Afrika

Het continent Afrika is er eentje vol contrasten en problemen. Politiek gezien behoort Afrika tot de meest instabiele werelddelen. Het verdwijnen van kolonies heeft in veel landen geleid tot een moeizaam proces om te komen tot een stabiele democratie. In een aantal landen is dit proces nog steeds gaande. Een voorbeeld hiervan is de Arabische Lente die in 2011 zorgde voor een ommekeer in een aantal Noord-Afrikaanse landen. Wie Afrika bezoekt die zal dat vooral doen voor natuur en cultuur. Met name de landen in het zuiden en oosten van Afrika trekken jaarlijks miljoenen toeristen. Het overgrote deel hiervan komt naar Afrika om op safari te gaan. Populaire safaribestemmingen zijn onder andere Tanzania, Botswana, Zambia en Zuid-Afrika.

Wie Afrika bezoekt die zal in heel veel landen te maken krijgen met de armoede die er heerst. Hoewel een deel van de landen ruimschoots voorzien is van kostbare producten zoals olie, goud en diamanten is de rijkdom al eeuwenlang oneerlijk verdeeld. De meeste landen kennen een selecte groep van rijke mensen en een hele grote onderste laag van de bevolking die ruimschoots onder het bestaansminimum leven.

Landen in Afrika

Egypte

Egypte

Egypte ligt in het noordoostelijke deel van Afrika en behoort geografie zelfs voor een gedeelte bij Azië. Het land ligt zowel aan de Middellandse Zee als een de Rode Zee. de meeste toeristen verblijven hier echter in één van de vele toeristenoorden aan de Rode Zee. Van hieruit worden er verschillende excursies georganiseerd naar één van de vele historische hoogtepunten van het land. De Rode Zee staat bekend om zijn prachtige onderwaterleven.

Lees alles over Egypte

Gambia

Gambia

Gambia is het kleinste land op het vaste land van Afrika en wordt op zijn kuststreek na geheel omsloten door Senegal. Door het land loopt de Gambia-rivier die als levensader van het land wordt gezien. De meeste toeristen verblijven er in de buurt van de Atlantische Oceaan en hier zijn dan ook de meeste hotels en ressorts te vinden. het internationale vliegveld van Gambia ligt net buiten de hoofdstad Banjul.

Lees alles over Gambia

Ghana

Ghana

De republiek Ghana ligt aan de westkust van Afrika met als buurlanden Togo, Burkina Faso en Ivoorkust. Het is één van de weinige landen aan de westkust van Afrika waar het al jaren redelijk stabiel is en daardoor ook een stuk veiliger dan de meeste landen in dit deel van Afrika. Ondanks dit en het feit dat Ghana rijk is aan natuurlijke grondstoffen en een groot deel van het land bestaat uit vruchtbare landbouwgrond leeft een groot deel van de bevolking onder de armoedegrens.

Lees alles over Ghana

Kaapverdië

Kaapverdië

Kaapverdië ook wel de Kaapverdische Eilanden of Cabo Verde genoemd liggen voor de westkust van West-Afrika op ongeveer 400 tot 800 kilometer uit de kust. Vroeger stond de archipel bekend onder de naam “Ilhas de Cabo Verde” wat zoveel betekend als eilanden van de Groen Kaap.

Lees alles over Kaapverdië

Marokko

Marokko

Het Koninkrijk Marokko ligt in het noordwesten van Afrika en is onderdeel van de Arabische liga. Het is een voornamelijk islamitisch land maar er komen hier ook enkele andere godsdiensten voor. Het land is lang in bezit geweest van zowel Spanje als Frankrijk. Sinds 1956 is het een zelfstandig land alleen Spanje heeft nog twee enclaves in het land wat door de Marokkanen wordt gezien als bezet grondgebied.

Lees alles over Marokko

Nigeria

Nigeria

De federale republiek Nigeria ligt in het westen van Afrika. Nigeria is lange tijd gecontroleerd door Europese landen. eerst door Portugal en later door het Verenigd Koninkrijk. Sinds 1960 is Nigeria en zelfstandig land met een eigen onafhankelijke regering. Nigeria is qua bevolking één van de grootste landen van Afrika en als het op deze manier blijft doorgroeien zal het snel het land met de meeset inwoners in Afrika worden.

Lees alles over Nigeria

Tunesië

Tunesië

De Republiek Tunesië ligt in het centraal noordelijke deel van Afrika en heeft landsgrenzen Libië en Algerije. Tunesië behoort tot de Maghrelanden. Dit is een Arabische aanduiding voor een aantal landen die ten westen van Saoedi Arabië liggen ook Marokko, Algerije, Mauritanië en Libië behoren hierbij. Door de vele politieke spanningen, protesten en aanslagen is het land niet meer in trek als toeristische bestemming. Dit zal naar alle waarschijnlijkheid de komende jaren weer veranderen.

Lees alles over Tunesië

Zambia

Zambia

Zambia is een land in het zuidoostelijke deel van Afrika. Tot het halverwege van de vorige eeuw stond het land bekend als Noord-Rhodesië. Vandaag de dag leeft meer dan de helft van de inwoners van het land onder de armoede grens. Dit heeft te maken met de onveilige situaties in het land en door het feit dat er jaarlijks behoorlijk wat overstromingen zijn die het de oogsten verwoesten.

Lees alles over Zambia

Zimbabwe

Zimbabwe

De Republiek Zimbabwe ligt in het zuidoostelijke deel van Afrika. De eerste bewoners in dit deel van Afrika vestigden zich hier tijdens de IJzertijd ongeveer 5.000 jaar geleden. Dit waren jagers van het Khoisan volk dat grote delen van Afrika bevolkte. De rede dat we tegenwoordig weten dat de Khoisan hier geleefd heeft is te vinden in de Matoboheuvels waar deze jagers enkele honderden rotstekeningen maakten.

Lees alles over Zimbabwe

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika

Zuid-Afrika is het meest zuidelijk gelegen land in Afrika. Het ligt aan de Atlantische oceaan en aan de Indische Oceaan. Het is een groot land met ongeveer vijftig miljoen inwoners. Het merendeel van de inwoners bestaat uit mensen met een Afrikaanse afkomst. Er bevindt zich in Zuid-Afrika de grootste groep met niet Afrikaanse inwoners. voornamelijk Europeanen en Indiërs, samen vormen deze ongeveer twintig procent van de bevolking.

Lees alles over Zuid-Afrika