Zambia

Zambia is een land in het giraffe-1042618_1920zuidoostelijke deel van Afrika. Tot het halverwege van de vorige eeuw stond het land bekend als Noord-Rhodesië. Vandaag de dag leeft meer dan de helft van de inwoners van het land onder de armoede grens. Dit heeft te maken met de onveilige situaties in het land en door het feit dat er jaarlijks behoorlijk wat overstromingen zijn die het de oogsten verwoesten.
Op de plaats waar het huidige Zambia te vinden is wonen hoogstwaarschijnlijk al enkele honderdduizenden jaren mensen. De eerste bewoners van dit land zijn waarschijnlijk Pygmeeënvolken. Later volken die in dit deel van Afrika gewoond hebben zijn de Bushmen en de Twa. In sommige delen van het land zijn afstammelingen van deze volken nog steeds te vinden. Net na onze jaartelling waren het de Bendoe-stammen die zich op grote schaal in het huidige Zambia vestigden. Deze vormden grote gemeenschappen in het land en dreven handel met naburige stammen. Later voegden zich hierbij ook enkele Tonga-stammen. Deze bevolken nog steeds grote delen van het land. In de zestiende eeuw was een deel van Zambia onderdeel van het Lunda-rijk. Deze dreven handel met verschillende Europese landen. In de negentiende eeuw bestond deze handel hoofdzakelijk uit slaven. Aan het einde van de negentiende eeuw werd het land eigendom van de Britisch South Afrika Company waarna het land in 1924 een Britse kroonkolonie. Intussen was het land wel al omgedoopt tot Noord-Rhodesië en zou het samen met het huidige Zimbabwe en Malawi in 1953 de federatie van Rhodesië en Nyasaland gaan vormen. Deze Centraal-Afrikaanse-Federatie was voor geen lang leven beschoren en werd tien jaar later weer opgeheven. Een jaar later zou de toenmalige minister-president de onafhankelijkheid uitroepen en veranderde de naam in Zambia.
Anders dan in veel Afrikaanse landen ging dit gepaard met redelijk stabiel politiek klimaat. De minister-president die de onafhankelijkheid had uitgeroepen bleef tot 1991 actief als president. Nog steeds is het politieke klimaat van Zambia in tegenstelling tot veel andere Afrikaanse landen redelijk stabiel. Vandaag de dag leven de meeste inwoners van de landbouw en van de handel. De toeristische sector is niet heel groot in Zambia. De toeristen die er komen, verblijven hoofdzakelijk in het zuidelijke deel van het land in de buurt van de stad Livingston. Niet ver van deze stad zijn de belangrijkste toeristische bezienswaardigheden van Zambia te vinden: de Zambezi rivier en de Victoriawatervallen.

Gemiddelde beoordeling van Zambia

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Zambia.


Bezienswaardigheden

De bekendste en drukst bezocht bezienswaardigheid van Zambia zijn de Victoria Watervallen. Deze watervallen zijn te vinden in het grensgebied met Zimbabwe. Deze watervallen zijn de grootste en breedste van Afrika. Andre populaire bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld het Kalima reptielenpark enkele kilometers van de hoofdstad Lusaka. Ook de hoofdstad Lusaka is een plek die je gezien moet hebben maar mijd de stad wel in de avond en nacht. Als je Lusaka bezoekt vergeet dan niet om een bezoek te brengen aan de plaatselijke markten. Deze zijn kleurrijk en je komt er bijzondere mensen tegen. Drie andere plaatsen die je gezien moet hebben zijn Ndola de belangrijkste handelsstad van Zambia, Kitwe een populaire toeristische bestemming en Livingstone de meest toeristische stad van het land. Dit komt hoofdzakelijk door de ligging van de stad in de buurt van de Zambezi rivier. Het Kafue nationaal park is één van de mooiste en natuurparken in Zambia. Je komt er onder andere leeuwen, luipaarden, buffels en hyena’s tegen. Het Kafue en het Luangwa Nationaal park staan bekend om hun wandelsafari’s. Tijdens deze safari’s maak je onder begeleiding van ervaren gidsen lange wandeltochten door het park.

UNESCO

Zambia heeft slechts één inschrijving op de werelderfgoedlijst van de Unesco en deze inschrijving moet het ook nog delen met buurland Zimbabwe. Het gaat hierbij om de Victoriawatervallen. Deze watervallen werden in 1989 aan de werelderfgoedlijst van de Unesco toegevoegd als natuurlijke inschrijving. Het zijn de breedste watervallen van Afrika. Ze vormen een gordijn dat ongeveer 1.700 meter lang is. De watervallen zijn in “ontdekt” door Dr. Livingstone die ze vernoemde naar de toenmalige koningin van Groot Brittannië. De Victoriawatervallen zijn één van de belangrijkste toeristische trekpleisters van Zambia.

Klimaat

Weersverwachting Zambia

vandaag
21° / 10°
morgen
20° / 10°
15 jun
21° / 9°
16 jun
20° / 11°
17 jun
21° / 11°

In zo goed als heel Zambia komt het Chinaklimaat voor. Het overgrote deel van het land heeft een warm Chinaklimaat en alleen in de hoger gelegen delen in het noorden van Zambia komt het gematigd Chinaklimaat voor. Het warme Chinaklimaat dat door sommige mensen ook wel het gematigd Savanneklimaat genoemd wordt komt op maar weinig plaatsen ter wereld voor. Enkele kenmerkende voorwaarden van het Chinaklimaat zijn dat de gemiddelde neerslag in de natste maand van het jaar 10 keer hoger moet liggen dan in de droogste maanden van het jaar. Het verschil tussen het gematigd Chinaklimaat en het warme Chinaklimaat is enkele het verschil in temperatuur. Bij het warme Chinaklimaat ligt de gemiddelde jaarlijkse dagtemperatuur boven de 22 graden Celsius en bij het gematigd Chinaklimaat ligt dit eronder.
In het westelijke deel van Zambia op de grens met Angola, is het een behoorlijk stuk warmer dan in de andere delen van het land. Hier spreekt men van een tropisch steppeklimaat. In de omgeving van de Victoriawatervallen komt het warme steppeklimaat voor.
In heel Zambia is er van oktober tot en met maart een regenperiode. Tijdens dit regenseizoen kan er zoveel neerslag vallen dat de rivieren buiten hun oevers treden en delen van het land last hebben van overstromingen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Zambia

Geografie

Zambia ligt in het centraal oostelijke deel van Afrika en heeft geen kustgebied. Wel heeft Zambia landsgrenzen met Zimbabwe, Angola, Botswana, Mozambique, Congo-Kinshasa, Malawi, Tanzania en Namibië. Een deel van deze grenzen worden gevormd door rivieren en meren. Zo wordt de natuurlijke grens met Zimbabwe gevormd door de Zambezi rivier en het Karibameer. Andere belangrijke rivieren in Zambia zijn de Kafue en de Luanwa. De rivier de Congo ontspringt in Zambia maar gaat vrijwel direct daarna over de grens. De grootste en belangrijkste meren van het land zijn Lake Tanganyika, lake Kariba en Lake Bengweulu. Het Tanganyika behoort tot de grootste, diepste en oudste meren ter wereld. In het meer is ongeveer een zesde van de totale wereld zoetwater voorraad te vinden.
Zambia ligt op een plateau dat gemiddeld ongeveer 1.300 meter hoog is. Het hoogste punt van Zambia is te vinden bij de grens met Malawi. Hier liggen de Mafinga Hills. Het hoogste punt van Zambia is met 2.301 meter in dit gebergte te vinden. Het laagste punt van het land is de plaats waar de Zambezi en de Luangwa samenkomen. Dit punt ligt op 329 meter boven de zeespiegel. De Hoofdstad van het land Lusaka is de grootste en belangrijkste stad van het land. Andere noemenswaardige steden in Zambia zijn Ndola, Mansa, Mongu, Mfuwe, Kitwe, Kabwe, Livingston en Chingola.

Reisadvies

Het reisadvies voor Zambia staat al enige jaren op de status “waakzaamheid betrachten” en voor een groot deel van de grensgebieden geldt dat alle niet essentiële reizen ontraden worden. Dit geldt voor het grensgebied met Mozambique, Angola en de Democratische Republiek Congo. Deze grensgebieden liggen vol landmijnen. Deze liggen hoofdzakelijk buiten de hoofdwegen. Daarnaast dien je er rekening mee te houden dat de snelwegen niet van de kwaliteit zijn die wij gewend zijn maar dat het er wel even druk of drukker kan zijn als in Nederland. Het reizen met het openbaar vervoer wordt als toerist afgeraden aangezien je veiligheid hierin niet gegarandeerd is. Ook het reizen in de avond en nacht wordt afgeraden. Homoseksualiteit is verboden Zambia. Dit geld ook voor toeristen, houd hier rekening mee als je het land bezoekt. Verder gelden er voor het gehele land verhoogde veiligheidsrisico’s in verband met de hoge criminaliteitscijfers van het land. Als toerist zijnde is het verstandig om de arme dichtbevolkte wijken van de grotere steden te mijden met name in de hoofdstad Lusaka kan het erg gevaarlijk zijn. Er zijn in Lusaka behoorlijk wat gewapende bendes te vinden die bekend om zogenaamde carjacking. Hierbij wordt je auto klemgereden waarna je gedwongen wordt om deze af te staan.
Van november tot en met maart kunnen langdurige regenbuien voor de nodige overlast zorgen. Rivieren kunnen buiten hun oevers treden en op verschillende plaatsen in het land zullen er overstromingen voorkomen. Reis je in deze periode door het land hou dan de nieuwsberichten nauwlettend in de gaten en mijd de zwaarst getroffen gebieden.

Reisdocumenten

Om Zambia te kunnen bezoeken moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de datum van vertrek uit Zambia nog minimaal zes maanden geldig is. Het paspoort moet nog minimaal over twee blanco bladzijden naast elkaar gelegen bladzijdes beschikken. Daarnaast moet je een visum aanvragen bij de Zambiaanse ambassade in België. Om dit visum te kunnen aanvragen moet je naast een paspoort in het bezit zijn van twee kleurenpasfoto’s, een aanvraagformulier dat is ondertekend en een bewijs van verblijf. Als je je paspoort opstuurt naar de Zambiaanse ambassade dan mogen er geen hoesjes, omslagen of losse papieren inzitten. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retour of doorreisticket en moet je bij de douane kunnen bewijzen dat je over voldoende liquide middelen beschikt.
Een vaccinatie tegen gele koorts is verplicht als je naar Zambia reist als je eerder in een gele koorts gebied geweest bent daarnaast moet je in het bezit zijn van een cholerastempel. Dit alleen als je over land Zimbabwe binnenkomt. Daarnaast is het verstandig on inentingen te nemen tegen hepatitis B, rabiës, buiktyfus en tuberculose. In Zimbabwe komt Malaria voor neem dus Malariapillen mee, slaap onder een klamboe en zorg voor voldoende DEET. Indien je geneesmiddelen gebruikt is het verstandig om hier meer dan voldoende van mee te nemen aangezien er in Zambia zo goed als geen medicijnen te krijgen zijn.

Infotabel

Hoofdstad Lusaka
Telefoon (landcode) 260
Internetdomein .zm
Taal/talen (officieel) Engels
Taal/talen (spreektaal) Engels en 73 inheemse talen
Religie(s) Syncretisch en Christelijk
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer in Zambia loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter in Zambia is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Zambiaanse kwacha

Links

Over Zambia is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Zambia

Zambia informatie
Zambia startpagina
Zambia toerisme
wikipedia
winterzon vakantie in Zambia

Beoordelingen

  Jo Hanssen I    18 januari 2019 om 15:39

  Ik ben er nog nooit geweest voor mij nu de eerste keer Heb ook al injecties gehaald ervoor

  Jo Hanssen I    18 januari 2019 om 15:35

  Ik ben nog nooit in Zambia geweest wil er wel graag naar toe. Ik had graag informatie gekregen over Zambia

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Zambia

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid