Laos

Laos is een populaire vakantiebestemming voor backpackers die rondtrekken in het Zuidoost- Azië. De meeste toeristen komen hier naartoe voor de prachtige natuur en cultuur van het land. Het overgrote deel van de inwoners van Laos zijn Boeddhistisch. Er zijn hier dan ook vele boeddhistische tempelcomplexen te vinden.
De eerste bewoners in de streek waar Laos ligt, was het Hmong-volk die zich hier 10.000 jaar voor Christus aan de oevers van de Mekong rivier vestigde. Van de eeuwen hierna is maar weinig bekend over de geschiedenis van Laos. In de achtste eeuw na Christus maakte Laos deel uit van het gesplitste koninkrijk Chenla. De prins van Chenla Jayavarman II komt hier aan de macht en sticht de stad Wat Phou. Het noordelijke deel van Laos wordt dan geregeerd door Thaise koningen.
In de veertiende eeuw sticht Fa Ngum hier het koninkrijk Lan Xang wat de voorganger zal blijken van het huidige Laos. Dit koninkrijk blijft enkele eeuwen bestaan totdat het in het begin van de achttiende eeuw in drie delen uiteen valt. Hierna ontstaat het Koninkrijk Luang Prabang, het Koninkrijk Vientiane en het Koninkrijk Champassak.
Aan het einde van de negentiende eeuw veroveren de Fransen het gebied waarna het wordt toegevoegd aan het toenmalige Unie van Indochina. Indochina bestond voor de toevoeging van Laos uit delen van Vietnam en Cambodja. Tijdens de Tweede Wereldoorlog bezetten de Japanners het land. Na de oorlog nemen de Fransen hier de macht weer over.
In 1954 vindt hier de Eerste Indochinese Oorlog plaats waarna de Fransen worden verdreven en Laos een zelfstandig Koninkrijk werd. Na een militaire staatsgreep komt hier het leger aan de macht die samen met de Verenigde Staten proberen de communistische guerrilla tropen uit het land te verdrijven. Deze oorlog zal later de boeken ingaan als de Vietnamoorlog ook wel bekend als de Tweede Indochina oorlog. In grensstreek tussen Vietnam en Laos zijn tijdens de oorlog ontelbaar veel bommen gevallen. Dit maakt deze regio nog steeds onveilig.
Na de Vietnamoorlog werd Laos een communistisch land met politieke banden in de Sovjet-Unie. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd het land opener en meer toegankelijk voor toeristen.
Loas is tegenwoordig een redelijk veilig land om te bezoeken als toerist al moet je hier wel de huidige politieke situatie goed in de gaten houden. De inwoners zijn er vriendelijk en gastvrij maar zijn in de meeste gevallen erg arm.

Gemiddelde beoordeling van Laos

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Laos.


Bezienswaardigheden

Laos staat bekend om zijn vele prachtige grotten zoals de Konglor Cave, Pak Ou Caves en de Grotten bij Vang Vieng met de beroemde Tham Jang en Tham Phou Kham grotten. In de omgeving van de plaats Vieng Xai zijn in totaal meer dan 500 grotten te vinden waarvan er enkele te bezoeken zijn.
De stad Vang Vieng staat bekend als het backpackerparadijs van Laos. De stad trekt veel toeristen die hier met name komen voor de watersportactiviteiten op de Mekong rivier. Het zogenaamde Tuben is hier het populairst. Dit is echter niet zonder gevaar en hierbij vallen regelmatig dodelijke slachtoffers. Dit komt vaak een door de combinatie van drank, drugs en de stroming in de Mekong rivier.
Laos staat verder bekend om zijn vele prachtige tempelcomplexen. Deze zijn door het hele land heen te bezichtigen. Enkele mooie voorbeelden van tempels zijn de Wat Si Saket in de hoofdstad Vientiane en Wat Phou in de provincie Champassak.
In Laos liggen ongeveer twintig beschermde natuur gebieden. De bekendste hiervan zijn Xe Pian, Nam Ha, Phou Khao Khouay en Phoun Hin Boun. In deze natuurparken leven onder andere olifanten, tijgers en verschillende soorten gibbons.

Bekijk de top 10 bezienswaardigheden van Laos

UNESCO

Laos heeft twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1995 werd de complete stad Luang Prabang aan de lijst toegevoegd. De stad ligt aan de Mekong rivier in de provincie Luang Prabang. Luang Prabang is meerdere malen de hoofdstad van Laos geweest en wordt nog steeds gezien als de belangrijkste stad van het land.
In 2001 werd de Angkoriaanse ruïne Wat Phou en het daaromheen liggende cultuurlandschap van Champassak toegevoegd aan de Unesco werelderfgoedlijst. Dit tempelcomplex is in de negende eeuw na Christus gesticht door Jayavarman II als hoofdstad het Khmer-rijk. Het Hindoestaanse karakter van dit complex maakt het uniek in zijn soort.

Klimaat

Weersverwachting Laos

vandaag
33° / 27°
morgen
34° / 27°
15 jun
35° / 27°
16 jun
35° / 27°
17 jun
34° / 27°

Het overgrote deel van Laos heeft een tropisch klimaat. Het grootste deel hiervan het tropisch savanne klimaat het oosten van Laos heeft het tropisch moesson klimaat, In het noorden van Laos komt het chinaklimaat voor. Dit deel van Laos is een stuk droger dan de meer zuidelijk gelegen delen van het land. De gemiddelde temperatuur ligt hier net iets lager.
In delen van Laos waar het tropische klimaat voorkomt ligt de gemiddelde dagtemperatuur net iets boven de dertig graden Celsius en komt daar maar zelden onder. De regenperiode duurt hier van Mei tot en met november. Gemiddeld valt er hier op jaarbasis iets meer dan 1.600 millimeter aan neerslag.
De hoger gelegen delen van het land zijn gemiddeld een stuk kouder. De loefzijde van de bergen zijn een stuk natter dan de lijzijde van de bergen.
In het tweede deel van het jaar kunnen tropische stormen en orkanen voorkomen. De kans dat ze de binnenlanden van Laos echt bereiken is klein door inlandse ligging van het land. Als een orkaan wel sterk genoeg is om de binnenlanden van Laos te bereiken dan richt hij er gelijk een groot spoor van vernielingen aan.

Bekijk ook: klimaatinfo Laos

Geografie

Laos ligt in het zuidoosten van Azië en heeft landgrenzen met de Vietnam, Cambodja, Thailand, China en Myanmar. Door het land loopt als levensader de Mekong rivier. Deze rivier is tevens de belangrijkste verkeersader van het land. De wegen zijn hier zo slecht dat het meeste goederen- en personenvervoer over de rivier gaat. Meestal gebeurt dit in kleine houten boten.
Het overgrote deel van Laos bestaat uit gebergte. Alleen de gebieden rondom de Mekong rivier zijn relatief vlak. In dit gebied liggen de meeste steden en dorpen. De berg Phou Bia is met 2.819 meter het hoogste punt van het land. Deze berg maakt deel uit van de bergketen Annamite.
De hoofdstad Vientiane is de grootste stad van het land. Andere belangrijke steden in Laos zijn Champassak, Kaysone Phomvihane, Luang Prabang, Pakse, Paksong, Phonsavan, Sam Neua en Xhieng Khusang.
Er rijden in Laos op een verbinding met Thailand na geen treinen. In het hele land zijn er slechts enkele snelwegen te vinden. De regering is bezig om de staat van de wegen te verbeteren dit zal echter tientallen jaren in beslag nemen.

Reisadvies

Het reisadvies voor Laos staat al enige jaren op waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de beperkte medische voorzieningen die er in het land aanwezig zijn. Indien men hier een zwaar ongeval krijgt of een medische aandoening kan je het beste naar een ziekenhuis in het buurland Thailand reizen.
Het verkeer in Laos staat bekend als zeer gevaarlijk. Het wegdek is hier in hele slechte staat. Toeristen wordt afgeraden om na zonsondergang zich op de weg te begeven. De toeristische stad Vang Vieng staat bekend om zijn watersporten. Denk hierbij aan tuben, raften , Kajakken of de racen met een speedboot op de Mekong rivier. Hierbij gebeuren relatief veel ongelukken soms met dodelijke afloop.
In de Xien Khouang provincie en in het grensgebied met Vietnam liggen landmijnen en onontplofte explosieven. Het is verstandig om je in dit gebied niet buiten de grote wegen te begeven.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Laos moet je in het bezit zijn van een paspoort dat na vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. Bij aankomst op de luchthaven of bij een andere grensovergang dien je toeristenvisum te kopen en in te vullen. De prijs hiervan bedraagt ongeveer 35 USD wat contant betaald dient te worden. Voor dit toeristenvisum dient men één pasfoto in kleur mee te nemen.
Wil je echter langer dan dertig dagen in Laos blijven dan dien je een visum aan te vragen bij de ambassade van Laos.

Infotabel

Hoofdstad Vientiane
Telefoon (landcode) 856
Internetdomein .la
Taal/talen (officieel) Laotiaans of Lao
Taal/talen (spreektaal) Laotiaans en soms gebrekkig Engels
Religie(s) Boeddhisme
Tijdzone(s) UTC+7
Tijdsverschil zomer In Laos is het 5 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Laos is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta kip

Links

Over Laos is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Laos:

Laos bezienswaardigheden top 10
Laos informatie

Winterzon in Laos
Wikipedia

Foto's van Laos

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Laos

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid