Estland

Estland ligt in het Noordoosten vanestland Europa en is het kleinste en meest oostelijke land van de Baltische staten. Estland is lid van de Europese unie en is daarnaast één van de Schengen landen. Sinds 2011 is de euro officiële munteenheid van het land. Het land wordt al vele duizenden jaren bewoond eerst door de Kundacultuur en later door de Narvacultuur. Vanaf de middeleeuwen werden delen van het land door Denemarken, Duitsland en Zweden bezet. Het waren echter de Denen die het land zijn huidige naam gaven. De verschillende delen van het land verandereden in de loop der eeuwen met regelmaat van eigenaar totdat na de Grote Noordse Oorlog Estland definitief onder Russisch bewind kwam te staan. De Estlandse bevolking kwam hier in het begin van de twintigste eeuw tegen in opstand en riepen in 1918 de republiek Estland uit. Het zou echter nog twee jaar duren voordat deze onafhankelijkheid erkend werd. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd het land echter weer bezet door de Sovjet-Unie. Pas in 1990 kwam het Letse volk hier massaal tegen in opstand en een jaar later werd de republiek Estland gevormd. Estland heeft een gezonde economie en heeft al jaren één van de laagste begrotingstekorten van Europa.  De toeristeneconomie in Estland is nog maar erg klein de toeristen die naar het land komen zijn voornamelijk in de hoofdstad Tallinn te vinden of op één van de Estlandse eilanden. De hoofdstad Tallinn is met name door zijn historische centrum erg populair bij de toeristen.

Gemiddelde beoordeling van Estland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Estland.


Estland informatie en tips

  • tallinn3Vanalinn

    Het historische centrum van de hoofdstad van Estland, Tallinn staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is één van de populairste toeristische attracties van het land. Dit deel van de stad wordt aangeduid als Vanalinn wat zoveel betekend als oude stad. Het historische centrum van de stad bestond oorspronkelijk uit twee delen. Een hoger gelegen deel en een lager gelegen deel.

    Lees meer

Bezienswaardigheden

De hoofdstad van Estland,Tallinn is één van de mooiste bezienswaardigheden van het land. Met name het historische centrum van de stad is erg bijzonder. In dit deel van de stad zijn er altijd veel toeristen te vinden. In het oosten van Estland ligt de stad Tartu dit is de tweede stad van het land. In deze stad is de belangrijkste universiteit van het land te vinden. In de stad ligt tevens het voormalige hoofdkantoor van de KGB. In het zuiden van Estland niet ver bij de Letse grens vandaan ligt het openlucht museum Mõniste. Dit is het oudste openluchtmuseum van het land en oude tijden doen hier herleven. In het zuidwestelijke deel van het land ligt het Nationaal Park Soomaa. Dit gebied bestaat voornamelijk uit hoogveenmoerassen en ooibossen. In dit gebied komt een zogenaamd vijfde seizoen voor. Aan het einde van de winter zorgt het vele smeltwater ervoor dat grote delen van gebied onder water komen te staan. De plaats Kuressaare op het eiland Saaremaa staat al sinds de negentiende eeuw bekend als kuuroord. Bij de stad is tevens het kasteel van Kuressaare te vinden. Dit is één van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in het land. De plaatsen Tallinn, Pärnu, Tartu en Kuressaare zijn het populairst bij toeristen die het land bezoeken.

UNESCO

Er zijn in Estland twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst te vinden waarvan er één gedeeld moet worden met maar liefst tien andere landen. Het gaat hier om de geodetische boog van Struve. De boog is aangelegd in het begin van de negentiende eeuw en loopt van Hammerfest in Noorwegen tot de zwarte zee en doet onderweg tien landen aan waaronder Estland. Deze boog bestaat uit een 258 driehoeken en 265 vaste punten. 34 van deze punten staan op de werelderfgoedlijst. De andere inschrijving in Estland is een stuk bekender. Het gaat hier om het historische centrum van Tallinn. Dit gedeelte van de stad is gebouwd in de dertiende en veertiende eeuw en verkeerd nog steeds in een uitzonderlijke staat. De oude historische centrum van Tallinn staat ook wel bekend als Vanalinn.

Klimaat

Weersverwachting Estland

vandaag
22° / 16°
morgen
19° / 16°
20 jul
21° / 16°
21 jul
21° / 16°
22 jul
23° / 16°

In Estland komt het gematigde zeeklimaat voor. De wintermaanden zijn er koud en nat. Het kwik zal het overgrote deel van de winterperiode onder het vriespunt blijven. Tijdens de winterperiode zal de neerslag er voornamelijk als sneeuw of natte sneeuw naar beneden komen. De meer inlands gelegen delen van het land zijn over het algemeen iets minder koud dan de delen die in de buurt van de Oostzee en de Finse Golf liggen. De zomermaanden zijn er aangenaam, maar zelden echt heel warm. De gemiddelde temperatuur in deze periode ligt net iets boven de twintig graden Celsius. In de tweede helft van het jaar ligt de gemiddelde neerslag het hoogst. Door het zeeklimaat dat er in Estland heerst komen er maar zelden echte weersextremen voor in het land. Alleen als de wind uit het noorden waait en deze ijzige kou meeneemt uit Finland of Rusland dan kan de temperatuur plots flink zakken.

Vanwege de koele winters is het zomerseizoen de beste reistijd om naar Estland te reizen. Wijn zouden specifiek voor juni, juli of augustus gaan. Als het om een stedentrip gaat, bijvoorbeeld naar Tallinn, dan kunnen mei en september ook nog prima reismaanden zijn.

Bekijk ook: Klimaatinfo Estland

Geografie

Estland is een klein land in het noordoosten van Europa. Het heeft landsgrenzen met Letland en Rusland en wordt van Finland gescheiden door de Finse Golf. Het westelijke deel van Estland grenst aan de Oostzee. Voor de kust van Estland liggen enkele honderden kleine eilandjes die voor het grootste deel onbewoond zijn. De twee grootste eilanden behorend tot Estland zijn het eiland Saaremaa en het eiland Hiiumaa. Deze zijn beiden bewoond. Op de eilanden Muhu, Vormsi, Vilsandi, Abruka, Kihnu en Ruhnu vindt tevens permanente bewoning plaats. De berg Suur Munamägi is met 318 meter het hoogste punt van Estland. Op de berg bevindt zich een uitkijktoren waarvan je een schitterend uitzicht hebt over het land. De langste rivier van het land is de Emajõgi die langs de stad Tartu loopt. De Pärnu en de Narva zijn twee andere belangrijke rivieren in Estland. De Hoofdstad Tallinn is de grootste stad van het land. Andere grote steden in Estland zijn Tartu, Narva, Kohtla-Järve en Pärnu.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een bezoek aan Estland. Er komt zo goed als geen zware criminaliteit voor en er zijn geen onveilige gebieden. Wel dien je in de grotere steden en toeristische gebieden op te passen voor zakkenrollers en gauwdieven. Als je met de auto naar Estland gaat dien je in het bezit te zijn van kentekenbewijs deel 1 en 2. Verder is het verplicht om altijd met je lichten aan te rijden en geldt er een zero tolerance ten opzichte van alcohol en autorijden.

Reisdocumenten

Estland is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen.

Infotabel

Hoofdstad Tallinn
Telefoon (landcode) 372
Internetdomein .ee
Taal/talen (officieel) Estisch
Taal/talen (spreektaal) Estisch, Russisch, Oekraïens, Wit-Russisch en Fins
Religie(s) Protestant en Russisch orthodox
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer In Estland is het 1 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Estland is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling ja
Valuta euro

Links

Over Estland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Estland:

bijzondere plaatsen in Estland
Estland als budgetbestemming
Estland informatie
Estland toerisme
hoteltips is Estland
Tallinn voor beginners

Foto's van Estland

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Estland

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid