Europa

Europa is het op één na kleinste werelddeel, maar behoort politiek en economisch gezien al eeuwenlang tot de machtigste gebieden ter wereld. Europa werd tot het uiteenvallen van de Sovjet-Unie aan de oostelijke zijde begrenst door dit voormalige machtige Russische rijk. Tegenwoordig worden ook landen Georgie, Kazachstan, Azerbeidzjan, Wit-Rusland en een deel van Rusland tot Europa. Saillant detail is dat volwaardig EU-lidstaat Cyprus geografisch gezien niet tot Europa maar tot Azië behoort.

Inmiddels behoort een groot deel van de Europese landen tot de Europese Unie. Dit statenverband werkt op veel vlakken samen. Zo is er handelsvrijheid binnen de Europese Unie, zijn paspoortcontroles voor een groot deel afgeschaft (de zogenaamde Schengenlanden) en wordt er gezamenlijk beslist over begrotingstekorten en andere financiële zaken voor alle landen die de euro als munteenheid voeren.

Landen in Europa

Albanië

Albanië

De republiek Albanië ligt in het zuidoostelijke deel van Europa aan de Adriatische en de Ionische Zee. Het is al jaren één van de armste en minst ontwikkelde landen van Europa. Meer dan de helft van de inwoners zijn er nog werkzaam in de landbouw.Albanië is een steeds populairder wordende vakantie bestemming. De voorzieningen zijn er op veel plekken nog minimaal maar dit is in rap tempo aan het veranderen.

Lees alles over Albanië

België

België

Het Koninkrijk België ligt in het noordwesten van Europa en heeft als buurlanden Nederland, Frankrijk, Duitsland en Luxemburg. België is opgedeeld in drie gewesten het Vlaams, Waals en de Brussels Gewest. Daarnaast wordt het land verdeeld is drie gemeenschappen het Franse, het Vlaamse en de Duitstalige gemeenschap.

Lees alles over België

Cyprus

Cyprus

Cyprus is een Aziatisch land dat om politieke redenen vaak tot Europa wordt gerekend en daarom in 2004  toegetreden is tot de Europese Unie. Het is het grootste eiland in het oostelijke deel van de Middellandse zee. Sinds 1974 is het noordelijke deel van het land bezet door de Turken die hier de Turkse Republiek Noord-Cyprus hebben gesticht.

Lees alles over Cyprus

Denemarken

Denemarken

Denemarken wordt al vele duizenden jaren bewoond al was dit in het begin voornamelijk door rondtrekkende jagers. Het zijn echter de Vikingen die zich hier rond het begin van de jaartelling permanent vestigen. Het zou echter nog enkele eeuwen duren voordat de rest van Europa kennis zou maken met dit volk. In de negende eeuw groeien de Vikingen uit tot een grootmacht die grote delen van Noord-Europa en het huidige Groenland veroverden.

Lees alles over Denemarken

Duitsland

Duitsland

De Bondsrepubliek Duitsland ligt in het centrale deel van Europa. Het heeft landsgrenzen met negen landen en het grenst in het noorden aan twee zeeën. Duitsland heeft de meeste inwoners van de Europese Unie en staat qua oppervlakte op de vierde plek. Alleen de landen Frankrijk, Spanje en Zweden zijn groter. Duitsland is één van de belangrijkste grootmachten binnen Europa. Het Duitse parlement is gezeteld in de hoofdstad Berlijn. Duitsland is één van de wereldmachten met een welvarende economie. Het is tevens één van de populairste vakantiebestemmingen binnen Europa. Veel Nederlanders trekken ieder jaar naar één van de prachtige natuurgebieden, de schitterende steden of gaan in Duitsland op wintersport.

Lees alles over Duitsland

Engeland

Engeland

Engeland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk en ligt samen met Schotland en Wales op het eiland Groot-Brittannië. Vaak als met het over Engeland heeft dan bedoeld men het Verenigd Koninkrijk of het eiland Groot-Brittannië. Dit is echter verkeerd aangezien Engeland slechts een onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. Het is een oud land met een roerige geschiedenis die in het teken staat met de oorlog Frankrijk andere Europese landen maar ook de andere landen die tegenwoordig bij het Verenigd Koninkrijk behoren hebben meerdere malen oorlog gevoerd met Engeland.

Lees alles over Engeland

Estland

Estland

Estland ligt in het Noordoosten van Europa en is het kleinste en meest oostelijke land van de Baltische staten. Estland is lid van de Europese unie en is daarnaast één van de Schengen landen. Sinds 2011 is de euro officiële munteenheid van het land. De toeristeneconomie in Estland is nog maar erg klein de toeristen die naar het land komen zijn voornamelijk in de hoofdstad Tallinn te vinden of op één van de Estlandse eilanden. De hoofdstad Tallinn is met name door zijn historische centrum erg populair bij de toeristen.

Lees alles over Estland

Finland

Finland

Finland ligt in het noorden van Europa en heeft landsgrenzen met Zweden, Noorwegen en Rusland. Het wordt van Estland gescheiden door middel van de Finse Golf. Finland behoort tot Scandinavië en is één van de landen in Europa waar men met de euro kan betalen. De meeste inwoners van het land zijn werkzaam in de dienstensector. De belangrijkste handelsproducten van het land zijn metaal, hout en papier. Daarnaast staat Finland bekend om zijn schitterende designartikelen.

Lees alles over Finland

Frankrijk

Frankrijk

Frankrijk ligt in West-Europa en is het grootste land van dit werelddeel en de Europese Unie. De Republiek Frankrijk wordt is onderverdeeld in zevenentwintig regio’s die weer onderverdeelt zijn in honderdeneen departementen. Tweeëntwintig van deze regio’s zijn er te vinden in Europa de andere zijn overzeese gebieden van Frankrijk. Hieronder vallen Frans-Guyana, Guadeloupe, Martinique, Mayotte en Réunion.

Lees alles over Frankrijk

Griekenland

Griekenland

Griekenland of zoals het land officieel heet de Helleense republiek is te vinden in Zuidoost-Europa op het zuidelijkste deel van het Balkanschiereiland, maar het land behoort niet tot de Balkan regio. Griekenland bestaat uit een schiereiland en ongeveer 3.000 kleinere eilanden die verdeeld liggen voor de kust van Griekenland in de Middellandse Zee.
De geschiedenis van Griekenland, met name in de oudheid, heeft een belangrijke en een bepalende rol gespeeld voor de rest van de westerse wereld.

Lees alles over Griekenland

Ierland

Ierland

Ierland ligt in het noordwesten van Europa op het eiland Ierland dat het deelt met Noord-Ierland dat onderdeel is van Groot-Brittannië. Ierland heeft een lange geschiedenis die nog steeds voelbaar aanwezig is in het land. De komt voornamelijk omdat het land bezaaid ligt met kastelen, kloosters en andere soorten ruïnes.

Lees alles over Ierland

IJsland

IJsland

IJsland ligt ten noordwesten van het Europese vaste land en is omgeven door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken, de Groenlandzee en Noordelijke IJszee. Het overgrote deel van het land ligt net iets ten zuiden van de poolcirkel die dwars door het eiland Grimsey heenloopt.De toeristen die het land bezoeken komen hier voornamelijk om de prachtige landschappen te bewonderen met daarin de vele watervallen, bergen en geisers.

Lees alles over IJsland

Italië

Italië

Italië of officieel de Italiaanse Republiek ligt in het centraal zuidelijke deel van Europa en bestaat voor het grootste deel uit een laarsvormig schiereiland. Daarnaast behoren er nog een grootaantal eilanden bij het land. De grootste hiervan zijn Sardinië en Sicilië. De hoofdstad is Rome en binnen de Grenzen van Italië liggen er twee onafhankelijke staten, Vaticaanstad en San Marino. Italië is tegenwoordig uitgegroeid tot een van de populairste vakantiebestemmingen in Europa. Ieder jaartrekken er miljoenen toeristen naar het land toe.  Het maak eigenlijk niet uit waar je in Italië naartoe gaat het landschap is er altijd prachtig en het eten is er heerlijk. Het is niet voor niets dat de Italiaanse keuken één van de populairste keukens ter wereld is.

Lees alles over Italië

Kroatië

Kroatië

Kroatië ligt in het zuidoosten van Europa aan de Adriatische zee en is een populaire zomerzonbestemming. Vooral de kuststreek van Istrië en Dalmatië en natuurlijk de vele eilanden voor kust van Kroatië zijn erg populair bij de toeristen. Het land staat verder bekend om zijn prachtige historische plaatsen zoals Split, Pula en Dubrovnik.

Lees alles over Kroatië

Liechtenstein

Liechtenstein

Liechtenstein is een Vorstendom in het centrale deel van Europa. Het dwergstaatje behoort tot de kleinste landen ter wereld. Liechtenstein heeft landsgrenzen met Oostenrijk en Zwitserland. Liechtenstein wordt ook wel eens het kleine zusje van Zwitserland genoemd. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat de landen bijzonder veel gelijkenissen hebben. Zo wordt er met dezelfde munteenheid betaald en spreek men er dezelfde taal.

Lees alles over Liechtenstein

Luxemburg

Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg ligt in het noordwesten van Europa en behoort net als Nederland en België tot de Benelux. Luxemburg is onderverdeeld in de volgende districten, Diekirch, Grevenmacher en Luxemburg. De grootste stad van het land is Luxemburg-stad wat tevens de hoofdstad van het land is.

Lees alles over Luxemburg

Noord-Macedonië

Noord-Macedonië

De Republiek Noord-Macedonië is een klein land dat centraal op het Balkanschiereiland ligt. Het is een jong land dat zichzelf in 1991 onafhankelijk verklaarde van het vroegere Joegoslavië. Vrijwel direct na de onafhankelijkheidsverklaring maakte Griekenland bezwaar tegen de naam Macedonië. Dit omdat het noordelijke deel van Griekenland ook onder deze naam bekend staat.

Lees alles over Noord-Macedonië

Malta

Malta

Malta is een klein land in het zuiden van Europa in de Middellandse Zee. Het land is onderdeel van de Europese Unie en is één van de euro landen. Het land wordt al sinds de prehistorie bewoond. Tegenwoordig is het één van de dichtbevolkte landen ter wereld met een bloeiende toeristenindustrie. De meeste toeristen komen naar het eilanden toe om te genieten van de zon, de zee en de prachtige historische plaatsen die er hier te vinden zijn.

Lees alles over Malta

Monaco

Monaco

Het Prinsdom Monaco is een klein land, zelfs één van de kleinste ter wereld, in het zuidelijke deel van Europa. Het land heeft slechts landsgrenzen met Frankrijk en grenst in het zuiden aan de Middellandse zee. Hoewel het land in Europa ligt is het geen onderdeel van de Europese Unie en heeft het ook niet het Schengenverdrag ondertekend. Dit mede om het zijn status als mondaine badplaats en belastingparadijs te kunnen behouden.

Lees alles over Monaco

Montenegro

Montenegro

De republiek Montenegro ligt in het zuidoostelijke deel van Montenegro op het Balkanschiereiland. Het huidige Montenegro is ontstaan na het uiteenvallen van het voormalig Joegoslavië. Na eerst samen met Servië een alliantie te hebben gevormd besloot het om uiteindelijk in 2006 als zelfstandig land verder te gaan. De geschiedenis van Montenegro gaat echter veel verder terug in de tijd.

Lees alles over Montenegro

Noord-Ierland

Noord-Ierland

Noord-Ierland ligt in het noordoostelijke deel van het eiland Ierland dat het land deelt met de republiek Ierland. De grootste stad van het land is de hoofdstad Belfast. Het is één van de vier landen die tot het Verenigd Koninkrijk behoord. Het is echter wel de enige van de vier die niet op het eiland Groot-Brittannië ligt. De andere drie landen zijn Engeland, Wales en Schotland.

Lees alles over Noord-Ierland

Oostenrijk

Oostenrijk

Oostenrijk of eigenlijk de Republiek Oostenrijk ligt in het centrale deel van Europa. Het is één van de weinige landen in Europa die geen enkele vorm van kustlijn hebben. Oostenrijk in zijn huidige vorm is ontstaan na de Tweede wereldoorlog maar de geschiedenis van Oostenrijk gaat veel verdere terug dan dat. Al ten tijde van de Romeinen werden er grote delen van het huidige Oostenrijk permanent bewoond.

Lees alles over Oostenrijk

Portugal

Portugal

In het zuidwesten van Europa ligt Portugal deze vroegere zeevaartnatie is tegenwoordig een populaire toeristische bestemming. Ieder jaar trekken miljoenen mensen naar de zuidkust van het land om van de prachtige stranden te genieten. De steden Lissabon en Porto trekken ieder jaar veel weekendtoeristen.

Lees alles over Portugal

Rusland

Rusland

Rusland of officieel de Russische Federatie is het grootste land ter wereld en spreidt zich uit over de continenten Europa en Azië. Politiek gezien ligt het land in Europa omdat het overgrote deel van de bevolking en de belangrijkste steden in dit deel liggen. Geografisch gezien ligt het grootste deel van Rusland in Azië. De bestuurlijke indeling van het land is tegenwoordig onder verdeeld in oblasten, autonome republieken, krajs, autonomen districten en federale steden.

Lees alles over Rusland

Schotland

Schotland

Schotland is een voormalig koninkrijk en maakt deel uit, samen met Noord-Ierland, Wales en Engeland van het Verenigd Koninkrijk. Schotland beslaat het meest noordelijke deel van het eiland Groot-Brittannië en heeft behalve met Engeland geen landsgrenzen. Ondanks het feit dat Schotland een onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk heeft Schotland toch veel zaken die typisch Schots zijn. Schotten zijn een behoorlijk trots volk dat nog veel belang hecht aan oude gebruiken en gewoontes. Dit verklaard de overbekende Schotse doedelzak, de kilt en de tartan.

Lees alles over Schotland

Slovenië

Slovenië

Slovenië ligt in het zuidoostelijke deel van Europa aan de Adriatische Zee op het Balkanschiereiland. Sinds de onafhankelijkheid van Slovenië van het voormalig Joegoslavië is Slovenië uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming dat met name populair is bij actieve vakantievierders.

Lees alles over Slovenië

Spanje

Spanje

Spanje is een Koninkrijk in het zuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland. Spanje één van de grootste toeristische trekpleisters van Europa. Gemiddeld bezoeken ieder jaar meer dan vijftig miljoen toeristen het land. De merendeel van de toeristen verblijft in één van de badplaatsen aan de Spaanse costa’s of één van de grote steden zoals Barcelona of Madrid. Buiten deze bekende toeristische trekpleisters heeft het land bijzonder veel verborgen schatten.

Lees alles over Spanje

Tsjechië

Tsjechië

Tsjechië is een relatief jong land dat officieel pas bestaat sinds 1993 toen het land zich afscheidde van Slowakije.De eerste permanente bewoning van dit deel van Europa vond plaats door de Kelten die zich hier in de eerste eeuw voor Christus vestigde. Deze werden enkele eeuwen later weer verdreven door de Germanen.

Lees alles over Tsjechië

Turkije

Turkije

De republiek Turkije is een groot land dat gedeeltelijk in Europa ligt en voor een deel in Azië. Waar deze scheiding precies ligt verschilt strek per geoloog of instantie. Sommige instanties houden aan dat de scheiding door de Zwarte Zee en de Zee van Marmara loopt terwijl andere geografen Turkije vanwege politieke en culturele redenen in zijn geheel bij Europa voegen. Over het algemeen wordt gezegd dat alles ten westen van Istanbul bij Europa behoort en de rest tot Azië.

Lees alles over Turkije

Vaticaanstad

Vaticaanstad

Vaticaanstad of zoals het land officieel heet de staat Vaticaanstad is het kleinste onafhankelijke land ter wereld. Het land ligt in zijn geheel binnen de stadsgrenzen van Rome en is dus een enclave in Italië. De geschiedenis van Vaticaanstad, dat in zijn huidige vorm pas sinds 1929 bestaat, is terug te voeren tot de vierde eeuw na Christus.

Lees alles over Vaticaanstad