Egypte

Egypte ligt in het noordoostelijke deel van Afrika en behoort geografie zelfs voor een gedeelte bij Azië. Het land ligt zowel aan de Middellandse Zee als een de Rode Zee. de meeste toeristen verblijven hier echter in één van de vele toeristenoorden aan de Rode Zee. Van hieruit worden er verschillende excursies georganiseerd naar één van de vele historische hoogtepunten van het land. De Rode Zee staat bekend om zijn prachtige onderwaterleven.
De Nijl vormt al duizenden jaren de levensader van Egypte en hierdoor kon hier de eerste oude beschaving ter wereld zich hier ontwikkelen. De herinneringen aan deze beschaving die hier leefde tussen 3.200 voor Christus en 342 voor Christus zijn nog steeds in het land te bezichtigen. Na deze periode heeft het land vele overheersers gekend waaronder de Grieken, Romeinen en de Turken. Hierna heeft Egypte enkele eeuwen tot het Arabische rijk behoord. Dit is de rede dat men hier nog steeds Arabisch plaats. Na enkele eeuwen tot het Ottomaanse rijk te hebben behoord waren het eerst de Fransen onder leiding van Napoleon Bonaparte en later de Britten die hier de macht overnamen.
Later waren het de Britten en de Fransen die samen verantwoordelijk waren voor de aanleg van het Suezkanaal en heermee de route naar het oosten met vele duizenden kilometers verkorte.
In 1952 werd Egypte een zelfstandig land en net als in zoveel beginnende democratieën zorgde dit voor veel onrust en meerdere staatsgrepen. Na bijna dertig jaar geregeerd te zijn door president Hosni Moebarak, die door velen als een dictator werd gezien braken hier in 2011 rellen uit die uiteindelijk het begin zouden zijn van de Arabische lente.

Gemiddelde beoordeling van Egypte

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Egypte.


Bezienswaardigheden

De grootste bezienswaardigheid van het land zijn zonder de twijfel de piramides en dan met de name de drie piramides die bij Gizeh staan de piramide van Cheops, die van Chefren en die van Mykerinos. In totaal liggen er door het land verspreidt meer dan vijfendertig verschillende piramides. Naast de piramides van Gizeh staat de Sfinx van Gizeh. Volgens sommige archeologen is dit beeld met het leeuwenlichaam en het mensenhoofd meer dan 5.000 ouder dan de piramides.
Aan de oever van de Nijl niet ver bij Cairo vandaan ligt de Oudegyptische stad Memphis. Bij deze oude stad staan onder andere de Tempel van Ramses II. In de buurt van de stad Luxor ligt de vallei der koningen. Hier lagen verschillende Farao’s begraven. De bekendste farao die hier lag was Toetanchamon, deze werd ontdekt door de Britse onderzoeker Howard Carter. De meeste graven in deze vallei zijn in de loop der eeuwen leeggeroofd.
In het uiterste zuiden van het vroegere Opper-Egypte ligt het tempelcomplex van Aboe Simbel(Abu Simbel). Dit tempelcomplex heeft de tand der tijd mede goed doorstaan omdat het vele eeuwen bedekt is geweest met zand.
Door heel het land zijn er meerdere musea te vinden die de oude schatten van het land tentoonstellen.
Wie genoeg van de Egyptische oudheid heeft gezien kan in de Rode Zee gaan duiken of snorkelen. Een zogenaamde onderwater safari. Voor wie niet zelf durft te duiken kan het prachtige onderwater leven hier bekijken vanuit een glasbodemboot.

UNESCO

Egypte heeft in totaal zeven inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Vijf van deze inschrijvingen stammen al uit 1979. Dit waren Memphis en zijn necropolis met daarbij de piramidevelden van Gizeh tot Dahshur, Oud Thebe en zijn necropolis, de Nubische monumenten van Aboe Simbel tot Philae, de historische wijken van de hoofdstad Cairo en het bedreigde Abu Mena aan de Middellandse zee. In 2002 werd het Sint-Catharinagebied in het Sinaïgebergte toegevoegd.
Als laatste werd in 2005 de Wadi Al-Hitan ook wel bekend als de Walvisvallei op de lijst bijgeschreven. In de vallei liggen meerdere walvisskeletten van de eerste soort walvissen. Bij deze walvissen zijn nog delen van de achterste ledematen te zien. Op dit gebied is het de belangrijkste paleontologische site ter wereld.

Klimaat

Weersverwachting Egypte

vandaag
43° / 24°
morgen
45° / 26°
15 jun
44° / 27°
16 jun
39° / 25°
17 jun
36° / 22°

Egypte heeft een woestijnklimaat met maar erg weinig neerslag gedurende het gehele jaar. De jaarlijkse neerslag is hier in zijn geheel te verwaarlozen. Alleen in uitzonderlijke gevallen heb je hier kan op langdurige neerslag. De kans dat het hier sneeuwt is echter bijna net zo groot.
De temperaturen liggen er in de zomermaanden behoorlijk hoog. De gemiddelde dagtemperatuur in de maanden juli en augustus ligt hier rond de vijfendertig graden Celsius. Uitschieters naar de veertig graden Celsius en hoger zijn hier zeker geen uitzondering. In de winterperiode ligt de gemiddelde dagtemperatuur hier nog boven de twintig graden Celsius al kan het in de avond en nacht behoorlijk afkoelen.
De temperatuur van de Rode Zee ligt het gehele jaar boven de twintig graden Celsius en is hierdoor een populaire plaats voor duikers en snorkelaars. De temperatuur van de Middellandse zee ligt over het algemeen enkele graden lager.
De gebieden in de buurt van de Rode Zee zijn door hun hoge temperaturen een ideale winterzonbestemming. In Egypte komt de Khamsin wind voor. Deze wind blaast warme droge lucht uit de woestijn over het land heen waardoor de temperatuur hier plotseling tot wel twintig graden hoger kan liggen.

Bekijk ook: klimaatinfo Egypte

Geografie

Egypte ligt in het noordoosten van Afrika en voor een klein deel in Azië. De Sinaï een driehoekig schiereiland dat bij Egypte hoort ligt op het aan het Arabisch schiereiland en behoort tot Azië. Op dit schiereiland ligt de berg Dzjebel Katherina wat met 2629 meter het hoogste punt van het land is. Egypte heeft landsgrenzen met Israel, de Gazastrook, Soedan en Libië. Egypte ligt aan de Middellandse zee en de Rode Zee. Het land bestaat voor het overgrote deel uit woestijn. De grootste woestijnen in het land zijn de Sahara de Libische woestijn en de Sinaïwoestijn. In deze woestijnen zijn er op meerdere plaatsen Oases te vinden.
De rivier de Nijl is van oudsher de levensader van het land. In de buurt van deze rivier en dan met name in de Nijldelta vindt je alle grote steden van het land. Het in 1869 geopende Suezkanaal is één van de belangrijkste kanalen ter wereld en heeft de vaarroute naar veel bestemmingen verkort. Het Suez kanaal vormt de scheiding tussen Afrika en Azië. Cairo is de hoofdstad van Egypte en de grootste stad van heel Afrika. In de stad wonen bijna acht miljoen mensen, in het grootstedelijk gebied van Cairo wonen meer dan vijftien miljoen mensen. Andere grote steden in Egypte zijn Alexandrië, Port Sais, Ismailia, Luxor en Suez.
De meest populaire toeristische bestemmingen in het land liggen aan de Rode Zee. De bekendste hiervan zijn Hurghada, Sharm-el-Sheikh en Dahab.

Reisadvies

Het reisadvies voor Egypte staat sinds de Arabische lente op de status”Alle reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden”. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met de vele onrusten die er in bepaalde gebieden zijn in het land. Hiervan zul je als je in één van de ressorts verblijft aan de Rode Zee maar weinig van meekrijgen. Het is wel zo dat sommige excursies nu niet meer gehouden kunnen worden of men moet hier directe toestemming van de Egyptische overheid van gekregen hebben. Het gebied in de Sinaï woestijn en de Westelijke woestijn staan momenteel als zeer gevaarlijk beschreven.
In de kuststrook van Egypte kunnen mijnenvelden liggen het advies is dan ook om het strand van je ressort niet te verlaten en niet buiten de gebaande paden te lopen.
In de grote steden en drukke badplaatsen is er veel criminaliteit toeristen worden hier met regelmaat beroofd van hun spullen. De taxichauffeurs in Egypte staat te boek als erg brutaal en onvriendelijk.

Reisdocumenten

Als je Egypte gaat bezoeken dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat op de datum van vertrek uit Egypte nog minimaal acht maanden geldig is op het moment van aankomst in Egypte. Daarnaast heb je een verplicht visum nodig dat je vooraf online aan moet vragen. Het is aan te raden om het visum voor Egypte tenminste een week voor vertrek aan te vragen. Er zijn allerlei visumsites die je kunnen helpen bij het aanvragen van een Egypte visum. Het handige is dat zij goed weten hoe alles werkt en dat je behalve met creditcard ook via de bank en soms ook nog op andere manieren kunt betalen.

Infotabel

Hoofdstad Cairo
Telefoon (landcode) 20
Internetdomein .eg
Taal/talen (officieel) Arabisch
Taal/talen (spreektaal) Arabisch, Egyptisch Arabisch, Engels en Frans
Religie(s) islam
Tijdzone(s) UTC+2
Tijdsverschil zomer In Egypte loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Egypte is het 1 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Egyptische pond

Links

Over Egypte is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Egypte:

Egypte voor beginners
Egypte reisinformatie
Egypte bezienswaardigheden
all inclusive Egypte
Cairo informatie 

Foto's van Egypte

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Egypte

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid