Hong Kong

De Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China zoals Hong Kong officieel heet is een speciale regio binnen de Volksrepubliek China en kan gezien worden als een zelfstandig land. Dit zal het in ieder geval blijven tot 2047. Hierna wordt de situatie opnieuw bekeken. Hong Kong is lang onderdeel geweest van het Britse Koninkrijk en is zelf enkele jaren Brits kroonbezit geweest. De Britten zetten hier voor het eerst voet aan wal aan het einde van de zeventiende eeuw en aan het begin van de negentiende eeuw was er een bloeiende handel in opium tussen de twee landen ontstaan. Halverwege deze eeuw werd China gedwongen deze regio aan de Britten af te staan en dit is zo gebleven tot 1 juli 1997. Alleen tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn de Britten hier enkele jaren verdreven door de Japanners.
Na de Tweede Wereldoorlog is het inwonersaantal in Hong Kong meer dan vertienvoudigd. Het aantal bewoners groeide van 600.000 in 1945 naar meer dan zeven miljoen in 2012. De explosieve groei van de regio zal door de één kindspolitiek in China nu snel tot stand komen.
Bij de zelfstandig wording van Hong Kong is er afgesproken dat in Hong Kong niet de zelfde wetten gaan gelden als in de rest van het communistische China en dat dit nog minimaal vijftig jaar zo zou blijven. De invloed van de Britten is in Hong Kong nog steeds goed merkbaar. Engels is hier nog steeds een officiële taal en de auto’s rijden er nog steeds aan de linkerkant van de weg.

Gemiddelde beoordeling van Hong Kong

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Hong Kong.


Bezienswaardigheden

Hong Kong is eigenlijk één grote bezienswaardigheid alleen al de skyline is een beeld dat je nooit meer zal vergeten. Eén van de topattracties van de regio is Hong Kong disneyland. Dit park is één van de drukst bezocht plaatsen in Hong Kong. Een ander populair park in Hong Kong is de dierentuin annex attractiepark Ocean Park. Op het eiland Lantau staat in het Po Linklooster de Big Buddha ook wel bekend als de Tian Tan Boeddha. Dit is de grootste zittende Boeddha in de open lucht. Rond deze Boeddha staan er meerdere kleinere beelden die Bodhisattva-beelden genoemd worden. Dit klooster is het makkelijkst te bereiken via de Ngong Ping 360 een kabelbaan die al een attractie op zich is.
Repulse Bay is de plaats waar je moet zijn om van de zon te genieten in Hong Kong. De plek om te winkelen in Hong Kong is Harbour City wil je echter een meer authentieke winkelstraat kun je het beste naar de Temple street gaan. In de avonduren wordt hier een markt gehouden waar werkelijk waar alles te koop is. Een andere populaire markt in Hong Kong is de Jade-markt. Eén van de mooiste monumenten in de stad en een duidelijk overblijfsel van de Britse overheersing is de Clock Tower.

Klimaat

Weersverwachting Hong Kong

vandaag
31° / 28°
morgen
31° / 27°
20 jul
30° / 28°
21 jul
30° / 28°
22 jul
30° / 27°

Hong Kong heeft een warm zeeklimaat dat sterk onder de invloed staat van de Zuid Chinese zee. Door deze invloed zullen hier minder snel verkeersextremen voorkomen dan in de meer inlandse delen van China. In de zomermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur rond de dertig graden Celsius. Dit in combinatie met de vele neerslag die er in deze valt zorgt voor een hoge luchtvochtigheid in de zomerperiode. Op de warmste dagen van het jaar kan de combinatie van de hoge luchtdruk en de smog die er in de stad hangt voor een onaangenaam klimaat zorgen. op deze dagen kun je het beste binnen bij de airco verblijven. In deze periode heb je in Hong Kong tevens kans op tropische stormen en orkanen. In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur ongeveer tien graden lager en is de kan op langdurige neerslag een stuk kleiner. Dit is dan waarschijnlijk ook de beste periode om Hong Kong te bezoeken.

Bekijk ook: klimaatinfo Hong Kong

Geografie

Hong bestaat uit 235 eilanden en het schiereiland Kowloon. De meeste van deze eilanden zijn onbewoond en niet meer dan een rotspunt die boven de Zuid Chinese Zee uitsteken. Het grootste eiland van Hong Kong is het eiland Lantau op de voet gevolgd door het eiland Hong Kong. Het eiland Hong Kong ligt ten westen van de Zhujiang rivier en is door de verschillende landwinningprojecten de laatste jaren flink gegroeid. Alle kleine eilandjes bij elkaar worden ook wel de New Territories genoemd. Dit is ook de naam van de grootste van de drie hoofdgebieden binnen Hong Kong. De andere hoofdgebieden zijn het schiereiland Kowloon en het eiland Hong Kong. Op het eiland Lantau ligt de internationale luchthaven van Hong Kong en vind je enkele van de mooiste bezienswaardigheden van Hong Kong. Het hoogste punt van Hong Kong is met 958 meter de berg Tai Mo Shan. De bekendste berg van de regio is echter ‘The Peak’ op Hong Kong eiland. Deze is slechts 552 meter hoog maar geeft je wel een fantastisch uitzicht over Hong Kong.

Reisadvies

Er gelden voor een bezoek aan Hong Kong geen bijzondere reisadviezen. Tijdens een reis of vakantie naar Hong Kong kom je geen bijzondere veiligheidsrisico’s tegen. In de zomerperiode van mei tot en met november heb je hier kans op tropische stormen of orkanen. Er zijn echter maar weinig tropische stormen die hier uiteindelijk aangroeien tot orkaankracht. Voor een bezoek aan Hong Kong heb je geen speciale vaccinaties nodig. Alleen als je zeven dagen voor je bezoek aan Hong Kong in een gele koorts gebied geweest ben is de vaccinatie hiertegen verplicht.

Reisdocumenten

Voor een bezoek aan Hong Kong moet je in het bezit zijn van een paspoort dat op de datum van vertrek nog minimaal zes maanden geldig is. In het vliegtuig moet je een formulier invullen met onder andere je vluchtnummer, je verblijfplaats en je persoonlijke gegevens. Dit formulier wordt als je door de grenscontrole gaat in je paspoort gestopt. Bewaar deze goed want bij het vertrek uit Hong Kong heb je dit formulier weer nodig. Voor een bezoek korter dan negentig dagen heb je voor Hong Kong geen visum nodig.

Infotabel

Hoofdstad Victoria
Telefoon (landcode) 852
Internetdomein .hk
Taal/talen (officieel) Engels, Standaardkantonees en Standaardmandarijn
Taal/talen (spreektaal) Engels, Standaardkantonees, Standaardmandarijn en meerdere Chinese dialecten
Religie(s) traditionele Chinese godsdienst
Tijdzone(s) UTC+8
Tijdsverschil zomer In Hong Kong is het 6 uur later dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Hong Kong is het 7 uur later dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Hongkongse dollar

Links

Over Hong Kong is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Hong Kong:

Hong Kong reisinformatie
Hong Kong informatie
Hong Kong tips
Hong Kong voor beginners
waar overnachten in Hong Kong
winterzon Hong Kong

Foto's van Hong Kong

Beoordelingen

  Patrick op Reis I    15 maart 2018 om 13:27

  Hongkong was in 1997 mijn allereerste kennismaking met het continent Azië. Wat was ik onder de indruk, zeg! Hongkong is een dichtbevolkte plek waar toch ook nog wel ruimte is voor natuur en zelfs stranden. Dat is iets wat weinig mensen weten. Lantau Island is bijvoorbeeld een echt pareltje.

  Het mooiste aan Hong Kong vind ik de combinatie van het oude China met het Westerse kapitalisme. De stad bruist van de energie.

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Hong Kong

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid