Aruba

Aruba is een zelfstandig land binnen arubahet Koninkrijk der Nederlanden. Tot 1986 heeft het eiland deel uitgemaakt van de Nederlandse Antillen. Sinds 2010 hebben de eilanden Curaçao en Sint Maarten dezelfde status als Aruba. De andere eilanden die onderdeel waren van de Nederlandse Antillen zijn tegenwoordig een buitengewone gemeente van Nederland. Het was oorspronkelijk de bedoeling dat Aruba geheel onafhankelijk zou worden van Nederland. Dit is echter om meerdere redenen nooit doorgegaan.

Aruba werd oorspronkelijk net als de meeste eilanden in de Caribische zee bewoond door de Arowakken. Een indianenstam uit Venezuela. Het eiland werd door de Europeanen pas voor het eerst ontdekt aan het einde van de vijftiende eeuw door de Spaanse ontdekkingsreiziger Alonso de Ojeda. De Spanjaarden koloniseerden het eiland en bouwden hier enkele mijnen. In 1636 werd het eiland overgenomen Nederlanders. Op de napoleontische periode na is dit altijd zo gebleven. In het begin van de negentiende eeuw werd er goud gevonden op het eiland wat voor kleine goudkoorts zorgde. Aruba plukte hier echter de vruchten van en kom mede door de inkomsten van de mijnen snel een welvarend eiland worden.
Tegenwoordig is de toeristenindustrie de belangrijkste inkomensbron van Aruba. Ieder jaar komen er meer dan één miljoen toeristen naar dit prachtige Caribische eiland toe. Deze komen hier hoofdzakelijk voor de prachtige stranden en het heerlijke weer op Aruba. De plaatsen Eagle Beach en Palm Beach zijn de populairste bestemmingen voor toeristen op Aruba. De meeste mensen die een vakantie op Aruba vieren, doen dat aan Palm Beach, Eagle Beach of in Oranjestad. Hoofdstad Oranjestad is daarnaast nog een populaire aanlegplaats voor cruiseschepen.

Gemiddelde beoordeling van Aruba

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Aruba.


Bezienswaardigheden

Ondanks het feit dat Aruba maar een klein eiland is zijn er toch genoeg bezienswaardigheden te vinden op het eiland. De bijzonderste bezienswaardigheid van Aruba is naar alle waarschijnlijkheid onder water te vinden. De onderwaterwereld rond het eiland is prachtig en een must see voor iedere duiker of snorkelaar. Rond het eiland liggen er zes verschillende scheepswrakken waar in de loop der jaren verschillende tropische vissen zijn komen wonen. Wie nog geen duikbrevet heeft kan er hier één halen. Voor wie niet durft te duiken kan de prachtige onderwaterwereld van Aruba bekijken vanuit een duikboot of bij Palm Island een onderwater wandeling maken.

Bezienswaardigheden op het eiland zelfs zijn de twee vuurtorens van Aruba. De California Lighthouse in het westen en de Seroe Colorado Lighthouse in het zuidoosten. Eén van de bekendste bezienswaardigheden van Aruba de Natural Bridge is in 2005 ingestort. In de buurt van deze natuurlijke attractie liggen nog wel enkele kleinere natuurlijk gevormde bruggen en een warmwaterbron.

Het symbool van Aruba is de Dividivi boom. Deze boom, die zijn abnormale vorm dankt aan de constante passaatwind die er langs waait, kom je overal tegen op Aruba. In de hoofdstad Oranjestad liggen de belangrijkste musea van Aruba, het historisch museum en het archeologisch museum.

UNESCO

Aruba heeft geen vermeldingen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Klimaat

Weersverwachting Aruba

vandaag
32° / 28°
morgen
32° / 28°
15 jun
32° / 28°
16 jun
32° / 28°
17 jun
32° / 28°

Net als de meeste eilanden in de Caribische zee heeft Aruba een tropisch klimaat. Een tropisch savanneklimaat met één duidelijk te onderscheiden regenperiode om precies te zijn. Deze regenperiode begint halverwege augustus en eindigt in november. Oktober is gemiddeld genomen de natste maand van het jaar. Het klimaat op Aruba wordt mede bepaald door de Caribische zee. Mede door deze invloed komen er maar weinig temperatuursverschillen voor op Aruba en is het klimaat hier het gehele jaar erg aangenaam. De dagtemperatuur ligt hier gemiddeld net iets boven de dertig graden Celsius. In de avond en nacht koelt het gemiddeld een graag of tien af. Temperaturen onder de twintig graden Celsius komen hier maar zelden voor.

De zeetemperatuur schommelt hier het gehele jaar rond de achtentwintig graden Celsius en kan dus als erg aangenaam bestempeld worden. Tijdens de regenperiode kan de gemiddelde luchtvochtigheid hier behoorlijk oplopen. Tijdens deze periode is het in de buurt van de zee het aangenaamst. In de tweede helft van het jaar heb je hier een geringe kans op tropische stormen en orkanen.

Bekijk ook: klimaatinfo Aruba

Geografie

Aruba is een eiland in de Caribische Zee voor de kust van Venezuela ten noordwesten van het eiland Curaçao. Er zijn geen natuurlijke rivieren op Aruba maar er is wel een smalle binnenbaai genaamd Spaans Lagoen. Dit is de enige binnenbaai van Aruba. Om de Spaans Lagoen zijn draslanden te vinden waar een grote diversiteit aan flora en fauna voorkomt.
Aruba is een vrij vlak eiland. De heuvel Jamanota is met 188 meter het hoogste punt van het eiland. Vanaf deze heuvel heb je een prachtig uitzicht over het hele eiland. Een andere bekende heuvel op Aruba is de Hooiberg deze heuvel is 165 meter hoog. Aruba lijkt qua flora en fauna erg op het naburig gelegen Aruba. Centraal op het eiland is het Arikok National Park te vinden.
De hoofdstad Oranjestad is met ongeveer 35.000 inwoners de grootste stad van het eiland. Andere redelijk grote plaatsen op het eiland zijn Sint Nicolaas, Sabaneta, Barcadera, Noord, Santa Cruz en het zuidoostelijk gelegen Ceru Colorado. De populairste toeristische bestemmingen op Aruba zijn Palm Beach en Eagle Beach.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere reisadviezen voor een bezoek aan Aruba. In het algemeen wordt Aruba als een veilige reisbestemming gezien. Zoals in ieder land dien je hier wel oplettend te zijn op je eigendommen. Kleine criminaliteit zoals zakkenrollen en autodiefstallen gebeuren hier met regelmaat. Georganiseerde misdaad komt hier niet voor.
In de tweede helft van het jaar kunnen er hier tropische stormen of orkanen voorkomen. De kans dat een orkaan aan land komt in Aruba is echter erg klein.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Aruba dien je in het bezit te zijn van een paspoort en een geldig retourticket of doorvliegticket. Daarnaast moet u op verzoek de naam van uw hotel of het verblijfsadres kunnen tonen. Tevens moet je kunnen aantonen om over genoeg financiële middelen te beschikken om je verblijf in Aruba te financieren. Deze vragen zullen echter maar sporadisch gesteld worden. Het invoeren en uitvoeren van drugs en wapens is hier verboden.

Infotabel

Hoofdstad Oranjestad
Telefoon (landcode) 297
Internetdomein .aw
Taal/talen (officieel) Nederlands en Papiaments
Taal/talen (spreektaal) Nederlands, Papiaments, Spaans en Engels
Religie(s) Katholiek
Tijdzone(s) UTC-4
Tijdsverschil zomer Op Aruba is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter Op Aruba is het 5 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Arubaanse florin

Links

Over is Aruba op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Aruba:

5x zien & doen op Aruba
Aruba informatie
Aruba reisinformatie
Aruba toerisme
Aruba voor beginners
bezienswaardigheden Aruba
bijzondere plaatsen op Aruba
waar overnachten op Aruba
winterzon Aruba

Foto's van Aruba

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Aruba

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid