Maldiven

De Maldiven is eenmaldiven republiek in de Indische Oceaan die uit ongeveer 1.200 eilanden bestaat. De eilanden zijn voornamelijk geliefd en beroemd bij de toeristen. Deze komen hier in grote getale naartoe om te genieten van alles wat het land te bieden heeft. De toeristische sector is dan ook gelijk de belangrijkste inkomensbron van het land. Daarnaast zijn de visvangst en de scheepsbouw belangrijke economische pijlers.
Over de vroegste geschiedenis van het land is niet veel bekend. Over het gene wat bekend is bestaat behoorlijk wat discussie over. Volgens de ene bron is het land al bijna zevenduizend jaar bewoond en andere bronnen melden dat de eerste mensen hier aankwamen ongeveer vijfhonderd voor Christus. De Maldiven is lang een boeddhistisch land geweest totdat een in de twaalfde eeuw na Christus een koning het complete land bekeerde tot de islam. Nog steeds zijn honderd procent van de inwoners moslim.
De Maldiven zijn lang een zelfstandig land geweest. In de vijftiende, zestiende en zeventiende eeuw zijn er wel verschillende Europese overheersers geweest maar deze zijn nooit lang gebleven op de eilanden.  In de zeventiende eeuw hebben zelfs de Nederlanders het bestuur nog enkele jaren in handen gehad. Aan deze zelfstandigheid kwam aan het eind van de negentiende eeuw een eind toen de Maldiven een Brits Protectoraat werd. Het zou duren tot 1965 dat het land zijn zelfbestuur weer terugkreeg en niet lang daarna werd de republiek Maldiven uitgeroepen.
In 2004 werden de Maldiven net als veel andere landen in de Indische Oceaan zwaar getroffen door een tsunami. Tijdens deze tsunami kwamen ongeveer 75 mensen om het leven en werden in totaal tweeëndertig eilanden verwoest.
De Maldiven zijn tegenwoordig een populaire vakantiebestemming. Wie kent er nou niet die idyllische beelden van een wit strand met hiervoor de paalwoningen in de zee. De meeste toeristen komen naar de eilanden toe om te genieten van het strand, de zon, de zee en het prachtige onderwaterleven wat er rond de eilanden te vinden is. Heb je nog geen duikbrevet dan zijn er hier genoeg plaatsen waar je die kan halen.

Gemiddelde beoordeling van Maldiven

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Maldiven.


Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheden van de Maldiven zijn de prachtige witte stranden en het prachtige onderwaterleven wat er rond de vele honderden eilanden te vinden is. Dit is dan voor veel toeristen ook gelijk hun hoofddoel van een bezoek aan de Maldiven. Natuurlijk heeft het land meer te bieden maar zover komen de meeste toeristen niet. De hoofdstad Malé is een behoorlijke overgang als je net van een bijna onbewoond eiland afkomt. In de stad wonen namelijk meer dan honderdduizend mensen die allemaal op een er klein en volgebouwd eiland wonen. Hoogtepunten in deze stad zijn het Nationaal Maldiven museum, de Vrijdag Moskee en de Hukurumoskee. De Vrijdag Moskee is het hoogste gebouw van het land en het is bij wet zo geregeld dat dit zo blijft. In de stad zijn twee grote winkelcentrums te vinden de Chandhanee Magu en de Majeedhee Magu.
Maar zoals al gezegd is de populairste bezienswaardigheid van het land de vele prachtige koraalriffen die er te vinden zijn. Het water is rond de eilanden bijzonder helder waardoor je een prachtig wijds zicht heb op het schitterende onderwaterleven rond de eilanden. In de wateren rond de Maldiven leven ook dolfijnen en als je hier gaat duiken is de kans groot dat je er één of meerdere tegenkomt.
Karakteristiek voor de Maldiven zijn de paalwoningen die in de zee zijn gebouwd.

UNESCO

Er staan op de werelderfgoedlijst geen plaatsen, bezienswaardigheden, parken of natuur reservaten die tot de Maldiven behoren.

Klimaat

Weersverwachting Maldiven

vandaag
32° / 28°
morgen
32° / 29°
20 jul
32° / 29°
21 jul
32° / 29°
22 jul
32° / 29°

De Maldiven hebben een tropisch moessonklimaat met veel neerslag gedurende het gehele jaar. Toch is er duidelijk een natte en een droge periode te onderscheiden. Het regenseizoen loopt hier van april tot en met begin december. In de andere maanden van het jaar valt er hier ook nog behoorlijk wat neerslag maar beduidend minder dan in de regenperiode. De maanden juni, juli, september en oktober zijn de natste maanden van het jaar. Tijdens deze maanden valt er meer dan tweehonderd millimeter aan neerslag. Laat je hier echter niet teveel door afleiden want de meeste neerslag op de Maldiven is kort en hevig. Vaak kun je na enkele minuten je plaats op het strand alweer terug innemen. Toch in de winterperiode wanner hier de minste neerslag valt de tijd dat de meeste toeristen op de eilanden verblijven. De gemiddelde temperatuur ligt er het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. Door de altijd aanwezige zeewind valt de gemiddelde luchtvochtigheid op de Maldiven reuze mee maar hij zal een stuk hoger liggen dan dat wij in Nederland gewend zijn.
De watertemperatuur is hier het gehele jaar erg aangenaam en zelfs warm te noemen. De gemiddelde zeetemperatuur ligt hier net iets boven de achtentwintig graden Celsius.  De zonnekracht op de Maldiven is door zijn ligging niet ver van de evenaar een stuk groter dan dat wij gewend zijn. Het is daarom ook aan te raken om regelmaat te smeren met zonnebrand met een zeer hoge beschermingsfactor.

Bekijk ook: klimaatinfo Maldiven

Geografie

De Maldiven liggen in de Indische Oceaan op ongeveer zevenhonderd kilometer van Sri Lanka vandaan. In de directe omgeving van deze eilandengroep zijn geen andere landen of bewoonde eilanden te vinden. Het land bestaat uit ongeveer 1.200 eilanden die onderverdeeld zijn in zesentwintig atollen. Het totale landoppervlakte van de Maldiven is net iets minder dan driehonderd vierkante kilometer. Het grootste eiland van het land is slechts vijf vierkante kilometer groot en er zijn slechts negen eilanden die groter zijn dat twee vierkante kilometer. De Maldiven staan tevens bekend als het platste land ter wereld het hoogste punt van het land steekt slechts drie meter boven de zeespiegel kwijt. Dit is gelijk ook het grootste probleem van het land. Als de opwarming van de aarde doorgaat en de zeespiegel ongeveer twee meter zou stijgen zou er zo goed als niets van het land overblijven.
Van de 1.200 eilanden zijn er ongeveer 200 permanent bewoond. Andere eilanden zijn bewoonbaar gemaakt voor toeristen en het is zelfs mogelijk om hier je eigen privé eiland te huren. De hoofdstad Malé ligt op het eiland Malé dat behoord tot het Kaafu-atol. Het minder dan twee vierkante kilometer tellende atol is helemaal volgebouwd. Op dit eiland woont ongeveer een derde van de totale bevolking van het land. Andere grote steden op de Maldiven zijn Hithadhoo, Kulhudhuffushi, Thinadhoo en Naifaru. Op de Maldiven zijn geen permanente rivieren of meren te vinden.

Reisadvies

Het officiële reisadvies voor de Maldiven staat al enige jaren op de status “extra waakzaamheid betrachten”. Dit heeft voornamelijk te maken met de demonstraties die regelmatig in de hoofdstad Malé gehouden worden. Het is het beste deze demonstraties of andere vormen van samenscholing te mijden. Het is op de Maldiven verboden om foto’s te maken van strategische en militaire installaties. Op de Maldiven is homoseksualiteit verboden, op het openlijk uitoefenen hiervan staan zware straffen. Het is aan te raden om u in de openbare ruimte terughoudend op te stellen. Op de Maldiven komt geen vorm van zware criminaliteit voor maar toch is het aan te raden om goed op uw persoonlijke bezittingen te passen en deze zoveel mogelijk in een kluis te bewaren.

Reisdocumenten

Om de Maldiven te mogen betreden moet men in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek nog minimaal 6 maanden geldig  is. Een visum is niet nodig als je minder dan dertig dagen in het land wilt verblijven. Wie langer op de Maldiven wil verblijven zal een visum moeten aanvragen bij de ambassade van de Maldiven in België of bij de ambassade van Sri Lanka in Nederland. Voor een reis naar de Maldiven zijn geen inentingen verplicht. Inentingen tegen geelzucht, buiktyfus en DTP worden echter wel door ons aangeraden.

Infotabel

Hoofdstad Malé
Telefoon (landcode) 960
Internetdomein .mv
Taal/talen (officieel) Dhivehi
Taal/talen (spreektaal) Dhivehi en Engels
Religie(s) Soennitisch
Tijdzone(s) UTC+5
Tijdsverschil zomer op de Maldiven is het 3 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter op de Maldiven is het 4 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta ruyiyaa

Links

Over de Maldiven is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over de Maldiven:

Maldiven informatie
Maldiven startpagina
Maldiven bezienswaardigheden
Malediven voor beginners
waar overnachten op de Malediven
winterzon op de Maldiven

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Maldiven

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid