Oman

Oman is een west-Aziatisch land in het noordoosten van het Arabisch schiereiland. Oman wordt al vele duizenden jaren bewoond. De eerste vormen van beschaving stammen hier al van 3.000 jaar voor Christus. Al lang voordat de Europeanen zich in dit gebied vestigden stond Oman al bekend als een belangrijk handelscentrum.
Het waren de Portugezen die hier als eerste grote delen van het land bezette waaronder de stad Masqat. De Portugezen verbleven hier meer dan 150 jaar en de tekenen hiervan zijn nog steeds zichtbaar in sommige steden. Na de Portugese periode ging Oman deel uitmaken van het Ottomaanse rijk en had de VOC enkele handelsposten in Oman. Later kwam het land onder het bestuur van een sultan te staan. De huidige sultan is nog steeds een rechtstreekse afstammeling van deze sultan.
Van het einde van de negentiende eeuw tot 1971 is Oman een Brits protectoraat geweest. Dit verklaard waarom nog veel inwoners van Oman de Engelse taal machtig zijn. De laatste veertig jaar is de situatie in Oman sterk verbeterd. Zo er zijn veel nieuwe wegen gebouwd, is er in bijna ieder dorp wel een school te vinden en bij alle grote steden staan er tegenwoordig ziekenhuizen.
Net als veel landen in dit deel van de wereld is de economie in Oman sterk afhankelijk van de olie-industrie. Het heeft tot 1967 geduurd tot de eerste olievelden hier gevonden werden maar tegenwoordig wordt er in Oman ongeveer één procent van de wereldwijde olieopbrengst naar boven gepompt.

Gemiddelde beoordeling van Oman

cultuur wintersport
vakantiegevoel winkelen
eten & drinken uitgaansleven
infrastructuur natuur
stranden prijspeil
winterzon veiligheid

De beoordelingen zijn op basis van informatie op diverse beoordelings-sites en eigen ervaringen. Wij horen graag uw ervaring met Oman.


Bezienswaardigheden

De hoofdstad Masqat aan de Golf van Oman is zonder twijfel de mooiste stad van Oman. Met name de gelijknamige wijk in de stad is prachtig. Hier vind je het koninklijk paleis van Oman, de grote moskee en meerdere prachtige forten.
Het fort van Jabrin niet ver van de stad Nizwa wordt gezien als het mooiste fort van het land. Het fort van Jabrin is een prachtig voorbeeld van een Omaans fort opgetrokken uit steen en klei. Daarnaast het fort de typische rechthoekige vormen.
Het meest noordoostelijke deel van Oman en het Arabisch schiereiland staat beter bekend als Ras Al Jinz. Dit deel wordt door veel toeristen bezocht omdat de groene zeeschildpad, ook wel bekend als de soepschildpad, de stranden gebruikt als legplaats voor zijn eieren.
De stad Ibra is één van de oudste steden in Oman en een bezoek aan deze stad is een must do tijdens een vakantie in Oman. De Souq of markt van Ibra staat bekend om zijn prachtige handwerk.

UNESCO

Oman heeft vier inschrijvingen op de werelderfgoedlijst van de Unesco. In 1987 werd het Fort Bahla als eerste op de lijst gezet. Dit fort is gemaakt van leem en stamt uit de dertiende en veertiende eeuw. Bij de stad Bahla liggen in totaal vier forten. Een jaar later werden de Archeologische plaatsen Bat, Al-Khutm en Al-Ayn toegevoegd. De andere inschrijvingen zijn het Land van de Olibanum en de Aflaj-irrigatiesystemen van Oman. In Oman zijn meer dan 3.000 van deze irrigatiesystemen te vinden, sommige meer dan 4.500 jaar oud. Vijf van deze systemen zijn op de werelderfgoedlijst van de Unesco gezet.

Klimaat

Weersverwachting Oman

vandaag
43° / 35°
morgen
38° / 34°
15 jun
37° / 34°
16 jun
36° / 33°
17 jun
37° / 33°

Het overgrote deel van Oman heeft een warm Woestijn klimaat alleen op de hoogste toppen van het Hadjargebergte kan er het warme Chinaklimaat voorkomen. Op de hoogste punten van dit gebergte ligt de gemiddelde temperatuur een stuk lager en de neerslag behoorlijk wat hoger. De neerslag in dit deel van Oman voorziet voor een groot deel de rest van het land van water. Dit doormiddel van de verschillende seizoensrivieren en de eeuwenoude irrigatiesystemen.
De zomermaanden zijn erg heet in Oman temperaturen boven de veertig garden Celsius zijn er zeker geen uitzondering. op de warmste dagen van het jaar kan het kwik hier boven de vijftig graden Celsius uitkomen. Alleen in het zuidelijk deel van het land zijn de temperaturen wat getemperd. Dit komt door de Khareef die hier waait. In dit deel van het land kan de gemiddelde neerslag behoorlijk wat hoger liggen. Dit door de moessonregens uit Jemen die soms dit deel van Oman aandoen.
In de wintermaanden ligt de gemiddelde dagtemperatuur in Oman nog steeds rond de dertig graden Celsius. Het kan alleen in de avond en nacht behoorlijk afkoelen met temperaturen van zestien of zeventien graden Celsius.
De watertemperatuur is hier het gehele jaar erg aangenaam en bijzonder geschikt om in te zwemmen.

Bekijk ook: Klimaatinfo Oman

Geografie

Oman ligt in het noordoosten van het Arabisch schiereiland en heeft landsgrenzen met de Verenigde Arabische Emiraten, Saoedi-Arabië en Jemen. Oman ligt aan de Indische Oceaan, Arabische Zee, de Golf van Oman, de Straat van Hormuz en de Perzische Golf. Het belangrijkste gebergte van het land is het Hadjargebergte. Dit gebergte is 450 kilometer land en strekt zich uit van het schiereiland Musandam en loopt tot de grens met Saoedi-Arabië. In dit gebergte ligt de Djabal Sjams wat met 3.075 meter het hoogste punt van Oman is. De precieze hoogte van deze berg is discutabel en de verschillende metingen liggen ongeveer 100 meter uit elkaar. Het middenstuk van dit gebergte staat bekend onder de naam Djabal Achdar.
Bij Oman behoort de exclave Musandam dit gebied wordt omsloten door de Verenigde Arabische Emiraten. De hoofdstad van dit gebied is Khasab. Het noordelijke deel van het land bestaat hoofdzakelijk uit gebergte met daartussen grote valleien waarin kleine dorpje en oases liggen. In het westen van Oman ligt de Rub al Khali woestijn. Dit is één van de grootste en droogste woestijnen ter wereld. Het vruchtbaarste deel van Oman bevindt zich tussen de westelijke uitlopers van het Hadjar-gebergte en de Golf van Oman. Dit deel staat bekend als de Batinah-kustvlakte.
Oman staat bekend om zijn vele grotten. Onder het land is een labyrint aan grotten te vinden en de op één na grootste grot ter wereld. De grotkamer Majlis al Jinn is 120 meter hoog, 300 meter leng en 225 meter breed.
Er zijn in Oman geen permanente rivieren te vinden wel zijn er tal van kleine riviertjes die in de regenperiode opvullen met water en later weer droog vallen. De meeste van deze riviertjes stromen richting de Golf van Oman. Naast de hoofdstad Masqat zijn de plaatsen Barka, Salalah, Sohar, Rustaq en Nizwa populaire toeristische bestemmingen binnen Oman. De regio Wahiba Sands is tevens erg populair bij de toeristen.

Reisadvies

Het reisadvies voor Oman staat al enige jaren op “waakzaamheid betrachten”. Sinds het begin van de Arabische lente komen er met regelmaat demonstaties voor in de grotere steden van Oman. Het is verstandig om de politieke situatie te controleren voordat je naar Oman vertrekt.
Het wordt afgeraden om in het donker te reizen in Oman. Dit geldt met name voor de snelwegen buiten de grotere steden. Deze zijn slecht of niet verlicht en veel automobilisten in Oman rijden zonder licht.
In de Arabische zee zijn er piraten actief en pleziervaart wordt hier ten strengste afgeraden.

Reisdocumenten

Om Oman te mogen betreden moet je in het bezit zijn van een paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is en een visum. Dit visum kun je aanvragen bij de ambassade van Oman in Den Haag of op het vliegveld in Oman. Het visum is goedkoper in Oman maar hier loop je het risico om lang in de rij te moeten staan om een visum aan te vragen. Visum zijn hier in verschillende lengtes te verkrijgen. De goedkoopste is voor een tijdsduur van tien dagen.
Reizigers die onlangs in Israel zijn geweest en hiervan stempels in hun paspoort hebben kunnen nog wel eens last ondervinden om Oman binnen te komen.

Infotabel

Hoofdstad Masqat ook bekend onder de naam Muscat
Telefoon (landcode) 968
Internetdomein .om
Taal/talen (officieel) Arabisch
Taal/talen (spreektaal) Arabisch, Engels en enkele Indiase dialecten
Religie(s) islam
Tijdzone(s) UTC+4
Tijdsverschil zomer In Oman is het 2 uur vroeger dan in Nederland
Tijdsverschil winter In Oman is het 3 uur vroeger dan in Nederland
Zomertijdregeling nee
Valuta Omaanse rial

Links

Over Oman is op internet nog veel meer handige informatie te vinden. Wie in een zoekmachine zoekt die zal duizenden websites tegenkomen, waarbij de ene website beter is dan de andere. Onderstaande websites bieden goede informatie en tips over Oman:

beste reisperiode voor zonvakantie in Oman
Oman informatie
Oman voor beginners
winterzon Oman
wikipedia

Foto's van Oman

Beoordelingen

  Cor van Weelden I    6 april 2017 om 10:44

  Mooi land met prachtige ongerepte landschappen. Dun bevolkt en daarom geen bouwwerken in de mooie bergen. ER wordt op gelet dat er gebouwd wordt met een traditionele stijl. Geen glas en beton, wel stucwerk met mooie versieringen.
  In het land veel forten merendeels uit de periode van Portugese overheersing. Die worden goed onderhouden.
  Wadi’s worden in originele staat gehouden, zijn goed bereikbaar en zijn een ontmoetingsplaats van lokale bevolking, Omani en buitenlandse toeristen.
  Omani zijn trotst op hun land en op hun sultan. Mooi om mee te maken.
  Muscat is een mooi gebouwde stad met veel bezienswaardigheden: paleizen, forten, musea, souk, havens. Een boottocht voor de kust is de moeite waard.
  Hotels zijn uitstekend. Eten en drinken hotels en restaurants veelal van Pakistaanse/Indiase karakter.
  Oman is een bezoek meer dan waard!

  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid

  Plaats uw ervaring/beoordeling voor Oman

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  cultuur
  vakantiegevoel
  eten & drinken
  infrastructuur
  stranden
  winterzon
  wintersport
  winkelen
  uitgaansleven
  natuur
  prijspeil
  veiligheid