Kaapverdië

Kaapverdië ook wel de kaapverdie-mountain-and-seaKaapverdische Eilanden of Cabo Verde genoemd liggen voor de westkust van West-Afrika op ongeveer 400 tot 800 kilometer verwijderd van het Afrikaanse vaste land. Vroeger stond de archipel bekend onder de naam “Ilhas de Cabo Verde” wat zoveel betekent als eilanden van de Groen Kaap. Kaapverdië is vandaag de dag een democratische republiek met een scheiding tussen de wetgevende, uitvoerende en de rechterlijke macht. Het is hiermee één van de meest democratische en politiek meest stabiele landen in het westen van Afrika.
Over de vroege geschiedenis van de Kaapverdische eilanden is niet heel veel bekend. Er wordt aangenomen dat de Feniciërs de eerste zijn geweest die hier voet aan wal hebben gezet. De eerste echte verwijzingen naar de archipel komen we tegen net voor onze jaartelling bij de Romeinen. Het zou echter nog tot de vijftiende eeuw duren voordat er permanente bewoning op de eilanden voor zou komen. Het waren de Portugezen die onder leiding van Hendrik de Zeevaarder voor het eerst sinds eeuwen de eilanden herontdekten. In 1462 werd de eerste nederzetting, het huidige Cidade Velha, gesticht. Niet lang hierna werden de Kaapverdische eilanden een belangrijke handelspost voor schepen die onderweg waren naar het nieuw ontdekte Amerika. Daarnaast werden één van de belangrijkste slavenhandelsposten in Afrika. Vanuit de binnenlanden van Afrika werden de slaven naar Kaapverdië gebracht waarna ze verkocht werden en naar plantages in Amerika vervoerd werden. Met de afschaffing van de slavenhandel had Kaapverdië zijn belangrijkste inkomensbron verloren en raakte het land in armoede.
Nog steeds hebben de Kaapverdische Eilanden een broze economie dat hoofdzakelijk afhankelijk is van het toerisme. In 1975 verklaarde het land zich onafhankelijk van Portugal en ging het een verband aan met Guinee-Bissau. Dit werd enkele jaren later opgeheven en sindsdien is Kaapverdië een zelfstandig land.
De Kaapverdianen staan bekend als een bijzonder gastvrij, de inwoners zijn over het algemeen vriendelijk en open. In tegenstelling tot veel andere West-Afrikaanse landen zijn de inwoners van Kaapverdië niet opdringerig of vervelend. Als je opdringerige of koppige verkopers tegenkomt zullen deze in de meeste gevallen niet uit Kaapverdië komen.

Nederlanders weten de weg naar Kaapverdië tegenwoordig goed te vinden. De combinatie van een niet al te lange vliegafstand met vrijwel gegarandeerd aangenaam weer maken van Kaapverdië een ideale plek om lekker een week of langer te genieten van zon, zee, strand en vooral ook cultuur. Een goedkope Kaapverdië vakantie kun je vooral boeken voor de maanden november en in het begin van het jaar, met uitzondering van de momenten dat er schoolvakanties gaande zijn. Tijdens de Nederlandse schoolvakanties is het lastiger om een leuke vakantiedeal voor Kaapverdië te vinden.

Gemiddelde beoordeling van Kaapverdië

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Kaapverdië.


Bezienswaardigheden

Echte grote en bekende bezienswaardigheden zijn er op de Kaapverdische eilanden eigenlijk niet te vinden. De uitzondering hierop is natuurlijk Cidade Velha dat door de Unesco op de werelderfgoedlijst van de Unesco is geplaatst. De meeste toeristen die naar de Kaapverdische eilanden komen, komen hier hoofdzakelijk om te genieten van de schoonheid die het land te bieden heeft. De prachtige zandstranden op Maio, Sal en Boa Vista, de bijzondere natuur op Fogo en Santo Antão en de levendigheid in de stad Praia zijn hier goede voorbeelden van. De Hoofdstad Praia staat bekend om zijn bruisende uitgaansleven en de bijzonder architectuur. De cultuur van Kaapverdië werd medebepaald door de eeuwenlange overheersing van Portugal. Hierdoor zijn een aantal van de typische Portugese elementen zoals de Fado terug te vinden op de Kaapverdische eilanden. De Fado heeft hier een eigen variant genaamd de Morna. Dit is een fado vermengt met Afrikaanse invloeden en de Argentijnse Tango.
Omdat het merendeel van de Kaapverdianen katholiek zijn wordt er op de eilanden ook vrij uitbundig carnaval gevierd. Soms wordt het ook wel Mardi Gras genoemd. Tijdens het carnaval worden er kleurrijke optochten gehouden die begeleid worden door exotische dansen en ritmische muziek.
Enkele van de populairste bezienswaardigheden zijn te vinden in de zeeën rondom Kaapverdië. Zo leven er in de wateren rondom de eilanden zeventien soorten dolfijnen en komen er verschillende soorten walvissen voor. Tijdens het paarseizoen is het zelfs mogelijk om vanaf het land te walvissen te zien zwemmen. Ook komen er verschillende soorten schildpadden voor, die hun eieren op de stranden van Maio, Sal en Boa Vista leggen. De Kaapverdische eilanden zijn een geliefde plaats om te snorkelen en te duiken.

UNESCO

Kaapverdië heeft één inschrijving op de Werelderfgoedlijst van de Unesco. Het gaat hierbij om het historische centrum van Cidade Velha, een plaats die vroeger bekend stond onder de naam Ribeira Grande op het eiland Santiago. Cidade Velha is de oudste permanente nederzetting op Kaapverdië. De oude Portugese stad is te vinden op ongeveer 15 kilometer afstand van de hoofdstad Praia. In Cidade Velha is nog steeds het oude straatpatroon uit de zestiende eeuw te herkennen. De mooiste bezienswaardigheden in dit stadje zijn de overblijfselen van een oude kathedraal, de ruïnes van het fort São Filipe en een historisch plein met een marmeren kolom.

Klimaat

Weersverwachting Kaapverdië

vandaag
25° / 22°
morgen
26° / 23°
14 dec
29° / 23°
15 dec
29° / 24°
16 dec
29° / 25°

Het klimaat van Kaapverdië wordt het grootste deel van het jaar bepaald door de Noordoostpassaat. Deze warme droge wind neemt de hitte en droge lucht mee vanuit de Sahara en zorgt voor het aangename klimaat op de eilanden. Het zorgt er tevens voor dat er maar weinig neerslag voorkomt op de eilanden. De wind is op zijn sterkst in de periode tussen december en april.
Er valt echter nog steeds net iets te veel regen in Kaapverdië om het hele land de classificatie woestijnklimaat mee te geven. Hierdoor heeft Kaapverdië een steppeklimaat. Al komen een aantal van de eilanden Maio, Sal en Boa Vista wel degelijk in aanmerking voor het woestijnklimaat.
De neerslag is erg onregelmatig in Kaapverdië. Als het er regent dan zal dit zo goed als altijd in de maanden juli tot en november zijn maar het kan ook zomaar voorkomen dat het er enkele jaren niet regent. Dit zorgt dan op zijn beurt weer voor voedseltekort en hongersnood op Kaapverdië.
Fogo en Santo Antão zijn de eilanden met de meeste kans op neerslag.
De temperatuur op de Kaapverdische eilanden ligt het hele jaar gemiddeld tussen de 22 en de 27 graden Celsius. Echte uitschieters qua temperatuur komen op de meeste eilanden niet of nauwelijks voor. Wel kan op de bergachtige eilanden het kwik dalen tot een graad of tien boven het vriespunt en ligt de maximale temperatuur op de zandeilanden op ongeveer 40 graden Celsius.
De laatste jaren Is Kaapverdië uitgeroeid tot één van de populairste winterzon bestemmingen. Dit heeft hoofdzakelijk te maken met het uitstekende klimaat maar ook met de relatief korte vliegtijd.

Bekijk ook: klimaatinfo Kaapverdië

Geografie

Kaapverdië bestaat uit negen grote eilanden en een aantal kleine. Deze negen eilanden zijn in twee groepen te verdelen; de bovenwindse en de benedenwindse eilanden. Tot de bovenwindse eilanden behoren Santo Antão, São Vicente, São Nicolau, Santa Luzia, Sal, Boa Vista, Branco en Raso. De eilanden Brava, Fogo, São Tiago, Maio, Rei en Rombo behoren tot de tot de benedenwindse eilanden.
De grootste stad op Kaapverdië is de hoofdstad Praia. Andere grote en bekende plaatsen op de archipel zijn Santa Maria, Sal Rei, Mindelo, Ribeira Grande, São Filipe, Porto Novo, Ribeira Brava, Espargos, Cidade Velha en Vila do Maio.
Het hoogste punt van Kaapverdië is te vinden op het eiland Fogo. De berg Pico de Fogo steekt 2.829 meter boven de zeespiegel uit. Ook op het eiland Santo Antõa zijn er pieken die vinden die boven de 2.000 meter uitsteken. Dit zijn ook de eilanden waar de meeste begroeiing te vinden is. Hier valt gemiddeld genomen de meeste neerslag waardoor er landbouw mogelijk is. De eilanden Maio, Sal en Boa Vista staan bekend als zeer droog en bestaan voor het grootste deel uit zandvlakte en zout.
Doordat er gedurende het jaar maar weinig neerslag valt in Kaapverdië komen er zo goed als geen permanente rivieren voor in het land. Wel worden er in de regenperiode enkele tijdelijke rivieren gevormd.

Reisadvies

Het reisadvies voor Kaapverdië luidt; geen bijzondere veiligheidsrisico’s. Er zijn wel enkele veiligheidsrisico’s maar deze hebben hoofdzakelijk te maken met criminaliteit in de grotere steden van Kaapverdië. Dit is niet erger of meer dan in andere grote steden ter wereld. Wees dus op je hoede, draag geen opvallende juwelen en loop niet te koop met dure apparatuur.
In Kaapverdië komen met enige regelmaat natuurrampen voor. Denk hierbij aan vulkaanuitbarstingen en orkanen. Het eiland Fogo bestaat uit een natuurlijk nog steeds actieve vulkaan. Het is maar zelden dat een orkaan daadwerkelijk aan land komt in Kaapverdië. De laatste raasde in 2014 over het land maar het was toen al 122 jaar geleden dat er een orkaan in Kaapverdië gezien was.
De wegen in Kaapverdië zijn over het algemeen matig tot slecht, zelf autorijden wordt dan ook niet aangeraden. Wil je toch een auto huren dan doe je er goed aan om een 4×4 te huren.

Reisdocumenten

Om Kaapverdië binnen te komen heb je genoeg aan een Nederlands paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig en moet je in het bezit zijn van een visum. Dit visum wordt in veel gevallen geregeld door de reisorganisatie. Ga je echter op eigen houtje naar Kaapverdië dan kan je een visum aanvragen bij de ambassade in België of het consulaat in Rotterdam. In uitzonderlijke gevallen is het ook mogelijk om op het vliegveld in Kaapverdië een visum aan te vragen. Dit visum is echter maar twee weken geldig en een stuk duurder dan een normaal visum.

Infotabel

Hoofdstad Praia
Telefoon (landcode) 236
Internetdomein .cv
Taal/talen (officieel) Portugees
Taal/talen (spreektaal) Portugees is de officiële taal van het land maar de meeste inwoners spreken onderling Crioulo met elkaar. Op de meer toeristische plaatsen kun je ook met Frans en Engels terecht.
Religie(s) Katholiek
Tijdzone(s) UTC-1
Tijdsverschil zomer in Kaapverdië is het 3 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter in Kaapverdië is het 2 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Escudo

Links

Over Kaapverdië is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Kaapverdië:

Boa Vista in 24 foto’s
Kaapverdië bezienswaardigheden

Kaapverdië informatie

Kaapverdië voor beginners
Kaapverdië top 10
Sal in 24 foto’s
winterzon Kaapverdië
waar overnachten op de Kaapverdische Eilanden
wikipedia

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Kaapverdië

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid