Qatar

De staat Qatar is een Arabisch Camels in central Doha, QatarEmiraat in het Midden-Oosten. Het heeft Saoedi Arabië als enige buurland en wordt voor de rest omgeven door de Perzische Golf. Qatar is een absolute monarchie met aan het hoofd een Emir. Momenteel is Tamim bin Hamad al-Thani de Emir van Qatar, deze nam het emir schap in 2013 over van zijn vader Hamad bin Khalifa al-Thani. De huidige emir heeft nauwe banden met het westen en studeerde in het Verenigd Koninkrijk. Er is in Qatar geen politieke partijen en er is ook geen parlement. Men leeft in Qatar volgens de Islamitische wet.
Hoelang Qatar al bewoond wordt is niet precies bekend. Wel zijn er tekenen van bewoning gevonden uit de zesde eeuw voor Christus. Volgens enkele wetenschappers werd het land al vele duizenden jaren daarvoor al bewoond. In de zevende eeuw na Christus na de opkomst van de Islam ging Qatar deel uitmaken van het Arabische Kalifaat. Halverwege de zestiende eeuw ging Qatar deel uitmaken van het Ottomaanse Rijk en dat zou het tot de Eerste Wereldoorlog blijven. Hierna kwam het land onder de bescherming van het Verenigd Koninkrijk te staan. Sinds 1971 is Qatar een zelfstandig land. Er is nog sprake geweest dat Qatar toe zou treden tot de Verenigde Arabische Emiraten maar zover is het nooit gekomen.
Het toerisme in Qatar is nog maar net aan het opkomen. Toch zijn er al een aantal prachtige luxe hotels te vinden. Het land heeft de potentie net als het emiraat Dubai tot één van de populairste vakantiebestemmingen in het midden oosten uit te groeien. Er worden in ieder geval miljarden dollars in de toeristenindustrie gestoken.

Gemiddelde beoordeling van Qatar

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Qatar.


Bezienswaardigheden

In Qatar zijn niet bijzonder veel bezienswaardigheden te vinden. De meeste bezienswaardigheden die er te vinden zijn liggen in of in de directe omgeving van de hoofdstad Doha. In Doha ligt bijvoorbeeld de Doha Corniche, de boulevard van Doha. Dit is zonder twijfel het mooiste stukje van de stad. Deze boulevard loopt enkele kilometers langs de Baai van Doha. Je komt hier onder andere een mooi aangelegd stadspark tegen. In de avonduren kun je deze boulevard het beste mijden. Andere bezienswaardigheden in Qatar zijn natuurlijk de prachtige stranden Al Waqra, Mesaieed, Fuwairit. Wie wil winkelen in Qatar kan het beste een van de vele souqs bezoeken, de bekendste souqs in Qatar zijn de Falconry souq en de animal souq. In Doha is het bekendste museum van Qatar gevestigd het volkenkundemuseum dat gevestigd is in het Al Koot Fort. Een avond naar de kamelenraces mag natuurlijk niet ontbreken tijdens een bezoek aan Qatar.

UNESCO

Sinds 2013 heeft Qatar een inschrijving op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hier om de archeologische site van Al Zubarah. Deze voormalige handelsstad stond bekend om zijn handel in parels totdat de stad in het begin van de negentiende eeuw werd verwoest door de Sultan van Muscat. Bij de opgravingen van de stad kwam men erachter dat de stad bij de opkomst van de Islam in de zevende eeuw al bestond. Hoe oud deze voormalige stad precies is valt moeilijk te zeggen. De laag zand die over Al Zubarah kwam te liggen nadat de inwoners vertrokken heeft de stad beschermd waardoor grote delen van de stad zich nu nog in een uitstekende staat bevind. Mede hierdoor is deze archeologische vindplaats op de werelderfgoedlijst toegevoegd.

Klimaat

Weersverwachting Qatar

vandaag
45° / 33°
morgen
43° / 36°
20 jul
43° / 35°
21 jul
42° / 35°
22 jul
43° / 35°

Qatar heeft een woestijnklimaat met warme droge wintermaanden en hete extreem droge zomers. De temperatuur in de zomermaanden ligt hier gemiddeld net iets boven de veertig graden Celsius en uitschieters boven de vijftig graden Celsius zijn er zeker geen uitzondering. In de avond en nacht zal de gemiddelde temperatuur ongeveer tien tot vijftien graden lager liggen. Dit in combinatie met de hoge luchtvochtigheidcijfers zorgt ervoor dat het met name in de zomermaanden erg benauwd is Qatar. Een huis of hotel zonder airconditioning is hier niet denkbaar. De wintermaanden zijn een stuk koeler maar zelfs dan komt de dagtemperatuur zelden of nooit onder de twintig graden Celsius. Alleen in de avond en nacht kan het kwik hier tot onder de vijftien graden Celsius dalen. Dit zal in de woestijn eerder gebeuren dan in één van de steden aangezien de warmte hier lange blijft hangen.
Neerslag komt het gehele jaar zo goed als niet voor in Qatar. Gemiddeld valt er per jaar ongeveer vijftig millimeter aan neerslag. Dit is extreem weinig waardoor er zo goed als geen flora en fauna in Qatar voorkomt.

Bekijk ook: klimaatinfo Qatar

Geografie

Qatar is een klein land halverwege de Perzische Golf. Qatar bestaat hoofdzakelijk uit woestijnlandschap. Het hoogste punt van het land is de heuvel Qurayn abu al-Bawl. Deze heuvel ligt 103 meter boven het zeeniveau. Qatar grenst in het zuiden aan Saoedi-Arabië en wordt voor de rest omgeven door de Perzische Golf. In totaal heeft het land 563 kilometer aan kustlijn. Voor de kust liggen enkele kleinere eilanden die tot Qatar behoren. Het westelijke deel van de Perzische Golf bij Qatar staat bekend als de Golf van Bahrein. De kustlijn van Qatar bestaat hoofdzakelijk uit zoutvlaktes met daarna een ondiepe zee. Bij de hoofdstad Doha is een groot kunstmatig eiland aangelegd waar ongeveer 30.000 mensen kunnen wonen. Er zijn in Qatar geen rivieren of meren te vinden. Het land staat wel bekend om zijn enorme olievoorraden. Naast de hoofdstad Doha waar verreweg de meeste inwoners van Qatar wonen zijn de plaatsen, Ar Rayyän, Umm Saläl Muhammad, Al Wakrah, Al Khawr, Dukhän en Al Wukayr het vernoemen waard.

Reisadvies

Het reisadvies voor Qatar staat al sinds enige jaren op de status ‘waakzaamheid betrachten’. Dit heeft voornamelijk te maken met de verschillende spanningshaarden in het Midden-Oosten en deze zouden eventueel over kunnen slaan naar Qatar
Men dient er rekening mee te houden dat er in Qatar andere normen en waarden gelden dan in Europa. Probeer dan ook waar nodig jezelf aan te passen aan de plaatselijke cultuur en gebruiken om problemen te voorkomen. Reis nooit alleen in de woestijn maar altijd onder begeleiding van een gids
In de avonduren is het niet verstandig om als vrouw alleen over straat te lopen. Het fotograferen van overheidsgebouwen en overheidsinstanties is hier verboden. Het is verboden om varkensvlees en alcohol mee over de grens te nemen. Het nuttigen van alcohol is alleen toegestaan in sommige duurdere hotels.

Reisdocumenten

Om te kunnen reizen naar Qatar dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op moment van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een visum. Dit visum koop je voor ongeveer elf euro op de luchthaven van Doha. Dit visum is veertien dagen geldig en kan indien nodig met veertien dagen verlengt worden.

Infotabel

Hoofdstad Doha
Telefoon (landcode) 974
Internetdomein .qa
Taal/talen (officieel) Arabisch
Taal/talen (spreektaal) Arabisch, Engels
Religie(s) islam
Tijdzone(s) UTC+3
Tijdsverschil zomer In Qatar is het 1 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Qatar is het 2 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Qatarese rial

Links

Over Qatar is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Qatar:

Qatar
Qatar
Qatar startpagina
wikipedia

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Qatar

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid