Spanje

Spanje is een koninkrijk in het spanje-hoofdfotozuidwesten van Europa op het Iberisch Schiereiland. De geschiedenis van Spanje gaat terug tot aan de prehistorie. In deze periode kwamen vanuit Afrika de eerste mensen naar het huidige Spanje toe. Resten van de eerste bewoning van Spanje zijn nog te vinden in de Grot van Altamira in het noorden van Spanje. De oudste resten van een nederzetting zijn gevonden bij de stad Almeria. In de eeuwen die volgden is het land of delen ervan in de handen geweest van Feniciërs, Grieken en de Keltiberisch. Hierna werd een groot deel van het land onderdeel van het Romeinse Rijk. Steden zoals Sevilla, Cordoba en Léon zijn in deze periode gesticht.
In de achtste eeuw na Christus vielen de Moren het land binnen. Deze zouden meer dan zes eeuwen een groot deel van Spanje overheersen. De Moren maakten van Spanje een moslimstaat en van één van de belangrijkste economieën ter wereld. Er zijn in nog steeds veel resten van de Moorse overheersing in Spanje te vinden. Dit hoofdzakelijk in het zuidoostelijke deel van Spanje. Nadat de Moren verslagen waren werden er verschillende staten gevormd die samen gingen in een verenigd Spanje. Dit is de voorloper van het huidige Spanje. In deze periode werd Spanje één van de belangrijkste grootmachten ter wereld die met ontdekkingreizen grote delen van de wereld veroverden. Het Spaanse Rijk omvatte grote delen van Amerika, delen van Afrika, delen van Europa waaronder Nederland en delen van Azië en Oceanië. Van dit enorme rijk behoren nu alleen nog de Canarische eilanden tot Spanje.
Tegenwoordig is Spanje één van de grootste toeristische trekpleisters van Europa. Gemiddeld bezoeken ieder jaar meer dan vijftig miljoen toeristen het land, waaronder ongeveer een miljoen Nederlanders. Niet voor niets wat er veel gezocht wordt op interessante Spanje aanbiedingen op vakantiesites.  De Nederlandse toeristen kiezen naast hotels ook graag voor appartementen en campings in Spanje. Het merendeel van de toeristen verblijft in één van de badplaatsen aan de Spaanse costa’s of één van de grote steden zoals Barcelona of Madrid. Buiten deze bekende toeristische trekpleisters heeft het land bijzonder veel verborgen schatten.

Gemiddelde beoordeling van Spanje

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Spanje.


Spanje informatie en tips

 • Waarom de Spaanse zuidkust de beste vakantiebestemming in mei is

  Hoewel we nu toch écht wel kunnen zeggen dat de lente is begonnen, lijkt het lekkere weer nog wat langer op zich te laten wachten. Geen wonder dat veel mensen ervoor kiezen om komende meivakantie nog even lekker last minute naar de zon te vertrekken! Ben jij ook echt toe aan een flinke dosis vitamine D? Waarom breng je dan volgende maand niet eens een bezoekje aan Spanje? De Spaanse zuidkust is namelijk een van de mooiste plekjes in Europa om te bezoeken tijdens het voorjaar. Wat er allemaal te beleven valt en wat je reisopties zijn, dat lees je hier.

  Lees meer

 • feriadeabrilFeria de Abril

  La Feria de Abril is een traditioneel feest uit Sevilla dat tegenwoordig in steeds meer delen van Spanje wordt gevierd. Het feest vindt traditiegetrouw plaats op de tweede maandag na Pasen en duurt één week. Het feest begint in de nacht van maandag op dinsdag met het verlichten van de toegangspoort. La Feria de Abril is een echt volksfeest dat ieder dag vele duizenden bezoekers trekt.

  Lees meer

 • 800px-Corrida_In_Arles_2009-04-13Stierenvechten

  Een van de bekendste  volkstradities in Spanje is het stierenvechten. Het principe is simpel één of meer mannen eenmaal in de ring toreros genoemd nemen het op tegen één of meerdere stieren. Het is een eeuwenoude traditie die in Spanje geïntroduceerd is door de Romeinen. Jonge mannen konden hun moet bewijzen door in een ring tegen een stier te gaan vechten.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

Er zijn in Spanje ontelbaar veel bezienswaardigheden te vinden het is onmogelijk om hiervan een korte beschrijving te geven zonder dat je het gevoel heb dat je het land te kort doet. Met name de bijzondere geschiedenis van Spanje, de verschillende koninkrijken en de meerdere overheersers hebben ervoor gezorgd dat er in Spanje ontzettend veel en erg diverse bezienswaardigheden te vinden zijn. Eén van de mooiste overblijfselen hiervan is het Alhambra in de Andalusië. Dit prachtige middeleeuwse paleis is gebouwd door de Moorse overheersers in de buurt van de stad Granada. De overblijfselen van het vroegere koninkrijk Asturië zijn de bewonderen in de stad Oviedo. Enkele van de beroemdste gebouwen in Spanje zijn gebouwd door de architect Antoni Gaudí. Zijn beroemdste nalatenschap is de Sagrada Familia aan deze prachtige kathedraal wordt nog steeds gebouwd. Andere beroemde bouwwerken in Spanje zijn het Palacio de Comunicaciones in Madrid, het Alcázar in Sevilla, de Kathedraal van Santiago de Compostella, Ciutat de les Arts i les Ciències in Valencia en de Kathedraal La Seu in Palma de Mallorca.
Het eerste waar mensen aan denken bij Spanje zijn de costa’s. Dit zijn ook gelijk de populairste vakantiebestemmingen voor de meeste Nederlanders. De stranden zijn hier prachtig en liggen iedere zomer vol met toeristen. De bekendste costa’s zijn de Costa del Sol, de Costa Blanca en de Costa Brava. Als je echter nooit verder komt dan de kust van Spanje dan mis je wel een belangrijk deel van het authentieke Spanje.

UNESCO

In 2012 stonden er in totaal drieënveertig inschrijvingen in Spanje op de werelderfgoedlijst van de Unesco en dit aantal zal de komende alleen nog maar blijven stijgen. Sommige van de inschrijvingen in Spanje moet het land delen met de buurlanden Portugal en Frankrijk. Er is zelfs één inschrijving die voor een deel in Slovenië ligt. Hierbij gaat het om het erfgoed van het kwik bij de plaatsen Almadén(Spanje) en Idrija(Slovenië). De allereerste inschrijving op de lijst was in 1984 toen onder andere het historische centrum van Córdoba, het Alhambra, de kathedraal van Burgos en de werken van Antoni Gaudí werden bijgeschreven. In de jaren die volgende werden de mooiste en meest bijzondere delen van het land opgenomen op deze lijst. De bekendste inschrijvingen zijn Santiago de Compostella, de historische steden Salamanca, Toledo en Ávila, de architectuur van Aregon en Palau de la Música Catalana en Hospital de Sant Pau in Barcelona. Naast deze culture hoogtepunten van het land werden tevens enkele natuurerfgoeden aan de lijst toegevoegd. Denk hierbij aan Nationaal park Garajonay op het eiland Garajonay, Nationaal park Doñana en het  Nationaal park El Teide op de Canarische eilanden. Het eiland Ibiza werd om zijn bijzondere biodiversiteit in zijn geheel op de lijst geplaatst.

Klimaat

Weersverwachting Spanje

vandaag
36° / 21°
morgen
38° / 21°
20 jul
35° / 22°
21 jul
31° / 19°
22 jul
35° / 18°

Er zijn in Spanje drie verschillende klimaatsoorten te onderscheiden. Al eerste heeft het centrale deel van Spanje een landklimaat. Dit klimaat wordt echter wel sterk beïnvloed door het mediterrane klimaat dat hier in grote delen van de oostkust en zuidkust van Spanje voorkomt. De winters kunnen hier behoorlijk koud zijn en nachtvorst is hier zeker geen uitzondering. De zomers zijn er warm en soms zelf heet te noemen. Er zijn dagen dat het kwik boven de veertig graden Celsius uitkomt.

Op de Canarische eilanden, de Balearen en grote delen van de oost- en zuidkust van Spanje komt het mediterrane klimaat voor. Dit is het klimaat waar Spanje om bekend staat. In dit deel van Spanje zal je in de wintermaanden de pensionado’s vinden die hier komen overwinteren. Het klimaat is hier het gehele jaar erg aangenaam te noemen. In de wintermaanden komt het kwik hier overdag maar zelden onder de vijftien graden Celsius. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier rond de dertig graden Celsius.

Het noorden en het noordwestelijke deel van Spanje heeft een zeeklimaat dat sterk wordt beïnvloed door de Atlantische oceaan. De gemiddelde temperaturen liggen hier een stuk lager dan in de andere delen van Spanje. Bijvoorbeeld in de stad San Sebastian waar in de wintermaanden de gemiddelde dagtemperatuur rond de tien graden Celsius ligt. In de zomermaanden ligt de dagtemperatuur rond de vierentwintig graden Celsius.
De gemiddelde neerslag in Spanje is matig. Het centrale deel en de oostkust van Spanje zijn de droogste delen van het land. De westkust en het noordelijke deel van Spanje zijn de natste regio’s van het land. In de Pyreneeën en in de Siërra Nevada zal in de winterperiode de meeste neerslag als sneeuw vallen. Hierdoor zijn deze gebieden geschikt als wintersportbestemming.

Bekijk ook: klimaatinfo Spanje

Geografie

Spanje ligt in het zuidwestelijke deel van Europa en beslaat het overgrote deel van het Iberisch schiereiland. Spanje heeft landsgrenzen met Frankrijk, Andorra, de Britse kolonie Gibraltar en Portugal. Daarnaast heeft Spanje nog twee exclaves in Marokko waardoor het land ook landsgrenzen heeft met Marokko. Deze twee exclaves Melilla en Ceuta zijn beide autonome steden binnen Spanje. Dit zijn gelijk de enige autonome steden. Naast de twee steden bestaat Spanje uit zeventien autonome gebieden waarvan er vijftien op het vaste land liggen.
De twee gebieden die zich niet op het vaste land bevinden zijn de Balearen en de Canarische eilanden. De Canarische eilanden is een archipel voor de westkust van Afrika. Deze archipel bestaat uit dertien eilanden waarvan er acht bewoond zijn. De grootste en belangrijkste eilanden van de Canarische eilanden zijn Tenerife, Gran Canaria, Lanzarote en Fuerteventura. De Canarische eilanden hebben twee hoofdsteden Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria dit zijn gelijk de belangrijkste steden van deze archipel.
De Balearen zijn tevens een tot Spanje horende archipel. De Balearen liggen in de Middellandse zee ten oosten van Spanje. De Balearen bestaan uit zes eilanden. Hiervan zijn de eilanden Mallorca, Menorca en Ibiza de grootste en de belangrijkste. Op het eiland Mallorca ligt de stad Palma de Mallorca wat de hoofdstad is van de autonome regio de Balearen.
De belangrijkste rivieren van Spanje zijn de Taag, de Ebro, de Duero, de Guadiana en de Guadalquivir. Hiervan is de Ebro de langste die in zijn geheel in Spanje stroomt en de Taag de langste van het Iberisch schiereiland. De hoogste berg van Spanje is met 3718 meter de Pico del Teide. Deze vulkaan is te vinden op het eiland Tenerife één van de Canarische eilanden. De hoogste berg op het Spaanse vaste land is met 3482 meter de berg Mulhacén.
De hoofdstad Madrid is met meer dan zes miljoen inwoners de grootste stad van Spanje. Andere grote en bekende steden in Spanje zijn Barcelona, Valencia, Sevilla, Zaragoza, Málaga, Bilbao, Cordoba, Alicante, Las Palmas en Palma de Mallorca.

Reisadvies

Er geldt voor Spanje de status “waakzaamheid betrachten”. Dit heeft betrekking op een aantal factoren. Als eerste kunnen er in de zomermaanden hevige bosbranden voorkomen waarbij in sommige gevallen delen van het land geëvacueerd moeten worden. Daarnaast kunnen er op de Canarische eilanden aardbevingen voorkomen.

In de meer toeristische delen van het kan sprake zijn van zware criminaliteit . Denk hierbij aan inbraken en berovingen. U kunt zichzelf hier tegen wapenen door niet te opzichtig met uw kostbaarheden over staat te lopen en uw spullen achter te laten in een kluis. Er zijn geen vaccinaties nodig om het land te bezoeken wel is het verstandig als men veel tijd in de natuur gaat doorbrengen om een tekentang mee te nemen. Vroeger was er in Spanje sprake van een terroristische dreiging van de ETA. Deze organisatie streeft naar een onafhankelijk Baskenland.

Reisdocumenten

Sinds 1992 maakt Spanje deel uit van de Schengen landen en sinds 1995 kunnen inwoners van de andere Schengenlanden vrij reizen van en naar Spanje. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan.

Infotabel

Hoofdstad Madrid
Telefoon (landcode) 34
Internetdomein .es
Taal/talen (officieel) Spaans
Taal/talen (spreektaal) Spaans(Castiliaans), Catalaans, Baskisch, Galicisch, Aranees, Asturisch en Aragonees
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Spanje loopt de tijd gelijk met Nederland, op de Canarische eilanden is het 1 uur vroeger
Tijdsverschil winter In Spanje loopt de tijd gelijk met Nederland, op de Canarische eilanden is het 1 uur vroeger
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Spanje is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Spanje:

Spanje voor beginners
Spanje informatie
Spanje reisinformatie
beste reistijd voor Spanje
steden in Spanje
de mooiste dorpjes van Spanje
bijzondere plaatsen in Spanje
goedkoop naar Spanje
bezienswaardigheden Spanje

Foto's van Spanje

Beoordelingen

  alexa I    11 juni 2021 om 12:18

  ik vind het een heel leuk en gezellig land

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  dean I    16 september 2019 om 16:46

  stom mens

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Kees I    6 februari 2017 om 19:25

  ik vind het een leuk land

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  […] Costa Brava is een veelzijdige regio die een breed scala aan toeristen kan bedienen. Nog nooit naar Spanje geweest; twijfel dan niet en begin je kennismaking van dit land in hoofdstuk 1, de Costa […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Spanje

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid