IJsland

IJsland ligt ten noordwesten van hetbluelagoon_m_zonnig Europese vaste land en is omgeven door de Atlantische Oceaan, de Straat van Denemarken, de Groenlandzee en Noordelijke IJszee. Het overgrote deel van het land ligt net iets ten zuiden van de poolcirkel die dwars door het eiland Grimsey heenloopt. Het eiland is slechts twintig miljoen jaren geleden ontstaan door vulkanische activiteit. De eerste permanente bewoning van het eiland vond pas in de negende eeuw na Christus plaats. Het was de Noor Ingólfur Arnarson die hier de eerste een nederzetting bouwde die hij Reykjavik noemde. Volgens andere bronnen waren Ierse monniken de eerste permanente bewoners van het eiland. IJsland bleef een onafhankelijk land tot de dertiende eeuw een vazalstaat van Noorwegen en Denemarken werd. Dit zou zo blijven tot de negentiende eeuw waarna IJsland een vazalstaat van Denemarken zou worden. In 1918 werd IJsland gedeeltelijk onafhankelijk en ontstond het Koninkrijk IJsland dat dezelfde staatshoofd had als Denemarken. Na de Tweede Wereldoorlog werden de banden met Denemarken verbroken en werd IJsland een onafhankelijke Republiek. Sinds deze periode heeft het land een grote economische groei doorgemaakt. De visserij is het belangrijkste handelsproduct van het land. Ongeveer driekwart van de totale export van het land komt uit de visserij en de visverwerkende industrie. De belangrijkste weg van het land is de Hringvegur deze 1340 kilometer lange ringweg volgt ongeveer de gehele buitenrand van IJsland. In 2008 kwam het land in opspraak nadat de bank Landsbanki zijn betalingsverplichtingen niet meer kon voldoen. Er waren meer dan 120.000 Nederlanders die bij deze bankrekeningen hadden lopen. Mede hierdoor raakt IJsland zo goed als failliet.
Tegenwoordig is IJsland een populaire toeristische bestemming voor eco-toeristen. De toeristen die het land bezoeken komen hier voornamelijk om de prachtige landschappen te bewonderen met daarin de vele watervallen, bergen en geisers. Velen beschouwen IJsland als een van de mooiste eilanden van heel Europa. Het is lastig om niet thuis te komen met indrukwekkende foto’s van adembenemende natuurfenomenen die je tijdens je vakantie op IJsland tegen zult komen.

Gemiddelde beoordeling van IJsland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met IJsland.


IJsland informatie en tips

 • geyser-ijsland

  Geisers

  De naam Geiser komt van één de beroemdste geisers ter wereld de Geysir in IJsland. Dit is het IJslandse woord voor spuiten of opborrelen. Deze Geysir is te vinden in het zuidwestelijke deel van IJsland. De geiser ligt niet ver van de beroemde Gullfoss watervallen vandaan.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in IJsland zijn er in de ruige natuur van het land te vinden. Denk bijvoorbeeld aan de Westmaneilanden, de Dimmuborgir Rotsformaties en de watervallen van  Gullfoss. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan IJsland maken een rondreis langs de hoogtepunten van het land. Tijdens zo’n rondrit kom je langs meerdere watervallen en geisers. Het woord geiser komt van de heetwaterbron Geysir die in IJsland te vinden niet ver van de Gullfoss waterval. In dit deel van IJsland zijn de meeste geisers te vinden maar ook in andere delen van het land zoals bij het dorpje Hveragerði is er een geiser te vinden. Op ongeveer vijftig kilometer bij de stad Reykjavik vandaan bij het plaatsje Grindavík is de Blue Lagoon te vinden. Dit kunstmatig aangelegde meer is één van de beroemdste attracties van IJsland. Het water is hier continue rond de negenendertig graden Celsius. Door mineralen en andere stoffen in het water heeft het water een bijzondere blauwe kleur. Het water schijnt voor sommige huidziekten een helende werking te hebben. Op IJsland zijn in totaal drie nationale parken te vinden, Nationaal Park Snæfellsjökull, Nationaal Park Skaftafell en het Nationaal Park Þingvellir. Dit laatste is het populairst bij de toeristen dit voornamelijk omdat het slechts enkele kilometers bij de hoofdstad Reykjavik vandaan ligt. Reykjavik is de populairste toeristische bestemming op IJsland. Bij de stad is onder andere het Árbæjarsafn openluchtmuseum, het nationale volksmuseum en het penismuseum te vinden. In de stad staat tevens het huis Höfði waar Reagan en Gorbatsjov een einde maakten aan de koude oorlog. Naast Reykjavik zijn de steden, Akureyri, Selfoss, Höfn en Egilsstadir populair bij de toeristen.

UNESCO

IJsland heeft slechts twee inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Als eerste werd in 2004 het nationaal park Þingvellir toegevoegd. Dit nationale park ligt slecht op vijftig kilometer van de hoofdstad Reykjavik. Het park bestaat uit een stuk verzakte aarde waar in de tiende eeuw na Christus alle belangrijke gebeurtenissen plaats vonden. Denk hierbij aan huwelijken maar ook rechtszaken en kleine vetes werden hier beslecht. Het park wordt nog steeds gebruikt voor belangrijke gebeurtenissen. Zo werd het 1000-jarige bestaan van IJsland in dit park gevierd. De tweede inschrijving op de erfgoedlijst is het vulkanische eiland Surtsey voor de zuidkust van IJsland. Dit eiland is ontstaan door de uitbarsting van een vulkaan die alles bij elkaar meer dan 3,5 jaar duurde.

Klimaat

Weersverwachting IJsland

vandaag
0° / -4°
morgen
-2° / -3°
3 dec
-1° / -4°
4 dec
1° / -1°
5 dec
2° / 1°

Het klimaat in IJsland is een stuk milder dan dat zijn naam doet vermoeden. Er zijn op IJsland twee klimaattypes te vinden het koude landklimaat en het toendra klimaat. Het toendra klimaat beslaat het grootste deel van de kustlijn van IJsland. In de binnenlanden, de zuidwestkust en de zuidoostkust van het eiland komt het koele landklimaat voor. De gemiddelde temperaturen op IJsland liggen een stuk hoger dan je zou verwachten zo dicht bij de poolcirkel. Dit is te danken een het opwarmende effect van de Atlantische Golfstroom die langs het eiland stroomt. Deze zorgt er met name in de wintermaanden voor dat de temperatuur niet te ver onder het vriespunt uitkomt. Tijdens de koudste maanden van het jaar komt het kwik maar zelden boven het vriespunt uit. De gemiddelde dagtemperatuur ligt in deze periode rond de min één graad Celsius. De zomermaanden zijn er koel en niet geschikt voor een zonvakantie. Met gemiddelde temperaturen rond de twaalf graden Celsius in de hoogzomermaanden kan je zwembroek in de koffer blijven. De neerslag is er gelijkmatig over het jaar verdeeld en zal op de koudste dagen van het jaar als sneeuw naar beneden komen.

Bekijk ook: Klimaatinfo IJsland

Geografie

IJsland is een groot dunbevolkt eiland ten zuidwesten van het Europese vasteland. Het is een relatief jong eiland dat door middel vulkanisme steeds groter is geworden. Het eiland groeit nog steeds. De laatste vulkanische toevoeging aan het land vond in 1963 plaats. Het ging hier om het eiland Surtsey dat nu onderdeel uitmaakt van de Vestmannaeyjar of Westmaneilanden. Daarnaast groeit het eiland ieder jaar enkele centimeter omdat de tektoniekplaten het land langzaam uit elkaar trekken. Op IJsland zijn meerdere actieve vulkanen te vinden. De Katla, de Hekla en de Eyjafjallajökull zijn hiervan de bekendste. De Eyjafjallajökull kreeg in 2010 nog wereldwijde bekendheid toen zijn stofwolken het vliegverkeer in grote delen van Europa lamlegde. De hoogste berg van IJsland is de Hvannadalshnúkur. Deze berg is 2110 meter hoog maar ligt verscholen onder een negen meter dikke ijslaag die Öræfajökull genoemd wordt. het hoogste punt van IJsland ligt dus eigenlijk op 2119 meter. Het landschap van IJsland wordt voornamelijk gedomineerd door het bergachtige landschap. Tafelbergen, vulkanen en caldera’s wisselen elkaar af. Hier tussen meanderen meerdere rivieren. de twee langste rivieren van het land zijn de Þjórsá en de Jökulsá á Fjöllum. Omdat de IJsland een vrij jong eiland is hebben de rivieren nog niet de kans gehad om uit te slijten in de rotsen wat ervoor zorgt dat er bijzonder veel watervallen te vinden zijn op het eiland. De hoogste waterval van het land is de Glymur die bijna 200 meter hoogte overbrugt. De Dettifoss waterval is qua volume de grootste van Europa. De hoofdstad Reykjavik is de grootste en belangrijkste stad van het land. In deze stad woont ongeveer de eenderde van de complete bevolking van het land. Qua inwoners is Kópavogur de tweede stad van het land er wonen hier ongeveer 30.000 IJslanders.

Reisadvies

Voor een reis naar IJsland gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Het is echter wel verstandig om voor vertrek te controleren of er actieve vulkanen zijn in het gebied waar je naar toe gaat. Als er een waarschuwing wordt afgegeven dat er een vulkaan op uitbarsten staat is het niet toegestaan om in de buurt van deze vulkaan te reizen. Verder dien je er rekening mee te houden dat het waterpeil van de rivieren hier bijzonder snel kan stijgen en onverwachts buiten zijn oevers kan treden. Bij het kiezen van een reisverzekering is het verstandig om te controleren of deze ook een reddingshelikopter dekt aangezien dit vaak de enige manier is om uit een bepaald gebied te komen. Er komt in IJsland geen zware criminaliteit voor. Het land voert zelfs al enkele jaren de wereldwijde lijst met veiligste landen ter wereld aan. Dit wil echter niet zeggen dat er geen zakken en gauwdieven zijn in IJsland dus wees daarom altijd op je hoede en hou je waardevolle spullen dicht bij je.

Reisdocumenten

IJsland is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs en sinds 2012 geldt dit ook voor kinderen.

Infotabel

Hoofdstad Reykjavik
Telefoon (landcode) 354
Internetdomein .is
Taal/talen (officieel) IJslands
Taal/talen (spreektaal) IJslands
Religie(s) Evangelisch-Lutherse Kerk van IJsland
Tijdzone(s) UTC+0
Tijdsverschil zomer Op IJsland is het 2 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter Op IJsland is het 1 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta IJslandse kroon

Links

Over IJsland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over IJsland:

IJsland informatie
IJsland bezienswaardigheden
toeristische informatie
ontdek IJsland

Foto's van IJsland

Beoordelingen

  […] De interesse in minder opvallende of onbekende bestemmingen als Oeganda, Slovenië, Mozambique, IJsland, Boedapest, Zuid-Korea, Taiwan en het Spaanse Bilbao groeit. Voor veel reizigers is juist de […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor IJsland

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid