De eenvoudige Tsjechische keuken is vooral gebaseerd op vleesgerechten, aangevuld met koolhydraat rijke bijgerechten zoals knoedels en aardappelen. Voor vlees liefhebbers is Tsjechië dan ook een waar paradijs. De meeste vleesgerechten zijn gebaseerd op varkensvlees en in wat mindere mate kipfilet. Gerechten zoals schnitzels (varken en kip), Cordon Bleu, varkensribben en varkenshaas zie je op bijna iedere menukaart wel terugkomen. Erg smakelijk is de goulash met knoedels. Goulash wordt afhankelijk van het restaurant, seizoen en streek gemaakt van rundvlees, hert of ander wild. Sta er niet van te kijken als je vleesgerecht een stuk vlees van aanzienlijke afmeting bevat. Een portie vlees weegt in Tsjechië gemiddeld 200 tot 300 gram in een restaurant. Liefhebbers van een lekker biefstukje kunnen in Tsjechië ook rekenen op hoge kwaliteit rundvlees. De ossenhaas van lokale runderen is over het algemeen al erg smaakvol. In de betere restaurants kun je vaak ook geïmporteerde bief bestellen uit onder andere Nieuw-Zeeland en Argentinië. Dit importvlees zorgt wel voor hogere prijzen voor een gerecht dan gebruikelijk in het verder zeer gunstig geprijsde Tsjechië.