Cyprus is een Aziatisch land dat om politieke redenen vaak tot Europa wordt gerekend en daarom toegetreden is tot de Europese Unie. De eerste sporen van menselijke bewoning stammen hier uit de 10.000 voor christus en het eiland is sindsdien altijd bewoond. In de zevende eeuw voor Christus ontstaan hier de stadskoninkrijken. Deze minikoninkrijken stonden altijd wel onder het gezag van een groter rijk. Zo is er een Assyrische periode, Egyptische periode, Perzische periode, Hellenistische periode en een Romeinse periode geweest op Cyprus. Vanaf de zesde eeuw na Christus is het land in bezit geweest van de Arabieren en Byzantijnen die enkele honderden jaren delen van het land op elkaar veroverden. In de twaalfde eeuw veroveren de kruisridders het eiland die het als uitvalsbasis naar het beloofde land gebruiken. Hierna volgt nog een Venetiaanse en een Ottomaanse periode. Het zijn de Britten die het eiland in 1877 veroveren van de Turken en vanaf 1925 tot de onafhankelijkheid in 1960 vormt Cyprus een Britse kroonkolonie.
De Cypriotische onafhankelijkheid kwam echter niet onder slag of stoot tot stand. Toen de onafhankelijkheid eenmaal was gerealiseerd leidde dit tot frustraties tussen de Grieks-Cypriotische meerderheid en de Turks-Cypriotische minderheid. Deze spanningen liepen zo hoog op dat de Verenigde Naties een vredesmacht naar het eiland stuurde. In 1974 viel Turkije het noordelijke deel van het land binnen en stichtte er in 1983 de Turkse Republiek Noord-Cyprus. Deze wordt echter alleen door Turkije erkend en de rest van de wereld spreek hier van bezet gebied. Ondanks meerdere pogingen om het land weer te verenigen vormt de Green Line nog steeds de scheiding van het land. Het zuidelijke deel van het eiland is het populairst bij de toeristen en hier zijn dan ook alle grote toeristische attracties van het eiland te vinden. Je kunt hier als toerist de keuze maken om alleen hier te verblijven en dan zul je ook niets merken van de deling. In het noordelijke deel van het eiland is de deling echter wel voelbaar.
Voor ons Nederlanders is Cyprus vooral een strandbestemming. De stranden van badplaatsen zoals Ayia Napa en Paphos zijn fantastisch. Het uitgaansleven in Ayia Napa heeft een grote aantrekkingskracht op jongeren. Het warme mediterrane klimaat van Cyprus draagt voor een belangrijk deel bij aan het succes. De beste reistijd voor een vakantie op Cyprus is van half april tot half oktober. Ga je voor een strandvakantie? Kies dan de periode mei tot en met september.
Gemiddelde beoordeling van Cyprus
cultuur | wintersport | ||
vakantiegevoel | winkelen | ||
eten & drinken | uitgaansleven | ||
infrastructuur | natuur | ||
stranden | prijspeil | ||
winterzon | veiligheid |
De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Cyprus.
Cyprus informatie en tips
-
The Green Line
Dacht men in het Europa in 1989 na de val van de muur dat scheiden nu definitief voorbij was? In Cyprus leven de inwoners nog dadelijk met een zeer visuele afscheiding midden op hun eiland. Cyprus is namelijk sinds 1974 verdeeld in twee delen; een Grieks Cypriotisch deel en Turks Cypriotisch deel. Beide delen zijn totaal van elkaar geïsoleerd.
Bezienswaardigheden
De bezienswaardigheden die je in Cyprus vindt hebben veelal te maken met de Griekse en Romeinse oudheid. Zo zijn er in de buurt van Paphos de opgravingen van Kourion te vinden. Hier is een oud stadskoninkrijk blootgelegd waarvan de oudste delen stammen uit de vijfde eeuw voor Christus. Enkele jongere delen zoals het theater en het stadion stammen uit de tweede eeuw voor Christus. Het complex staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven mozaïeken.
Volgens de Griekse mythologie is Cyprus de geboorte plaats van de Griekse godin van de Liefde Aphrodite. Er zijn hier dan meerdere bezienswaardigheden omtrent deze Godin te vinden. Zo ligt er voor de kust van Cyprus de Petra Trou Romiou ook wel bekend als Aphrodite’s rots. De godin is hier volgens de legende ontstaan zijn en als je hier omheen zwemt dan wordt je gelukkig in de liefde. De zee is hier echter behoorlijk ruig en men raad de toeristen af om hier te zwemmen. De rots beklimmen is verboden. In het zuidwesten van het eiland zijn er ook nog de Baden van Aphrodite te vinden.
Bij de stad Paphos liggen De koningsgraven in Paphos die samen met de opgravingen van Choirokoitia gezien worden als de belangrijkste historische sites van het eiland en beiden tevens op de werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Voor de natuurliefhebbers is het Nationaal Park Kaap Gkreko een aanrader. Andere aanraders zijn de historische stad Paphos en de hoofdstad Nicosia. Verder zijn er nog enkele authentieke dorpjes in de binnenlanden van Cyprus te vinden.
Klimaat
UNESCO
Er zijn in Cyprus drie inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de UNESCO te vinden. Als eerste werd de havenstad Paphos in 1980 op de lijst gezet. De stad werd om zijn grote historische waarde in zijn geheel op de lijst gezet. In de stad en er net buiten vind je bijvoorbeeld het huis van Dionysos, het kasteel van Paphos, de tombes van de koningen en de rots van Aphrodite. In 1985 kwamen hier de beschilderde kerken in het Troödosgebergte bij. Er staan in totaal negen Byzantijnse kerken in dit gebied. Als laatste werd in 1998 de archeologische vindplaats Choirokoitia aan de lijst toegevoegd.
Klimaat
Weersverwachting Cyprus
Cyprus heeft hoofdzakelijk een mediterraan klimaat dat sterk onder de invloed staat van de Middellandse zee. Alleen in de hoogste stukken van het Troödosgebergte komt er hier een afwijkend klimaat voor. Hier komt er een gematigd maritiem klimaat voor. Bij deze klimaatsoort liggen de gemiddelde temperaturen net iets verder uit elkaar dan bij een mediterraan klimaat. In het Troödosgebergte kan de temperatuur in de zomermaanden oplopen tot ver boven de 30 graden Celsius maar het zal er in de praktijk net iets koeler zijn dan in de meer kustgelegen plaatsen op Cyprus. In de winterperiode heb je hier kans op vorst en sneeuwval. De andere delen van het land zijn over het algemeen een stuk warmer zowel in de winterperiode als in de zomerperiode. In de wintermaanden zorgt de Middellandse zee ervoor dat de het kwik hier niet te ver zakt en komen temperaturen onder het vriespunt maar zelden voor. In de zomermaanden kan langs de kust van Cyprus de temperatuur flink oplopen en zijn temperaturen boven de 30 graden Celsius zeker geen uitzondering. De zuidkust van het eiland is over het algemeen iets warmer dan de noordkust.
Er valt gemiddeld genomen maar weinig neerslag op Cyprus en de neerslag die er valt er in de winterperiode. De zomers zijn hier erg droog waardoor er in deze periode een lage luchtvochtigheid heerst op Cyprus.
bekijk ook: klimaatinfo Cyprus
Geografie
Cyprus is het grootste eiland in het oostelijk deel van de Middellandse Zee en het op twee na grootste van de hele Middellandse Zee. Het eiland bestaat hoofdzakelijk uit twee gebergtes met daartussen een vruchtbare vlakte. In het zuidwesten ligt het Troödosgebergte met de hoogste punt van het eiland de 1952 meter hoge berg Olympus. In het noordelijke deel van het land ligt het lager maar grilligere Kyreniagebergte. Dit gebergte bestaat hoofdzakelijk uit kalkzandsteen. Er zijn op het eiland geen vaste rivieren te vinden wel enkele meren die sommige delen van het jaar droogstaan. Vanuit deze meren ontstaan er in de wintermaanden rivieren maar ook deze staan het grootste deel van het jaar leeg. De meeste plaatsen zoals Famagusta, Paphos, Larnaka en Limassol kun je vinden aan de oost en zuidkust van het eiland.
Het eiland wordt in tweeën gedeeld door de gedemilitariseerde bufferzone. Hierdoor ontstaat er een Grieks-Cyprotisch gedeelte en een Turks-Cypriotisch gedeelte. Het Turks-Cypriotische deel wordt echter alleen door Turkije erkend. De rest van de wereld ziet dit als bezet gebied van de Republiek Cyprus. Verder zijn er nog twee militaire basissen Sovereign Base Areas of Akrotiri and Dhekelia die een Brits overzees gebied vormen binnen de Republiek Cyprus.
Reisadvies
De status van Cyprus staat al jaren op “Geen bijzondere reisadviezen” dit houdt in dat er de laatste jaren geen bijzonderheden zijn gebeurt waar je als toerist rekening mee dient te houden. Het is echter wel zo dat je als toerist zijnde wel bezig moet zijn met je eigen veiligheid en die van je eigendommen. Zo is het onverstandig om waardevolle spullen in je appartement of hotelkamer achter te laten of om zichtbaar rond te lopen met dure sieraden of apparatuur.
Reisdocumenten
Het reizen naar Cyprus moet men in twee delen bespreken aangezien de regels voor het zuidelijke deel van Cyprus iets anders zijn dan voor het noordelijke deel. Voor het Zuid-Cyprus deel geldt dat inwoners uit de Europese Unie hier vrij kunnen reizen en verblijven. Voor Noord-Cyprus heb je een visum nodig dat gratis te verkrijgen bij aankomst op het vliegveld of bij de grensovergang. Daarnaast moet je in het bezit zijn van een geldig identiteitsbewijs. Vroeger kwam het nog wel eens voor dat je aan de grens geweigerd werd als je de noordzijde van het eiland wilde bezoeken. Dit komt mede doordat de Turks-Cypriotische regering steeds meer toeristen naar het noordelijke deel van het eiland probeert te lokken, bijna niet meer voor. Je dient er echter wel rekening mee te houden dat je huurauto in sommige gevallen de grens niet over mag. Tevens is het verboden voor taxi’s om als taxi aan de andere zijde van de grens te rijden. In praktijk gebeurt dit echter met regelmaat en wordt een gedeelte van het nummerbord afgeplakt.
Het is verstandig om niet te veel goederen zoals sigaretten en sterke drank mee over de grens te nemen. De grenspolitie staat er hier om bekend dat ze om allerlei vage redenen goederen in beslag nemen.
Infotabel
Hoofdstad | Nicosia |
Telefoon (landcode) | 357 |
Internetdomein | .cy |
Taal/talen (officieel) | Grieks en Turks |
Taal/talen (spreektaal) | Grieks, Turks en Engels |
Religie(s) | Grieks-orthodox, islam |
Tijdzone(s) | UTC+2 |
Tijdsverschil zomer | Op Cyprus is het één uur later als in Nederland |
Tijdsverschil winter | Op Cyprus is het één uur later als in Nederland |
Zomertijdregeling | ja, deze loopt gelijk met die van Nederland |
Valuta | euro |
Links
Over Cyprus is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Cyprus:
Bijzondere plaatsen op Cyprus
Cyprus in 24 foto’s
Cyprus in 12 uur
Cyprus informatie
Cyprus informatie
Cyprus bezienswaardigheden
Cyprus voor beginners
De mooiste dorpen van Cyprus
Het weer op Cyprus
steden op Cyprus
winterzon op Cyprus
zomerzon op Cyprus