Kroatië

Kroatië ligt in het zuidoosten van Europa aan de Adriatische zee. Het land is de laatste jaren uitgegroeid tot een populaire zomervakantie bestemming.
Het gebied in en rond Kroatië wordt al vele tienduizenden jaren bewoond. In de verschillende musea in Kroatië zijn hier nog meerdere resten van deze bewoning te vinden. In de vierde eeuw voor Christus stichten hier de Kelten en de Grieken voor het eerst kleine nederzettingen en vindt hier de eerste permanente bewoning plaats.  Enkele eeuwen later breekt hier de Romeinse periode aan die zou duren tot  ongeveer de achtste eeuw na Christus. In deze periode werden onder andere het Amfitheater van Pula en het paleis van Diocletianus gebouwd.
In de eeuwen hierna ontstond het Koninkrijk Kroatië waaronder ook grote delen van Bosnië-Herzegovina behoorden. De Hongaren namen hierna de macht in het land over. Dit leidde op zijn beurt weer tot een verdeling in het land en de vorming en afsplitsing van de Republiek Ragusa. In de eeuwen hierna bleef Kroatië onder het gezag van de Hongaren, maar raakte het wel delen van het huidige Bosnië kwijt aan het Ottomaanse Rijk.
Na de Eerste Wereldoorlog viel Oostenrijk-Hongarije uiteen waarna de Staat van Slovenen, Kroaten en Serven ontstond, de basis voor het latere Koninkrijk Joegoslavië. Na de Tweede Wereldoorlog komt Josip Broz Tito hier aan de macht die van Joegoslavië een communistisch land maakte. In tegenstelling tot veel andere communistische landen bleef Joegoslavië neutraal tijdens de Koude Oorlog.
In 1990 vonden hier de eerste vrije verkiezingen plaats en één jaar later riep Kroatië tegelijk met Slovenië zijn onafhankelijk uit. Hierna ontstond een oorlog die werd gekend om zijn etnische zuiveringen.  In 1995 werd een einde gemaakt aan de Bosnische oorlog met het ondertekenen van het Verdrag van Dayton.
Na het einde van de oorlog is Kroatië begonnen met de wederopbouw van het land en het terug op gang brengen van de toeristenbranche. Dit is aardig gelukt omdat Kroatië tegenwoordig in de tot twintig staat van populairste vakantiebestemmingen binnen Europa. Het is vooral het kustgebied met zijn vele prachtige eilanden waarvoor de toeristen naar Kroatië op vakantie gaan. Door de vele eilanden die voor de kust liggen is het zeewater voor de kust van Kroatië bijzonder rustig. Hoge golfslag komt hier dan ook maar zelden voor.

Gemiddelde beoordeling van Kroatië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Kroatië.


Bezienswaardigheden

Hoewel het land vooral populair is als zomerzonbestemming is hier nog veel meer te zien dan de prachtige Adriatische zee en zijn eilanden. Bijvoorbeeld het historische centrum van Dubrovnik in het uiterste zuiden van Kroatië. Het historische centrum van Split met het paleis van Diocletianus. De kustplaatsen van Kroatië zijn over het algemeen redelijk gespaard tijdens de oorlog. Hierdoor is er nog veel van de oude historie van de streek is bewaard. Op de plaatsen waar wel vernielingen hebben plaatsgevonden zijn de meeste oude gebouwen in hun oude glorie gerestaureerd.
Het schiereiland Istrië in het noorden van Kroatië staat bekend om zijn prachtige stranden en is hierdoor het populairst bij de toeristen. Op dit schiereiland ligt het stadje Pula waar het Amfitheater van Pula staat. Dit oude Romeinse theater is samen met enkele andere Romeinse gebouwen de historische trekpleister van Istrië.
Kroatië staat verder bekend om zijn prachtige natuurparken. De bekendste hiervan is het Nationaal park Plitvicemeren. Het park bestaat uit zestien meren en meer dan negentig watervallen. In dit park komen wilde beren en wolven voor. Het Nationaal Park Krka, het Natuurpark Medvednica en het Nationaal Park Kornaten staan bekend om hun bijzondere flora en fauna. In de buurt van het  Natuurpark Medvednica dat zich in de heuvels bij de hoofdstad Zagreb bevindt ligt een populair  skigebied.

UNESCO

Kroatië heeft in totaal zeven inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De eerste drie werden hier in 1979 op de lijst gezet. Het ging hier om de oude stad Dubrovnik, het historische complex van Split en het nationale park de Plitvicemeren. Pas achttien jaar later kwamen hier de Eufrasiusbasiliek in Poreč en de historische stad Trogir bij. In het jaar 2000 werd de Sint-Jacobuskathedraal in Šibenik aan de lijst toegevoegd. De vlakte bij het plaatsje Stari Grad op het eiland Hvar staat sinds 2008 op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Klimaat

Weersverwachting Kroatië

vandaag
18° / 13°
morgen
24° / 13°
15 jun
26° / 15°
16 jun
26° / 18°
17 jun
28° / 19°

In Kroatië zijn er drie klimaatsoorten te vinden. In de kuststreken en op de verschillende eilanden komt het warme mediterrane klimaat voor met aangename warme zomers en zachte maar koele winters. De neerslag is hier minimaal en zal hier voornamelijk in de winterperiode vallen. De gemiddelde zeetemperatuur ligt hier in de zomermaanden ronde de drieëntwintig graden Celsius. De hoger gelegen gebieden net iets bij de kust vandaan hebben een gematigd zeeklimaat met aangename zomers en koude winters. Op de hoger gelegen delen van het gebergte kunnen er in de winterperiode lange periode met vorst voorkomen. Sneeuwval is hier in de wintermaanden geen uitzondering.

In de meer inlands gelegen delen van Kroatië heerst een gematigd landklimaat. Deze lager gelegen delen van Kroatië liggen beschut achter de Dinarische Alpen. De zomers zijn hier warm en aangenaam met temperaturen die gemiddeld net iets onder de vijfentwintig graden Celsius liggen. Je kunt in de zomermaanden daarom prima op een camping in Kroatië verblijven. De wintermaanden zijn er koud en er kunnen lange periodes met vorst en/of nachtvorst voorkomen.

De beste reistijd voor Kroatië is van mei tot en met september. Dit is de periode met veruit het lekkerste weer: vrij veel zon, geen grote neerslaghoeveelheden en vrij warm.

Alle klimaatinfo en klimaatstatistieken van Kroatië: klimaatinfo Kroatië

Geografie

Kroatië ligt in het zuidoosten van Europa en ligt aan de Adriatische zee. Kroatië heeft landsgrenzen met de landen Slovenië, Hongarije, Servië, Bosnië en Herzegovina en Montenegro. Het vasteland van Kroatië bestaat uit twee delen doordat Bosnië en Herzegovina  het land onderbreekt. Hierdoor ontstaat er een exclave van Kroatië binnen de landen Bosnië en Herzegovina en Montenegro. Kroatië bestaat verder uit twee schiereilanden en meer dan duizend eilanden waarvan een slechts een klein deel permanent bewoond zijn. De grootste eilanden behorend tot Kroatië zijn; Cres, Krk, Brač, Hvar, Pag, Korčula, Dugi Otok, Mljet en Rab.
De berg Dinara die op de grens met Bosnië en Herzegovina ligt is met 1831 meter het hoogste punt van het land. Er lopen door Kroatië meerdere rivieren de belangrijkste hiervan zijn de Sava, de Drava, de Kupa en de Donau. De andere rivieren monden voor het overgrote deel uit in de Savan of in de Adriatische zee.
De hoofdstad Zagreb is met bijna één miljoen inwoners de grootste stad van het land. Andere grote steden in Kroatië zijn Split, Rijeka, Osijek, Dubrovnik en Zadar.

Reisadvies

Het reisadvies van Kroatië staat al enkele jaren op de status “waakzaamheid betrachten”. Dit geldt hoofdzakelijk voor de bergen en binnenlanden van Kroatië. Hier zijn tijdens de oorlog landmijnen weggelegd en deze zijn nog steeds niet allemaal opgeruimd. Het advies is dan ook om in de binnenlanden en in de bergen niet van de doorgaande weg af te gaan. In de populaire kuststreken en op de eilanden van Kroatië geldt dit reisadvies ook maar is de kans kleiner dat je een gebied tegen komt waar landmijnen kunnen liggen. De gebieden waar landwijnen voor kunnen komen worden aangegeven met speciale borden.
Voor een bezoek aan Kroatië heb je geen bijzondere inentingen nodig. Bij een verblijf langer dan drie maanden wordt echter wel een vaccinatie tegen buiktyfus aangeraden.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Kroatië dient men als Nederland staatsburger in het bezit te zijn van een geldig paspoort of identiteitsbewijs. Dit geldt ook voor kinderen jonger dan 12 jaar. Voor een verblijf langer dan 3 maanden dient men een visum aan te vragen bij de Kroatische Ambassade in Den Haag.

Infotabel

Hoofdstad Zagreb
Telefoon (landcode) 385
Internetdomein .hr
Taal/talen (officieel) Kroatisch en Italiaans
Taal/talen (spreektaal) Kroatisch, Italiaans en de andere Zuid-Slavische talen zoals Bosnisch, Servisch en Montenegrijns
Religie(s) Katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Kroatië loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Kroatië loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta kuna

Links

Over Kroatië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Kroatië:

Kroatië informatie
Kroatië in 24 foto’s
Kroatië in één dag
Kroatië reisinformatie
Kroatië voor beginners
Kroatië bezienswaardigheden
Steden in Kroatië
bijzondere plaatsen in Kroatië
de mooiste dorpjes van Kroatië
waar overnachten in Kroatië
wikipedia 

Foto's van Kroatië

Beoordelingen

  Je buurman I    12 januari 2023 om 11:42

  Toppiejoppie :]! Integendeel tot die andere idioot vind ik dit juist fijne tekst voor kinderen op de basischool!!!!

  Dank u voor het lezen hiervan! ;]

  Moniek I    1 december 2019 om 21:53

  Prachtig land met aardige mensen en geweldige natuur!
  Ik ben hier geweest met mijn partner en we zijn met een huurauto door het land gereden.
  Het eten is prima; veel vlees voor een goede prijs.
  Je hebt een heerlijk vakantiegevoel en de stranden zijn mooi en schoon.
  Ik voelde me overal erg veilig.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Niks I    18 maart 2019 om 16:33

  Heel leuk land en heel goed voor de vakantie

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  lolawijzer I    3 maart 2019 om 20:52

  het zijn een beetje moelijke woorden voor kinderen die een werkstuk moeten maken

  Daniel Jellema I    29 april 2018 om 16:20

  Fantastisch vakantie land
  ga er elk jaar heen om te zeilen en te genieten van de mensen en de natuur en het geweldige eten
  voor mij een dikke 10

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Kroatië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid