Tsjechië

Tsjechië is een relatief jong land dat officieel pas bestaat sinds 1993 toen het land zich afscheidde van Slowakije. De eerste permanente bewoning van dit deel van Europa vond plaats door de Kelten die zich hier in de eerste eeuw voor Christus vestigde. Deze werden enkele eeuwen later weer verdreven door de Germanen. In de negende eeuw ontstond hier het Groot-Moravische Rijk dat ook Slowakije en Hongarije omvatte. Later werd het land onderdeel van de Bohemen dat tevens een groot deel van Centraal Europa besloeg. In de achttiende eeuw vonden hier de Silezische Oorlogen die uiteindelijk zouden resulteren dat de Pruisen hier de macht grepen. In de decennia hierna streefde het Tsjechische volk naar zelfbestuur maar kreeg dit niet afgedwongen bij de Pruisen. Het is pas na de Eerste Wereldoorlog dat de zelfstandige republiek Tsjecho-Slowakije wordt gesticht. Dit bleek een vrij stabiel land met een solide regering te zijn totdat Adolf Hitler net voor de Tweede Wereldoorlog grote delen van het land annexeerde. Na de oorlog grepen de communisten hier de macht en werd Tsjecho-Slowakije een vazalstaat van de Sovjet-Unie. Pas met de val van het ijzeren gordijn in 1989 komt er hier een einde aan het communisme en worden er voor het eerst weer vrije verkiezingen gehouden. Men spreekt hier wel over de Fluwelen Revolutie omdat de revolutie bijzonder vreedzaam is verlopen. In 1993 scheiden Tsjechië en Slowakije zich van elkaar af en is de geboorte van de Tsjechische republiek een feit.

Gemiddelde beoordeling van Tsjechië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Tsjechië.


Tsjechië informatie en tips

 • praag-goedkoopGoedkoop naar Praag

  Praag is de prachtige hoofdstad van Tsjechië. Dankzij de historische binnenstad wordt Praag jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Er is echter nog een reden waarom Praag zo populair is als stedentripbestemming: het behoort steevast tot de goedkoopste hoofdsteden van Europa om te bezoeken.

  Lees meer

 • Skiën in Tsjechië

  Bij het zoeken van een wintersportbestemming is Tsjechië niet de eerste bestemming die bij mensen opkomt om te gaan skiën. Toch biedt deze in Centraal-Europa gelegen republiek uitstekende mogelijkheden om op de lange latten te staan. De hogere ligging van het land en de aanwezigheid van bergen en heuvels zorgen ervoor dat er diverse plekken in de wintermaanden geschikt zijn om aan wintersport te doen.

  Lees meer

 • Vleeseters

  De eenvoudige Tsjechische keuken is vooral gebaseerd op vleesgerechten, aangevuld met koolhydraatrijke bijgerechten zoals knoedels en aardappelen. Voor vleesliefhebbers is Tsjechië dan ook een waar paradijs. De meeste vleesgerechten zijn gebaseerd op varkensvlees en in wat mindere mate kipfilet.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

De grootste en bekendste bezienswaardigheid in Tsjechië is de de hoofdstad Praag. Deze prachtige stad moet iedereen eigenlijk een keer bezocht hebben. De prachtige gebouwen zoals de Sint-Vituskathedraal, het Rudolfinum en natuurlijk de Karelsbrug stralen nog steeds de oude allure van de stad uit. Maar Tsjechië heeft meer te bieden dan Praag alleen, zo zijn de oude binnensteden van de steden Český Krumlov, Olomouc, Telč, Kutná Hora, Třebíč en Brno ook zeker meer dan de moeite waard. Naast de prachtige oude steden is er in Tsjechië ook veel prachtige natuur te vinden. Enkele hoogtepunten hiervan zijn het Reuzengebergte, de Moravische Karst met zijn prachtige grotten en het Nationaal park Šumava. In het Nationaal park Šumava bevindt zich het Lipnomeer dat iedere jaar veel toeristen trekt. Als je door Tsjechië heenrijdt dan kom je veel oude kloosters en kastelen tegen. De mooiste en bijzonderste zijn opgenomen op de werelderfgoedlijst van de Unesco maar er zijn er nog veel meer te vinden. Ze zijn in de loop van de verschillende eeuwen gebouwd hebben hierdoor een grote diversiteit in bouwstijlen. Enkele bijzondere burchten of kastelen vindt je bij de plaatsen Český Šternberk, Sychrov, Špilberk, Kroměříž, Konopiště, Karlštejn en Lednice.

UNESCO

In totaal heeft Tsjechië twaalf inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1992 werden als eerste de historische centrums van Praag, Český Krumlov en Telč op de lijst gezet. Twee jaar later volgde Pelgrimskerk van St.-Johannes van Nepomuk bij het dorp Zelená Hora. De dichtstbijzijnde grotere stad in de buurt van dit kasteel is Žďár nad Sázavou. In 1995 werd het historische stadscentrum van Kutná Hora toegevoegd. In dit historische centrum kun je onder andere de Sint-Barbarakerk en Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Sedlec vinden. Weer een jaar later werd het Cultuurlandschap van Lednice-Valtice bijgeschreven. In 1998 kwam hier nog het Aartsbisschoppelijk paleis te Kroměříž bij, inclusief de bekende tuinen van dit kasteel. In dit jaar werd tevens het historisch dorp Holašovice toegevoegd. In de jaren hierna volgen nog het Kasteel van Litomyšl, Zuil van de Heilige Drie-eenheid in Olomouc, de Villa Tugendhat in Brno en als laatste werd in 2003 de Joodse wijk en Sint-Procopiusbasiliek in Třebíč aan de werelderfgoedlijst toegevoegd.

Klimaat

Weersverwachting Tsjechië

vandaag
20° / 13°
morgen
20° / 12°
26 mei
22° / 12°
27 mei
23° / 14°
28 mei
22° / 14°

Er komen in Tsjechië drie klimaatsoorten voor. Het overgrote deel van het land heeft een gematigd maritiem klimaat of een gematigd landklimaat. Het westelijke deel van het land heeft een gematigd zeeklimaat dat in oostelijke richting langzaam overgaat in een gematigd landklimaat. In de hoogste delen van de gebergtes komt er hier een koel landklimaat voor met soms extreem koude temperaturen. Volgens sommige bronnen heerst er in het hoogste deel van het Reuzengebergte een hooggebergte klimaat. In de wintermaanden zijn deze toppen bedekt met sneeuw en uitermate geschikt om te skiën en te snowboarden. In de lentemaanden verdwijnt deze sneeuw weer maar echt warm zal het hier nooit worden. In de andere delen van het land komen er maar zelden weersextremen voor. Dit komt gedeeltelijk door de lichte invloed van de zee. De gemiddelde temperaturen in de wintermaanden liggen in Tsjechië echter wel iets lager dan in Nederland en in sommige delen van het land komt de temperatuur in deze periode maar zelden boven het vriespunt uit. In de zomermaanden verschilt de gemiddelde dagtemperatuur hier niet veel met die bij ons.
Door de beschutte ligging van het land is harde wind hier een zeldzaamheid alleen in de gebergtes kan er de zogenaamde Föhnwind voorkomen. Deze wind kan afhankelijk vanuit welke kant hij komt voor een grote temperatuursstijging of een grote temperatuursdaling zorgen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Tsjechië

Geografie

Tsjechië ligt in het centrale deel van Europa en wordt omringd door de landen Duitsland, Oostenrijk, Slowakije en Polen. Er zijn in Tsjechië meerdere gebergtes en bergketens te vinden de grootste en de bekendste zijn het Bohemer Woud, Ertsgebergte, de Sudeten, Reuzengebergte, de Beskiden en de Witte Karpaten. Veel van deze gebergtes zijn weer onderverdeeld in kleiner gedeeltes. Zo is de bergketen de Sudeten onder andere onderverdeeld in het Reuzengebergte en Hrubý Jeseník. De hoogste piek van het land, de Sněžka ook wel Sneeuwkop genoemd ligt in de dit gebergte. Deze berg is 1602 meter hoog. Er ontspringen in het land enkele rivieren de Elbe is hiervan de grootste en de bekendste. Andere grote rivieren die ontspringen in Tsjechië of door het land heen stromen zijn de Morava, de Oder, de Thaya, de Moldau, de Berounka en de Svratka. De meeste van de kleinere rivieren en stroompje vloeien samen met de Elbe of één van de andere rivieren van het land. Er is tevens een groot stuwmeer te vinden in de regio Zuid-bohemen genaamd het Lipnomeer. Het land wordt onder verdeeld in de regio’s Karlsbad, Ústí nad Labem, Liberec, Hradec Králové, Pardubice, Olomouc, Moravië-Silezië, Pilsen, Midden-Bohemen, Praag, Zuid-Bohemen, Vysočina, Zuid-Moravië en Zlín. Praag is naast de hoofdstad van het land tevens de grootste stad van Tsjechië. Andere grote steden in Tsjechië zijn Brno, Pilsen, Hradec Králové, Ostrava en Olomouc.

Reisadvies

Erg gelden geen bijzondere reisadviezen voor Tsjechië en voor een bezoek aan het land zijn er geen vaccinaties nodig. Wel is verstandig om een tekentang mee te nemen, zeker als je van plan ben om langere tijd in de natuur door te brengen. Anders dan in Nederland kent Tsjechië geen gedoog bewijs voor softdrugs. Op het bezitten of verhandelen hiervan staan zware celstraffen. Verder is het verstandig om als toerist zijnde niet te koop te lopen met dure apparatuur of juwelen. Verder moet je in de grotere steden zoals Praag er van bewust zijn dat er zakkenrollers kunnen rondlopen.

Reisdocumenten

Tsjechië is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen.

Infotabel

Hoofdstad Praag
Telefoon (landcode) 420
Internetdomein .cz
Taal/talen (officieel) Tsjechisch
Taal/talen (spreektaal) Tsjechisch en langs de grenzen van de desbetreffende landen Duits en Pools
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Tsjechië loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Tsjechië loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta Tsjechische kroon, die lokaal de koruna genoemd wordt

Links

Over Tsjechië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Tsjechië:

Tsjechië informatie
Tsjechië informatie
Tsjechië reisinformatie
Tsjechië voor beginners
de mooiste dorpjes in Tsjechië
bezienswaardigheden Tsjechië
goedkoop naar Tsjechië

Foto's van Tsjechië

Beoordelingen

  Henk Feys I    26 juni 2014 om 13:53

  prachtig vakantieland voor mensen die van cultuur en de natuur houden.
  Is ook nog altijd een betaalbaar vakantieland

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Tsjechië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid