Vaticaanstad

Vaticaanstad of zoals het vaticaanstad-stpeterssquareland officieel heet de staat Vaticaanstad is het kleinste onafhankelijke land ter wereld. Het land ligt in zijn geheel binnen de stadsgrenzen van Rome en is dus een enclave in Italië. De geschiedenis van Vaticaanstad, dat in zijn huidige vorm pas sinds 1929 bestaat, is terug te voeren tot de vierde eeuw na Christus. In deze tijd sprak men nog over de Kerkelijke of Pauselijke Staat. Door de eeuwen heen is de grootste van deze staat aan veel veranderingen onderhevig geweest. Toen de Kerkelijke staat op zijn hoogtepunt was bestond het uit grote delen de regio’s Romanga, Marche, Umbrië en Lazio. Deze macht van de paus werd zijn wereldlijke macht genoemd. In de negentiende eeuw werd door toedoen door Frankrijk de Kerkelijke staat opgeheven om in het begin van de negentiende eeuw weer opgericht te worden om vervolgens weer door Frankrijk geannexeerd te worden. Later toen de Franse troepen Italië verlieten werd de macht van de paus wel erkend maar kreeg hij geen land toegewezen. De paus Pius IX en zijn opvolgers voelden zich hierdoor opgesloten en weigerden jarenlang Vaticaanstad te verlaten Het zou tot 1929 duren voordat door toedoen van Mussolini Vaticaanstad als onafhankelijke staat werd erkent. Dit staat bekend als het verdrag van Lateranen. Met dit verdrag werd het grondgebied van Vaticaanstad een soevereine staat.
Vandaag de dag is Vaticaanstad nog steeds de woonplaats van de paus en wordt het gezien als één van de belangrijkste plaatsen van het rooms-katholieke geloof. De paus houd ieder jaar vanaf zijn balkon op het Sint-Pieterplein meerdere toespreken die altijd erg druk bezocht worden. De vele bezienswaardigheden in Vaticaanstad trekken ieder jaar vele miljoenen bezoekers aar het land toe. Vaticaansstad is geen onderdeel van de Europese Unie en heeft het Schengenverdrag niet ondertekend maar is wel één van de eurolanden met een eigen euromunt.

Gemiddelde beoordeling van Vaticaanstad

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Vaticaanstad.


Bezienswaardigheden

De bezienswaardigheden in Vaticaanstad zijn eenvoudigweg op te splitsen in twee delen. Als eerste de bezienswaardigheden in de stad zelf en als de tweede de extraterritoriale bezittingen van Vaticaanstad.
De belangrijkste bezienswaardigheden in Vaticaanstad zijn het Sint-Pieterplein, de Sint-Pieterbasiliek, de Vaticaanse Musea, de Vaticaanse tuinen, het Apostolisch paleis, Biblioteca Apostolica Vaticana en het Archivio Segreto Vaticano. De laatste twee zijn jammer genoeg niet geopend voor het gewone publiek, maar kunnen alleen door wetenschappers en geleerden op aanvraag bezocht worden. Van deze bezienswaardigheden is de Sixtijnse Kapel met het schitterende, door Michelangelo beschilderde plafond waarschijnlijk de drukst bezochte. Dit op de voet gevolgd door de Sint-Pieterbasiliek, deze prachtige zestiende-eeuwse kerk is nog steeds het grootste en belangrijkste geloofsgebouw ter wereld.
Tot de extraterritoriale bezittingen van Vaticaanstad behoren onder andere het Complex van San Giovanni in Laterano, de basiliek Santa Maria Maggiore, de basiliek van Sint-Paulus buiten de muren, het Palazzo di Propaganda Fide, het Vicariato-paleis en het paleis van Cancelleria. Al deze bezienswaardigheden zijn te vinden buiten de landsgrenzen van Vaticaanstad maar binnen de stadsgrenzen van Rome. Ook buiten Rome zijn er twee extraterritoriale bezittingen van Vaticaanstad te vinden. Het gaat hierbij om pauselijk paleis in Castel Gandolfo en de Santa Maria di Galeria.

UNESCO

Vaticaan staat in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van de Unesco. Onder deze inschrijving vallen onder andere de Sint-Pieterbasiliek, het Sint-Pieterplein, de Sixtijnse Kapel, De verschillende Vaticaanse Musea, de tuinen van Vaticaanstad en het Apostolisch Paleis. Van deze bezienswaardigheden zijn de Sint-Pieterbasiliek en de Sixtijnse Kapel de meest in het oog springende bouwwerken. Bijzonder is dat Vaticaanstad ook nog een tweede inschrijving heeft. Het gaat hierbij om de bezittingen van de Heilige Stoel in Rome inclusief de Sint-Paulus buiten de muren. Deze pauselijke bezittingen staan op Italiaans grondgebied, maar behoren via speciale territoriale rechten toe aan Vaticaanstad.

Klimaat

Weersverwachting Vaticaanstad

vandaag
24° / 15°
morgen
25° / 14°
27 mei
25° / 14°
28 mei
24° / 16°
29 mei
25° / 15°

Vaticaanstad heeft een mediterraan klimaat dat mede wordt beïnvloed door de Middellandse Zee. Deze invloed zorgt ervoor dat er in Vaticaanstad zo goed als geen weersextremen voorkomen. Wel kan het kwik in de zomermaanden behoorlijk oplopen temperaturen van boven de dertig graden Celsius zijn er eerder de regel dan de uitzondering. Doordat bijna het gehele oppervlakte van Vaticaanstad bebouwd is heeft de wind weinig tot geen invloed op het klimaat van het land. Hierdoor lijken de zomermaanden soms nog warmer dan dat ze eigenlijk zijn.
De winterperiode in Vaticaanstad is koel maar zelden echt heel koud. In extreme gevallen kan er nachtvorst in het land voorkomen, maar dat is een zeldzaamheid. De gemiddelde dagtemperatuur in deze periode ligt boven de tien graden Celsius.
De neerslag is redelijk gelijkmatig over het jaar verdeeld. Al is er een duidelijke dip in de zomermaanden te zien. De maand juli is normaal gesproken de droogste maanden van het jaar en november de natste. Op jaarbasis valt er gemiddeld ongeveer 1000 millimeter aan neerslag in het land.

Bekijk ook: klimaatinfo Vaticaanstad

Geografie

Vaticaanstad is het kleinste zelfstandige onafhankelijke land ter wereld. Het ligt in zijn geheel binnen de stadsgrenzen van Rome en heeft alleen grenzen met Italië, de totale lengte van deze grens is 3,2 kilometer. Vaticaanstad is dus een enclave binnen Italië. Het land heeft een totale oppervlakte van 0,44 vierkante kilometer. Binnen de landsgrenzen van Vaticaanstad zijn geen rivieren of meren te vinden. Het land bevindt zich op de Vaticaanse Heuvel waar het land zijn naam aan te danken heeft. Deze heuvel ligt tegenover de zeven heuvels van Rome op de rechteroever van de rivier de Tiber. Een groot deel van de oppervlakte van Vaticaanstad wordt opgenomen door de vele bezienswaardigheden van het land. Denk hierbij aan de Sint-Pieterbasiliek en de Sixtijnse kapel. Maar ongeveer en de helft van het land bestaat uit de Vaticaanse tuinen. Deze tuinen zijn te vinden achter de Vaticaanse Musea. De tuinen liggen op de top van de Vaticaanse heuvel op ongeveer 60 meter hoogte wat gelijk het hoogste punt van het land is.

Reisadvies

Er gelden geen bijzondere veiligheidsrisico’s voor een reis naar Vaticaanstad. Er gelden in Vaticaanstad geen andere veiligheidsrisico’s dan dat er in Nederland gelden. Wees wel extra alert in grote mensenmassa’s of als je ergens in een rij staat te wachten. Ondanks dat Vaticaan een dwergstaat is komen er toch zakkenrollers en gauwdieven voor. Net als in de rest van Europa geld er in Italië een algemene dreiging van terrorisme. Vaticaanstad staat onder bescherming van de Zwitserse Garde. Net als in veel landen en steden moet je tegenwoordig als je een museum of een andere bezienswaardigheid wilt bezoeken eerst door een veiligheidscontrole heen.

Reisdocumenten

Vaticaanstad is geen Schengenland, maar heeft wel open grenzen met Italië. Hierdoor is het mogelijk i voor inwoners van Schengenlanden om vrij te kunnen reizen van en naar Vaticaanstad. Wel is men net als in Nederland verplicht zichzelf te kunnen identificeren, dit geldt ook voor kinderen. Op het bezitten van zowel soft en/of harddrugs staan hier zware straffen net als op het verhandelen hiervan.

Infotabel

Hoofdstad Vaticaanstad
Telefoon (landcode) 379
Internetdomein .va
Taal/talen (officieel) latijn
Taal/talen (spreektaal) Italiaans, Frans, Portugees, Duits en Engels
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Vaticaanstad loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Vaticaanstad loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Vaticaanstad is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Vaticaanstad:

Vaticaanstad bezienswaardigheden
Vaticaanstad informatie
Vaticaanstad officiële site
Vaticaanstad voor beginners

Beoordelingen

  Patrick op Reis (@patrickopreis) I    24 februari 2016 om 08:31

  Vaticaanstad is klein en drukbezocht. Hierdoor heb je een enorme hoeveelheid mensen per vierkante meter. Mocht je echter de kans hebben dan moet je het Sint Pieters en het Sint Pietersplein zeker eventjes bezoeken. Als je enigszins van kunst en historie houdt dan is een bezoek aan de Vaticaanse musea een must. Ik zou wel aan willen raden om dat met een goede gids te doen.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  […] een oppervlakte van slechts 0,44 vierkante kilometer en 800 inwoners is Vaticaanstad de kleinste van allemaal. Middels een verdrag werd dit land in 1929 opgericht, maar Vaticaanstad […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Vaticaanstad

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid