Cuba

De republiek Cuba ligt in het noordoosten van de Caribische zee en is officieel een communistische staat. Het eiland wordt al eeuwen bewoond door enkele indianen stammen en het was Christoffel Columbus die aan het einde van de 15de eeuw als eerste Europeaan het land bezocht. Enkele jaren later veroverden de Spanjaarden het land en maakten er een Spaanse kolonie van. Dit bleef het tot de 19de eeuw toen het na de Spaans-Amerikaanse Oorlog in de handen van de Verenigde Staten van Amerika kwam. Deze verleenden het land in 1902 formele zelfstandigheid, maar bleef zich met de politiek van het land bemoeien. In de jaren 50 van de vorige eeuw vond hier de revolutie onder Fidel Castro plaats. Deze maakte van Cuba een communistisch land wat voor conflicten zorgde met de Verenigde Staten en uiteindelijk tot de invasie in de Varkensbaai en weer later tot de Cubacrisis. In de daarop volgende jaren was de broer van Fidel Castro. Raúl Castro, president van het land. Hij liet het strakke communistische regime wat los. Hierdoor werd er steeds meer toerisme mogelijk op het eiland en weten steeds meer toeristen hun weg naar Cuba te vinden. De meeste toeristen verblijven in de buurt van de plaatsen Varadero en Havana. In 2017 waren er 5 miljoen toeristen die het land bezochten. Dat is een verdubbeling in zeven jaar tijd.

Gemiddelde beoordeling van Cuba

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Cuba.


Cuba informatie en tips

 • Cubaanse sigaren

  Eén van de bekendste exportproducten uit Cuba zijn de handgerolde Cubaanse sigaren. Volgens kenners komt de beste tabaksbladeren uit Cuba. Deze worden hier verwerkt in één van de vele kleine sigarenfabriekjes.

  Lees meer

 • De man met de baard

  Land van de man met de baard. Zo, met hun hand wrijvend aan hun kin, duiden de Cubanen de “grote leider” zelf aan. Er zijn maar weinig landen op  de aarde waar één man zo  lang zoveel invloed heeft kunnen uitoefenen op het volk en het land zelf. De revolutie die Fidel Castro teweeg bracht heeft ook de kunst danig beïnvloedt. Cuba had altijd al een grote invloed op de inspiratie van verschillende artiesten. Bizet met zijn Habanera, Guantanamera, zo’n beetje gecoverd door iedere zanger in de wereld

  Lees meer

Bezienswaardigheden

De laatste jaren is Cuba zich steeds meer aan het profileren als een zon, zee en strand vakantie. Veel toeristen komen er naar het eiland toe om te duiken Er zijn op meerdere prachtige duiklocaties te vinden zoals de kustplaats Varadero die hierom bekend staat. Bij de plaats Cayo Coco bevindt zich één van de grootste koraalriffen ter wereld en bij het eiland Isla de la Juventud zijn er ook enkele prachtige koraalriffen te vinden. Het land is natuurlijk wereldwijd bekend om zijn sigaren. Als toerist zijnde kun je hier meerdere taksplantages bezoeken en zelf proberen een sigaar te rollen in een lokale sigarenfabriek. Het prachtige oude centrum is zeker een bezoekje waard. In dit oude centrum staat El Capitolio, dit gebouw werd geïnspireerd op het Amerikaanse Capitool en is sinds de Cubaanse revolutie in gebruik als universiteitsgebouw. In het vroegere presidentiële paleis kan men tegenwoordig het Museo de la Revolución vinden. Voor wie geïnteresseerd is in de Cubaanse revolutie is de stad Santa Clara een must see. Santa Clara wordt gezien als de revolutiehoofdstad en hier kan men onder andere het mausoleum van Ché Guevara vinden. Natuurliefhebbers mogen zeker de nationale parken van het land niet vergeten. Het voormalige huis van Ernest Hemingway is in de buurt van San Francisco de Paula nog in volle glorie te bezichtigen.

UNESCO

In totaal heeft Cuba negen inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. De eerste inschrijving waren de oude vestingmuren van Havana die in 1982 aan de lijst werd toegevoegd.
In 1988 werd Trinidad en Valle de los Ingenios toegevoegd en elf jaar later volgde pas het Kasteel San Pedro de la Roca in Santiago de Cuba. In de jaren erna volgden er meerdere inschrijvingen zoals de Viñales-vallei, Nationaal park Desembarco del Granma en het Archeologisch landschap van de eerste koffieplantages in het zuidoosten van Cuba. In 2001 werd ook het nationaal park Alejandro de Humboldt bijgeschreven. In 2005 en 2008 werden de historische centrums van Cienfuegos en Camagüey als laatste op de werelderfgoedlijst van de Unesco toegevoegd.

Klimaat

Weersverwachting Cuba

vandaag
33° / 22°
morgen
33° / 22°
26 mei
33° / 23°
27 mei
33° / 24°
28 mei
33° / 24°

Het overgrote deel van Cuba heeft een tropisch savanneklimaat met veel neerslag gedurende onze zomermaanden. Op het zuidoostelijke deel van het eiland van het eiland valt beduidend minder neerslag en hier spreekt men dan ook van een steppeklimaat. Van juni tot en met november kunnen er hier tropische stormen en orkanen voorkomen. Gemiddeld trekken er twee orkanen per jaar over het eiland heen die daarmee veel schade veroorzaken. Het zuidelijke deel van het eiland wordt hierbij het meest getroffen. De dagtemperaturen liggen hier het gehele jaar rond de 30 graden Celsius. In de avond en nacht koelt het hier ongeveer 10 graden af. Door de grote invloed die de Caribische zee op dit gebied heeft komen hier weinig of geen weersextremen voor. De zeetemperatuur schommelt hier tussen de 25 en 30 graden Celsius. Tijdens de warmste dagen van het jaar kan de gemiddelde luchtvochtigheid hier behoorlijk oplopen. Op de dagen kan men het beste maar een plekje op één van de stranden zoeken. Hier ligt de gevoelstemperatuur door de aanwezigheid van de zeewind net wat lager.

Bekijk ook: klimaatinfo Cuba

Geografie

Het land Cuba bestaat uit 4.195 voornamelijk onbewoonde eilanden die in de Caribische zee, Golf van Mexico, Straat Florida, Windward Passage, straat van Yucatan en de Atlantische Oceaan liggen. Het grootste eiland van Cuba is het eiland Cuba dat tevens het grootste eiland van het Caribische gebied is. Voor de zuidoost van het eiland Cuba ligt Isla de la Juventud dat met bijna 90.000 inwoners het één na dichtstbevolkte eiland van het land is. Veel van de kleinere eilanden en eilandgroepen zijn nog ongerept en hier kan men nog van de authentieke Cubaanse natuur genieten.
Op het hoofdeiland zijn er drie bergketens te vinden de Sierra Maestra, de Sierra del Escambray en de Sierra de los Órganos. In de Sierra Maestra ligt de berg Pico Turquino die met 1920 het hoogste punt van het land vormt. Verreweg de grootste stad van het land is de hoofdstad Havana met meer dan 2.000.00 inwoners. Andere grote steden van het land zijn Santiogo de Cuba, Camaguey, Holguin en Guantanamo.
In totaal wordt Cuba, soms letterlijk, doorsneden door ongeveer tweehonderd rivieren waar de Guantánamorivier, de Guaso en de Toarivier de bekendste van zijn. Doordat de Cuba een eiland is heeft het geen landsgrenzen maar wel meerdere zeegrenzen. De interessantste hiervan is de grens met de Verenigde Staten. Het uiterste puntje van de Verenigde Staten (Key West) ligt slechts 150 bij Cuba vandaan.

Reisadvies

Het officiële reisadvies voor Cuba staat al jaren op de status “waakzaamheid betrachten”. Er zijn geen directe maatregelen nodig als men hier op vakantie gaat. Er zijn natuurlijk wel een aantal voor de hand liggende situaties die u hier beter kunt vermijden. Probeer altijd met meerdere mensen te reizen en draag niet te opzichtig kostbare juwelen. Er zijn geen vaccinaties die verplicht zijn voor een bezoek aan Cuba maar een DTP en een hepatitis A inenting worden wel aangeraden. Andere ziektes die hier voor kunnen komen zijn Dengue en reizigersdiarree. De handel op soft en hard drugs is hier streng verboden net als het in en uit voeren hiervan. Op seksuele handelingen met minderjarigen staan hier lange gevangenisstraffen. Van juni tot en met november geld er hier een verhoogde kan op tropische stormen en orkanen.

Reisdocumenten

Om Cuba te kunnen bezoeken moet men in het bezit zijn van een paspoort dat nog minstens 6 maanden geldig is en een visum. Een visum voor Cuba kan men aanvragen bij het Cubaanse consulaat in Rotterdam. Het Cuba visum is 30 dagen geldig. Als je via een reisorganisatie hebt geboekt volstaat in sommige gevallen ook een toeristen kaart. De Tarjeta del Turista zoals hij hier genoemd wordt is niet in alle gevallen geldig controleer dit uitvoerig voor vertrek. Niet alle reisverzekeraars dekken uw ziektekosten in Cuba controleer van de voren of dit bij uw verzekering wel zo is.

Infotabel

Hoofdstad Havana
Telefoon (landcode) 537
Internetdomein .cu
Taal/talen (officieel) Spaans
Taal/talen (spreektaal) Spaans en Caribisch-Spaans
Religie(s) rooms-katholiek
Tijdzone(s) UTC-5
Tijdsverschil zomer in Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter in Cuba is het 6 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling De zomertijd wijkt hier iets af en gaat de derde zondag van maart in en duurt tot de laatste zondag oktober
Valuta Convertibele peso voor de toeristen en de Cubanen betalen zelf met de Cubaanse peso

Links

Over Cuba is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Cuba:

Cuba voor beginners
Cuba bezienswaardigheden top 10
Cuba reisinformatie

Cuba winterzon
wikipedia

Foto's van Cuba

Beoordelingen

  […] Libre. Nog een cocktail/longdrink uit Cuba die al jarenlang enorm populair is en niet weg te slaan is van een goed zomers terras. Een goede […]

  […] lang en ligt in de Golf van Mexico, ruim 300 kilometer ten zuiden van de Amerikaanse staat Florida. Cuba is een fantastische zonbestemming die de afgelopen jaar sterk in populariteit is gestegen. Op deze […]

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Cuba

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid