Duitsland

De Bondsduitsland-hoofdfotorepubliek Duitsland ligt in het centrale deel van Europa. Het heeft landsgrenzen met negen landen en het grenst in het noorden aan twee zeeën. Duitsland heeft de meeste inwoners van de Europese Unie en staat qua oppervlakte op de vierde plek. Alleen de landen Frankrijk, Spanje en Zweden zijn groter. Duitsland is één van de belangrijkste grootmachten binnen Europa. Het Duitse parlement is gezeteld in de hoofdstad Berlijn.

De huidige staatsvorm van Duitsland is ontstaan in de negentiende eeuw met de oprichting van de Noord-Duitse Bond. De landsvorm van deze Noord-Duitse Bond leek echter nog niet op het huidige Duitsland. Pas nadat enkel Zuid-Duitse staten zich toevoegden en enkele oostelijk gelegen delen weer onafhankelijk werden kwam het huidige Duitsland tot stand. De voorganger van deze staat was het Heilige Roomse Rijk. Tot dit rijk behoorde het gehele centrale deel van Europa inclusief Nederland en België.

Door de vorming van de Noord-Duitse Bond werd het huidige Duitsland één van de grootmachten in Europa. Al snel zou de naam veranderd worden in het Duitse rijk waardoor het een Keizerrijk werd. Met de Pruisische koning die tevens de titel Keizer droeg. In deze periode veroverde Duitsland een aantal gebieden in Afrika, Azië en Oceanië. Tot deze gebieden behoorden delen van het huidige Nieuw-Guinea, Samoa, China, Kameroen en Togo. Na de Eerste Wereldoorlog raakte Duitsland al deze gebieden kwijt. Naast de overzeese kolonies moest Duitsland ook tien procent van zijn eigen grondgebied inleveren, kreeg het land zware boetes opgelegd en werd het leger tot minimale proporties verkleind.
Deze strafmaatregelen waren zorgden indirect voor de grote populariteit van de nationaalsocialisten in Duitsland en was  indirect de aanleiding voor de Tweede Wereldoorlog. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden grote delen van het land en van Europa verwoest. Na de capitulatie van het Derde Rijk werd het land door de geallieerden in twee stukken verdeeld. Oost-Duitsland, beter bekend als de DDR, stond onder de invloed van de Sovjet-Unie. Het westelijke deel, de BRD met als hoofdstad Bonn, stond onder invloed van de Verenigde Staten. Ook de hoofdstad Berlijn werd in twee stukken verdeeld met de Berlijnse muur als afscheiding. Na de val van het communisme aan het einde van de jaren negentig van de vorige eeuw werd het land weer herenigd.

Tegenwoordig is Duitsland weer één van de wereldmachten met een welvarende economie. Het is tevens één van de populairste vakantiebestemmingen binnen Europa. Veel Nederlanders trekken ieder jaar naar één van de prachtige natuurgebieden, de schitterende steden of gaan in Duitsland op wintersport. De beste reistijd voor Duitsland is van mei tot en met september. Wil je voor de wintersport gaan, dan kies je beter voor de eerste maanden van het jaar.

Gemiddelde beoordeling van Duitsland

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Duitsland.


Duitsland informatie en tips

 • berlijnsemuurBerlijnse Muur

  28 jaar lang was dit de afscheiding tussen oost en west Berlijn. Het symbool voor de koude oorlog en de verdeeldheid in de wereld die dit t weg bracht. Na de Tweede Wereldoorlog werd Berlijn verdeeld in 4 sectoren. De Fransen, Engelsen en Amerikaanse sector gingen al snel samenwerken en aren druk bezig met de opbouw van Duitsland na de oorlog.

  Lees meer

Bezienswaardigheden

Er zijn in Duitsland zoveel bezienswaardigheden te vinden dat je het land eigenlijk te kort doet om er  slecht een paar te noemen. Laten we beginnen met de een van de mooiste en de drukst bezochte bezienswaardigheid van het land, Berlijn. De hoofdstad van Duitsland trekt ieder jaar miljoenen mensen naar zich toe. De meeste toeristen komen hier naartoe om deze prachtige stad met eigen ogen te aanschouwen en om het bruisende uitgaansleven van de stad te ervaren. Enkele hoogtepunten in Berlijn zijn de Branderburger Tor, de restanten van de Berlijnse muur en de Rijksdag. Andre bezienswaardigheden in het land zijn het Kasteel Neuschwanstein, het eiland Mainau, de Porta Nigra in Trier, Schloss Heidelberg, de Dom van Keulen, de Frauenkirche in Dresden en natuurlijk de meerdere kerken, kastelen en de andere schitterende gebouwen die op de werelderfgoedlijst van de Unesco staan.
Daarnaast staat Duitsland natuurlijk bekend om zijn Nürburgring, de Zoo van Berlijn, Fantasialand, Europark Duitsland, het Oktoberfest en de vele kerstmarkten die er ieder jaar gehouden worden. Duitsland is bij veel toeristen erg geliefd om zijn prachtige natuurgebieden. Streken zoals het Zwarte woud, Beieren en het Harz trekken ieder jaar veel natuurliefhebbers die lange fiets- of wandeltochten door de verschillende gebieden maken.

UNESCO

Duitsland had in 2013 negenendertig inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco en dit aantal zal de komende jaren alleen nog maar stijgen. Sommige van deze inschrijvingen deelt Duitsland met één van de omringende landen zoals Oekraïne, Polen, Slowakije, Nederland en zelf één met het Verenigd Koninkrijk. De eerste inschrijving in Duitsland was in 1978. Het ging hierbij om de Dom van Aken. Deze prachtige oude kerk werd aan het einde van de achtste eeuw gebouwd. later volgden nog de Dom van Speyer, de Residentie van Würzburg en de bedevaartskerk van Wies. De grootste en meest omvattende inschrijving in Duitsland is de inschrijving “Paleizen en parken van Potsdam en Berlijn”. Het gaat hierbij om honderdvijftig bouwwerken die in een park van vijfhonderd hectare verdeeld liggen. Het grootste en belangrijkste bouwwerk van dit complex is het Slot Sanssouci. Naast de vele culturele inschrijvingen zoals het kasteel Wartburg, de Dom van Keulen, de prehistorische paalwoningen in de Alpen zijn er ook een aantal natuurlijke inschrijvingen in Duitsland te vinden. Denk hierbij aan de Waddenzee, het voorhistorische historische beukenbos in de Karpaten en de Fossielenvindplaats Groeve Messel.

Klimaat

Weersverwachting Duitsland

vandaag
26° / 15°
morgen
29° / 15°
20 jul
30° / 17°
21 jul
30° / 18°
22 jul
25° / 19°

Het klimaat van Duitsland laat zich het beste omschrijven als een gematigd zeeklimaat. Dit klimaat kenmerkt zich door de relatief aangename zomermaanden zonder al te veel extreem warme dagen, milde winters en een neerslag die ongeveer gelijk is gedurende het gehele jaar. Al is de zomerperiode gemiddeld de natste periode van het jaar. Doordat Duitsland een heuvelachtig land is komen er binnen het land veel weersvariaties voor. Zo is het noordwestelijke deel van het land gemiddeld genomen in de zomer een stuk koeler dan de andere delen en maar is dit in de winterperiode weer precies andersom.
De hoger gelegen delen van Duitsland zijn in de winterperiode behoorlijk koud en er zijn maanden dat de gemiddelde temperatuur hier niet of nauwelijks boven het vriespunt uitkomt. Tijdens deze maanden zal de neerslag hoofdzakelijk uit sneeuw bestaan. In deze gebieden is een groot deel van het jaar wintersport mogelijk. Dit heeft voornamelijk betrekking op het Harzgebergte, het Zwarte Woud en Beieren.
Het centrale deel van Duitsland wordt wat minder beïnvloed door de zeeklimaat of door het hooggebergte. Hierdoor liggen de gemiddelde temperaturen in dit deel van Duitsland net iets hoger en beschikt de regio over iets meer zonne-uren. De gemiddelde neerslag in Duitsland verschild erg per regio. Gemiddeld genomen is Duitsland net iets natter dan Nederland. De regio’s Baden-Württemberg en Bayern zijn met bijna 2.500 millimeter op jaarbasis de natste regio’s van Duitsland.

Bekijk ook:  Klimaatinfo Duitsland

Geografie

Duitsland ligt in het centrale deel van Europa en heeft landsgrenzen met Oostenrijk, België, Tsjechië, Denemarken, Frankrijk, Luxemburg, Nederland, Polen en Zwitserland. In het noorden grens Duitsland aan de Noordzee of specifieker aan de Waddenzee en aan de Baltische zee. Geografisch gezien bestaat Duitsland uit drie delen; de Duitse laagvlakte, het Centraal Duitse middengebergte en de Alpen. Er zijn in totaal tien verschillende berggebieden te vinden in Duitsland; het Alpenvoorland, de Beierse Alpen, de Eifel, Ertzgebergte, Harz, Hunsrück, Kellerwald, Sauerland, Thüringer Woud en het Zwarte Woud. Het hoogste punt van Duitsland is in de Beierse Alpen te vinden. De Zugspitse ligt op de grens van Duitsland en Oostenrijk en is 2962 meter hoog.
Het land is verdeeld in zestien deelstaten die allemaal hun grondwetten, parlementen en regeringen hebben. De dichtbevolkte deelstaat is Noordrijn-Westfalen met meer dan achttien miljoen inwoners de grootste qua oppervlakte is de deelstaat Beieren het grootst.
De belangrijkste rivier die door Duitsland stromen of hun oorsprong in dit land vinden zijn en in de Noordzee uitkomen zijn de Maas, de Rijn, de IJssel de Eems, de Wezer en de Elbe. De Donau die in de Zwarte Zee uitkomt en de Trave en Swina die in de Oostzee uitkomen.
In Duitsland zijn een aantal echt grote steden te vinden. Zo hebben de steden, Berlijn, Hamburg, München en Keulen meer dan één miljoen inwoners en zijn er in het land totaal meer dan vijftien steden te vinden met meer dan een half miljoen inwoners. De bekendste hiervan zijn Frankfurt, Stuttgart, Dortmund, Düsseldorf en Bremen.

Reisadvies

Momenteel geldt voor Duitsland het reisadvies waakzaamheid betrachten. Dit heeft voornamelijk te maken met de terreurdreiging die er in Duitsland is. Met name op plaatsen waar veel buitenlanders bij elkaar komen. Een verhoogde dreiging is er ook op vliegvelden en treinstations. Van deze dreiging is in het  land echter maar weinig merkbaar.
Het is verstandig om een tekentang mee te nemen, zeker als je van plan ben om langere tijd in de natuur door te brengen. Anders dan in Nederland kent Duitsland geen gedoog bewijs voor softdrugs. Op het bezitten of verhandelen hiervan staan zware celstraffen. Verder is het verstandig om als toerist zijnde niet te koop te lopen met dure apparatuur of juwelen.

Reisdocumenten

Duitsland is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen komen kunnen een standaard visum aanvragen. Deze is drie maanden geldig en geldt voor alle Schengen landen. Men dient echter wel in het bezit te zijn van een geldig identiteitsbewijs. Sinds 2012 is dit ook het geval voor kinderen onder de twaalf.

Infotabel

Hoofdstad Berlijn
Telefoon (landcode) 49
Internetdomein .de
Taal/talen (officieel) Duits
Taal/talen (spreektaal) Duits
Religie(s) Katholiek, Protestants
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer In Duitsland loopt de tijd gelijk met Nederland
Tijdsverschil winter In Duitsland loopt de tijd gelijk met Nederland
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met die van Nederland
Valuta euro

Links

Over Duitsland is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Duitsland:

Duitsland informatie
Duitsland informatie
bezienswaardigheden in Duitsland
goedkoop naar Duitsland
de mooiste dorpjes in Duitsland
overnachten in Duitsland
steden in Duitsland
bijzondere plaatsen in Duitsland

Foto's van Duitsland

Beoordelingen

  henkie I    20 januari 2021 om 12:07

  duistla nd ist seht shhon

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid
  iene miene mute I    20 januari 2021 om 12:06

  ik vind het hardstikke mooi hoe dit gaat in duitslanf

  […] mogelijk gevolg van de beslissing van Duitsland om tol te gaan heffen is dat in België het plan voor tolheffing ook weer uit de kast gehaald […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Duitsland

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid