Stierenvechten
Eén van de bekendste volkstradities in Spanje is het stierenvechten. Het principe is simpel één of meer mannen eenmaal in de ring toreros genoemd nemen het op tegen één of meerdere stieren. Het is een eeuwenoude traditie die in Spanje geïntroduceerd is door de Romeinen. Jonge mannen konden hun moet bewijzen door in een ring tegen een stier te gaan vechten. Later introduceerden de Moren paarden in de ring. De oudste arena’s werden van hout gebouwd maar sinds de achttiende eeuw werden er overal in Spanje stenen arena’s gebouwd.
Een stierengevecht vindt plaats volgens een strak protocol waar niet van afgeweken mag worden. Aan een normaal stierengevecht doen zes stieren en drie toreros mee. Als de stieren vermoeid geraakt zijn door de inspanningen van de torero en zijn Muleta komen de picadors binnen. Deze picadors rijden op paarden en steken spiezen in de stier. Als de stier eenmaal niet meer verder kan komt de torero en doodt de stier. Als een torero eenmaal een stier gedood heeft mag hij zichzelf matador noemen.
Er is veel kritiek op het stierenvechten in Spanje. Deze kritiek richt zich met name op het onnodige leed wat de dieren aangedaan wordt tijdens de gevechten. De toreros of de picadors pijnigen namelijk onnodig lang en veel de stier voordat ze hem doden. Daarnaast is er commentaar op het gebruik van paarden. Veel van de paarden overleven de gevechten namelijk niet of moeten later gewond worden afgemaakt. Voorstanders van de stierengevechten zeggen dat de gevechten een mix zijn van dans en kunst en dat mannen op deze manier hun moed kunnen bewijzen. Daarnaast behoort het tot de Spaanse cultuur en is het een eeuwenoude traditie. Ook in Spanje zelf heerst er een grote verdeeldheid over deze traditie. Zo is in Catalonië het stierenvechten verboden in 2012. De Spaanse regering heeft daarin tegen het stierenvechten met een wet tot immaterieel erfgoed verklaard.
foto: Jean-François Le Falher/wikipedia