Saoedi-Arabië

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië ligt in het Midden-Oosten op het Arabisch schiereiland. Het land staat al jaren bekend als het centrum van de Islam. Dit voornamelijk omdat de steden Mekka en Medina in Saoedi-Arabië liggen. Dit zijn de twee heiligste plaatsen voor moslims. Saoedi-Arabië bestaat voor het overgrote deel uit woestijn. Onder deze woestijnen bevinden zich enkele van de grootste olievoorraden ter wereld.
Hierdoor behoort Saoedi-Arabië tot de rijkste landen ter wereld en ieder begrotingstekort wordt opgelost door de productie wat omhoog te schroeven.
Het Arabisch schiereiland wordt al vele duizenden jaren bewoond maar door het extreme klimaat bestonden de bewoners voornamelijk uit Nomadenstammen. In de middeleeuwen werd het land nog steeds bewoond door verschillende stammen die elk hun eigen emiraat binnen het land hadden. Van de zestiende eeuw tot het begin van de twintigste eeuw maakte grote delen Saoedi-Arabië deel uit van het Ottomaanse rijk. In 1774 werd echter wel al de eerste Saoedische staat gesticht. Deze Saoedische staat zou uiteindelijk de voorloper blijken te zijn van het huidige Koninkrijk Saoedi-Arabië. De laatste decennia’s is het land steeds meer en meer een religieus extremistisch land aan het worden. De religieuze leiders hebben veel invloed op de regering in Saoedie-Arabië.  Hierdoor wordt er een strakke regelgeving naar islamitisch gebruiken gehanteerd. Dit heeft er onder andere toe geleid dat bioscopen verboden werden.

Gemiddelde beoordeling van Saoedi-Arabië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Saoedi-Arabië.


Saoedi-Arabië informatie en tips

 • medina

  Medina

  In het westen van Saoedi-Arabië ligt de stad Medina. Deze stad is voor moslims na Mekka de belangrijkste binnen de Islam. De profeet Mohammed is hier gestorven. Hij ligt begraven in de Moskee van de profeet. Mede hierdoor wordt deze moskee en de stad gezien als één van de belangrijkste plaatsen in de Islam.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

De in de rotsen uitgehouwen stad Madain Saleh behoord tot de mooiste bezienswaardigheden van Saoedi-Arabië. Deze historische stad is echter alleen met een gids te bezoeken. Wat je zeker niet mag missen als je het land bezoek is een bezoek brengen aan de immense zandwoestijn Rub al Khali. Deze woestijn leent zich fantastisch voor het dune bashing.
Als je Saoedi-Arabië bezoekt als niet moslim mag je de twee bijzonderste plaatsen van het land niet bezoeken. De steden Mekka en Medina zijn alleen toegankelijk als je moslim bent.
In het land zijn meerdere oude lemen forten te vinden die typisch zijn voor het Arabisch schiereiland. Overal in het land worden er kamelenmarkten gehouden.
De hoofdstad Riyad oogt door zijn vele wolkenkrabbers en moderne architectuur als een westerse stad. Het meest in het oog springende gebouw in Riyad is Kingdom Centre één van de hoogste gebouwen op het Arabisch schiereiland.

UNESCO

Ondanks dat Saoedi-Arabië verreweg het grootste land is op het Arabisch schiereiland heeft het slechts twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Dit zijn beide vrij jonge inschrijvingen. In 2008 werd de Archeologische Hegra ook wel bekend als Madain Saleh op de lijst geplaatst. Deze oude stad bevond zich aan de oude karavaan route naar de historisch stad Petra in Jordanië.
In 2010 werd het At-Turaif District in Al-Diriyah toegevoegd. Deze buitenwijk van de hoofdstad Riyad is lange tijd zelf de hoofdstad geweest van Saoedi-Arabië en is de bakermat van de Koninklijke familie van Saoedi-Arabië.

Klimaat

Weersverwachting Saoedi-Arabië

vandaag
44° / 31°
morgen
45° / 28°
20 jul
46° / 28°
21 jul
46° / 30°
22 jul
47° / 31°

Saoedi-Arabië heeft een warm woestijnklimaat met een koele winterperiode en een extreem hete zomerperiode. De neerslag is hier heel het jaar te verwaarlozen en kent alleen in de late wintermaanden of in het begin van de lenteperiode een kleine opleving. Maar ook dit is te verwaarlozen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur boven de veertig graden Celsius en zijn temperaturen boven de vijftig graden Celsius eerder de regel dan de uitzondering.
In de wintermaanden ligt de gemiddelde dag temperatuur rond de twintig graden Celsius maar kan het in de avond en nacht behoorlijk afkoelen en in extreme gevallen kan er hier zelfs nachtvorst voorkomen. Op de hoogste toppen van het Asir-gebergte is er zelfs een kleine kans op sneeuw.
In Saoedi-Arabië komen er met regelmaat zandstormen voor gemiddeld één per twee weken. Tijdens een zandstorm zal de temperatuur erg snel stijgen en wordt het zicht in zijn geheel weggenomen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Saoedi-Arabië 

Geografie

Saoedi-Arabië ligt in West-Azië centraal op het Arabisch schiereiland. Saoedi-Arabië is het grootste land op het Arabisch schiereiland en heeft landgrenzen met Jordanië, Oman, Koeweit, Qatar, de Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Het land ligt zowel aan de Rode Zee als een de Perzische Golf. In het noordwesten grenst het land aan de Golf van Akaba. Voor de kust van Saoedi-Arabië in de Perzische Golf ligt het Koninkrijk Bahrein.
Hert grootste deel van Saoedi-Arabië bestaat uit een plateau dat geleidelijk afhelt van het westen naar het oosten. Het zuidwestelijke deel van het land bestaat voornamelijk uit gebergte. In dit deel van het land ligt de berg Jabal Sawda die met 3133 meter het hoogste punt van het land is.
Het overgrote deel van Saoedi-Arabië bestaat uit grote zand- en steenwoestijnen. De An Nafud is de grootste woestijn van het land.
De vruchtbaarste delen van het land vind je in het gebied rond de Rode Zee en in de valleien van de gebergtes. In deze valleien liggen de voor Saoedi-Arabië typische wadi’s. Deze wadi’s staan het grootste gedeelte van het jaar droog maar tijdens de regenperiode zijn ze gevuld met water en verzien ze een groot deel van het land van water. Deze wadi’s zijn vaak de vruchtbaarste plaatsen van het land.
De grootste stad van het land is de hoofdstad Riyad hier wonen bijna acht miljoen mensen. de havenstad Djebba is tevens één van de belangrijke steden van het land. De twee belangrijkste steden van het land zijn echter Mekka en Medina. Mekka is de belangrijkste stad van de islam. De profeet Mohammed is hier geboren en iedere moslim die hier toe in staat is moet minimaal eenmaal een hadj of pelgrimstocht naar de stad maken. In Mekka staat de Al-Masjid al-Haram moskee, dit is de enige plaats ter wereld waar moslims met het gezicht naar elkaar toe bidden.
Medina is na Mekka de belangrijkste plaats voor moslims. Beide steden liggen in de historische regio Hidjaz.

Reisadvies

Het reisadvies voor Saoedi-Arabië staat al enige jaren op de status “waakzaamheid betrachten”. Dit heeft met name te maken met de plaatselijke wetten en gewoontes. In het land gelden strenge Islamitische wetten en het overtreden van deze wetten kan ernstige gevolgen hebben.
De rechten van de mens worden er met regelmaat geschonden en vrouwen hebben hier een beperkte bewegingsvrijheid. Vrouwen zijn hier verplicht om een hoofddoek te dragen en de rest van hun lichaam te bedekken. In restaurants zijn er aparte mannen en vrouwen afdelingen en dit moet gerespecteerd worden. Openbare homoseksualiteit wordt hier bestraft met zweepslagen en kan zelf tot de doodstraf leiden.
Het fotograferen van overheidsgebouwen, moskeeën, vliegvelden en militaire installaties is hier verboden.
Vaccinatie tegen meningitis is verplicht voor pelgrims naar Mekka.

Reisdocumenten

Om een bezoek aan Saoedi-Arabië te kunnen brengen dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op de dag van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een visum. Er zijn verschillende soorten visa te verkrijgen voor Saoedi-Arabië. Dit visum is alleen te verkrijgen als je in het bezit bent van een uitnodiging van een sponsor. Deze sponsor moet een bedrijf of instantie in Saoedi-Arabië zijn. Daarnaast is er vaak nog een garantiebrief van je huidige werkgever nodig om dit visum te kunnen krijgen.
Het is voor vrouwen niet toegestaan om alleen door het land te reizen, dit moet altijd in het bijzijn van een man gebeuren. Het is voor Joden niet toegestaan om het land te betreden en mensen met een Israëlische stempel in hun paspoort worden tevens geweigerd.
Het is alleen toegestaan om het land te betreden vanaf het vliegveld. Reizigers die vanuit een buurland naar Saoedi-Arabië willen reizen moeten het vliegtuig pakken in plaats van over de grens te reizen.

Infotabel

Hoofdstad Riyad
Telefoon (landcode) 966
Internetdomein .sa
Taal/talen (officieel) Arabisch
Taal/talen (spreektaal) Arabisch
Religie(s) islam
Tijdzone(s) UTC+3
Tijdsverschil zomer In Saoedi-Arabië is het 1 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Saoedi-Arabië is het 2 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Saoedische rial

Links

Over Saoedi-Arabië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Saoedi-Arabië:

Saoedi-Arabië informatie
winterzon Rode Zee
wikipedia

Foto's van Saoedi-Arabië

Beoordelingen

  Game Tv I    1 juni 2017 om 16:19

  echt mooi land en een lekker warm weertje

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Saïd I    14 november 2014 om 16:48

  De beste land te wereld

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Nadir I    20 april 2014 om 11:14

  Fantastisch, ik haat bioscopen ook! Ik haat het uitgaansleven, dus van mij mogen ze dat ook verbieden,verbied drank ook nog! lang leve de islam.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Saoedi-Arabië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid