Ierland

Ierland ligt in het noordwesten van Europa op het eiland Ierland dat het deelt met Noord-Ierland dat onderdeel is van Groot-Brittannië. Ierland heeft een lange geschiedenis die nog steeds voelbaar aanwezig is in het land. De komt voornamelijk omdat het land bezaaid ligt met kastelen, kloosters en andere soorten ruïnes.

Veel van deze middeleeuwse gebouwen zijn nog in prachtige staat en kunnen in sommige gevallen bezocht worden. De eerste bewoners van dit eiland waren Engelsen die de oversteek gewaagd hadden. Later kwamen de Kelten. Zij voerden door de eeuwen heen een bloedige strijd om het Ierland met de Noormannen en de Schotten.
In de 5de eeuw na Christus werd de missionaris Patricius naar het land toegestuurd om het te bekeren. Deze missionaris, die later bekend zou worden als Saint Patrick, heeft hier de kerkelijke vernieuwing ingevoerd en is verantwoordelijk voor de bouw van meerdere kloosters. Ieder jaar wordt hier nog steeds uitbundig op 17 maart Saint Patrickday gevierd. Uit deze periode stamt ook de Book of the Kells dat als één van de belangrijkste boeken ter wereld wordt gezien. Van de 16de tot het begin van de 19de eeuw was Ierland een koninkrijk dat onder de verantwoording van de Britse koningen viel.
Hierna voegde men Ierland bij het Verenigd Koninkrijk en ontstond het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Ierland. Deze periode wordt gekenmerkt door de grote armoede die er in het land was en een grote hongersnood waarbij veel Ieren om het leven kwamen. Miljoenen Ieren hebben in deze periode de oversteek gewaagd naar de nieuwe wereld en hebben zich gevestigd in de Verenigde Staten van Amerika. In 1918 vond de Paasopstand plaats die er uiteindelijk voor zorgde dat enkele jaren later de Ierse vrijstaat werd uitgeroepen. Vanaf 1949 spreken we van de Ierse Republiek.
Na een sterke economische groei in de jaren ’90 van de vorige eeuw kent het land nu weer een stevige economische crisis.

Gemiddelde beoordeling van Ierland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Ierland.


Ierland informatie en tips

 • guinnessGuinness

  Het ziet er uit als slootwater en in Engeland wordt het ook wel spottend aangeduid met Liffeywater. Dit koffiezwarte biertje is echter wel wereldwijd bekend en geliefd. Over heel de wereld wordt dit echt Ierse bier verkocht. En in tegenstelling tot wat de verhalen je willen doen geloven wordt het niet gebrouwen met het vieze water van de Liffey, maar met natuurzuiver bronwater uit de naburige Wicklow Mountains.

  Lees meer

 • Ierse whiskey

  Eén van de producten waar het land om bekend staat is zijn Whiskey, en ja dit is de juiste spelling voor de Whiskey uit Ierland. Whisky afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en Canada wordt geschreven zonder de e. De Ierse whiskey staat bekend als bijzonder zachte whiskey.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

In Ierland zijn er tal van bezienswaardigheden te vinden zo staan er meerdere prachtige kloosters en kastelen verdeeld over het hele land. De mooiste voorbeelden hiervan zijn het klooster Glendalough bij de Wicklow Mountains en Kylemore Abbey in Connemara. De eilanden die bij het land horen zijn zeker de moeite waard, niet voor niets staat een deel van de Skellig-eilanden op de werelderfgoedlijst van de Unesco, maar ook de Araneilanden die in de Baai van Galway liggen zijn erg mooi. Eén van de bekendste bezienswaardigheden in het land is het Book of Kells dat bewaard wordt in de Trinity College Library die zelf al net zo mooi is. Er zijn meerdere prachtige musea te vinden zoals het Irish Museum of Modern Art, de National Gallery of Ireland en de National Library of Ireland. Het land staat natuurlijk bekend om zijn schitterende natuur. Het ruige landschap van het land trekt ieder jaar veel wandelaars naar Ierland toe. De Klippen van Moher in het graafschap Clare verdienen door hun bijzondere schoonheid een aparte vernoeming. Dan zijn er natuurlijk nog de grote publiekstrekkers in Dublin die zeker niet op deze lijst mogen ontbreken zoals The Old Jameson Distillery, De Guinness storehouse en the Temple Bar district. Het is niet echt een bezienswaardigheid, maar Saint Patricksday is het grootste feest in Ierland. Op deze nationale feestdag kleurt het hele land groen, soms zelfs het bier.

UNESCO

In totaal heeft Ierland twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco:
Sinds 1993 staat de Archeologisch ensemble van de Bend of the Boyne (Brú na Bóinne) op de werelderfgoedlijst. De bekende archeologische site Newgrange behoort ook tot deze inschrijving.
Sinds 1996 staat het eiland Skellig Michael onderdeel van de Skellig-eilanden op de werelderfgoedlijst

Klimaat

Weersverwachting Ierland

vandaag
13° / 9°
morgen
14° / 8°
26 mei
14° / 10°
27 mei
14° / 10°
28 mei
17° / 10°

Ierland heeft een gematigd zeeklimaat dat onder de invloed staat van de Atlantische Oceaan. Door de invloed van deze oceaan zullen er in Ierland minder snel extremen voorkomen en liggen de zomer en wintertemperaturen relatief dicht bij elkaar. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur acht graden Celsius boven het vriespunt en in de zomer maanden ligt dit net iets onder de 20 graden Celsius. Hoewel veel mensen het idee hebben dat het in Ierland altijd regent, valt de gemiddelde neerslag op jaarbasis erg mee. Het gemiddelde ligt maar een paar procent hoger dan dat wij in Nederland gewend zijn. Het westelijke deel van Ierland ziet gemiddeld iets meer neerslag dan de andere delen van het land.

bekijk ook: Klimaatinfo van Ierland

Geografie

Ierland is een eiland ten westen van Groot-Brittannië. Het land Ierland beslaat het grootste deel van dit eiland. Het noordoostelijke deel van het eiland wordt gevormd door Noord-Ierland dat een onderdeel is van Groot-Brittannië. Ierland wordt omgeven door de Atlantische Oceaan, de Ierse Zee, Keltische Zee en het Sint-Georgekanaal. In het zuidoosten van Ierland in de County Kerry ligt de 1038 meter hoge Carrauntoohil wat het hoogste punt van het land is. In deze zeeën en waterwegen rond Ierland liggen enkele eilanden en eilanden groepen die tevens bij Ierland behoren. De eilanden zijn de Araneilanden, Achill Island, de Blasket-eilanden, Cleareiland, Inishbofin, de Skellig-eilanden en Valentia. De Shannonnrivier is met 386 kilometer de grootste en belangrijkste rivier van het land een groot deel van de rivier loopt door Het Noord-Ierse deel van het eiland. In de buurt van de stad Limerick mondt de Shannon uiteindelijk uit in de Atlantische Oceaan. De Liffey rivier stroomt vanuit de Wicklow Mountains door Dublin naar de zee toe. In Ierland liggen enkele grote meren zoals Lough Allen, Lough Gill, Lough Melvin(dat gedeeltelijk in Noord-Ierland ligt), Lough Ree en Lough Derg. Ierland is verdeeld in de vier provincies Connacht, Leinster, Munster en Ulster die weer onderverdeeld worden in 32 counties. Van deze counties liggen er 6 in Noord-Ierland. De grootste steden van het land zijn Dublin, Cork, Limerick, Galway en Waterford.

Reisadvies

Voor Ierland gelden geen bijzondere reisadviezen. Het is hier verboden om drugs te bezitten en te verhandelen. Op het smokkelen van drugs en seksuele handelingen met kinderen staan hier zware straffen. Bij wandelingen in de natuur is het verstanding om naderhand te controleren op tekenbeten. Deze insecten zijn de drager van de ziekte van lyme.

Reisdocumenten

Voor alle reizigers geldt dat men in het bezit moet zijn van een geldig paspoort of Europese identiteitskaart, alleen Britse staatsburgers vormen hier een uitzondering op. Voor reizigers uit de Europese Unie en de meeste andere westerse landen geldt dat er geen visum nodig is. Reizigers uit alle andere landen moeten een visum aanvragen bij het consulaat.

Infotabel

Hoofdstad Dublin
Telefoon (landcode) 353
Internetdomein .ie
Taal/talen (officieel) Engels en Gealic
Taal/talen (spreektaal) Engels en Gealic
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC
Tijdsverschil zomer in Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter in Ierland is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met Nederland
Valuta euro

Links

Over Ierland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Ierland:

Ierland reisinformatie
Ierland informatie
wikipedia
waar overnachten in Ierland

Foto's van Ierland

Beoordelingen

  Kiyara I    1 april 2019 om 13:19

  Echt super leuk land

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Kiyara I    1 april 2019 om 13:19

  Echt super leuk

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Wessel I    22 december 2015 om 14:59

  Europa’s verborgen parel…

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Ierland

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid