Luxemburg

Het Groothertogdom Luxemburg ligt in het noordwesten van Europa en behoort net als Nederland en België tot de Benelux. Luxemburg is onderverdeeld in de volgende districten, Diekirch, Grevenmacher en Luxemburg. De grootste stad van het land is Luxemburg-stad wat tevens de hoofdstad van het land is. Luxemburg grenst aan de landen België, Duitsland en Frankrijk.

Het is één van de kleinste landen van Europa maar ook één van de rijkste landen van de wereld per inwoner. Volgens het Internationaal Monetair Fonds ligt het B.N.P. hier het hoogst ter wereld. Dit komt voornamelijk door het bankwezen wat hier sterk vertegenwoordigd is en de aanwezigheid van de stalindustrie.

Veel mensen kennen het land alleen vanuit de auto op doorreis naar Frankrijk of naar een andere vakantie bestemming. Dit is zonde omdat het land veel te bieden heeft, zoals de serene rust die er buiten de grotere plaatsen heerst en het prachtige natuurschoon. Dit is voor de meeste mensen die het land bezoeken de belangrijkste reden om naar Luxemburg te gaan. Het heuvelachtige landschap is hier uitermate geschikt voor lange wandelingen en fietstochten in de vrije natuur.

De fraaie natuur zorgt ervoor dat Luxemburg bij kampeerders erg populair is. In totaal zijn er in Luxemburg ongeveer 60 campings te vinden waarvan de meeste aan één van de vele rivieren of beken liggen. Het land kent vele natuurparken waarvan de meeste gewoon toegankelijk zijn voor het publiek. Het grote natuurpark Obersauer is erg in trek bij wandelaars die op een meerdaagse trektocht gaan. In het land staan ook veel burchten en kastelen die zo goed als allemaal te bezoeken zijn, in de zomermaanden zijn ze zo goed als continue te bezoeken. In de wintermaanden gelden over het algemeen andere openingstijden.

Gemiddelde beoordeling van Luxemburg

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Luxemburg.


Luxemburg informatie en tips

  • Luxemburg acijnsparadijs

    Luxemburg is een belangrijke tussenstop op de autoroute richting het zuiden. Het gros van de vakantiegangers reist via Luxemburg naar landen zoals Frankrijk, Spanje en Portugal. Omdat Luxemburg traditioneel al jarenlang lagere accijnzen hanteert dan Nederland.

    Lees meer

  • Luxemburg fietsen

    In bijna geen enkele andere sport heeft Luxemburg door de jaren heen een grote betekenis kunnen spelen. Behalve in het wielrennen zo heeft het land een eigen World Toer ploeg en heeft het tot nu tot al vier tour de France winnaars voortgebracht.

    Lees meer

Bezienswaardigheden

Naast de prachtige natuur en de rust waar de meeste mensen voor naar het land komen zijn er nog een aantal plekken die je gezien moet hebben in het land. Zo is Luxemburg-stad van het land al twee keer culturele hoofdstad van het jaar geweest. De oude binnenstad van de stad staat op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In de oude stad verbindt de schitterende Adolfsbrug de stationsbuurt met het oude centrum. In het uiterste zuidoosten van het land ligt bij het drielandenpunt het dorpje Schengen waar in 1985 het Schengen-verdrag getekend is. In het noorden van het land staat het kasteel van Clarvaux in het gelijknamige dorp. In dit kasteel zijn drie permanente tentoonstellingen waaronder de fototentoonstelling “ The Family of Man” van Edward Steichen dat op de Memory of the world-lijst van UNESCO staat.

UNESCO

Sinds 1994 staat de oude binnenstad en de vestingwerken van de hoofdstad Luxemburg op de werelderfgoedlijst van de Unesco.

Klimaat

Weersverwachting Luxemburg

vandaag
27° / 14°
morgen
28° / 18°
20 jul
29° / 19°
21 jul
23° / 19°
22 jul
22° / 16°

Ondanks de inlandse ligging van Luxemburg heeft het land een gematigd zeeklimaat dat wordt beschermd door de Ardennen wat er voor zorgt dat klimaat hier over het algemeen erg aangenaam is. De zomers zijn er warm zonder echt heet te worden, de winter kunnen er koud zijn maar echt ver onder het vriespunt zullen de temperaturen niet snel komen. Het noordelijke deel van het land is over het algemeen wat koeler dan de rest van het land.

Bekijk ook: Klimaatinfo Luxemburg

Geografie

Het hoogste punt van Luxemburg is niet zoals veel mensen denken de heuvel Burgplatz maar de minder bekende heuvel Kneiff die met zijn 560 meter net 2 meter hoger is als de Burgplatz. Naast een aantal kleinere rivieren en stromen lopen de volgende rivieren door Luxemburg heen de Chiers, de Moezel, de Sûre, de Zwarte Ernz, de Alzette, de Attert en de Wiltz. De meeste van de rivieren komen uiteindelijk in de moezel terecht alleen de Chiers is hier een uitzondering op die stroomt naar de Maas toe.

Reisadvies

Voor Luxemburg gelden geen bijzondere reisadviezen. Het is hier verboden om drugs te bezitten en te verhandelen. Op het smokkelen van drugs staan hier zware straffen. Bij wandelingen in de natuur is het verstanding om naderhand te controleren op tekenbeten. Deze insecten kunnen de drager van de ziekte van lyme zijn.

Bekijk ook: Veilig op reis

Reisdocumenten

Luxemburg is één van de Schengen landen wat er voor zorgt dat inwoners van andere Schengen landen vrij mogen reizen tussen de verschillende landen. Voor toeristen die van buiten één van de Schengen landen kunnen een standaard visum aanvragen deze heeft hier een duur van 3 maanden en geld voor alle Schengen landen.

Infotabel

Hoofdstad Luxemburg Stad
Telefoon (landcode) 352
Internetdomein .lu
Taal/talen (officieel) Luxemburgs
Taal/talen (spreektaal) Frans en Duits
Religie(s) Rooms-Katholiek
Tijdzone(s) UTC+1
Tijdsverschil zomer geen
Tijdsverschil winter geen
Zomertijdregeling ja, deze loopt gelijk met Nederland
Valuta Euro

Links

Over Luxemburg is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Luxemburg:

Luxemburg informatie
Luxemburg voor beginners
overnachten in Luxemburg
mooiste dorpjes van Luxemburg
wikipedia

Foto's van Luxemburg

Beoordelingen

Plaats uw ervaring/beoordeling voor Luxemburg

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


cultuur
vakantiegevoel
eten & drinken
infrastructuur
stranden
winterzon
wintersport
winkelen
uitgaansleven
natuur
prijspeil
veiligheid