Saint Lucia

Saint Lucia is een saintlouisonafhankelijke eiland natie in het Caribisch gebied behorend tot de bovenwindse eilanden. Saint Lucia is sinds 1979 een zelfstandig land maar heeft nog wel de hoofd van de Britse Monarchie als officieel staatshoofd. Voordat de Europeanen zich in dit gebied lieten zien werd het eiland al vele honderden jaren bewoond door de Arowakken. Deze Indianen leefden op veel eilanden in het Caribisch gebied grote delen van Zuid-Amerika en Midden-Amerika. De Europeanen zetten hier voor het eerst voet aan wal aan het einde van de vijftiende eeuw. Wanneer dit precies geweest was is niet helemaal duidelijk. Het zijn de Spanjaarden die het eiland in 1511 als eerste claimen. Verschillende landen waaronder Nederland probeerden er een handelspost op te zetten maar werden steeds verjaagt. De Nederlanders lukte het als eerste bij het huidige stadje Vieux Fort. Hierna werd het eiland geclaimd door zowel de Franse als de Engelsen. Het waren de Fransen die de eerste  permanente nederzetting in handen van Europeanen op het eiland bouwden. Het eiland werd voornamelijk gebruikt voor de teelt van suikerriet. Hiervoor werden vele slaven naar het eiland gebracht. In de eeuwen hierna is het eiland fel bevochten tussen de Britten en de Fransen. In totaal wisselde het eiland dertien keer van eigenaar. Voor het laatst in 1814 waarna de Britten het bestuur van het eiland in hun bezit kregen. In 1834 werd de slavernij op het eiland definitief afgeschaft. Niet lang daarna werd het eiland toegevoegd tot de Britse Bovenwindse Eilanden en werd Saint Lucia bestuurd vanuit Barbados en later vanuit Granada. In 1958 werd het eiland onderdeel van de West-Indische Federatie om uiteindelijk vanaf 1967 voor een groot deel een eigen bestuur te krijgen. Vanaf 1979 is Saint Lucia een zelfstandig land dat deel uitmaakt van de Gemenebest van Naties.
De economie van het land is voornamelijk afhankelijk van het toerisme en de landbouw. In de binnenlanden van Saint Lucia worden onder andere bananen, mango’s cacaobonen en avocado’s gekweekt. De meeste toeristen die het eiland bezoeken leggen hier aan met een cruiseschip en verblijven enkele dagen op het eiland. Jaarlijks bezoeken meer dan 300.000 toeristen het eiland.

Gemiddelde beoordeling van Saint Lucia

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Saint Lucia.


Bezienswaardigheden

De belangrijkste bezienswaardigheid van Saint Lucia is waarschijnlijk het aangename klimaat. De meeste toeristen komen namelijk naar het eiland toe om te genieten van het tropische klimaat wat op het eiland heerst. Daarnaast komen ze natuurlijk ook voor de prachtige stranden en het bijzondere landschap van het eiland. Bijzondere bezienswaardigheden op het eiland zijn Sulphur Springs, de Diamond Falls Botanical Gardens, de Pitons, en Pigeon Island National Park dat zich op een eiland voor de kust bevind. Natuurlijk zijn er de steden Soufriére en Castries die met name bij de toeristen erg populair zijn. Deze steden zijn tevens de aanleghavens voor de vele cruiseschepen die er in dit gebied rondvaren. De meeste toeristen die een bezoek brengen aan Saint Lucia doen dit tijdens een cruise.
Het oerwoud van Saint Lucia is ook zeker een bezoek waard. Tijdens je bezoek aan het binnenland kom je naast veel plantages ook een unieke flora en fauna tegen. Er leven hier onder meer vleermuizen, leguanen, agoeti’s, zuidelijke opossums en allerlei bijzondere vogelsoorten waaronder de Sint-Lucia-amazone die het nationale symbool van het eiland is. In de zeeën rond het eiland komen onder andere dolfijnen, lamatijnen en marlijnen voor.

UNESCO

Saint Lucia heeft één inschrijving op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om het Pitons managementgebied. De Pitons zijn twee vulkanische pluggen van elk meer dan zevenhonderd meter hoog. De pluggen liggen in het zuidwestelijke deel van Saint Lucia. Beide pluggen zijn terug te vinden op de vlag van Saint Lucia.

Klimaat

Weersverwachting Saint Lucia

vandaag
31° / 27°
morgen
31° / 27°
23 sep
31° / 26°
24 sep
29° / 27°
25 sep
28° / 27°

Saint Lucia heeft een tropisch moessonklimaat met veel neerslag gedurende het gehele jaar. Normaal gesproken zijn is de periode tussen juni en november de natste periode van het jaar. In deze periode kunnen er hier ook tropische stormen en orkanen voorkomen. Ook de andere maanden van het jaar kennen veel neerslag toch zal er in de andere maanden een stuk minder neerslag vallen als tijdens de regentijd. De vele neerslag en de hoge temperaturen zorgen ervoor dat de gemiddelde luchtvochtigheid op Saint Lucia behoorlijk hoog  is. Gelukkig kan de altijd aanwezige zeewind voor de nodige verkoeling zorgen. De neerslag is op Saint Lucia niet gelijkmatig verdeeld. De bergen en heuvels hebben op het eiland veel invloed op de hoeveelheid neerslag er op bepaalde delen valt. De Loefzijde van de bergen zien gemiddeld een stuk meer neerslag dan de lijzijde van de bergen.
De gemiddelde dagtemperatuur ligt het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. In de avond en nacht zal het er ongeveer zes graden afkoelen. Je kunt tijdens een bezoek aan Saint Lucia je trui thuis laten. De zonnekracht op het eiland is behoorlijk hoog en het is dan ook verstandig om een zonnebrandcrème met een hoge factor mee te nemen tijdens je reis.

De beste reistijd voor Saint Lucia valt aan het begin van het jaar. De maanden januari tot en met april bieden het beste weer. Er kan dan altijd wel een buitje vallen, maar het zonnige weer overheerst.

Bekijk ook: klimaatinfo Saint Lucia 

Geografie

Saint Lucia is een eiland in de Caribisch gebied dat behoort tot de Bovenwindse Eilanden soms ook wel de Kleine Antillen genoemd. Het eiland is te vinden ten noorden van Saint Vincent en de Grenadines en ten zuiden van Martinique. Ten westen van het eiland ligt de Caribische Zee en ten noorden de Atlantische Oceaan. Het eiland is niet al te groot en heeft een totale oppervlakte van 161 vierkante kilometer. In totaal is de kustlijn van het eiland 158 kilometer lang. Naast het hoofdeiland behoren er een groot aantal kleinere eilanden tot het land. Het overgrote deel hiervan is onbewoond. Het bekendste tot Saint Lucia behorende eiland is Pigeon Island. Dit eiland is met een brug verbonden aan het hoofdeiland. Op dit eiland is tegenwoordig een nationaal park te vinden.
Het hoogste punt van het eiland is de berg Mount Gimie met 950 meter. Deze berg is te vinden in het dichtbegroeide binnenland van Saint Lucia. Aan de zuidwestkust van het eiland liggen de Pitons die op de werelderfgoedlijst staan. Tussen de verschillende bergen in het binnenland zijn de verschillende vruchtbare valleien te vinden. Hier worden voornamelijk bananen verbouwd. Tussen deze plantages lopen de vele kleine en grote rivieren die het vele regenwater van de hoger gelegen binnenland naar de zee en de oceaan brengen.
De grootste plaats op Saint Lucia is de hoofdstad Castries, andere noemenswaardige plaatsen op het eiland zijn Soufriére, Gros Islet en Vieux Fort.

Reisadvies

Er gelden voor een reis naar Saint Lucia geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Er komt weinig tot geen zware criminaliteit voor en er zijn gebieden te vinden die specifiek onveilig zijn. Wel kunnen er van juni tot en met november tropische stormen en orkanen voorkomen. In deze periode is het verstandig om de weerberichten goed in de gaten te houden en de aanwijzingen van de lokale overheid nauwlettend op te volgen. Op Saint Lucia is geen Nederlandse ambassade. De dichtstbijzijnde is te vinden in de stad port of Spain in Trinidad en Tobago.

Reisdocumenten

Om een bezoek te brengen aan Saint Lucia moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de dag van aankomst nog minimaal zes maanden geldig is. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een retour- of een doorreisticket. Wil je langer dan 28 dagen in Saint Lucia verblijven dan zal je een visum aan moeten vragen bij het immigratiekantoor. Er zijn verplichte inentingen of vaccinaties als je een bezoek brengt aan het eiland. Alleen als je in een gebied bent geweest waar gele koorts heerst ben je verplicht hiertegen en inenting genomen te hebben.

Infotabel

Hoofdstad Castries
Telefoon (landcode) 1-758
Internetdomein .lc
Taal/talen (officieel) Engels
Taal/talen (spreektaal) Engels, Creools, Spaans en Frans
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC-4
Tijdsverschil zomer In Saint Lucia is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Saint Lucia is het 5 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Oost-Caribische dollar

Links

Over Saint Lucia is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Saint Lucia:

Saint Lucia informatie
Saint Lucia bezienswaardigheden
winterzon Saint Lucia

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Saint Lucia

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid