Jamaica

Jamaica is een eiland in het Caribbean Inlet to Ocho Rios, JamaicaCaribisch gebied in de Caribische Zee. Het eiland ligt verscholen achter de twee grotere eilanden Cuba en Hispaniola waarop de landen Haïti en de Dominicaanse Republiek liggen. Door deze verscholen ligging komen er op Jamaica minder Orkanen en tropische stormen voor dan in de meer oostelijk gelegen eilanden in dit gebied. Jamaica is onderdeel van de Gemenebest der Naties en heeft hierdoor het Hoofd van de Britse monarchie als staatshoofd.
Het eiland wordt ongeveer sinds de zevende eeuw na Christus bewoont door twee Indianenstammen. De Taínos en de Arawaks, deze waren afkomstig uit Zuid-Amerika. Later kwam hier de Cariben bij. Het Christoffer Columbus die hier in 1494 als eerste Europeaan voet aan wal zette. In de jaren die volgde gebruikte hij dit eiland als privé-eiland. Later namen de Spanjaarden het gezag op het eiland over en doopten het Santiago. Deze roeiden de oorspronkelijke bewoners uit en kwamen hier zelf wonen samen met hun slaven. In de zeventiende eeuw veroverden de Engelsen het eiland op de Spanjaarden. De slaven vluchten naar het binnenland en gingen hier wonen. De Engelsen bouwden er verschillende plantages en maakten van het huidige Jamaica een belangrijke inkomstenbron. Door de vele ongeregeldheden tussen de verschillende Europese landen die in dit kolonies hadden werden er met regelmatig plantages verwoest waarna de slaven weer naar het binnenland vluchten. Deze groep werd uiteindelijk zo groot dat de Engelsen met ze gingen samenwerken en ze delen van het land kregen toebedeeld. Deze groep staat bekend als de Maroons. Na de afschaffing van de slavernij kregen de voormalige slaven steeds meer zeggenschap op het eiland om uiteindelijk in 1944 een vorm van zelfbestuur zou leiden. In 1962 werd Jamaica een zelfstandig land.
In de tweede helft van de zeventiende eeuw werd de Jamaicaanse stad Port Royal gebruikt als uitvalsbasis van veel boekaniers. Deze boekaniers vielen van hieruit verschillende voornamelijk Spaanse en Franse schepen en steden aan. Hierdoor werd Port Royal één van de welvarendste steden van het toenmalige West-Indië. Bekende boekaniers die hier verbleven waren onder andere Henry Morgan, Zwartbaard en Rock de Braziliaan.
Jamaica is tegenwoordig een welvarend land in de Caribische zee. Het land is voornamelijk afhankelijk van het toerisme, landbouw, visserij en de licht industrie. In het verleden vormden de suikerrietplantages en de bauxietmijnen de belangrijkste inkomensbron. Daarnaast is er nog een grote illegale handel in marihuan. Jamaica is hierin na Colombia de grootste producent ter wereld.

Gemiddelde beoordeling van Jamaica

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Jamaica.


Bezienswaardigheden

Jamaica staat voornamelijk bekend om zijn prachtige witte stranden zijn ongerepte natuur, de rum en natuurlijk om Bob Marley. Deze Jamaicaanse zanger staat ook wel bekend als “The King of Reggae”. Deze zanger was samen met zijn vrouw het gezicht van de Rastafari beweging. Deze bijzondere levensbeschouwing heeft zijn wortels op Jamaica. Rastafari’s zien hun beweging niet als een geloof maar als een manier van leven. In de hoofdstad Kingston staat het Bob Marley museum. In zijn geboortedorp Nine Miles ligt hij in een kleine kapel op de berg Zion begraven. Maar Jamaica heeft meer te bieden dan alleen Bob Marley. Veel toeristen die naar Jamaica toekomen komen hier voornamelijk om een rustige zon, zee en strand vakantie te houden. Plaatsen al Treasure Beach, Dolphin Cove en Negril zijn populaire toeristische bestemmingen in Jamaica. Wie graag iets meer van het land wil zien kan het Black River Black Morass bezoeken. Dit moeras wat aan de monding van de Black River ligt behoort tot de mooiste natuurgebieden van Jamaica. Er leven onder andere krokodillen en zeekoeien en vele verschillende vogelsoorten in dit gebied. Een ander bijzonder natuurverschijnsel in Jamaica zijn de Dunn’s River Falls.
Voor de kust zijn meerdere grote koraalriffen te vinden. Montego Bay marine park behoort tot de populairste duikgebieden van het land. Dit gebied is geschikt voor de meer geoefende als de beginnende duiker.

UNESCO

Er staan op de werelderfgoedlijst geen plaatsen, bezienswaardigheden, parken of reservaten op Jamaica.

Klimaat

Weersverwachting Jamaica

vandaag
32° / 24°
morgen
32° / 29°
15 jun
32° / 29°
16 jun
32° / 28°
17 jun
32° / 29°

Jamaica heef teen tropisch savanneklimaat dat Veel weg heeft van het tropisch Moesson klimaat. Maar aangezien de er hiervoor in de maand maart gemiddeld te weinig neerslag valt spreken we van een tropisch savanneklimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door de vele neerslag en de vele zonne-uren die er op jaarbasis gemeten worden. Het klimaat op Jamaica wordt mede bepaald door de Caribische Zee en de Passaatwind die er waait. Door de wind is de gemiddelde luchtvochtigheid op Jamaica een stuk lager dan je zou verwachten. Dit geldt echter niet voor de meer beschutte inlands liggende delen van het land. Ook de zuidkust van Jamaica ligt te beschut om voordeel te hebben bij de Passaatwind. Het voordeel is wel dat je hier geen last hebt van de aanhoudende wind.
De zon schijnt hier het gehele jaar uitbundig. Gemiddeld schijnt de zon op jaarbasis ongeveer 2.500 uren. De gemiddelde dagtemperatuur ligt het gehele rond de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal het ongeveer tien graden afkoelen. De zeetemperatuur is er aangenaam met temperaturen net onder der dertig graden Celsius.
Van juni tot en met november heb je in Jamaica een vergrote kans op tropische stormen of orkanen. Gelukkig trekken de meeste orkanen aan Jamaica voorbij en de paar die toch aan land komen zijn vaak al in kracht afgenomen. De afgelopen honderd jaar zijn ongeveer twintig orkanen over Jamaica heengetrokken.

Bekijk ook: klimaatinfo Jamaica

Geografie

Jamaica bestaat uit één groot hoofdeiland met daarnaast twee kleine eilandgroepen ten zuiden van het hoofdeiland. Al deze eilanden liggen in de Caribische Zee niet ver van Cuba en Haïti vandaan. Op beide eilandengroepen, Pedro Cays en Morant Cays vindt geen permanente bewoning plaats. Wel verblijven er af en toe vissers als deze in deze regio aan het vissen zijn. Op Jamaica wonen ongeveer drie miljoen mensen waarvan ongeveer een derde in de hoofdstad Kingston wonen. Andere grote steden op Jamaica zijn Montego Bay, Portmore, Spanisch Town, Mandeville en May Pen.
Het binnenland van Jamaica bestaat bijna uitsluitend uit een kalkplateau met in het oostelijke deel het gebergte de Blue Mountains. In deze bergen ligt de Blue Mountain Peak wat met 2.256 meter het hoogste punt van het land is.  Vanaf het hoger gelegen deel van het land lopen enkele rivieren richting de zee. Een aantal van deze rivieren vinden hun weg ondergronds naar de zee. Bijna alle rivieren in Jamaica zijn echter te klein en stromen zo snel dat er geen scheepsvaart mogelijk is. De enige uitzondering hierop is de Black River die deels bevaarbaar is. De kust van Jamaica bestaat deels uit onherbergzaam rots gebied afgewisseld met zwart stranden. Op de meer toeristische plaatsen zijn de stranden mooi wit en uitgestrekt. Voor de kust van Jamaica zijn meerdere koraalriffen te vinden.

Reisadvies

Het reisadvies voor de Bahama’s staat al vele jaren op de status waakzaamheid betrachten. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het orkaanseizoen dat hier van juni tot en met november heerst. In deze periode is het verstandig om de weerberichten op de voet te volgen en de lokale nieuwszenders goed in de gaten te houden. De hoofdstad Kingston staat bekend als gewelddadig. Hier komen met regelmaat overvallen en straatroven plaats. Vaak gaan deze gepaard met veel geweld. Om dit te voorkomen is het verstandig om op straat geen juwelen te dragen en zo weinig mogelijk dure apparatuur mee te nemen.  Buiten de ressorts kan het zeer onveilig zijn. Probeer grote mensen menigten te mijden en vermijd het veelvuldig terugkeren naar dezelfde plaats. Gebruik in Jamaica alleen taxi’s die goedgekeurd zijn door de Jamaican Tourist Board. Als je zelf een auto huurt is het verstandig om altijd met de deuren op slot te rijden en alleen bij daglicht te rijden.

Reisdocumenten

Om een bezoek te kunnen brengen aan Jamaica dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat na aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Een visum is niet nodig als je korter dan drie maanden in het land wilt verblijven. Bij binnenkomst krijg je een toeristenvisum als stempel in je paspoort gezet. Er zijn verplichte inentingen of vaccinaties als je een bezoek brengt aan het eiland. Alleen als je in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst ben je verplicht hiertegen en inenting genomen te hebben.

Infotabel

Hoofdstad Kingston
Telefoon (landcode) 876
Internetdomein .jm
Taal/talen (officieel) Engels
Taal/talen (spreektaal) Engels en Jamaicaanse Patois
Religie(s) protestants
Tijdzone(s) UTC-5
Tijdsverschil zomer In Jamaica is het 7 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Jamaica is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Jamaicaanse dollar

Links

Over de Jamaica is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over de Jamaica:

Jamaica tips
Jamaica informatie
Jamaica startpagina
Jamaica bezienswaardigheden
winterzon Jamaica

Beoordelingen

  Henk Brobbelaar I    31 december 2021 om 12:21

  Leuk land vind ik

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Harstikke leuk vakantie land om naar toe te gaan om te skieen.
  ook nog een lekker weertje alleen weinig sneeuw maar je kan prima op een jamecaanse slee van de vuilhopen afgaan.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Twan de Mooij I    28 oktober 2021 om 08:23

  hier bij mijn reactie van mijn eiland bezoek.

  we waren van plan om op wintersport te gaan en reden naar Jamaica toe. toen we er aan kwamen keken mensen ons een beetje raar aan voor de ski artikelen die we bij ons hadden. dat stelde ons niet op ons gemak en liepen snel het huisje in. later gingen we op pad naar een ski-berg en vonden helaas niks. behalve het Bob Marley museum. we wouden even kijken maar er stond een lange rij. ook vonden we het weer niet ideale was om te skieeen. dus daar ging onze vakantie. de auto trip naar het eiland was overigens ook erg moeilijk.

  ik vond jamaica dus geen goede plek voor een wintersport- vakantie.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Rita Guldenaar I    14 oktober 2019 om 15:58

  een kleine aanvulling : Reggae makes UNESCO world heritage list 2018

  Dit is trouwens behoorlijk achterhaald :
  Buiten de ressorts kan het zeer onveilig zijn. Probeer grote mensen menigten te mijden en vermijd het veelvuldig terugkeren naar dezelfde plaats. Gebruik in Jamaica alleen taxi’s die goedgekeurd zijn door de Jamaican Tourist Board. Als je zelf een auto huurt is het verstandig om altijd met de deuren op slot te rijden en alleen bij daglicht te rijden.

  Het is ZEKER NIET onveilig buiten de resorts !
  Wij komen hier al meer dan 10 jaar , hebben hier een huis gekocht 7 jaar geleden , rijden met onze auto over het hele eiland en hebben ons nog nooit onveilig gevoeld , ook ’s avonds niet . Natuurlijk moet je wel je gezond verstand gebruiken , ik ga ‘s.nachts ook niet in de achterbuurten van Amsterdam of een andere plaats lopen en als je je beurs in je achterzak steekt dan wordt hij in Nederland ook gestolen. Jamaica heeft geen terroristen , het geweld dat plaatsvindt is drugs-gerelateerd en daar hebben de toeristen geen last van . De Jamaicanen hebben het geld van de toeristen nodig mocht je per ongeluk een achterbuurt in wandelen dan waarschuwen ze je zelfs .

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  sara I    9 juli 2019 om 22:51

  hartstikke leuk

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Jamaica

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid