Panama

De Republiek Panama ligt panamain het zuidelijke deel van Midden-Amerika. het grenst aan Colombia en Costa Rica en aan zowel de Caribische Zee als de Stille Oceaan. Het land is voornamelijk bekend om het kanaal wat deze twee zeeën aan elkaar verbindt , het Panamakanaal.
Voordat de Europeanen in panama aankwamen leefden er in het land verschillende precolumbiaanse beschavingen. De bekendste hiervan was de Coclé-cultuur. Vlak na de ontdekking van Panama door Columbus werd het land aan Spanje toegevoegd als overzeese provincie. Niet lang na de onafhankelijk van Spanje werd het land toegevoegd aan Groot-Columbia. Dit zou zo blijven totdat de Amerikanen een verbinding wilden graven tussen de Caribische zee en de Stille Oceaan. Colombia wild hier niet aan meewerken en hierdoor gingen de Amerikanen de onafhankelijkheidstrijders voor een onafhankelijk Panama steunen. Die met deze hulp vrij gemakkelijk de macht gegrepen. In 1904 werd de eerste president van het land geïnstalleerd. De bouw van het Panamakanaal ging hierna gelijk van start en werd afgerond in 1914. Het Panamakanaal werd in een verdrag eigendom van de Verenigde Staten van Amerika. Tegen een eenmalige koopsom en een jaarlijkse vergoeding. Dit zal uiteindelijk tot veel spanningen leiden en zelfs een oorlogsverklaring van panama aan de Verenigde Staten. Uiteindelijk zouden de Amerikanen in 1999 het volledige beheer van het kanaal terug geven aan de Panamese autoriteiten.
Panama is nog een redelijk onbekende vakantiebestemming maar is de laatste jaren wel steeds populairder aan het worden. Dit heeft in eerste instantie te maken met de schoonheid van het land en in tweede instantie met de Vrije handelszone die er in Panama ligt. Panama staat wel bekend als het land van de duizend eilanden. De Bocas del Torro en de San Blas eilanden zijn de bij toeristen het populairst. Of je nu een week in een super-de-luxe vakantieressort wild verblijven, tussen de Indianen wil overnachten op de San Blas eilanden of een trektocht maken door de verschillende natuurparken het kan hier allemaal.

Gemiddelde beoordeling van Panama

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Panama.


Bezienswaardigheden

De bekendste bezienswaardigheid van Panama is natuurlijk het Panamakanaal. Dit 81 kilometer lange kanaal loopt dwars door het land heen en verbindt de Caribische Zee met de Grote Oceaan. Het zijn voornamelijk cruiseboten en containerschepen die gebruik van het kanaal. In het Panama kanaal liggen de Miraflores Locks. Deze sluizen vangen het verschil in eb en vloed op tussen de twee zeeën. Een andere bijzondere bezienswaardigheid zijn de San Blas-eilanden. Deze eilanden worden nog steeds bewoond door de oorspronkelijke inwoners van Panama. De Indianen die hier wonen leven nog in veel gevallen zoals ze dat al vele honderden jaren doen. Er zijn op de eilanden zo goed als geen toeristische accommodaties te vinden maar je kunt wel een excursie naar de eilanden maken. De hoofdstad Panama-Stad mag je tijdens een bezoek aan Panama ook zeker niet overslaan. Al was het alleen al omdat de stad in een vrijhandelszone ligt en hierdoor het motto “Shop till you drop” hier zeker van toepassing is. Daarnaast is het een bijzonder mooie en gedeeltelijk oude stad. Panama-Stad behoord tot de oudste steden gesticht door de Europeanen in Amerika. Wil je liever van de bijzondere flora en fauna genieten die het land te bieden heeft kan dit in één van de nationale parken. Panama staat bekend als een paradijs voor vogelaars. Andere bezienswaardigheden in Panama zijn Fort San Lorenzo, Mi Pueblito en het Nationale Park Portobelo.

UNESCO

Er zijn in Panama in totaal vijf inschrijvingen op de werelderfgoedlijst te vinden. Hiervan moet het er één delen met het buurland Costa Rica. De oudste inschrijving stamt uit 1980. Het gaat hierbij om de vestingwerken aan de Caribische zijde van Panama. De vestingen Portobelo en San Lorenzo verkeren beide in slechte staat en worden hierdoor gezien als een bedreigd werelderfgoed. De tweede inschrijving is het nationale park Darién. Dit park is te vinden op de grens met Bolivia. Het park staat op de werelderfgoedlijst om zijn enorme verscheidenheid aan leefgebieden en de daarbij behorende beesten. Twee andere inschrijvingen zijn ook van natuurlijke oorsprong. Het gaat hierbij om Nationaal Park Coiba en het op het grensgebied met Costa Rica liggende Nationaal Park La Amistad. Als laatste staat het historische district van Panama-Stad op de lijst. Dit deel van de stad staat ook wel bekend als Panama Viejo. Deze stad werd al in 1519 door de Spanjaarden gesticht en was de eerste permanente nederzetting aan de Grote Oceaan.

Klimaat

Weersverwachting Panama

vandaag
29° / 26°
morgen
30° / 26°
26 mei
31° / 27°
27 mei
32° / 26°
28 mei
31° / 26°

In Panama zijn er verschillende tropische klimaten te vinden. Langs de grensgebieden met zowel Costa Rica als Colombia heerst er een tropisch regenwoudklimaat. De neerslag is hier het gehele jaar een stuk hoger dan in de andere delen van het land. De meeste neerslag valt er in deze delen van april tot en met december. De overige drie maanden van het jaar zijn aan de droge kant. Het westelijke deel van Panama heeft een tropisch moesson klimaat waarbij er sprake is van een duidelijke verschil tussen de droge en de natte periode maar het jaarlijkse gemiddelde onder een bepaald aantal millimeter blijft. Het Centrale deel van Panama heeft een tropisch Savanneklimaat. De neerslagcijfers liggen hier een stuk lager dan in de andere delen van het land.
De dagtemperaturen liggen in Panama het gehele jaar rond de dertig graden Celsius. Dit zorgt er samen met de vele neerslag voor dat de gemiddelde luchtvochtigheid het overgrote deel van het jaar erg groot is. Vorst of extreme kou komen er in de meeste delen van het land nooit voor behalve in het oosten van het land bij de San Blas Mountains hier kan boven de tweeduizend meter in de avond vorst voorkomen.
Alhoewel Panama in een orkaan gebied ligt komen er in het land zelden tot nooit tropische stormen of orkanen voor. Dit komt hoofdzakelijk omdat Panama ver weg ligt van de gevarenzone. De zonnekracht is hier het gehele jaar erg hoog dus is het verstandig om jezelf goed in te smeren met een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor

Bekijk ook: klimaatinfo Panama

Geografie

Panama is het meest zuidelijk gelegen land van Midden-Amerika. In het zuiden grenst Panama aan het Zuid-Amerikaanse land Colombia en in het noorden aan Costa Rica. In het westen ligt het land aan de Grote Oceaan en in het oosten aan de Caribische Zee. Deze twee zeeën worden op het smalste deel van Panama met elkaar verbonden door middel van het Panamakanaal. Dit kanaal is totaal 81 kilometer lang en zorgt ervoor dat het noordelijk en het zuidelijke deel van Amerika van elkaar gescheiden worden. Naast het Panama kanaal zijn er in Panama ongeveer vijfhonderd rivieren te vinden. Het overgrote deel hiervan mondt uit in de Grote Oceaan. Er zijn slecht enkele van deze rivieren bevaarbaar. De belangrijkste zijn de Charges, de Tuiro en de Chepo. Bij sommige van deze rivieren zijn stuwdammen aangelegd om te dienen als waterkrachtcentrale. Over de as van het land loopt een grote bergkam. De grootste gebergtes van Panama zijn de San Blas Mountains en het Cordillera de Talamaca gebergte. De hoogste berg van Panama is met 3.474 meter de Volcán Barú.
Voor de kust van Panama liggen vele honderden eilanden. De bekendste zijn de San Blas-eilanden. Deze eilandengroep bestaat uit meer dan driehonderdenvijftig tropische eilanden in de Caribische Zee. Op deze eilanden wonen nog enkele honderdduizenden oorspronkelijke inwoners van Panama. Een andere bekende eilandengroep zijn de Pareleilanden. Deze eilandengroep ligt in de Grote Oceaan en bestaat uit tweeëntwintig grote en vele kleine eilanden. De bekendste eilanden die tot deze groep behoren zijn Isla Contadora en Isla Viveros. Andere bekende archipels en eilanden in Panama zijn Bocas del Toro-archipel, Coiba, Golf van Chiriqui-eilanden, Panama Baai-eilanden, Gatunmeereilnden, Isla Escudo de Veraguas en het stadseiland Colón.
De grootste stad en hoofdstad van het land is Panama-Stad. Andere grote steden in Panama zijn San Miguelito, Tucoman, David, Arraiján en Colón.

Reisadvies

Voor Panama geldt dat alle niet essentiële reizen naar bepaalde gebieden worden ontraden. Dit geld met name voor het grens gebied met Bolivia en delen van het grensgebied met Costa Rica. Hier vinden met regelmaat ongeregeldheden plaats. Het zijn met name Colombiaanse guerrillastrijders en drugssmokkelaars die het onherbergzame grensgebied met Bolivia onveilig maken. Er hebben de afgelopen jaren meerdere grote protesten plaatsgevonden in panama. De verwachting is dat dit de komende jaren nog zo zal blijven. Hou tijdens je bezoek aan het land het nieuws en de lokale autoriteiten goed in de gaten. In Panama-Stad geld door deze rellen en andere ongeregeldheden een avondklok voor jongeren. Jongeren onder de 17 jaar mogen na 21:00 niet zonder toezicht op straat zijn. Net als in de meeste landen zijn er in de grotere steden en bij de grotere toeristische attracties zakkenrollers en gauwdieven actief. Neem daarom zo weinig mogelijk kostbaarheden mee en wees altijd op je hoede.
Daarnaast heb je nog te maken met natuurlijke gevaren. Van juni tot en met november kunnen er in het land tropische stormen en orkanen voorkomen. Als u in deze periode het land bezoek hou dan nauwlettend de weersverwachtingen in de gaten.

Omdat je bij reizen naar of door Panama aan kunt lopen tegen hoge medische kosten is het aan te raden om een goede reisverzekering te nemen als je naar Panama reist. Hiermee voorkom je een financiële strop in het geval van een ongeval of ziekte.

Reisdocumenten

Alle reizigers naar Panama dienen in het bezit te zijn van een geldig paspoort dat op de datum van vertrek uit het land nog minimaal zes maanden geldig is. Je hoeft op voorhand geen visum te aan te vragen. Deze krijg je op het vliegveld als stempel in je paspoort. Wil je echter langer dan negentig dagen in het land verblijven dan dien je een visum aan te vragen bij de ambassade van Panama in Nederland. Dit geld voor alle reizigers dus ook voor kinderen onder de twaalf. Gaat je vlucht via een overstap via de Verenigde Staten van Amerika dan moet je een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. Het is officieel ook verplicht dat je een vliegticket kan overhandigen voor je vertrek uit Panama, en een minimaal geldbedrag of een creditcard
Daarnaast is het verstandig om een digitale kopie van je paspoort mee te nemen voor het geval dat er iets met je paspoort gebeurd.

Infotabel

Hoofdstad Panama-Stad
Telefoon (landcode) 506
Internetdomein .pa
Taal/talen (officieel) Spaans
Taal/talen (spreektaal) Spaans en een klein deel Engels
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC-5
Tijdsverschil zomer In Panama is het 7 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Panama is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Baboa

Links

Over Panama is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Panama:

Panama voor beginners
Panama tips

Panama in één dag
Panama startpagina
Panama bezienswaardigheden
winterzon in Panama

Beoordelingen

  plop I    6 april 2017 om 15:18

  coool

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  […] cocktail. Aan dit vakanties die je onder andere in de Malediven, Bora Bora, Tahiti, Moorea en Panama kunt vieren hangt vaak wel een stevig prijskaartje. Voor een tweepersoons bungalow boven de zee […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Panama

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid