Costa Rica

Costa Rica ligt in het zuidelijke Hamac on a beach in Corcovadodeel van Midden-Amerika grenzend in het zuiden aan Panama en in het noorden aan Nicaragua. Costa Rica grenst in het westen aan de Caribische zee en in het oosten aan de Stille Oceaan. Costa Rica betekent letterlijk rijke kust. Dit is de naam die Christoffer Columbus aan de kust gaf tijdens zijn vierde reis naar het huidige Amerika. Voor de komst van de Spanjaarden in het begin van de zestiende eeuw werd het land bewoond door verschillende Indianenstammen. Anders dan veel andere landen in Midden-Amerika en in het noordelijke deel van Zuid-Amerika zijn er in Costa Rica weinig tot geen grote bouwwerken van oude culturen te vinden. In 1524 werd de eerste koloniale nederzetting in Costa Rica gesticht. Al snel werd Costa Rica als provincie toegevoegd aan het onder koninkrijk Mexico. Omdat er maar weinig grondstoffen te vinden waren in het land werden er slecht enkele nederzettingen gebouwd. In het begin van de twintigste eeuw werd het land onderdeel van de Verenigde staten van Centraal-Amerika. Dit was echter maar van korte duur en enkele machtsovernames en burgeroorlogen verder werd uiteindelijk de República de Costa Rica uitgeroepen. In 1948 woed er nog een kleine burgeroorlog waarna de zittende president wordt verjaagd. Na deze burgeroorlog schaft Costa Rica het leger af. Hierdoor is Costa Rica één van de weinige landen ter wereld zonder leger. Het geld wat hiervan overblijft wordt gebruikt voor onderwijs, cultuur en veiligheid. Dit alles zorgt ervoor dat de inwoners van Costa Rica al meerdere malen op de eerste plaats hebben gestaan op de Happy Planet Index. Costa Rica is één van de welvarendste landen van Latijns-Amerika. De economie van Costa Rica is voornamelijk afhankelijk van de agrarische sector. Er wordt hier onder andere cacao, bananen, suiker en koffie geteeld. Met name de bananenindustrie in Costa Rica is erg groot. Daarnaast is de toeristenindustrie een steeds belangrijker worden inkomstenbron van het land. Het zijn met name Amerikaanse en Canadese toeristen die Costa Rica als winterzonbestemming boeken. Je kunt Costa Rica op twee manieren beleven als strandvakantie maar ook als rondreis langs de verschillende natuurparken. Vooral het laatste is een steeds populairder wordende manier van reizen in Costa Rica.

Gemiddelde beoordeling van Costa Rica

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Costa Rica.


Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in Costa Rica hebben een natuurlijke oorsprong. De vele nationale parken in het land, de dichtbegroeide oerwouden en de prachtige kusten maken van het land één grote bezienswaardigheid. Een van de hoogtepunten, letterlijk en figuurlijk is de vulkaan Arenal. Deze nog steeds actieve vulkaan spuugt bijna dagelijks lava en hoor je met regelmaat rommelen. Het Parque Nacional Rincón de la Vieja, Parque Nacional Santa Rosa, Parque Nacional Tortuguero, Nationaal Park Corcovado en het natuurpark Monteverde behoren tot de mooiste parken van het land. In deze parken komt een grote diversiteit aan flora en fauna voor. In sommige van deze parken komen onder andere Tapirs, jaguars, poema’s, krokodillen en verschillende apensoorten voor. De hoofdstad San José is al een bezienswaardigheid op zich. De stad ligt in het centrale deel van het land. De stad is groot geworden na de kolonisatie door Spanje en in de stad zijn dan ook nog veel koloniale gebouwen te vinden. Dit zorgt voor een bijzondere sfeer in de stad. In San José zijn onder andere een goud en een jade museum te vinden en het Nationaal Museum Dan José.

UNESCO

In totaal zijn er drie inschrijvingen van de werelderfgoedlijst in Costa Rica te vinden. Het gaat hierbij alle drie om inschrijvingen van natuurlijke aard. De eerste inschrijving vond plaats in 1983. Het ging hierbij om het Talamanca Range – La Amistad reservaat / Nationaal Park La Amistad dat voor een deel in panama ligt. Dit nationale park bestaat hoofdzakelijk uit tropisch regenwoud. de tweede inschrijving betreft het Cocoseiland. Dit eiland is een nationaal park. Het Cocoseiland ligt ongeveer vijfhonderd kilometer van de kust van Costa Rica vandaan en was vroeger een berucht pirateneiland. Als laatste werd de Area de Conservación Guanacaste toegevoegd. Dit gebied in het noordwesten van Costa Rica bestaat uit verschillende nationale parken en de Junquillabaai.

Klimaat

Weersverwachting Costa Rica

vandaag
23° / 17°
morgen
23° / 16°
15 jun
20° / 17°
16 jun
22° / 16°
17 jun
24° / 16°

Costa Rica ligt zowel aan de Grote Oceaan als aan de Caribische zee dit gegeven is zeer bepalend voor het klimaat van Costa Rica. Er komen in Costa Rica enkele tropische klimaatsoorten voor. Daarnaast zijn er enkele microklimaten te vinden. Zo komt bijvoorbeeld in de hoogste delen van de bergketen Cordillera de Talamanca een gematigd zeeklimaat voor. Maar zoals al gezegd komt in Costa Rica hoofdzakelijk een diversiteit aan tropische klimaatsoorten voor. Welke klimaatsoort er geld voor een bepaald gebied is sterk afhankelijk van de hoeveelheid neerslag er in een bepaald gebied valt. De plaatsen waar de meeste neerslag valt komt het tropisch regenwoudklimaat voor. Deze klimaatsoort is de meest voorkomende in Costa Rica. In deze delen heerst door de vele neerslag een hoge luchtvochtigheid waardoor het erg klam en benauwd kan aanvoelen. Dit is met name van toepassing aan de oostelijke zijde van de bergketen. Het centrale deel van Costa Rica en het westelijke deel hebben een regenseizoen dat duurt van mei tot en met november. Door de zuidelijke ligging van Costa Rica aan de Caribische Zee komen hier zelden tot nooit orkanen voor. Wel heeft het land met regelmaat te kampen met gevolgen van orkanen. Gevolgen hiervan kunnen bijvoorbeeld overvloedige neerslag en harde windstoten. Het klimaat van Costa Rica is met name in de winterperiode erg aangenaam. Hierdoor is Costa Rica een populaire winterzonbestemming.

Bekijk ook: klimaatinfo Costa Rica

Geografie

Costa Rica ligt in het zuidelijke deel van Midden-Amerikatussen Nicaragua en Panama in. Costa Rica grenst in het westen een de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische zee. Het landschap van Costa Rica wordt hoofdzakelijk bepaald door de bergketen Cordillera de Talamanca die over de lengteas van het land heenloopt. Hier is het hoogste punt van het land te vinden. De berg Cerro Chirripó is met 3.819 meter het hoogste punt van Costa Rica. Tot deze heuvelrug behoren opvallend veel vulkanen. Sommige van deze vulkanen zoals de Arenal zijn actief. De hoogste vulkaan in Costa Rica is met 2.708 meter de Poás. Een groot deel van Costa Rico bestaat uit beschermde natuurgebieden. Ongeveer een kwart van het land bestaat uit nationale parken. Veel van deze parken bestaan hoofdzakelijk uit tropisch regenwoud. Daarnaast komen er droogbossen, mangrovebossen en graslanden voor in Costa Rica. Enkele bekende eilanden die tot Costa Rica behoren zijn isla Chira in de Golf van Nicoya, Isla Tortuga, Isla del Caño, Isla San Lucas en Isla Cabo Blanco. Ook het vijfhonderd kilometer verderop gelegen Cocoseiland behoort tot het land. In Costa Rica zijn twee noemenswaardige rivieren te vinden de San Juan die voor een deel de grenst vormt met Nicaragua en de Sixaola. De hoofdstad San José is de grootste stad van het land. Iets minder dan tien procent van alle inwoners van Costa Rica wonen in deze stad. Andere grote steden in Costa Rico zijn Alajuela, Cartago, Puntarenas, Liberia, Puerto Limón en Montezuma.

Reisadvies

Het reisadvies voor Brazilië staat al geruime tijd op “extra waakzaamheid betrachten”. Dit heeft vooral te maken met de toenemende criminaliteit die er hoofdzakelijk in de grotere steden voorkomt. Daarnaast is er een verhoogde kans op overvallen in de buurt van vliegvelden, toeristische attracties en in het openbaar vervoer. Het is dan ook verstandig om hier extra goed uit te kijken. Als u in een huurauto rijd dan bent u herkenbaar als toerist hou hier rekening mee. Wees voorzichtig met taxi’s aanhouden op straat. Het is verstandiger om je hotel een taxi voor je te laten bestellen. Van Juni tot en met september kunnen er zware tropische stormen en orkanen voorkomen in Costa Rica. Als gevolg van de zware regenval kunnen er landverschuivingen en modderlawines voorkomen. Deze veroorzaken weer dat de wegen versperd worden waardoor het leven dusdanig ontregeld kan worden. Er is tevens een verhoogd risico op aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.

Reisdocumenten

Alle reizigers naar Costa Rica dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat op de datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig om Costa Rica te bezoeken. Wil je echter langer dan negentig dagen in het land verblijven dan dien je een visum aan te vragen bij de Costa Ricaanse ambassade in Nederland. Dit geld voor alle reizigers dus ook voor kinderen onder de twaalf. Gaat je vlucht via een overstap via de Verenigde Staten van Amerika dan moet je een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. Daarnaast is het verstandig om een digitale kopie van je paspoort mee te nemen voor het geval dat er iets met je paspoort gebeurd.

Infotabel

Hoofdstad San José
Telefoon (landcode) 506
Internetdomein .cr
Taal/talen (officieel) Spaans
Taal/talen (spreektaal) Spaans, Aymara, Quechua en 24 inheemse talen
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC-6
Tijdsverschil zomer In Costa Rica is het 8 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Costa Rica is het 7 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Costa Ricaanse colón

Links

Over Costa Rica is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Costa Rica:

bijzondere plaatsen in Costa Rica
Costa Rica informatie

Coste Rica bezienswaardigheden
Costa Rica voor beginners
steden in Costa Rica
mooiste dorpjes van Costa Rica
winterzon Costa Rica

Beoordelingen

  mick I    3 oktober 2019 om 13:53

  .

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Costa Rica

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid