Rusland

Rusland of officieel de Russische ruslandFederatie is het grootste land ter wereld en spreidt zich uit over de continenten Europa en Azië. Politiek gezien ligt het land in Europa omdat het overgrote deel van de bevolking en de belangrijkste steden in dit deel liggen. Geografisch gezien ligt het grootste deel van Rusland in Azië. De bestuurlijke indeling van het land is tegenwoordig onder verdeeld in oblasten, autonome republieken, krajs, autonomen districten en federale steden.
Over de vroegste bewoning van Rusland is niet heel veel bekend. Wel is bekend dat het noordwestelijk deel en het westelijke deel van Rusland bewoond werden door Slavische en Finse stammen. Het zuidelijke deel werd bewoond door Scythen en Hunnen. Later werden er handelsposten opgericht zodat er handel gedreven kom worden met de Grieken, Romeinen en de Byzantijnen. In de vroege middeleeuwen waren het de Zweden die de rivieren afzakten en meerdere handelsposten bouwden. Deze Vikingen gingen zich Varjagen noemen en namen de macht over. Kiev werd de hoofdstad.
Na deze periode versnipperde Rusland en zou het duren tot de Tsaren hun intrede deden voordat het land weer redelijk verenigd zou geraken. Ivan de Grote was de eerste die zich “Tsaar van geheel Rusland” noemde. In het begin van de zeventiende eeuw kwamen de Romanovs aan de macht die hebben tot het begin van de twintigste eeuw de macht niet meer uit handen. Enkele grote namen uit deze periode zijn Peter de grote en Catherina de grote. Deze probeerde beiden Rusland te verwesteren.
Aan het einde van de achttiende eeuw en het begin van de negentiende eeuw werd het Russische rijk door enkele oorlogen flink uitgebreid. Finland en delen van Siberië werden onder andere aan Rusland toegevoegd. In de eeuw die volgde volgden de Tsaren elkaar op elk met hun eigen oorlogen en problemen. Met Tsaar Nicolaas II kwam er in 1917 een einde aan de Tsaren in Rusland. Maar niet voordat hij in 1914 de Russische mobilisatie had getekend en meer dan drie miljoen Russen de dood injoeg. De Februarirevolutie zal uiteindelijk tot de dood van de Tsaar leiden. Hierna volgde de Oktober revolutie beiden zijn onderdeel van de Russische revolutie die uiteindelijk leidde tot de Sovjet-Unie met Vladimir Lenin aan de macht. Na de dood van Lenin werd de macht overgenomen door Jozef Stalin. Deze regeerde tot 1953 over Rusland met alle gevolgen van dien. Het zou duren tot de jaren tachtig van de vorige eeuw totdat Rusland weer toenadering zou zoeken tot het westen. De Sovjet-Unie is weer uit elkaar gevallen en bestaat weer uit een groot aantal versnipperde landen. Rusland is tegenwoordig in veel gevallen een bondgenoot van het westen en is tegenwoordig een belangrijke gasleverancier. Dit gas is tegenwoordig de belangrijkste inkomensbron van het land.
Rusland is niet echt een populaire vakantiebestemming. De steden Moskou en Sint-Petersburg zien op jaarbasis wel redelijk veel toeristen maar dan houdt het ook op. Dit is niet geheel terecht omdat dit prachtige land bijzonder veel te bieden heeft.

Gemiddelde beoordeling van Rusland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Rusland.


Bezienswaardigheden

De steden Moskou en Sint-Petersburg zijn de populairste bestemmingen binnen Rusland. Daarnaast zijn plaatsen als Jekaterinaburg, Krasnodar, Samara, Sochi, Kazan en Rostov-na-Donu redelijk populaire bestemmingen binnen Rusland. Maar zoals al gezegd komen de meeste toeristen naar Rusland toe om Moskou of Sint-Peterbnurg met eigen ogen te zien. De belangrijkste bezienswaardigheden in Moskou zijn het Rode Plein, het Manege plein, de Ostankino Toren ( het hoogste toren van Europa), het Kremlin, het mausoleum van Lenin en de Pokrovkathedraal.
De bekendste bezienswaardigheden in Sint-Petersburg zijn het paleisplein, het hermitage museum,  de Peterhof Petrus en Paulusvesting en het Catharinapaleis. Natuurlijk heeft Rusland veel meer te bieden dan alleen deze twee steden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het prachtige Baikalmeer, het Nationaal Park Joegyd, en natuurlijke het uitgestrekte Siberië.
Wie tijdens een rondreis door Rusland veel van de hoogtepunten wil tegenkomen kan de zogenaamde “Gouden Ring van Rusland” volgen. Deze toeristische route start en eindigt in Moskou. Tijdens deze meerdaagse rondreis, de lengte en verschillende steden en plaatsen die aangedaan worden verschillen erg per aanbieder, bezoek je plaatsen als Aleksandrov, Ivanovo, Kostroma, Moerom, Palech, Pljos, Rostov, Toetajev en Vladimir. Een andere leuke manier om veel van dit uitgestrekte land te ontdekken is met de Trans Siberië Express. Deze treinrit start in Moskou en neemt je mee op een zevendaagse reis door Rusland om uiteindelijk aan te komen in de havenstad Vladivostok.

UNESCO

Rusland heeft ongeveer vijfentwintig inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het is een evenredig verdeelde mix tussen culturele en natuurlijk inschrijvingen. De eerste inschrijving vond pas in 1990 plaats. Het ging hierbij om het historische centrum van Sint-Petersburg en de verschillende monumenten die daarbij horen. Daarna volgende de houten kerkgebouwen op het eiland Kizji. De mooiste staan op de erfgoedlijst onder de naam Kizji Pogost. Ook het Kremlin in Moskou werd in dit jaar toegevoegd. Later volgende onder andere nog de architectonisch ensemble van de Triniti Sergius Lavra in Sergiev Posad, de witte monumenten van Vladimir en Soezdal, het kremlin van Kazan en het Novodevitsji-klooster.
Een aantal van de natuurlijke inschrijvingen zijn de Maagdelijke Komiwouden, het Baikalmeer, de vulkanen van Kamtsjatka, de westelijke kaukasus het Uvs Nuur-bekken en de Poetoranagebergte. Enkele van de inschrijvingen moet Rusland delen met een van de buurlanden. De Geodetische boog van Struve loopt zelfs door tien landen heen

Klimaat

Weersverwachting Rusland

vandaag
22° / 16°
morgen
22° / 15°
15 jun
24° / 15°
16 jun
26° / 15°
17 jun
26° / 17°

Klimaat
In Rusland komen, mede door de uitgestrektheid van het land, een grote diversiteit aan klimaatsoorten voor. In geen enkel land ter wereld komen er zulke grote klimaat verschillen voor als in Rusland. Het overgrote deel van Rusland heeft een koud of een gematigd landklimaat. In Siberië komt het koele of het koude landklimaat voor. De winters zijn in deze streek erg droog. In het zuidwestelijke deel van Rusland komen verschillende landklimaten en steppeklimaten voor. Het uiterste noordoostelijke deel van Rusland kent een hooggebergte klimaat. Het noordelijkste deel kent een toendraklimaat dat overgaat in het ijsklimaat.
De wintermaanden zijn in het overgrote deel van Rusland erg koud. Op veel plaatsen komt het kwik hier enkele maanden niet boven het vriespunt uit. De gemiddelde temperaturen liggen op ongeveer min zes overdag en op min 12 in de nacht. In extreme gevallen kan het kwik hier zakken tot min veertig. Dit kan echter per deel van Rusland verschillen. In het algemeen kan gezegd worden dat de noordelijke delen van Rusland kouder zijn dan de zuidelijke delen.
De zomermaanden zijn er warm en aangenaam in heel Rusland komt het kwik in de zomermaanden boven de tien graden Celsius uit. In de meer zuidelijke, oostelijke of westelijke delen van Rusland zal de gemiddelde dagtemperatuur in deze periode zelfs boven de twintig graden Celsius uitkomen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Rusland

Geografie

Rusland is het grootste land ter wereld met een totale oppervlakte van meer dan zeventienmiljoen vierkante kilometer. Rusland heeft landsgrenzen met de landen Azerbeidzjan, Wit-Rusland, China, Estland, Finland, Georgië, Kazachstan, Letland, Litouwen, Mongolië, Noord-Korea, Noorwegen, Polen, Oekraïne. Polen en Litouwen grenzen niet aan Rusland zelf maar aan de exclave Kaliningrad. Hiermee heeft Rusland samen met China de meeste buurlanden.
De hoogste berg van Rusland is de Elbroes. Deze 5.642 meter hoge berg ligt in de Grote Kaukasus in de buurt met de grens met Georgië. Bijna alle grote bergen in Rusland bevinden zich in de Grote Kaukasus in totaal zijn hier zes bergen te vinden boven de vijfduizend meter. Andere gebergtes in Rusland zijn het Oeralgebergte, het Altaj-gebergte, de Oostelijke Sajan, het Centraal gebergte, het Stanovojplateau en nog minstens twintig andere ketens waarbij de toppen boven de vijftienhonderd meter uitkomen.
In totaal zijn er veertig nationale parken en meer dan honderd natuurreservaten in Rusland te vinden.
De belangrijkste rivieren in het Europese deel van Rusland zijn de Wolga, de Don, de Kama en de Dnjepr. De belangrijkste rivieren in het Aziatische deel zijn de Ob, de Irtysj, de Jenisej, de Lena en de Amoer. In Rusland is tevens het oudste meer tere wereld te vinden het Baikalmeer. Dit meer is hier ongeveer vijfentwintig miljoen jaar gelden gevormd en behoort nog steeds tot de tien grootste meren ter wereld. Andere grote meren in Rusland zijn Laddogameer, de Kaspische Zee en het Aralmeer. Naast de exclave Kaliningrad behoren ook de eilanden en de eilandengroepen Nova Zembla, Frans-Jozef Eilanden, Noordland, Nieuw-Siberische Eilanden, Vrangel, Commandeurseilanden, Koerilen en Sachalin tot Rusland.
De grootste, belangrijkst en bekendste steden in Rusland zijn de hoofdstad Moskou, Sint-Petersburg, Novosibirsk, Jekaterinenburg, Nizjni Novgorod, Samara, Omsk, Kazan, Tsjeljabinsk, Rostov aan de Don, Oefa en Wolgograd. Al deze steden hebben meer dan één miljoen inwoners.

Reisadvies

Alle reizen naar bepaalde gebieden in Rusland worden ontraden. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de terreurdreiging die er in sommige delen van Rusland is. Daarnaast komt er zware criminaliteit voor en zijn er een aantal onveilige gebieden. De zware criminaliteit in Rusland is over het algemeen gericht op de plaatselijke bevolking en niet op toeristen. Toch moet je in grote steden zoals Moskou en Sint-Petersburg op je hoede zijn voor zakkenrollers en gauwdieven.
Reizen naar Noord-Ossetië en Karatsjajevo-Tsjerkessië worden in zijn geheel afgeraden doordat hier een verhoogde terreurdreiging geld. Ook reizen naar Dagestan, Tsjetsjenië, Ingoesjetië, Kabardino-Balkarië, het zuidelijke en oostelijke grensgebied van Stavropolski Kraj met Abchazië worden ontraden. Een reis naar en door Abchazië zal er tot leiden dat je Russische visum als verlopen gezien wordt en wordt door Georgië gezien als een illegale reis door hun land.

Reisdocumenten

Voor een reis naar en door Rusland moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de dat van je terugkeer nog minimaal zes maanden geldig is en nog minimaal twee lege bladzijdes heeft. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een visum. Dit visum kun je aanvragen bij het consulaat van de Russische federatie in Den Haag. Hiervoor moet je in het bezit zijn van een “tourist visa support letter”, de voucher van de reis, een recente pasfoto en een kopie van je ziektekosten verzekering waarin staat dat deze geldig is in Rusland. Een Russisch visum is maximaal dertig dagen geldig. Ook kinderen onder de twaalf moeten in het bezit zijn van een eigen paspoort en visum.

Infotabel

Hoofdstad Moskou
Telefoon (landcode) 7
Internetdomein .ru
Taal/talen (officieel) Russisch, Tartaars, Oost-Slavisch en nog veel andere officiële talen
Taal/talen (spreektaal) Russisch en meer dan dertig andere talen
Religie(s) Russisch orthodox
Tijdzone(s) UTC+3 tot UTC+12 met uitzondering van UTC+5
Tijdsverschil zomer In Rusland is het 2 tot 11 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Rusland is het 2 tot 11 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling ja maar deze loopt anders dan in Nederland waardoor het tijdsverschil soms groter of kleiner is.
Valuta Russische roebel

Links

Over Rusland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Rusland:

Rusland informatie
Rusland startpagina
Rusland reisinformatie
Rusland tips

Foto's van Rusland

Beoordelingen

  bob zandvogel I    15 mei 2019 om 09:59

  nee

  Danielle I    14 februari 2019 om 11:47

  Vakantie naar Rusland is echt een aanrader. Wat een mooie omgeving en wat een land. Ik ben onder de indruk!!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  […] beginnen de Olympische Winterspelen in Sotsji. Dat Rusland op het gebied van homoseksualiteit niet het meest tolerante land ter wereld is, is inmiddels wel […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Rusland

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid