Liechtenstein

Liechtenstein is een liechtensteinVorstendom in het centrale deel van Europa. Het dwergstaatje behoort tot de kleinste landen ter wereld. Liechtenstein heeft landsgrenzen met Oostenrijk en Zwitserland. Liechtenstein wordt ook wel eens het kleine zusje van Zwitserland genoemd. Dit is ook niet zo gek als je beseft dat de landen bijzonder veel gelijkenissen hebben. Zo wordt er met dezelfde munteenheid betaald en spreek men er dezelfde taal. De voetbalclubs uit Liechtenstein doen mee in de Zwitserse competitie en Liechtenstein is net als Zwitserland niet aangesloten tot de Europese Unie. Wel is Liechtenstein net als Zwitserland een Schengenland.
De geschiedenis van Liechtenstein begint eigenlijk pas in 1719 op het moment dat Liechtenstein een onafhankelijke staat werd. Deze onafhankelijke staat is een voortvloeiing uit de twee heerlijkheden Vaduz en Schellenberg die werden samengevoegd door Karel de zesde. Hiervoor was het vorstendom onderdeel van het Heilige Roomse Rijk. Lang heeft het land nog deel uitgemaakt van de Duitse Bond. Nadat deze uiteenviel, kreeg Liechtenstein nauwe betrekkingen met Oostenrijk, maar na de Eerste Wereldoorlog vervaagden deze. Het vorstendom zocht toenadering tot Zwitserland en bleef in de Tweede Wereldoorlog net als Zwitserland neutraal. Na de Tweede Wereldoorlog kende hel land door lage belastingen en het bankgeheim een snelle economische groei.
Liechtenstein is één van de twee landen ter wereld waar sprake is van een directe democratie. Deze democratie staat onder de leiding van de Fürst van Liechtenstein. Bij dit soort democratieën kunnen burgers zelf direct wetsvoorstellen indienen en erover stemmen. Het is dus mogelijk dat aangenomen wetten door de regering door het volk worden verworpen. Opvallend is dat er pas sinds 1984 vrouwenkiesrecht is in Liechtenstein.

Gemiddelde beoordeling van Liechtenstein

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Liechtenstein.


Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid van Liechtenstein in natuurlijk het prachtige natuurschoon wat het land te bieden heeft. Het prachtige bergachtig landschap en het dal langs de Rijn zijn erg mooi. Er zijn verdeelt door het land ongeveer twintig musea en galerieën te vinden. Dit is behoorlijk veel als je bedenkt dat het land niet veel groter is dan Texel en er slechts 36.000 mensen wonen. Het belangrijkste museum is het Kunstmuseum Liechtenstein. Dit is een museum voor moderne en hedendaagse kunst in de hoofdstad Vaduz. Dit modern vormgegeven museum opende in het jaar 2000 voor het eerst zijn deuren. Andere bezienswaardigheden in deze stad zijn het kasteel van Vaduz en de Kathedraal van Vaduz. Het kasteel van Vaduz is het officiële verblijf van de vorst van Liechtenstein. De oudste delen van dit kasteel stammen uit de twaalfde eeuw. De meeste toeristen komen in de wintermaanden naar dit dwergstaatje toe. Er ligt in het land dan ook een populair wintersportgebied. Dit gebied staat bekend onder de naam Malbun in de gemeente Triesenberg. In totaal ligt er in Malbun ongeveer eenentwintig kilometer aan skipiste, deze pistes zijn bereikbaar met zeven skiliften.

UNESCO

Er staan op de werelderfgoedlijst geen plaatsen, bezienswaardigheden, parken of natuurreservaten die tot de Liechtenstein behoren.

Klimaat

Weersverwachting Liechtenstein

vandaag
28° / 15°
morgen
27° / 19°
20 jul
30° / 20°
21 jul
23° / 17°
22 jul
24° / 16°

Het klimaat in Liechtenstein is een mengeling van het land en van het gematigd zeeklimaat. De Middellandse Zee heeft nog net een beetje grip op het klimaat in het land maar dit is echter te weinig om hier in zijn geheel van een zeeklimaat te spreken. De invloed van de Middellandse Zee zorgt er echter wel voor dat de zomer- en wintertemperaturen niet al te ver uit elkaar komen te liggen. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de twintig graden Celsius. In de avond en nacht kan het kwik hier nog tien tot twaalf graden zakken, waardoor het ook in de zomerperiode s ‘nachts behoorlijk fris kan zijn. In de winterperiode liggen de gemiddelde temperaturen rond het vriespunt in de avond en nacht vriest het in de winter vaak hard. Temperaturen van tien graden onder nul zijn dan eerder regel dan uitzondering. De lager gelegen delen van Liechtenstein zijn over het algemeen een stuk minder koud dan de hoger gelegen delen.
Er valt het gehele jaar behoorlijk veel neerslag in Liechtenstein. In de winterperiode zal de neerslag uitsluitend als natte sneeuw of sneeuw bestaan. Dit zorgt ervoor dat Liechtenstein een kleine, maar populaire wintersportbestemming is. De beste reistijd voor Liechtenstein als wintersportbestemming is van half december tot eind maart. De loefzijde van de bergen in Liechtenstein zien gemiddeld meer neerslag dan de lijzijde van de bergen.

Bekijk ook: klimaatinfo Liechtenstein

Geografie

Liechtenstein ligt in het centrale deel van Europa en heeft landsgrenzen met Zwitserland en Oostenrijk. Het is één van de kleinste landen ter wereld, slechts vijf landen zijn kleiner. Van noord tot zuid meet het land slecht 24 kilometer en de breedte ligt een behoorlijk stuk lager. Het totale landoppervlakte van Liechtenstein is slechts 160 vierkante kilometer. De grens met Zwitserland wordt voor een groot deel gevormd door de Rijn. Door het land heen zijn nog wel meerdere kleine riviertjes en ook zijn er enkele meren te vinden, maar deze zijn allemaal vrij klein en zeker niet bevaarbaar. Liechtenstein bestaat in zijn geheel uit bergachtig landschap. Het deel waar Liechtenstein ligt staat ook wel bekend als het Rijndal in de Alpen. Hierdoor liggen delen van het land minder hoog dan je zou verwachten in deze regio. Het hoogste punt van het Land is met 2599 meter de Grauspitz. Deze berg ligt in het uiterste zuidelijke deel van het land op de grens met Zwitserland. Deze berg behoord tot het Rätikon-Massief.
De grootste stad van het land is de hoofdstad Vaduz, andere noemenswaardige plaatsen in Liechtenstein zijn Schaan, Triesen en Balzers.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Liechtenstein. Er gelden in Liechtenstein geen andere veiligheidsrisico’s dan dat er in Nederland gelden. Wees dus alert als je in een grote stad bent of bij een grote toeristische attracties. Hier kunnen gauwdieven en zakkenrollers rondlopen. Daarnaast moet je extra opletten in het openbaar vervoer en in grote mensenmassa’s.
Net als in de rest van Europa geld er in Liechtenstein een algemene dreiging van terrorisme.

Reisdocumenten

Sinds 2009 maakt Liechtenstein deel uit van de Schengen-landen en sinds 2011 kunnen inwoners van de andere Schengenlanden vrij reizen van en naar Liechtenstein. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan.

Infotabel

Hoofdstad Vaduz
Telefoon (landcode) 423
Internetdomein .li
Taal/talen (officieel) Duits
Taal/talen (spreektaal) Duits en Zwitserduits
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Liechtenstein loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Liechtenstein loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta Zwitserse Frank

Links

Over de Liechtenstein is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over de Liechtenstein:

Liechtenstein informatie
Liechtenstein tips en informatie
Liechtenstein weersverwachting
Liechtenstein bezienswaardigheden
mooiste dorpjes Liechtenstein

Beoordelingen

  lol I    19 april 2021 om 10:39

  geod

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  Rogier van der Heide I    29 maart 2019 om 08:20

  Bedankt voor dit artikel over Liechtenstein.
  Het land is echter niet zo groot als Texel zoals u schrijft. Het is slechts 1/3 van Texel!

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Liechtenstein

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid