Turkije

De republiek Turkije is een groot turkije-istanbul-blauwe-moskeeland dat gedeeltelijk in Europa ligt en voor een deel in Azië. Waar deze scheiding precies ligt verschilt strek per geoloog of instantie. Sommige instanties houden aan dat de scheiding door de Zwarte Zee en de Zee van Marmara loopt terwijl andere geografen Turkije vanwege politieke en culturele redenen in zijn geheel bij Europa voegen. Over het algemeen wordt gezegd dat alles ten westen van Istanbul bij Europa behoort en de rest tot Azië. De geschiedenis enkele duizenden jaren voor onze jaartelling. De eerste permanente bewoning vond plaats in het neolithium ongeveer 11.000 jaar voor Christus. Resten hiervan zijn nog te vinden bij Çatalhöyük. In de eeuwen die volgde is het land bewoond door de Hettieten, Armeniërs, Grieken en enkele andere volken. In de tweede eeuw na Christus ging het land deel uitmaken van het Byzantijnse Rijk en werd de stad Constatinopel, het huidige Istanbul de hoofdstad van dit rijk. In de elfde eeuw trekken de turken vanuit Azië naar het huidige Turkije toe en veroveren langzaamaan steeds meer land. Dit is het begin van het Ottomaanse Rijk. Het zou echter nog tweehonderd jaar duren voordat deze ook Constantinopel zouden veroveren. Na de verovering werd dit de hoofdstad van dit machtige rijk. In de eeuwen die volgden werd de macht van dit rijk kleiner totdat het de fout maakte om tijdens de Eerste Wereldoorlog de kant van de Duitsers, Oostenrijkers en Bulgaren te kiezen. Na de oorlog werd het land verdeeld door de overwinnaars. Dit leidde uiteindelijk tot de Turkse onafhankelijkheidsoorlog onder leiding van Atatürk. Hij stichtte in 1923 de Republiek Turkije. Sinds deze republiek is uitgeroepen zijn er door de jaren heen meerdere staatsgrepen gepleegd door het Leger. De laatste was in 1980.

Tegenwoordig is de politieke situatie in Turkije een stuk rustiger maar ondervindt het wel behoorlijke problemen door buurlanden Syrië en Irak. In het oostelijke deel wonen nog steeds veel Koerden. Deze streven al vele jaren naar een eigen staat. Gelukkig is hier in het westen van Turkije maar weinig van te merken. Met name in de meer toeristische gebieden zal je hier niets of weinig van meekrijgen. De Turkse Riviera behoort al jaren tot één van de populairste vakantiebestemmingen van vele Europeanen. Plaatsen als Istanbul, Bodrum, Alanya, Antalya en Marmaris behoren al jaren tot de populairste toeristische trekpleisters van Turkije.

Het toerisme in Turkije heeft een stormachtige ontwikkeling meegemaakt, met pieken en dalen. In tijden van politieke of economische onrust is het vrij gemakkelijk om goedkope vakanties naar Turkije te vinden. Zodra Turkije in rustiger vaarwater zit zie je dat de prijzen stijgen door de toenemende vraag naar vakanties naar de Turkse kust. Want je kunt van Turkije vinden wat je wilt: feit is dat ze vaak wel goed aanvoelen waar de toeristen naar op zoek zijn.

Gemiddelde beoordeling van Turkije

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Turkije.


Bezienswaardigheden

Er zijn in Turkije tal van bezienswaardigheden te vinden. Een aantal van de bezienswaardigheden in Turkije zijn opgenomen op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Een bezienswaardigheid op zich is de grootste stad van het land Istanbul. Deze stad is de hoofdstad geweest van drie van de belangrijkste rijken uit de geschiedenis. Dit heeft zijn sporen achter gelaten. De belangrijkste bezienswaardigheden in deze stad zijn de Blauwe Moskee, het Kopkapi Paleis, de Aya Sofia, de Süleymaniye Moskee, de Chorakerk, de Hippodroom, het Dolmabahçe paleis, de Grand Bazaar en de Egyptische Bazaar. Een van de mooiste gebieden in Turkije is Cappadocië, dit vreemde landschap bestaat uit prachtig gevormde rotsformaties, feeënschoorstenen, ondergrondse steden en rotswoningen. Een ander natuurlijk hoogtepunt Pamukkale in de buurt van de antieke stad Hiërapolis. De warmwaterbronnen van Pamkulla hebben voor prachtige gevormde kalkterrassen gezorgd. In de antieke stad Hiërapolis zijn nog steeds de resten van een Romeins theater, een romeins bad en een oude tempel te zien. Andere plaatsen waar je resten tegenkomt van oude Griekse of Romeinse bewoning zijn Aphrodisias, Efeze, Aspendos en Troje. Ntuurlijk zijn er nog veel meer van deze plaatsen te vinden maar dit zijn de bekendste. De berg Nemrut Dagi is bekend omdat Koning Antiochus Theos. Hij ligt begraven in een vijftig meter hoge stenen piramide omringd door grote beelden van verschillende Griekse Goden.
In de Hoofdstad ankara is het belkangrijkste museum van Turkije te vinden; het Museum van Anatolische Beschavingen. Andere bezienswaardigheden in deze stad zijn het mausoleum van Atatürk, het presidentiele paleis en de Kocatepe-moskee.
De allerbelangrijkste bezienswaardigheid en de grootste toeristische trekpleister van Turkije is natuurlijk de Turkse Riviera. Jaarlijks trekken miljoenen toeristen naar dit gebied toe om te genieten van de zon, de zee en prachtige stranden.

UNESCO

In totaal heeft Turkije dertien inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De eerste inschrijving vond plaats in 1985. Het ging hierbij om de historische gebieden van Istanboel. Later volgden De Grote Moskee en Hospitaal van Divrigi en Hattusha de hoofdstad van de Hittieten. In 1987 werd de grafheuvel van Nemrut Dağı toegevoegd en een jaar later de antieke stad Xanthos. Deze stad werd al in de zevende eeuw voor Christus gesticht door de Lyciers. In datzelfde jaar werden ook de archeologische vindplaatsen Hierapolis Pamukkale bijgeschreven. In 1994 werd de stad Sanfranbolu toegevoegd. Deze stad heeft in totaal meer dan 1.000 monumenten waaronder 25 moskeeën. In 1998 werd de stad Troje, bekend uit de Griekse heldendichten Ilias en Odyssee van Homerus toegevoegd aan de werelderfgoedlijst. De Selimiye-moskee in de stad Erdine werd in 2011 toegevoegd. Later volgden nog de archeologische site van Çatalhöyük, de plaatsen Bursa en Cumakikizik en de antieke stad Pergamon. Een van de eerste inschrijvingen was het nationaal park Göreme en de rotsen van Cappadocië. Dit gebied staat bekend om zijn vreemd gevormde turfsteenkegels en de vele uitgehouwen grotwoningen.

Klimaat

Weersverwachting Turkije

vandaag
35° / 23°
morgen
34° / 19°
24 jul
31° / 20°
25 jul
31° / 20°
26 jul
30° / 18°

Er zijn in Turkije drie verschillende klimaatsoorten te onderscheiden. Het oostelijke deel heet een gematigd landklimaat, het centrale deel een steppeklimaat en langs de kust komt het mediterrane klimaat voor. Met name het mediterrane klimaat met zijn milde winters en de warme droge zomermaanden is erg geliefd bij de toeristen. Het klimaat in dit deel van Turkije is perfect voor een vakantie in het voor of najaar. In de hoogzomermaanden kan het kwik oplopen tot ver boven de dertig graden Celsius. Op de warmste dagen van het jaar kun je het beste maar een schaduwrijke plaats opzoeken in de buurt van de zee. Aangezien de zeewind de hitte nog enigszins dragelijk kan maken.
Heel anders is het in de rest van het land. Met name in het oostelijk deel van Turkije kan het behoorlijk koud worden. Er komen in de winterperiode lange periodes met vorst voor, sneeuw is in deze periode eerder de regel dan de uitzondering. Er zijn zelfs enkele wintersportgebieden te vinden in Turkije. Maar ook veel dichter bij de kust zijn er enkele gebergte te vinden waar je in de wintermaanden kunt skiën.
Het centrale deel van Turkije is weer bijzonder droog. Dit heeft voornamelijk te maken met de beschutte ligging van het binnenland achter enkele bergketens. Jaarlijks valt er in dit gebied slechts 300 tot 400 millimeter aan neerslag.

Bekijk ook: klimaatinfo Turkije

Geografie

Turkije is een groot land in het zuidoosten van Europa en ligt voor een groot deel in Azië. Turkije heeft landsgrenzen met Armenië, Azerbeidzjan, Bulgarije, Georgië, Griekenland, Iran, Irak en Syrië. Turkije ligt verder nog aan de Zwarte Zee, de Middellandse Zee, de Egeïsche Zee en de Zee van Marmara. De grootste stad van het land is Istanboel, de hoofdstad is Ankara. Andere grote steden in het land zijn Izmir, Bursa en Adana. Er zijn in Turkije een aantal gebergtes te vinden. Het hoogste geberte is het Aratagbergte. De hoogste top van dit gebergte is de Aratat met een hoogte van 5165 meter. De geografie van Turkije wordt voornamelijk bepaald door twee grote bergketens. Het Taurusgebergte en het Pontisch gebergte. Op de plaats waar de beide gebergtes samenkomen is het hooggebergte van Turkije te vinden. Andere gebergtes die helemaal of gedeeltelijk in Turkije liggen zijn, het Armeens hoogland, de Kleine Kaukasus en het op het Turkse schiereiland gelegen Samsun Dağı gebergte.
Het grootste meer van het land is het Vanmeer. Andere grote of bekende meren zijn het Meer van Köyceğiz, het zoutmeer Tuz Gölü en het Uzungöl meer. Er zijn ook enkele grote stuwmeren te vinden zoals de Atatürkstuwmeer, het Karakayastuwmeer en het Kerbanstuwmeer. Er lopen door Turkije vrij veel rivieren. De bekendste en belangrijkste zijn de Tigris, de Eufraat, de Rode rivier en de Arars. Een rivier die qua naam de moeite waard is om te noemen is de Batman, een rivier in het oostelijke deel van Turkije.
Voor de kust van Turkije zijn in totaal ongeveer vijfhonderd eilanden en onbewoonde rotsformaties te vinden. Het grootste eiland is te vinden in de Egeïsche Zee. Het eiland Gökçeada is een van de weinige eilanden van Turkije dat permanent bewoond wordt. Andere bekende eilanden zijn Marmara, Avsa en Pasalimani, Imrali en de prinseneilanden in de Egeïsche Zee, Giresun eiland en Kefken in de Zwarte Zee, Kekova in de Middellandse zee, de Ayalik eilanden, Bozcaada en Gökçeada in de Egeïsche zee.
De populairste toeristische plaatsen in Turkije bevinden zich aan de kust. De populairste bestemmingen zijn; Side, Alanya, Marmaris, Kusadasi, Antalya, Kemer, Bodrum, Gümbet, Daylan en Belek.

Reisadvies

Voor reizen naar Turkije gelden enkele reisadviezen. Deze hebben hoofdzakelijk betrekking op de gebieden rondom de grens met Syrië en Irak. Er kunnen in het hele land demonstraties voorkomen. Vermijd deze en andere grote samenscholen. Deze demonstraties worden met regelmaat gewelddadig uit elkaar gedreven. In het zuidoosten van Turkije kun je het beste na zonsondergang de weg niet meer opgaan. Als je betrokken bent bij een dodelijk ongeluk zal je ten alle tijde gearresteerd worden en in hechtenis geplaatst. Verkeerscontroles kunnen er behoorlijk grondig zijn, zorg ervoor dat je altijd je rijbewijs en je paspoort bij heb.
Alle reizen naar het grensgebied met Irak en Syrië worden afgeraden. Ook voor reizen naar het zuidoosten van Turkije geldt een verhoogt veiligheidsrisico. Dit heeft voornamelijk te maken met de Koerdische arbeiderspartij die hier actief is.
Qua criminaliteit valt Turkije te vergelijken met andere Zuid-Europese landen. Criminaliteit komt er voornamelijk voor in de meer toeristische gebieden en in de grotere steden.
Er komen in Turkije met regelmaat aardbevingen voor. Houdt het nieuws dan ook te allen tijden goed in de gaten zodat je weet hoe je moet handelen in een noodsituatie.

Reisdocumenten

Voor een reis naar Turkije moet je beschikken over een geldig paspoort of een identiteitsbewijs. Dit geldt voor alle reizigers dus ook voor kinderen onder de twaalf jaar. Als je naar Turkije met de auto reist dan ben is het verplicht om een paspoort mee te nemen. Hierin wordt dan je kenteken genoteerd. 

Er zijn geen verplichte inentingen voor Turkije. Wel komt er in sommige delen in het zuidoosten malaria voor.

Infotabel

Hoofdstad Ankara
Telefoon (landcode) 90
Internetdomein .tr
Taal/talen (officieel) Turks
Taal/talen (spreektaal) Turks, Koerdisch, Arabisch en nog enkele minderheidstalen
Religie(s) Islam
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer In Turkije is het 2 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Turkije is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Turkse Lira

Links

Over Turkije is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Turkije:
Turkije tips
Turkije informatie
Turkije bezienswaardigheden
de mooiste dorpen van Turkije
steden in Turkije
bijzondere plaatsen in Turkije
winterzon
zomerzon

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Turkije

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid