Marokko

Het Koninkrijk Marokko ligt in het noordwesten van Afrika en is onderdeel van de Arabische liga. Het is een voornamelijk islamitisch land maar er komen hier ook enkele andere godsdiensten voor. Het land is lang in bezit geweest van zowel Spanje als Frankrijk. Sinds 1956 is het een zelfstandig land alleen Spanje heeft nog twee enclaves in het land wat door de Marokkanen wordt gezien als bezet grondgebied.
In Marokko wonen al bijna 10.000 jaar mensen de eerste duizenden jaren waren dit vooral Berbers die in het land en de landen om Marokko heen rondtrokken. Rond het begin van de jaartelling ontstonden er verschillende Berberkoninkrijken die later werden vernietigd door de Romeinen. Het waren de Arabieren in de zevende eeuw die de Islam naar het toen nog christelijke Marokko brachten. In de elfde eeuw verenigde enkele stammen zich waardoor het huidige Marokko is ontstaan. In de vijftiende eeuw waren het de Portugezen die delen van het land veroverden en er verschillende forten en de stad Mazagan bouwden. Na de Marokkaanse crisis in het begin van de twintigste eeuw werd het bestuur van het land over gedaan aan Frankrijk en Spanje. Sinds 1956 is Marokko weer een zelfstandig land.
Marokko is een moderne islamitische staat waar andere geloven zijn toegestaan maar het fysiek uitvoeren hiervan kan tot gevangenisstraf leiden. Het is verboden voor moslims om te praten over bekering tot een ander geloof en kunnen Marokkaanse moslims niet tot het christendom gedoopt worden.
In Marokko hangt overal de geur van eten de daarbij gebruikte kruiden. De belangrijkste kruiden die in het eten gebruikt worden zijn kaneel, munt,komijn, peper, gember, saffraan en kurkuma. Veel gerechten komen uit de voor Marokko typische Tajine. Er wordt in Marokko voornamelijk kip en lamsvlees gegeten. Het populairste drankje van het land is groene thee met munt.

Gemiddelde beoordeling van Marokko

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Marokko.


Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheid van Marokko zijn de vier Koningssteden. Dit zijn de steden Rabat, Marrakech, Meknes en Fez.
De stad Fez soms ook gespeld als Fés staat bekend als de spirituele en culturele hoofdstad van Marokko. De stad bestaat uit drie oude delen Fes el Bali, Fes en Jedid en de moderne stad. Het oude centrum van deze stad staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Marrakech is de oude handelsstad van het land. De stad is in de elfde eeuw na Christus gesticht op een kruispunt van verschillende handelskaravanen. De grootste bezienswaardigheden in de stad zijn de Koutoubia moskee, Medersa Ben Youssef en de Koubba Baraduyin. Verder zijn er in de stad vele paleizen en verschillende souks te vinden. Het oude centrum van deze stad staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco.
Meknes staat bekend om zijn prachtige fonteinen, terrassen en moskeeën. De hoofdpoort van de stad, de Bab Al-Mansour is een nationaal monument. In de stad staat het Museum Dar Jamaï één van de belangrijkste musea van het land. Net buiten de stad ligt de voormalige Romeinse stad Volubilis.
Rabat is de huidige hoofdstad van Marokko en is in de twaalfde gebouwd door de toenmalige kalief. De grootste bezienswaardigheden in deze stad zijn de Hassan Toren en de kasbah van Rabat. Rabat ligt aan de Bouregreg rivier die de stad scheidt van de stad Salé. Dit is één van de oudste steden van Marokko.
De stad Casablanca is de grootste stad van het land en dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de gelijknamige film met Ingrid Bergman en Humphrey Bogart.
Een van de mooiste uitstapjes die je in Marokko kan maken is een woestijnsafari. Deze ‘safari’s’ starten vaak vanuit het dorp Merzouga.

UNESCO

Er zijn in Marokko negen inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. In de meeste gevallen gaat het hier om de medina van een oude stad in het land. Daarnaast staan er enkele historische vindplaatsen op de lijst en een voormalige Portugese stad.
De medina van de plaatsen Fez, Marrakesh, Tétouan en Essaouira staan op de lijst. De eerste die op de lijst werd gezet in 1981 was de Medina van Fez. In 1987 werden de Kasba’s van AitBenHaddou op de lijst toegevoegd. Deze bouwwerken hebben al in vele films als decor gediend, waaronder de klassieker Lawrence of Arabia.
In 1996 werd de historische stad Meknes bijgeschreven en later de voormalig Romeinse nederzetting Volubilis.
In 2004 is de voormalig Portugese stad Mazagan nu bekend El Jadida toegevoegd. In 2012 is de hoofdstad Rabat toegevoegd aan de lijst.

Klimaat

Weersverwachting Marokko

vandaag
22° / 16°
morgen
22° / 15°
26 mei
23° / 18°
27 mei
22° / 17°
28 mei
23° / 15°

Er komen in Marokko meerdere klimaatsoorten voor. In het noordelijke deel en het noordwestelijke deel van het land aan de Middellandse heerst er een warm mediterraan klimaat dat sterk onder de invloed staat van de zee en de sirocco wind die hier uit het oosten en zuidoosten kan waaien. In het zuidelijk deel en het zuidoostelijke deel van Marokko heerst er een warm woestijnklimaat met veel hete dagen gedurende de zomermaanden. In dit deel van het land valt er zo goed als geen neerslag. Als de wind vanuit dit deel van het land waait kan het hele land geteisterd worden door een hete droge wind.
Het centrale deel en de zuidelijke kuststrook heeft ongeveer hetzelfde klimaat al ligt door de invloed van de Atlantische Oceaan de gemiddelde temperatuur hier net iets lager. Hierdoor komen temperaturen boven de vijftig graden Celsius hier iets minder snel voor.
In het atlasgebergte komt er op de hoogste toppen het hooggebergte klimaat voor en hier heb je een groot deel van het jaar sneeuwzekerheid. De gemiddelde temperaturen liggen hier een behoorlijk stuk lager dan in de andere delen van Marokko en langdurige vorstperiodes zijn hier geen uitzondering.

Bekijk ook: klimaatinfo Marokko

Geografie

Marokko ligt in het noordwesten van Afrika en heeft landsgrenzen met Algerije, Mauritanië en de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla. Marokko grenst in het westen aan de Atlantische Oceaan en in het noorden aan de Middellandse Zee. Marokko wordt van Spanje en de rest van Europa gescheiden door de Straat van Gibraltar.
In Marokko liggen twee grote gebergtes. In het noorden ligt het Rifgebergte en in het zuidwesten van het land ligt het Atlasgebergte. In het Atlasgebergte ligt de Jebel Toubkal die met 4.167 meter het hoogste punt van het land is. In de wintermaanden kan er in dit gebied geskied worden.
De meeste rivieren van het land ontspringen in het Atlasgebergte. De rivier de Draa is de langste rivier van het land en stroomt van het Hoge Atlasgebergte naar de Atlantische Oceaan. Andere rivieren in Marokko zijn de Wed el Abid, de Bouregreg, de Ourika en de Sebou.
In 19725 heeft Marokko een groot deel van de Westelijke Sahara ingelijfd. Terwijl de inwoners hier zelf de Arabische Democratische Republiek Sahara hebben uitgeroepen. Zowel de inlijving door Marokko als het uitroepen van de Arabische Democratische Republiek Sahara wordt door slecht een klein deel van de wereld gesteund.
De twee Spaanse enclaves in Marokko Ceuta en Melilla en de daarbij behorende eilanden Alborán, Isla Perejil, Islote de la Nube, Peñón de Vélez de la Gomera, Peñón de Alhucemas en Islas Chafarinas worden door Marokko gezien als bezet gebied. Deze eilanden worden slechts bewoond door soldaten en staan rechtstreeks onder het bewind van de centrale Spaanse regering. De steden Ceuta en Melilla hebben een autonome status binnen Spanje.
Rabat is de hoofdstad van Marokko maar de stad Casablanca is verreweg de grootste stad van het land. Andere grote steden in Marokko zijn Fez, Marrakesh, Agadir, Tanger, Salé en Meknes

Reisadvies

Sinds enige tijd staat het reisadvies voor Marokko op ‘extra waakzaamheid betrachten’. Dit heeft voornamelijk te maken met de sociaaleconomische onrust in het land. De laatste jaren zijn er met regelmaat grote demonstraties en ordeverstoringen geweest die met geweld uit elkaar werden gehaald. het wordt toeristen dan ook afgeraden om zich hieronder te begeven.
Er zijn de laatste jaren in Marokko meerdere terroristische bomaanslagen geweest. Het wordt afgeraden om plaatsen te bezoeken waar veel buitenlanders bij elkaar komen. Dit omdat de kans hier op een aanslag groter is.
De laatste jaren is de criminaliteit in het land gestegen en in de grote steden van Marokko moet met dan ook bedacht zijn op zakkenrollers en overvallers. Loop daarom niet te koop met dure apparatuur en juwelen.
Het grensgebied met Mauritanië en de door Marokko ingelijfde regio Westelijke Sahara staat bekend als zeer onveilig. Probeer deze regio te mijden moet je er toch zijn wijk dan niet van de gebaande paden af want er liggen hier op meerdere plaatsen landmijnen.

Reisdocumenten

Om een bezoek te kunnen brengen aan Marokko dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Dit geld voor reizigers van alle leeftijden. Voor een bezoek aan Marokko heb je visum nodig, alleen als je van plan ben om langer dan drie maanden in het land te verblijven.
Het in en uitvoeren van drugs en andere verdovende middelen is hier streng verboden. Op het overtreden van deze regels staan hoge geldboetes en celstraffen.

Infotabel

Hoofdstad Rabat
Telefoon (landcode) 212
Internetdomein .ma
Taal/talen (officieel) Arabisch en Berbers
Taal/talen (spreektaal) (Marokkaans) Arabisch, Berbers, Frans, Spaans en Engels
Religie(s) islam
Tijdzone(s) UTC+0
Tijdsverschil zomer In Marokko is het 2 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Marokko is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Marokkaanse dirham

Links

Over Marokko is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Marokko:

Marokko informatie
Marokko voor beginners
Marrakesh voor beginners
winterzon in Marokko
zomerzon in Marokko
wikipedia

Foto's van Marokko

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Marokko

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid