Curaçao

In het zuidelijke deel van het Caribische gebied ligt Curaçao dat tot 10-10-2010 onderdeel was van de Nederlandse Antillen. Sindsdien is het land een zelfstandig onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden. Curaçao wordt al duizenden jaren bewoond, de eerste bewoners van het land waren voornamelijk Arawaken die op meerdere Caribische eilanden leefden. In 1499 was het de Spanjaard Alonso de Ojeda die als eerste Europeaan hier voet aan wal zetten. De Spanjaarden noemden Curaçao een nutteloos eiland omdat er weinig of niets te halen viel en lieten het daarom lang links liggen. Het was de WIC die het eiland in de 17de eeuw gebruikte voor zijn slavenhandel en zou dit blijven doen tot ze failliet gingen. In 1791 werd het eiland uiteindelijk een Nederlandse kolonie. Dankzij de diepe natuurlijke zeehaven is Curaçao één van de welvarendste landen uit het Caribische gebied. Het gemiddelde bruto-inkomen ligt hier een stuk hoger dan op veel andere Caribische eilanden.

Naast de import en export is de toeristenindustrie hier van groot belang. Ieder jaar trekken hier ongeveer 300.000 toeristen naartoe die samen voor een groot deel van het nationaal inkomen zorgen. De meeste toeristen komen hier naar toe om te genieten van heerlijk zon, zee en strand vakantie. Tijdens de schoolvakanties is het door de duurdere vliegtickets vaak vrij duur om naar Curacao op vakantie te gaan, maar tijdens de andere maanden kun je soms redelijk goedkoop naar Curacao vliegen. De stranden zijn hier prachtige wit en de zee is heerlijk warm en prachtig blauw. Het schitterende onderwaterleven rond het eiland trekt veel duikers en snorkelaars naar het eiland toe. Op sommige plaatsen kan men hier onder begeleiding met dolfijnen zwemmen.

De beste reistijd voor Curaçao bestaat uit de eerste helft van het jaar. Met name in de periode februari tot en met juni is het overwegend zonnig, met een niet al te grote kans op regen. In de tweede helft van het jaar neemt de relatieve luchtvochtigheid toe en groeit de kans op regen of onweer. De laatste drie maanden vormen het nattere seizoen.

Gemiddelde beoordeling van Curaçao

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Curaçao.


Curaçao informatie en tips

  • Slavenhandel op Curaçao

    Curaçao onder Nederlands bewind speelde een belangrijke rol in één van de grootste misdaden tegen de mensheid ooit. Namelijk de trans-Atlantische slavenhandel. In de 16e eeuw kwam er door de ontdekking van de nieuwe wereld een enorme vraag naar goedkope arbeidskrachten. Deze waren in de nieuwe wereld niet te vinden en in het oude Europa was al een enorm arbeiders te kort.

    Lees meer

Bezienswaardigheden

Curaçao heeft veel meer te bieden dan alleen maar zon, zee en strand. Zo zijn er meerdere musea te vinden, een zeeaquarium en meerdere gebouwen uit de koloniale periode. Fort Amsterdam en fort Beekenbrug zijn hier mooie voorbeelden van. De bekendste koloniale huizen vind men echter in de natuurlijke haven van Willemstad. Deze in pastelkleuren gekleurde huizen zijn het symbool voor Curaçao geworden. De Koningin Emmabrug in Willemstad is typische pontonbrug maar dit is de enige drijvende houten draaibrug ter wereld. Sinds de jaren ’70 van de vorige eeuw is deze brug autovrij. Deze brug verbindt de wijken Punda en Otrobanda met elkaar. In de grotten van Hato ook bekend als de Hato Caves kan men prachtige stalagmieten en stalactieten bewonderen. Sommige van deze druipstenen hebben bijzondere bijnamen gekregen. Verder zijn er op het eiland vele prachtige baaien te vinden zoals de Caracasbaai, de Santa Marthabaai, de Piscaderabaai, de Cornelisbaai en zo kunnen we nog wel even doorgaan. De zeeën rond Curaçao zijn erg populair bij duikers. Vooral de verschillende koraalriffen zijn hier erg mooi. Over enkele jaren moet er op Curaçao één van de eerste commerciële ruimtevliegvelden verrijzen. Tijdens deze korte ruimtereis, kan men na een korte training het gevoel van gewichtloosheid ervaren.

UNESCO

Ondanks de prachtige natuur en het rijke koloniale verleden van het eiland heeft Curaçao slechts één inschrijving op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Sinds 1997 staat het historische gebied van Willemstad op de werelderfgoed lijst van de Unesco het gaat hierbij om de oude binnenstad en de haven.

Klimaat

Weersverwachting Curaçao

vandaag
32° / 29°
morgen
32° / 29°
27 okt
32° / 28°
28 okt
32° / 28°
29 okt
32° / 28°

Curaçao heeft een tropisch savanneklimaat met veel warme zonnige dagen gedurende het gehele jaar. De gemiddelde dagtemperatuur ligt hier het gehele jaar net iets boven de 30 graden Celsius. In de avond en nacht koelt het hier zo’n 6 graden af. De meeste neerslag valt er hier in de winterperiode, de gemiddelde neerslag ligt hier met 500 millimeter op jaarbasis aan de lage kant voor een tropisch klimaat. In de tweede helft van het jaar heb je hier kans op tropische stormen en orkanen. Deze kans hierop is relatief klein aangezien de meeste tropische stormen het eiland links laten liggen. Eens in de paar jaar komt er hier een tropische storm een land en dit zorgt dan gelijk voor grote problemen. Denk hierbij aan verwoeste huizen en ondergelopen straten. Het eiland staat wel onder de constante invloed van de Passaatwind. Deze verkoelende wind zorgt er tevens voor dat het eiland erg populaire is bij wind en kitesurfers. De zeetemperatuur ligt hier het gehele jaar net iets onder de 30 graden Celsius wat hem uitermate geschikt maakt om te duiken en te snorkelen.

bekijk ook: klimaatinfo Curaçao

Geografie

Curaçao is het grootste eiland van de ABC-eilanden die tot de Benedenwindse eilanden behoren. Het eiland ligt in het zuidelijke deel van de Caribische zee. De grootste stad op het eiland is Willemstad wat tevens de hoofdstad van het eiland. Het grootstedelijk gebied van deze plaats beslaat ongeveer een derde van het eiland. Voor de kust van Curaçao ligt het onbewoonde eiland Klein Curaçao. Het enige gebouw op dit eiland is de voortoren. Op Curaçao zijn er meerdere natuurlijke havens te vinden de belangrijkste hiervan is het Schottegat die in de Sint Annabaai ligt. Deze Sint Annabaai verdeelt Willemstad in twee delen. Er zijn op Curaçao geen rivieren meren of andere natuurlijke zoetwaterbronnen te vinden. In het noordwestelijke deel liggen er twee nationale parken het Christoffelpark en het Nationaal park Shete Boka. Het zuidelijke deel van het eiland staat bekend om zijn prachtige witte stranden. Met een hoogt van 375 is de Sint Christoffelberg het hoogste punt van het eiland en het op één na hoogste punt van het Koninkrijk der Nederlanden.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere reisadviezen voor Curaçao, alleen voor reizigers uit een gele koorts gebied komen zijn vaccinaties hiertegen verplicht. De handel op zowel soft als harddrugs is hier streng verboden net als de in en of uitvoer hiervan. Bij terugkomst in Nederland bestaat de kans dat men een 100% controle moet ondergaan hierbij wordt je koffer binnenstebuiten gekeerd en wordt men onderworpen aan een bodyscan.

Reisdocumenten

Voor reizigers uit Europa dient men geen bijzondere papieren aan te vragen om Curaçao te bezoeken. Wel dient men in het bezit te zijn van een geldig paspoort, een retourticket en een bevestigde hotelreservering. Voor mensen die langer dan 3 maanden in het land willen verblijven is een visum nodig.

Infotabel

Hoofdstad Willemstad
Telefoon (landcode) 5999
Internetdomein .cw
Taal/talen (officieel) Nederlands en Papiaments
Taal/talen (spreektaal) Nederlands, Papiaments, Engels en soms ook Spaans
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC-4
Tijdsverschil zomer in Curaçao is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter in Curaçao is het 5 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Antilliaanse gulden maar deze wordt op termijn vervangen door de Caribische gulden

Links

Over Curaçao is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Curaçao:

5x zien & doen op Curaçao
all inclusive Curaçao
de mooiste dorpjes op Curaçao

Curaçao bezienswaardigheden
Curaçao met kinderen
Curaçao top 10
Curaçao voor beginners
waar overnachten op Curaçao

Foto's van Curaçao

Beoordelingen

    Anita van Donderen I    24 februari 2016 om 08:46

    Curacao is het mooiste eiland dat ik ooit gezien. heb. Prachtige stranden, vriendelijke mensen, relaxte hotels en natuurlijk heerlijk eten. Als ik het me kon veroorloven dan zou ik wel tien keer per jaar naar Curacao op vakantie gaan. Je moet wel oppassen voor de muggen en vooral voor de zandvlooien die rond zonsondergang veel toeslaan.

    Wil je gaan stappen, ga dan naar strandbar Zanzibar. Mijn favoriete strand is Grote Knip, waar vooral locals komen.

    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid
    Fred Raket I    24 februari 2016 om 08:34

    Als je zo belabberd Nederlands schrijft dan zou ik me als ik jou was maar helemaal niet druk maken over een spreekbeurt of werkstuk en alvast gaan solliciteren bij McDonalds of op een andere job voor ongeschoolden.

    anna van Gekkkerdd I    24 januari 2014 om 16:11

    ik vindt dit personlijk een slechte site als je iest wil op zoeken voor een werkstuk maar asl je snel even wat op wilt zoeken kan dit best. Ik zou deze site wat makkelijker maken als je informatie wil hebben voor een spreekbeurt op werktuk. Met vriendelijke groeten van Anna van Gekkkerdd

    Plaats uw ervaring/beoordeling voor Curaçao

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


    cultuur
    vakantiegevoel
    eten & drinken
    infrastructuur
    stranden
    winterzon
    wintersport
    winkelen
    uitgaansleven
    natuur
    prijspeil
    veiligheid