Slovenië

Slovenië ligt in het zuidoostelijke deel algemeenvan Europa aan de Adriatische Zee op het Balkanschiereiland. Sinds de onafhankelijkheid van Slovenië van het voormalig Joegoslavië is Slovenië uitgegroeid tot een populaire vakantiebestemming dat met name populair is bij actieve vakantievierders. De geschiedenis van Slovenië gaat maar terug tot de onafhankelijkheid in 1990 maar de geschiedenis van dit deel van Europa gaat veel verder terug. Niet heel lang geleden zijn er in een Karst grot resten gevonden van menselijke bewoning van het gebied die dateren van 45.000 jaar voor Christus. Het was echter pas in de achtste eeuw voor Christus dat de eerste permanente nederzettingen in het huidige Slovenië gebouwd werden. De eerste beschavingen in deze regio waren de Indo-Europeanen, de Kelten en de Illyriërs. Later werd de regio onderdeel van het Romeinse Rijk. Na de Romeinse periode waren het de Slovenen die over de Alpen kwamen en zich in Oostenrijk en delen van het huidige Slovenië vestigden. Later is dit deel van Europa veroverd geweest door de Franken en is het lang onderdeel geweest van het Habsburgse Rijk. Hier kwam na de Eerste Wereldoorlog een einde aan toen Het onderdeel ging uitmaken van Joegoslavië. Lang heeft het land net als de rest van Joegoslavië geleefd onder het bewind van Tito. Hij wist onder zijn bewind de verschillende delen van het land bij elkaar houden maar na zijn dood klonk als snel de roep tot onafhankelijkheid. Het zou tot 1990 duren voordat Slovenië zich uiteindelijk onafhankelijk zou verklaren. Hierop volgde de Tiendaagse Oorlog die eindigde met het Akkoord van Brioni.
Na dit akkoord kon Slovenië gaan bouwen aan de toekomst en zijn infrastructuur. Vandaag de dag leeft het land hoofdzakelijk van de toeristenindustrie, is het onderdeel van de Europese Unie, betaal je er met de Euro en is het één van de Schengenlanden.

Gemiddelde beoordeling van Slovenië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Slovenië.


Bezienswaardigheden

De meeste bezienswaardigheden in Slovenië hebben te maken met de rijke geschiedenis van het land of met het vele natuurschoon dat te vinden is in het land. Het mooiste natuurpark en meest indrukwekkende van Slovenië is het nationaal park Triglav. Dit schitterende park is te vinden in het noordwestelijke deel van Slovenië in de Julische Alpen. In dit nationale park zijn tal van prachtige wandel- en fietsgebieden te vinden. De Soca rivier loopt als een rode draad door het gebied. Twee van de populairste bezienswaardigheden in Slovenië zijn het Meer van Bled en het Meer van Bohinj. Deze twee meren zijn met name in de zomermaanden een geliefde bestemming bij toeristen. In de buurt van deze meren is de Vintgarkloof te vinden. Deze kloof wordt in de zomerperiode dagelijks bezocht door duizenden bezoekers. Op de drukste dagen van het jaar staat er zelf een rij om het pas langs de kloof te kunnen bewandelen.
In Slovenië zijn er behoorlijk wat grotten te vinden die opengesteld zijn voor het publiek. De bekendste en populairste zijn de grotten Van Postojnska en de grotten van Skocjan. Opvallend is ook hoeveel prachtige kastelen en burchten er in Slovenië te vinden zijn. De mooiste zijn het kasteel van Bled, Ljubljanski Grad en de Predjama burcht. De mooiste stad van Slovenië is zonder twijfel de hoofdstad Ljubljana. In deze stad zijn behoorlijk wat bezienswaardigheden te vinden en is daarom erg geschikt als stedentrip bestemming. Het belangrijkste museum van het land “Het nationaal museum van Slovenië” is in deze stad te vinden.

UNESCO

In 2016 staan er drie verschillende inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco te vinden in Slovenië. De eerste inschrijving vond plaats in 1986 in het voormalige Joegoslavië. Het ging hierbij om de Grotten van Skocjan. Deze schitterende druipsteengrotten hebben een totale lengte van ongeveer vijf kilometer en liggen gemiddeld zo’n tweehonderd meter onder de grond. De grotten staan bekend om de prachtige watervallen die er te zien zijn. De tweede inschrijving moet het land delen met Duitsland, Frankrijk, Italië Oostenrijk en Zwitserland. De prehistorische paalwoningen in de Alpen beslaan in totaal 111 archeologische sites verdeeld over de landen. Een klein deel van deze archeologische sites zijn te vinden in Slovenië in de Julische Alpen. De derde en laatste inschrijving moet het land delen met Spanje. Het gaat hierbij om het erfgoed van het kwik. Vanaf de vijftiende eeuw werd er in deze gebieden kwik gewonnen en opgeslagen. De grootste mijn was te vinden in het Spaanse Almamdén de één na grootste in het Sloveense Idrija. Naast de mijnen zijn ook de woningen en andere gebouwen van de mijnwerkers op de werelderfgoedlijst van de Unesco geplaatst.

Klimaat

Weersverwachting Slovenië

vandaag
21° / 10°
morgen
19° / 13°
27 mei
23° / 13°
28 mei
21° / 14°
29 mei
22° / 13°

Er komen drie soorten klimaat voor in Slovenië. In het gebied rond de kust van Slovenië heerst het mediterrane klimaat terwijl verder landinwaarts het maritieme klimaat de overhand krijgt. In de hoger gelegen delen van de Julische Alpen komt het landklimaat voor. Het klimaat rondom de kustregio van Slovenië wordt hoofdzakelijk bepaald door de invloed van de Adriatische Zee. Deze invloed zorgt er onder andere voor dat de er maar weinig weersextremen voorkomen in deze regio en dat het klimaat er zo goed als het hele jaar aangenaam is.
De meer inlands gelegen delen van Slovenië hebben een mediterraan klimaat dat nog steeds onder de invloed staat van de Adriatische Zee maar ook van het landklimaat dat in de hoger gelegen delen van Slovenië en in de landen rondom Slovenië voorkomt. De gemiddelde dagtemperaturen liggen er enkele graden lager en je heb er een grotere kans op vorst of nachtvorst. De meeste neerslag kun je hier verwachten in de winterperiode. In de bergen van Slovenië komt het landklimaat voor. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur er net iets onder de twintig graden Celsius maar in de wintermaanden kan het er behoorlijk vriezen. De Julische Alpen zijn dan ook een geliefd skigebied.

Bekijk ook: klimaatinfo Slovenië

Geografie

Slovenië ligt in het zuidoostelijke deel van Europa op het Balkan schiereiland. Het is het meest westelijk gelegen land op de Balkan. Slovenië heeft landsgrenzen met Kroatië, Oostenrijk, Italië Hongarije en heeft een kustlijn van 47 kilometer aan de Adriatische Zee. Er komen ondanks dat Slovenië een relatief klein land is veel geografische verschillen voor in het land. Het noordelijke gedeelte van Slovenië wordt gevormd door drie gebergtes; de Karawanken, de Kamnische Alpen en de Julische Alpen. Van deze drie zijn de Julische Alpen de hoogste en grootste. De hoogste berg van Slovenië de Triglav is in dit gebied te vinden. De totale hoogte van deze berg is 2864 meter. Leuk feitje is dat dit gebergte genoemd is naar de Romeinse keizer Julius Caesar. Op de berg de Triglav ontspringt één van de belangrijkste rivieren van Slovenië; de Sava. Andere belangrijke rivieren in het land zijn de Mura, de Drava en de Soca. In de Julische Alpen zijn tevens de twee belangrijkste meren van Slovenië te vinden het Meer van Bohinj dat tevens het grootste meer van Slovenië is en het Meer van Bled wat één van de populairste toeristische bestemmingen is in Slovenië.
Het oostelijke deel van Slovenië is relatief vlak en loopt over in de Hongaarse Pannonische laagvlakte. Het zuiden en zuidwesten van Slovenië bestaat uit heuvelachtig Karst landschap met veel meren, grotten en ondergrondse rivieren. De grootste stad van Slovenië is de hoofdstad Ljubljana. Andere belangrijke plaatsen in het land zijn Koper, Maribor, Bled, Piran en Ptuj.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Slovenië. Er gelden in Slovenië geen andere veiligheidsrisico’s dan dat er in Nederland gelden. Wees alert als je in een grote stad bent of bij een grote toeristische attracties. Hier kunnen gauwdieven en zakkenrollers rondlopen. Daarnaast moet je extra opletten in het openbaar vervoer en in grote mensenmassa’s.
Net als in de rest van Europe geld er in Slovenië een algemene dreiging van terrorisme, al is de werkelijke kans hierop kleiner dan in andere landen door het ontbreken van echte bekende bezienswaardigheden of strategische plaatsen.

Reisdocumenten

Sinds 2007 maakt Slovenië deel uit van de Schengenlanden en sinds 2007 kunnen inwoners van de andere Schengenlanden vrij reizen van en naar Slovenië. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan. Als je met je auto over de Sloveens snelweg wilt rijden ben je wel verplicht om een vignet te kopen en deze zichtbaar op de auto te plakken.

Infotabel

Hoofdstad Ljubljana
Telefoon (landcode) 386
Internetdomein Sloveens
Taal/talen (officieel) Sloveens, Italiaans en Hongaars
Taal/talen (spreektaal) katholiek
Religie(s) UTC+1
Tijdzone(s) In Slovenië loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil zomer In Slovenië loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Zomertijdregeling euro
Valuta

Links

Over Slovenië  is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Slovenië:

Slovenië voor beginners
Slovenië tips
de mooiste dorpen van Slovenië
steden in Slovenië
bezienswaardigheden in Slovenië
overnachten in Slovenië

Beoordelingen

  i Love Ljubljana I    26 januari 2019 om 16:56

  Prachtig land! Ik ben er dol op!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Slovenië

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid