Dominicaanse Republiek

De Dominicaanse Republiek is dominican-republic-780382_1920te vinden in het oostelijke deel van de Caraïben op het eiland Hispaniola dat het moet delen met Haïti. De hoofdstad van het land is de stad Santa Domingo wat tevens de hoofdstad van het land is. De geschiedenis van de Dominicaanse Republiek begint in 1844 maar de geschiedenis van het eiland begint al ver voor onze jaartelling. De eerste bewoners van het eiland waren de Cinoney indianen later vestigden ook de Taíno indianen zich op het eiland. Het eiland werd in 1492 door ontdekt door Christoffel Columbus, die het de naam La Isla de Espanola gaf wat later zou evolueren tot Hispaniola. Door de ziektes die de Europeanen met zich meebrachten zijn alle oorspronkelijke bewoners van het eiland uitgestorven waardoor de Spanjaarden verplicht waren om slaven naar de eilanden te brengen om op de plantages te werken. In de eeuwen die volgden groeide de stad Santa Domingo uit tot één van de belangrijkste handelsposten in dit deel van de Caraïben. Ondertussen probeerde de Fransen via het westelijke deel van het eiland de macht op Hispaniola in handen te krijgen. Een slavenopstand zorgde aan het einde van de achttiende eeuw er echter voor dat dit deel van het eiland zich afscheidde en het land Haïti ontstond. Het oostelijke deel van het eiland bleef tot 1844 in Spaanse handen maar werd na verschillende opstanden en oorlogen eindelijk zelfstandig. De eerste jaren van zelfstandigheid gingen gepaard met veel geweld, dreiging van annexatie en een vernieuwde aansluiting met Spanje maar uiteindelijk lukte het om op eigen benen te staan.
Vandaag de dag is de Dominicaanse Republiek een populaire vakantiebestemming. Met name de ressort in Punta Cana zijn een geliefde vakantiebestemming. Jammer genoeg zijn veel plaatsen buiten deze resorts niet helemaal veilig als toerist. Er worden redelijk veel overvallen op toeristen gepleegd en er komt in het land behoorlijk wat corruptie voor. Hier zal je op het hotelresort en op de georganiseerde groepsreizen op het eiland gelukkig maar weinig van merken.

Gemiddelde beoordeling van Dominicaanse Republiek

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Dominicaanse Republiek.


Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheden van de Dominicaanse Republiek hebben meestal een natuurlijk oorsprong. De uitzonderingen hierop is natuurlijk de hoofdstad Santa Domingo die terug te vinden is op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De belangrijkste bezienswaardigheden in deze stad zijn Faro a Colón, La Fortaleza Ozama, het paleis van Diego Colombus, de kathedraal van Santo Domingo en de Puerta del Conde. Andere plaatsen die de moeite waard zijn in de Dominicaanse Republiek zijn Las Galeras, La Romana, en de historische binnenstad van Puerto Plata.
Een van de mooiste natuurlijke bezienswaardigheden van het land zijn de Damajaqua Cascades. Deze prachtige watervallen, in totaal 27 stuks, zijn te vinden in de buurt van Puerto Plata. Als je de watervallen gaat bezoeken doe dit dan wel altijd onder begeleiding van een gids. Een van de mooiste nationale parken van het land is Parque Nacional del Este. In dit park is een grote diversiteit aan flora en fauna te vinden. Er komen onder andere zeekoeien, dolfijnen en zeeschildpadden voor in het park. Een van de mooiste excursies die je vanaf de Dominicaanse Republiek kunt doen is het walvis spotten. Dit kan in de winter en lente.
De populairste plaats op het eiland voor toeristen is Punta Cana. De toeristen de naar dit deel van het eiland komen zijn er vooral om te genieten van een zon-, zee- en strandvakantie. Dit deel van De Dominicaanse Republiek staat bekend om zijn prachtige stranden die bedekt zijn met palmbomen. Andere bezienswaardigheden die je niet mag overslaan zijn Hoyo Azul, lago Enriquillo, Basilica de Nuestra Senora, Het cibaodal, de grotten van Cueva de las Maravillas en het Parc La Isabella.

UNESCO

In De Dominicaanse republiek is er slechts één inschrijving op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden. Dit is de koloniale stad Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. Binnen het oude koloniale centrum van Santa Domingo zijn verschillende prachtige bouwwerken te vinden die het bezoeken waard zijn. Denk hierbij aan het Paleis van Diego Columbus, het La Fortaleza Ozama en de kathedraal van Santo Domingo. Deze kathedraal is gebouwd in de in het begin van de zestiende eeuw wat hem de oudste maakt van de “Nieuwe Wereld”.

Klimaat

Weersverwachting Dominicaanse Republiek

vandaag
30° / 27°
morgen
30° / 27°
15 jun
30° / 27°
16 jun
29° / 27°
17 jun
29° / 25°

Het overgrote deel van de Dominicaanse Republiek heeft een tropisch Savanne klimaat alleen in het noordoostelijke deel van het land heerst er een tropisch regenwoudklimaat. De gemiddelde neerslag in dit deel van het land is hoger dan in de rest van de Dominicaanse Republiek. De gemiddelde dagtemperatuur ligt er het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. Dit geld natuurlijk niet voor de hoger gelegen delen van het land. Hier ligt de gemiddelde dagtemperatuur een behoorlijk stuk lager. Op het hoogste punt van het land Pico Duarte heb je zelfs kans op vorst. Dit is de enige plaats in de Caraïben waar het kan vriezen.
Het regenseizoen in de Dominicaanse Republiek loopt van half april tot en met half november. Tijdens deze maanden heb je een grote kans op langdurige neerslag en op tropisch stormen en orkanen. Het noordwestelijke deel van het eiland is over het algemeen een stuk natter dan de andere delen. Door de vele neerslag die gedurende het jaar val in de Dominicaanse Republiek heerst er het gehele jaar een hoge luchtvochtigheid. De zonnekracht op de Dominicaanse Republiek is behoorlijk hoog het is daarom verstandig om altijd een zonnebrand met een hoge factor te gebruiken als je in de zon gaat.

Bekijk ook: klimaatinfo Dominicaanse Republiek

Geografie

De Dominicaanse Republiek ligt op het eiland Hispaniola dat het moet delen met Haïti. Naast het grote eiland behoren er nog drie kleinere eilanden tot de Dominicaanse republiek. Dit zijn; Saona, Isla Catalina en Isla Beata. De Dominicaanse republiek grenst in het noorden aan de Atlantische Oceaan, in het zuiden aan de Caribische Zee, in het westen aan Haïti en ten oosten ligt het eiland Puerto Rico. Het stuk zee tussen de Dominicaanse Republiek en Puerto Rico staat bekend als de Mona Passage. Er wonen meer dan tien miljoen mensen op in de Dominicaanse republiek, hiervan woont ongeveer een derde in de hoofdstad Santa Domingo. Andere grotere plaatsen in het land zijn Santiago de los Caballeros, La Romana, Los Alcarrizos, San Cristóbal en Bonao.
Het landschap van de Dominicaanse Republiek wordt gedomineerd door de vijf bergruggen die over het eiland lopen. Deze vijf zijn Cordillera Septentrional, de Cordillera Central, de Cordillera Oriental, de Sierra Neiba en de Sierra de Bahoruco. Het grootste en belangrijkste massief is het Cordillera Central, in dit deel zijn de hoogste bergen van het land te vinden. De allerhoogste is de Pico Duarte met 3175 meter. De valleien tussen deze bergruggen bestaat uit vruchtbare grond waar behoorlijk wat riviertjes en meren te vinden zijn. Het grootste meer van het eiland is Enriquillomeer. Dit immense zoutmeer is ontstaan door het dichtslibben van een landtong. De grootste en belangrijkste rivier van het land is de 300 kilometer langer Rio Yague del Norte.

Reisadvies

Het reisadvies voor Brazilië staat al geruime tijd op “waakzaamheid betrachten”. Dit heeft vooral te maken met de criminaliteit, corruptie en het geweld dat in het land voorkomt. Als toerist zijnde ben je op de vakantieparken veilig. Buiten de parken nemen de berovingen op toeristen nog steeds toe en het wordt toeristen dan ook afgeraden om alleen buiten de parken te komen. Wees dus waakzaam als je de wat meer afgelegen toeristische bezienswaardigheden gaat bezoeken en op de wegen tussen de grote steden in. Verder moet je extra waakzaam zijn als je in het donker van en naar het vliegveld reist. De kans om overvallen te worden is dan groter dan op andere momenten van de dag. Op de Dominicaanse Republiek is een levendige drugssmokkel, als toerist kan je aangesproken worden om voor behoorlijk wat geld drugs te smokkelen. Ga hier niet op in. Op het smokkelen of bezitten van drugs staan in de Dominicaanse republiek en in Nederland lange gevangenis straffen.

Van juni tot en met oktober kunnen er tropische stormen en orkanen over de Dominicaanse Republiek. Ben je in deze periode in het land houd dan het nieuws scherp in de gaten en laat je goed informeren over de huidige situatie.

Reisdocumenten

Alle reizigers naar de Dominicaanse Republiek dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat op de datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is en nog minimaal 1 lege visumpagina bevatten. Je hebt geen visum nodig om de Dominicaanse Republiek te bezoeken maar je dient wel in het bezit te zijn van een toeristenkaart. Deze kaart wordt normaal gesproken door de reisorganisatie geleverd. Wil je echter langer dan negentig dagen in het land verblijven dan dien je een visum aan te vragen bij de ambassade van de Dominicaanse Republiek in Nederland. Dit geld voor alle reizigers dus ook voor kinderen onder de twaalf.
Daarnaast is het verstandig om een digitale kopie van je paspoort mee te nemen voor het geval dat er iets met je paspoort gebeurd.

Infotabel

Hoofdstad Santa Domingo
Telefoon (landcode) 1809
Internetdomein .do
Taal/talen (officieel) Spaans
Taal/talen (spreektaal) Spaans en in het grensgebied met Haïti, Haïtiaans-Creools
Religie(s) katholiek
Tijdzone(s) UTC-4
Tijdsverschil zomer In de Dominicaanse Republiek is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In de Dominicaanse Republiek is het 5 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Dominicaanse peso

Links

Over de Dominicaanse Republiek is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over de Dominicaanse Republiek:
Dominicaanse Republiek voor beginners
Dominicaanse Republiek tips
Dominicaanse Republiek informatie
Dominicaanse republiek bezienswaardigheden
Dominicaanse Republiek startpagina
winterzon op de Dominicaanse Republiek

Beoordelingen

  dominicana I    17 oktober 2019 om 13:09

  i loveeeeeee it

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Dominicaanse Republiek

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid