Noord-Ierland

Noord-Ierland ligt in het noord-ierland-18noordoostelijke deel van het eiland Ierland dat het land deelt met de republiek Ierland. De grootste stad van het land is de hoofdstad Belfast. Het is één van de vier landen die tot het Verenigd Koninkrijk behoord. Het is echter wel de enige van de vier die niet op het eiland Groot-Brittannië ligt. De andere drie landen zijn Engeland, Wales en Schotland. Al maar dan acht duizend jaar geleden kwamen de eerste mensen op dit eiland wonen. In de vijfde eeuw voor Christus kwamen de Kelten naar het eiland. Deze bevolkingsgroep zou de basis leggen voor de huidige Ierse taal. In de vijfde eeuw na Christus kwam Saint Patrick naar het eiland toe. Deze Heilige liet over het hele eiland kerken en kloosters bouwen en legde de basis van het Christendom in het land. Sinds deze periode is Ierland en met name het noordelijke deel van het eiland verwikkeld geraakt in een geloofstrijd die tot op de dag van vandaag stand houdt. In 1912 werd er na meerdere jaren van protest en oorlog een onafhankelijk Ierland uitgeroepen. De zes noordelijke graafschappen bleven echter verbonden met het Verenigd Koninkrijk. Hiermee werd het eiland opgesplitst in Noord-Ierland en de Ierse Republiek. Sinds de opsplitsing van het eiland vonden er in Noord-Ierland regelmatig ongeregeldheden plaats tussen de Katholieke en Protestante bevolking. In de jaren zeventig van de vorige eeuw liepen deze spanningen zo hoog op dat de situatie in sommige steden onhoudbaar was geworden. Dit leidde uiteindelijk in 1972 tot Bloody Sunday waarbij dertien katholieken tijdens een demonstratie om het leven kwamen. In de jaren die volgden werden er meerder bomaanslagen gepleegd en kwam het met regelmaat tot een handgemeen tussen deze twee partijen. De laatste jaren is het echter erg rustig en hebben de leiders van de Sinn Féin en de IRA opgeroepen om een einde te maken aan de gewapende strijd. Alleen tijdens de Oranjemarsen die eenmaal per jaar gehouden wordt kan het nog wel eens onrustig zijn in het land.

Gemiddelde beoordeling van Noord-Ierland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Noord-Ierland.


Bezienswaardigheden

Er zijn in Noord-Ierland vele bezienswaardigheden te vinden. De bekendste zijn waarschijnlijk de Giants Causeway die op de werelderfgoedlijst staat. Niet ver daarvandaan staat de Mussenden tempel. Deze tempel is gebouwd op een rots hoog boven de Atlantische Oceaan. Net als de rest van Ierland staat Noord-Ierland bekend om zijn wiskey. Eén van de bekendste whiskeystokerijen van Noord-Ierland vind je in het plaatsje Bushmills waar de gelijknamige wiskey vandaan komt. De tweede stad van het Land Derry/Londonderry is ook zeker het bezoeken waard. In het westen van de stad vind je oude stadsmuur van de stad. Dit is de enige overgebleven stadsmuur op het gehele Ierse eiland. Verder staat de stad bekend om zijn Murals. Deze beschilderde huizen zijn te vinden in de wijk Bogside. De hoofdstad Belfast is de populairste bestemming binnen Noord-Ierland. In de stad is het grootste droogdok ter wereld te vinden. In dit dok is de Titanic gebouwd. In de botanische tuinen van Belfast kun je het Ulster museum vinden. Dit is het meest toonaangevende museum van Noord-Ierland. Naast de Hoofdstad Belfast en Londonderry/Derry behoren de plaatsen Portrush, Enniskillen, Bushmills en Bangor tot de populairste toeristische bestemmingen binnen Noord-Ierland.

UNESCO

Er is in Noord-Ierland slechts één inschrijving op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Dit is de Giant Causeway in het noordoosten van Noord-Ierland. Deze bijzondere rotskust is ongeveer 60 miljoen jaren geleden ontstaan na een vulkaan uitbarsting. Volgens een oude Ierse legende zijn deze stenen door een reus in het water gelegd om zo een weg te bouwen naar Schotland. De reus Fionn mac Cumhaill wilde dit pad in zee bouwen om zijn Schotse rivaal te kunnen verslaan.  De legende wordt versterkt door het feit dat er op het Schotse eiland Staffa dezelfde rotsen te vinden zijn. De Giant Causeway en de Causeway Coast behoord tot de populairste toeristische trekpleisters van Noord-Ierland.

Klimaat

Weersverwachting Noord-Ierland

vandaag
14° / 10°
morgen
15° / 10°
26 mei
15° / 10°
27 mei
15° / 10°
28 mei
15° / 9°

In Noord-Ierland komt net als op de rest van het eiland Ierland het gematigde maritieme klimaat voor. Mede door de invloed van de Atlantische Oceaan komen er maar weinig weersextremen voor in Noord-Ierland. De wintermaanden zijn er zacht en langdurige vorst is er een uitzondering. Alleen in de hoger gelegen delen van het land kan er langdurige vorst voorkomen. De zomermaanden zijn er mild zonder ooit echt heet te worden. De gemiddelde dag temperatuut in de zomerperiode ligt net iets onder de twintig graden Celsius. In deze periode heeft de Atlantische Oceaan een koelend effect op het klimaat in Noord-Ierland. Er valt gedurende het gehele jaar veel neerslag in Noord-Ierland. Met name in de wintermaanden ligt de gemiddelde neerslag hier behoorlijk hoog. In deze maanden regent het hier twee van de drie dagen. De gemiddelde neerslag op jaarbasis ligt hier tussen de 800 millimeter en 1400 millimeter per jaar. Tijdens de koudste dagen van het jaar zal de neerslag hier uit sneeuw en natte sneeuw bestaan. In het noorden van het land kunnen stevige stormen voorkomen met windstoten die windkracht twaalf kunnen halen. De hoger gelegen delen van het land zijn gemiddeld iets koeler dan de lager gelegen delen van Noord-Ierland.

Bekijk ook: Klimaatinfo Noord-Ierland

Geografie

Noord-Ierland ligt in het noordwesten van Europa en heeft alleen landsgrenzen met Ierland. Het land ligt in het noorden aan de Atlantische oceaan en in het noordoosten aan de Ierse Zee. In het noordwesten grenst het aan de Donagelbaai. Het land is onderverdeeld in zes graafschappen die weer onderverdeeld zijn in zesentwintig districten. Centraal in het land ligt het meer lough Neagh wat het grootste meer van de Britse eilanden is. De rivier de Bann voorziet het meer van water voordat hij uiteindelijk opgaat in de Ierse Zee. De Bann is langste rivier in Noord-Ierland. Andre belangrijke rivieren in Noord-Ierland zijn de Riber Blackwater en de Riber Lagan. In het zuidoosten van Noord-Ierland zijn de Mourne Mountains te vinden. In dit gebergte ligt de Slieve Donard wat met 850 meter het hoogste punt van Noord-Ierland is. Andere bergen zoals de Slieve Sawel en de Cuilcagh. Voor de kust van Noord-Ierland liggen meerdere eilanden hiervan zijn Tory Island, Rathlin Island en de Copeland Islands de bekendste. De meeste van de eilanden voor de kust van Noord-Ierland zijn onbewoond. De hoofdstad Belfast is de grootste stad van het Land andere grote en bekende plaatsen zijn Newtownabbey, Ballymena, Londonderry/Derry en Bushmills.

Reisadvies

Voor een reis naar Noord-Ierland gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Van de terreurdreiging die tot een aantal jaren geleden nog sprake was in het land is tegenwoordig nog maar weinig te merken. Toch is het verstandig om voor je reis naar Noord-Ierland de huidige politieke situatie te controleren. Alleen in de periode rond twaalf juni als de Oranjemarsen gehouden worden kan het nog wel eens onrustig zijn in het land. Deze periode kun je als toerist het beste mijden.  In de grotere steden en in de buurt van de toeristische plaatsen komen er zakkenrollers en gauwdieven voor. Voor een reis naar Noord-Ierland zijn geen inentingen nodig.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Noord-Ierland moet je in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Dit kan een paspoort maar ook een identiteitskaart zijn. Dit geld voor alle reizigers dus ook voor kinderen onder de twaalf jaar. Wie langer dan drie maanden in het land wil verblijven zal een visum bij de ambassade van het Verenigd Koninkrijk aan moeten vragen. Deze worden voor inwoners uit de Europese unie vaak zonder problemen uitgegeven.

Infotabel

Hoofdstad Belfast
Telefoon (landcode) 4428
Internetdomein .uk
Taal/talen (officieel) Engels, Iers en Ulster Schots
Taal/talen (spreektaal) Engels, Iers en Ulster Schots
Religie(s) Protestants en Katholiek
Tijdzone(s) UTC+0
Tijdsverschil zomer In Noord-Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Noord-Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling ja
Valuta Pond sterling

Links

Over Noord-Ierland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Noord-Ierland:

Noord-Ierland informatie
Noord-Ierland toerisme
bijzondere plaatsen in Noord-Ierland

Foto's van Noord-Ierland

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Noord-Ierland

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid