Azie

Azië is het grootste werelddeel dat we kennen op onze aardbol. De exacte definitie van welke landen en gebieden tot Azië behoren varieert. In steeds meer voormalige Sovjetgebieden die na het uiteenvallen van de Sovjetunie zelfstandig geworden zijn waait een dermate pro-Europese wind dat een aantal van deze landen liever bij Europa ingedeeld worden dan bij Azië. Deze landen liggen staatkundig gezien eigenlijk in Azië of deels in Azië. De raarste eend in de bijt is Cyprus, dat lid is van de Europese Unie maar geografisch gezien eigenlijk tot Azië behoort. Wij delen Cyprus in bij Europa. De andere twijfelgevallen zoals Armenië, Azerbeidzjan, Georgië, Kazachstan en Rusland delen wij in bij Azië. Turkije is op Landenwijzer ingedeeld bij Europa, hoewel het deel ten oosten van de Bosporus eigenlijk in Azië ligt.

Azië is een fascinerend werelddeel met veel gezichten. Op politiek, religieus en cultureel vlak zijn er grote verschillen te vinden binnen dit immense continent. Het westelijke deel is overwegend islamitisch met de daarbij behorende cultuur. Midden in het islamitische deel vind je de joodse staat Israël, een land dat continu op gespannen voet leeft met de omringende landen. Richting het oosten zijn het vooral het hindoeïsme en boeddhisme dat je aantreft. Opvallend is dat alle grote wereldreligies, inclusief het christendom, in Azië ontstaan zijn.

Vakantie in Azië betekent in veel gevallen het maken van een rondreis door één of soms meerdere landen. Er is zoveel aan cultureel erfgoed en andere bezienswaardigheden te vinden in Azië dat het eigenlijk zonde is om op één plek te blijven.

Landen in Azië

Cambodja

Cambodja

Het Koninkrijk Cambodja ligt in het zuidoosten van Azië ingeklemd tussen Thailand, Laos en Vietnam. Het land ligt aan de Zuid-Chinese zee en aan de Golf van Thailand. Cambodja staat in de westerse wereld vooral bekend om zijn prachtige tempelcomplexen die voor een groot deel uit de negende eeuw na Christus stammen. De meeste toeristen die het land bezoeken, komen dan ook naar Cambodja toe voor één van de prachtige tempelcomplexen. Meestal wordt een reis naar Cambodja afgesloten met een bezoek aan de stad Sihanoukville met zijn prachtige ongerepte stranden.

Lees alles over Cambodja

Hong Kong

Hong Kong

De Speciale Administratieve Regio Hongkong van de Volksrepubliek China zoals Hong Kong officieel heet is een speciale regio binnen de Volksrepubliek China en kan gezien worden als een zelfstandig land. Dit zal het in ieder geval blijven tot 2047. Hierna wordt de situatie opnieuw bekeken. Hong Kong is lang onderdeel geweest van het Britse Koninkrijk en is zelf enkele jaren Brits kroonbezit geweest.

Lees alles over Hong Kong

India

India

Nepal of zoals we officieel moeten zeggen de Republiek India ligt in het zuiden van Azië en is voor het overgrote deel een schiereiland dat in het zuiden grenst aan de Indische Oceaan en in oosten aan de Golf van Bengalen. India heeft landsgrenzen met Pakistan, China, Nepal, Bhutan, Myammar en Bangladesh.

Lees alles over India

Laos

Laos

Laos is een populaire vakantiebestemming voor backpackers die rondtrekken in het Zuidoost- Azië. De meeste toeristen komen hier naartoe voor de prachtige natuur en cultuur van het land. Het overgrote deel van de inwoners van Laos zijn Boeddhistisch. Er zijn hier dan ook vele boeddhistische tempelcomplexen te vinden.

Lees alles over Laos

Macau

Macau

Macau was de eerste en daarmee ook de oudste Europese kolonie van Europa in China. De stad Macau werd in 1557 gesticht door de Portugezen die de regio tot 1999 in handen hebben gehad. Sinds de teruggave aan China heeft Macau dezelfde status als Hong Kong. De officiële naam van de regio luidt Speciale Administratieve Regio Macau van de Volksrepubliek China.

Lees alles over Macau

Maldiven

Maldiven

De Maldiven is een republiek in de Indische Oceaan die uit ongeveer1.200 eilanden bestaat. De eilanden zijn voornamelijk geliefd en beroemd bij de toeristen. Deze komen hier in grote getale naartoe om te genieten van alles wat het land te bieden heeft. De toeristische sector is dan ook gelijk de belangrijkste inkomensbron van het land. Daarnaast zijn de visvangst en de scheepsbouw belangrijke economische pijlers.

Lees alles over Maldiven

Maleisië

Maleisië

Maleisië is een steeds populairder wordende toeristische trekpleister in het zuidoosten van Azië. Het land is verdeeld in twee delen die van elkaar gescheiden worden door de Zuid-Chinese Zee. Het noordelijke deel van Maleisië wordt gevormd door het schiereiland Malakka en zuidelijke deel door het noordelijke deel van het eiland Borneo. Het overgrote deel van de Maleisische bevolking woont op het schiereiland Malakka hier zijn logischerwijs dan ook de meeste grote steden te vinden.

Lees alles over Maleisië

Nepal

Nepal

Nepal of zoals we officieel moeten zeggen de Federale Democratische Republiek Nepal ligt in het zuiden van Azië en ligt tussen China en India ingeklemd. Het Chinese deel van de grens wordt gevormd door het bezette Tibet dat sinds 1950 een provincie van China vormt.Voor veel bergbeklimmers heeft het land een ongelofelijke aantrekkingskracht. De Mount Everest is dan ook de hoogste berg ter wereld. Veel van de klimmers die een poging hebben gewaagt om de top te halen die moeten voortijdig omkeren.

Lees alles over Nepal

Oman

Oman

Oman is een west-Aziatisch land in het noordoosten van het Arabisch schiereiland. Oman wordt al vele duizenden jaren bewoond. De eerste vormen van beschaving stammen hier al van 3.000 jaar voor Christus. Al lang voordat de Europeanen zich in dit gebied vestigden stond Oman al bekend als een belangrijk handelscentrum.

Lees alles over Oman

Qatar

Qatar

De staat Qatar is een Arabisch Emiraat in het Midden-Oosten. Het heeft Saoedi Arabië als enige buurland en wordt voor de rest omgeven door de Perzische Golf. Qatar is een absolute monarchie met aan het hoofd een Emir.Het toerisme in Qatar is nog maar net aan het opkomen. Toch zijn er al een aantal prachtige luxe hotels te vinden. Het land heeft de potentie net als het emiraat Dubai tot één van de populairste vakantiebestemmingen in het midden oosten uit te groeien.

Lees alles over Qatar

Saoedi-Arabië

Saoedi-Arabië

Het Koninkrijk Saoedi-Arabië ligt in het Midden-Oosten op het Arabisch schiereiland. Het land staat al jaren bekend als het centrum van de Islam. Dit voornamelijk omdat de steden Mekka en Medina in Saoedi-Arabië liggen. Dit zijn de twee heiligste plaatsen voor moslims. Saoedi-Arabië bestaat voor het overgrote deel uit woestijn. Onder deze woestijnen bevinden zich enkele van de grootste olievoorraden ter wereld.

Lees alles over Saoedi-Arabië

Singapore

Singapore

Singapore is het kleinste land van Zuidoost-Azië en behoort tot de vijftig kleinste landen ter wereld. Het is qua grote ongeveer een derde van Luxemburg. Er wonen hier echter wel meer dan vier miljoen mensen wat Singapore het op twee na dichtbevolkte land ter wereld. Alleen Monaco en Macau hebben een hogere bevolkingsdichtheid. Singapore is jarenlang in het bezit geweest van de grootste haven ter wereld tegenwoordig moet het deze eer laten aan Shanghai.

Lees alles over Singapore

Sri Lanka

Sri Lanka

De Democratische Socialistische Republiek Sri Lanka is een land en een eiland in de Indische Oceaan voor de kust van India. Sri Lanka behoort tot Zuid-Azië waartoe landen als India, Pakistan, Nepal, Bhutan, Bangladesh, Afghanistan en de Malediven behoren.

Lees alles over Sri Lanka

Thailand

Thailand

Thailand is een Koninkrijk in het zuidoostelijke deel van Azië. Thailand is het meest toeristische land in dit deel van Azië en misschien wel van heel Azië. De meeste toeristen komen naar het land toe om te genieten van de bijzondere cultuur de prachtige stranden en de schitterende tempels en natuurgebieden. De hoofdstad Bangkok in Thailand zelfs Krung Thep genoemd is de grootste stad van het land. Met 15 miljoen inwoners behoord deze stad tot de twintig grootste steden ter wereld.

Lees alles over Thailand

Verenigde Arabische Emiraten

Verenigde Arabische Emiraten

De Verenigde Arabische Emiraten is een land in het Midden-Oosten dat ontstaan is na een samenwerkingsverband tussen zeven emiraten. Het was oorspronkelijk de bedoeling om de emiraten Oman, Qatar en Bahrein ook onder te brengen in dit land maar hierover konden geen definitieve afspraken worden gemaakt. Tegenwoordig zijn de Verenigde Arabische Emiraten één van de rijkste landen ter wereld en behoord het land tot de snelst groeiende economieën.

Lees alles over Verenigde Arabische Emiraten

Vietnam

Vietnam

Vietnam is een groot lang uitgerekt land in het zuidoosten van Azië. Vietnam staat met meer dan 90.000.000 inwoners in de top vijftien van landen met de meeste inwoners ter wereld. Alleen al in Ho Chi Minhstad wonen er meer dan 7.000.000 inwoners. Het gros van de inwoners in Ho Chi Minhstad verplaatst zich op brommers. Dit zorgt voor erg chaotisch straatbeeld.

Lees alles over Vietnam