groot litteken op de ziel van Kongo.

  Lees meer

 • antwerpenzooAntwerpen Zoo

  De Antwerpse zoo is een van de mooiste stadsdierentuinen van Europa. De dierentuin werd al in 1843 opgericht en kent zodanig al een lange geschiedenis. In het begin was de stadstuin alleen bedoeld voor het gegoede volk. Men maakte er een wandelingetje en kwam elkaar tegen. De gewone arbeiders konden de dure stadstuin niet betalen. De dierentuin zelf kwam aan inkomsten door de bezoekers, maar ook door het fokken en verkopen van dieren wat in die tijd nog heel gewoon was.

  Lees meer

 • historiumHistorium

  Het Historium van Brugge is een van de leukste manieren om het middeleeuwse Brugge te leren kennen. Op zeer creatieve en originele wijze krijg je in een korte tijd enorm veel kennis over de bloeitijd van Brugge. Echter in plaats van traditionele opstellingen zoals we die kennen in musea heeft deze attractie gekozen voor een multimedia spektakel wat iedere geschiedenisles doet verbleken.

  Lees meer

 • inflandersfields-belgie

  Flanders Field

  Het Flanders Fields museum is een van de mooiste oorlogsmuseums van de wereld over een van de meest gruwelijke episodes uit de wereld. Ieper was tijdens de Eerste Wereldoorlog meerdere malen het decor voor een aantal bloedige veldslagen uit deze oorlog. In de landbouwgrond rondom de stad komen de oude granaathulzen en kogels nog steeds uit de grond. Het Flandersfields museum is een echte aanrader voor iedereen die meer wil weten over de Eerste wereldoorlog.

  Lees meer

 • Slag bij Waterloo

  In het toenmalige Koninkrijk der Nederlanden in het huidige België heeft één van de beroemdste veldslagen ter wereld plaatsgevonden “De Slag bij Waterloo’. Deze veldslag vond plaats 18 juni 1815 en betekende het definitieve einde van Napoleon Bonaparte. De legers van Napoleon werden hier verslagen door Britse/Nederlandse, Hannoveraanse en Pruisische legers.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

België heeft tal van bezienswaardigheden of het nu één van zijn prachtige historische centrums is of zijn prachtige natuur, het heeft hier allemaal een bijzonder karakter. Het historisch centrum van Brugge behoord waarschijnlijk tot één van de mooiste authentieke binnensteden ter wereld. Je hebt hier het gevoel of je door een enorm museum loopt. De historische centrums van Antwerpen, Gent, Namen en Brussel zijn ook zeker een bezoek waard.
België staat wereldwijd bekend om zijn bijzondere biersoorten, er worden hier honderden verschillende soorten bier gemaakt. De één in een grote fabriek de ander in een kleine dorpsbrouwerij. De meeste van deze bieren zijn gewoon in de supermarkt te verkrijgen, voor andere geld een wachttijd en zijn alleen op reservering te verkrijgen. Veel van deze brouwerijen zijn te bezoeken. Tijdens een bezoek krijg je vaak een rondleiding die wordt afgesloten met een kleine proeverij.
België heeft een prachtige diverse natuur. Van de heide en veen gebieden in het noordwestelijke deel van het land tot het ruige heuvelachtige gebied in het het oostelijke deel van het land. Er liggen verdeeld over het land verschillende natuurparken, Provinciaal Natuurpark Zwin, Nationaal Park de hoge Kempen en parc national Lesse et Lomme zijn hier prachtige voorbeelden van.
Het land heeft een bijzondere band met alles wat met fietsen te maken heeft. Eén van de belangrijkste wielerwedstrijden van het jaar de ronde van Vlaanderen wordt hier niet voor niets de hoogmis genoemd. Het zijn echter niet alleen de grote wielerwedstrijden die hier veel publiek trekken ook de locale rondjes rond de kerk trekken hier bijzonder veel publiek. In de winterperiode verruild de Belgische toeschouwer de wegwedstrijden voor de cyclocross. Als je ooit de kans krijgt een grote ronde in België te gaan bezoeken moet je dat zeker niet laten.
Natuurlijk zijn er een aantal plekken, gebouwen en andere bezienswaardigheden die je zeker niet gemist mag hebben tijdens een bezoek aan België. Een kleine greep hieruit, Manneke pis, het Atomium, het Steen, de Zoo, Waterloo, Flandersfields, het Mass, het museum der Schone Kunsten, De grote markt van Brussel, het S.M.A.K., de citadel van Namen, het Mémorial du Mardasson en zo kunnen we nog wel even doorgaan.

UNESCO

België heeft in totaal elf inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO waarvan ze er één moeten delen met buurland Frankrijk. De eerste drie inschrijvingen had België in 1998, dit waren de Vlaamse Begijnhoven, de Grote Markt van Brussel en de Scheepsliften in het Canal du Centre en de omgeving, La Louvière en Le Rœulx. In 1999 werden de Belforten in België en Frankrijk aan de lijst toegevoegd. In 2000 volgen er nog vier, de Herenhuizen van de architect Victor Horta, het Historische centrum van Brugge, de Neolithische vuursteenmijnen in Spiennes en de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Doornik. Enkel jaren later in 2005 werd het in Antwerpen aan de vrijdagmarkt gelegen Plantin-Moretus Huis-Werkplaats-Museum Complex aan de lijst toegevoegd en in 2009 kwam hier ook nog het Stocletpaleis in de gemeente Sint-Pieters-Woluwe bij. Als laatste werden in 2012 hier de  belangrijkste mijnsites van Wallonië nog aan toegevoegd.

Klimaat

Weersverwachting België

vandaag
19° / 10°
morgen
20° / 13°
15 jun
19° / 12°
16 jun
18° / 13°
17 jun
21° / 15°

België heeft een gematigd maritiem klimaat dat sterk wordt beïnvloed door de warme golfstroom en de Noordzee. Deze invloed neemt af naarmate je verder landinwaarts gaat. Er zijn echter geen grote temperatuursverschillen waarneembaar in België. Gemiddeld genomen zijn de wintermaanden in de Ardennen enkele graden kouder dan in het kustgebied, de gemiddelde neerslag hier wat hoger. De Oostkantons behoord gemiddeld genomen tot de natste regio’s van België. In de winterperiode heb je hier ook de grootste kans op sneeuw maar van sneeuwzekerheid kun je in België nooit spreken. De Noordzee heeft in de zomermaanden een koelend effect op het klimaat in de kustregio. In deze periode ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier rond de 22 graden Celsius. Het is echter niet uitzonderlijk dat de temperatuur hier op het heetst van de dag boven de 30 graden Celsius uitkomt. Het klimaat in het noordelijke deel van België is te vergelijken met het klimaat in Nederland. In het zuidelijk deel van België ligt de gemiddelde temperatuur weer net iets hoger. De zeetemperatuur is in België altijd aan de koele kant en is alleen in de zomermaanden geschikt om in te zwemmen.

Kijk ook op: klimaatinfo België

Geografie

Geografisch gezien kun je België in tweeën verdelen. Het Belgische laagland dat langs de kust ligt en het Ardennen plateau in het oostelijke deel van het land. Het hoogste deel van de België vind in de Ardennen. Het Signaal van Botrange is met 694 meter het hoogste punt van het land. België heeft als buurlanden Frankrijk, Luxemburg, Duitsland en Nederland. Daarnaast heeft het land 66 kilometer aan kustlijn. De grootste steden van het land zijn Brussel, Antwerpen, Gent, Charleroi, Luik, Brugge en Namen. Deze steden hebben elk meer dan 100.000 inwoners. De belangrijkste waterwegen van het land zijn de Maas, de Schelde, de Rijn, de Seine en de IJzer. Dit zijn slechts de hoofdaderen maar door het hele land lopen tal van aftakkingen hiervan de bekendste hiervan zijn de Ourthe, de Ambleve, de Bocq, de Lesse en de Semois die allen uiteindelijk in de Maas uitkomen. Een andere bekende streek in België is de Vlaamse Ardennen. Deze streek in het zuidwesten van het land is voornamelijk bekend om zijn wielerwedstrijden zoals de ronde van Vlaanderen. De belangrijkste scheiding wordt hier echter niet geografisch bepaald maar door de taalgrens.

Reisadvies

Erg gelden geen bijzondere reisadviezen voor België en voor een bezoek aan het land zijn er geen vaccinaties nodig. Wel is verstandig om een tekentang mee te nemen, zeker als je van plan ben om langere tijd in de natuur door te brengen. Wie naar het Belgische strand gaat heeft ongeveer dezelfde factor nodig als in Nederland. Anders dan in Nederland kent België geen gedoog beleid voor softdrugs. Op het bezitten of verhandelen hiervan staan zware celstraffen.

Reisdocumenten

België is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen.

Infotabel

Hoofdstad Brussel
Telefoon (landcode) 32
Internetdomein .be
Taal/talen (officieel) Nederlands, Frans en Duits
Taal/talen (spreektaal) Nederlands, Frans, Duits en de meeste Belgen spreken ook Engels
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In België loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In België loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over België is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over België:

alles over België
beste reistijd voor België
België reisinformatie
België informatie
België voor beginners
goedkoop naar België
bezienswaardigheden in België
overnachten in België
mooiste dorpjes van België
bijzondere plaatsen in België

Foto's van België

Beoordelingen

  Boogmans I    7 juni 2016 om 17:43

  Belgie is een topland vooral londerzeel

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor België

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid